Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc dla początkującej dziewczyny.

rukola47
15-07-14, 20:00
Witam, zacznę od tego że jestem 19-letnią dziewczyną , obecnie ważę 50 kg przy wzroście 168 cm. Od lutego tego roku byłam na diecie redukcyjnej, łącznie spędziłam od tamtego czasu 5 miesięcy na siłowni z miesięczną przerwą i schudłam 10 kg. Chciałabym umięśnić swoją sylwetkę jednak wiem że bez odpowiedniej diety i planu treningowego tego nie osiągnę. Praca i styl życia niestety nie pozwala mi na dzień dzisiejszy stosowania diety którą ułożył mi trener z siłowni, nie dam rady zjadać 6 posiłków dziennie. Mam zatem pytanie, czy zwiększając ilość białka w posiłkach i starając się jeść regularnie + siłownia , jestem w stanie rozbudować lub chociaż uwidocznić mięśnie ? W diecie którą dostałam jest również włączony gainer ale chyba bez sensu jest stosowanie go gdy wiem że nie dam rady do tej diety się w 100% dostosować.

fallenursus
15-07-14, 20:17
Zwiększ podaż kaloryczna na 4 posiłki jak możesz ityle. Obserwuj co się dzieje w lustrze. Też jestem poza domem 14h i daje radę :)
W dziale z realacjami są dziewczyny co prowadzą dzienniki poczytać warto podpatrzec popytać.

USgorn
15-07-14, 20:21
j/w jak bedziesz miala 4 dobre posilki to bedziesz miala te same efekty
gainera olej bo nie warto
Wrzuc to co ten trener Ci rozpisal zrobimy z tego 4 posilki albo wgl zmienimy w zaleznosci jak to wyglada

rukola47
15-07-14, 22:57
Wygląda to tak:
Posiłek 1.
Odżywka Gainer + 2 łyżki oleju z ryżu. lnu, pestek winogron lub olej mct

Posiłek 2.
2 łyżki oleju z ryżu,lnu, pestek winogron lub olej mct
Płatki owsiane 50g
Rodzynki 20g
Banan

Posiłek 3.
2 łyżki oleju z ryżu. lnu, pestek winogron lub olej mct
Ryż 80g
Chude gotowane mięso lub grillowane 80g

Posiłek 4.
Ryż 80g lub makaron 150g
mięso 150g
Gotowane warzywa 200g

Posiłek 5.
Ryż brązowy 50g
Tłusty ser twarogowy 150g
Banan

Posiłek 6.
Przed snem odżywka gainer + 2 łyżki oleju z ryżu. lnu, pestek winogron lub olej mct
Odzywkę tą dobrze byłoby wypić na mleku

fallenursus
15-07-14, 23:03
Jaka.Masz budowę ciała? Być może masz fajnie dużą przemianę materi skoro tyle tl i gainerek ci wklepal. To jest dużo szamy dla tak " malej dziewczynki" :)
Często jesteś szybko głodna zaraz po posiłkach?
Dwa pierwsze posilki imho nie mają sensu być bez białkowe. Na noc cukry proste też nie bardzo mi się widzi dlatego pytam

rukola47
15-07-14, 23:23
Jestem drobnej postury, bardziej od ud i bioder mam rozbudowane ramiona i plecy. W obecnej chwili powiedziałabym ,że moja przemiana materii jest spowolniona. Z doświadczenia wiem że przy regularnym spożywaniu posiłków podkręca się i jest w normie. Po zjedzeniu posiłku następny muszę zjeść gdzieś minimum 1,5h do 3 godzin bo potem rzeczywiście robię się głodna. Martwię się że przy stosowaniu tej diety przytyję jakoś znacząco i zamiast się ładnie wyrzeźbić zostanę z tą "nad ilością".

fallenursus
15-07-14, 23:47
Tak na oko z samych tl tu masz ok 1000 cal wiesz..ja tak jem :) 50gr ww z ryżu ok 200cal
Ok 50gr białka. z miesa 20 z serka plus te gainerki to tam pewno więcej cukrów prostych niż czegokolwiek nie wiem co to za gainer ale lepiej samemu zrobić.
Kalorycznie może i ok ale makro imho z dupy dla ciebie może być. Ile treningów siłowych a tydz i aero?
Ps. Jedząc sam mct tl metabolizmu nie spowolni

rukola47
16-07-14, 00:15
Trening siłowy 4 razy w tygodniu, najpierw aeroby na rozgrzewkę( max 20 min.) potem godzinka na maszynach i wolnych ciężarach. Nie miałam żadnego ustalonego planu treningowego i opierałam się na wiedzy z internetu i kilku poradach od stałych bywalców na siłowni. To wystarczyło żeby zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, teraz jednak pomyślę nad ułożeniem konkretniejszego planu.

USgorn
16-07-14, 01:08
Taka sytuacja z tluszczami ok.
1-2 J/W nie ma bialka.
Gainera wywal i z pierwszego i ostatniego posilku bo jedyne co z niego bedziesz miala to tluszczyk.
W pracy masz przerwe zapewne nie? To mozesz zrobic tak z 1 i 2 posilku zrobic jeden przed praca przykladowo jajka + ktorys z wymieniony przez Ciebie olej. Pozniej w pracy jeden posilek typu ten nr 3. Przed treningiem 4. Po treningu 5 ale mieso zamiast twarogu do tego ryz i mct. Do tych posilkow ogolnie warzywa i nisko kaloryczne owoce i bedzie git.

fallenursus
16-07-14, 01:53
Powiedzmy na łyżkę 15gr tl. 30*6? Ja tyle jem kaman. Bez jaj :)

USgorn
16-07-14, 02:05
lyzka ma 10 ml nie 15 ml nie wiem jakie tam te lychy macie ;)

Ale racja ze z tych dwoch lyzek zrobic jedna nie zaszkodzi albo poprostu gdzies pominac a tak zostawic.

I co mi sie rzucilo teraz w oczy duzo tego ryzu strasznie zmiejsz porcje do 50 g x 3 to gora juz tak

Ogolnie mam wrazenie tak patrzac na ta diete ze ten trener zapewne daje wszystkim taka sama ze tak powiem uniwersalna