USgorn
30-07-14, 14:30
W tym temacie przedstawie pozytywne aspekty spozycia czekolady. Nie chodzi tu, jednak o czekolade mleczna, ktora zawiera zazwyczaj kolo 30% kakao, a o czekolade z zawartoscia kakao powyzej 70%, czym wyzsza ta zawartosc tym lepsza, ze wzgledu na mniejsza zawartosc cukru.
Czekolada zawiera antyoksydanty, zwiazki ktore neutralizuja wolne rodniki.
Flawoidy pomagaja zmiejszyc szanse zawalu oraz niektorych form raka.
Czekolada moze obnizac cisnienie krwi. Mozliwe, ale jeszcze nie potwierdzone badania, ze czekolada poprawia wrazliwosc na insuline.
Antyoksydanty zawarte w czekoladzie zwiekszaja produkcje tlenku azotu.
Flawoid epicatechine (nie znam polskiej nazwy) stymuluje wzrost miesni. Epicatechine zwieksza produkcje mitrochondrium, dostawcy energi w organizmie, dzieki czemu poprawia mozliwosci wysilkowe. Dodatkowa zaleta czekolady pod katem silowni jest wzrost tlenku azotu.
Czekolada zawiera witaminy A,B1,C,D i E oraz zelazo, wapn, fosfor, i potas. Poza tym zawiera blonnik.
Alkaloidy zawarte w czekoladzie:
Theobramina- dziala podobnie do kofeiny. Uzywany rowniez jako diuretyk. Skladnik ten jest niebezpieczny dla zwierzat.
Kofeina- Czekolada zawiera rowniez kofeine.
Fenylethylamina- skladnik ten uwalnia noradrenaline i dopamine.
Tryptofan- Aminokwas ktory jest budulcem neurotransmitera serotoniny. Odpowiadajacy m.i za dobry nastroj. Poza tym z serotoniny wytwarzany jest inny hormon melatonina, ktory reguluje nasz cykl snu.
Tak wiec jak sami widzicie czekolada z wysoka zawartoscia kakao wcale nie jest taka zla. A Wy w jakich ilosciach ja podjadacie ? ;)
Czekolada zawiera antyoksydanty, zwiazki ktore neutralizuja wolne rodniki.
Flawoidy pomagaja zmiejszyc szanse zawalu oraz niektorych form raka.
Czekolada moze obnizac cisnienie krwi. Mozliwe, ale jeszcze nie potwierdzone badania, ze czekolada poprawia wrazliwosc na insuline.
Antyoksydanty zawarte w czekoladzie zwiekszaja produkcje tlenku azotu.
Flawoid epicatechine (nie znam polskiej nazwy) stymuluje wzrost miesni. Epicatechine zwieksza produkcje mitrochondrium, dostawcy energi w organizmie, dzieki czemu poprawia mozliwosci wysilkowe. Dodatkowa zaleta czekolady pod katem silowni jest wzrost tlenku azotu.
Czekolada zawiera witaminy A,B1,C,D i E oraz zelazo, wapn, fosfor, i potas. Poza tym zawiera blonnik.
Alkaloidy zawarte w czekoladzie:
Theobramina- dziala podobnie do kofeiny. Uzywany rowniez jako diuretyk. Skladnik ten jest niebezpieczny dla zwierzat.
Kofeina- Czekolada zawiera rowniez kofeine.
Fenylethylamina- skladnik ten uwalnia noradrenaline i dopamine.
Tryptofan- Aminokwas ktory jest budulcem neurotransmitera serotoniny. Odpowiadajacy m.i za dobry nastroj. Poza tym z serotoniny wytwarzany jest inny hormon melatonina, ktory reguluje nasz cykl snu.
Tak wiec jak sami widzicie czekolada z wysoka zawartoscia kakao wcale nie jest taka zla. A Wy w jakich ilosciach ja podjadacie ? ;)