PDA

Zobacz pełną wersję : Powrót do kondycji po ciąży

Kisanii
21-06-14, 16:01
Drodzy forumowicze,

3 miesiące temu urodziłam. Przez to,że miałam "leżącą" ciążę troche za duzo przybralam. Mówiąc troche mam na myśli - ponad 20 kg. Jestem w trakcie zrzucania. Poki co ograniczam jedzenie, nie stosuje konkretnej diety - nie jem chleba, słodyczy, nie pije słodkich napojów i alkoholu, jem duzo warzyw. Jakiś miesiąc temu zaczęłam biegac, a raczej uskuteczniac szybkie marsze z krótkimi przebiezkami. Jak na razie robię ok 3-4 km w ok 0,5 h. Do tego długie spacery 12-16 km z wózkiem oczywiście. Planuje zacząć chodzić na siłownie,by powoli zaczac rzeźbić ciało i moze troche aerobow porobic. Jak mam czas, to wyciągam tez hula hop i skakanke. Od czasu do czasu jest i basen i jakies rolki,rowery,ścianka wspinaczkowa...

Pomóżcie cos mi z tym misz maszem cos zrobic. Potrzebny mi jakiś konkretny trening umożliwiający zrzucenie 20 kg i rzeźbę ciala. Bo to co teraz robię cos daje, ale chciała bym to jakos usystematyzować i ew wiedzieć na co zwracać uwagę.

FIT-anula
22-06-14, 08:39
ale masz do zrzucenia 20kg? to troche duzo ..

moze inaczej ile wazysz jaki wzrot?
co konkretnie jesz w ciagu dnia ...?

Kisanii
22-06-14, 11:02
Rano płatki kukurydziane czy jakies jajka, ew szynka czy upieczone przez siebie mięsko (bez chleba). Koło południa na przegryzkę twaróg, maslanka,kefir czy banan. Obiad - to mięsko duszone bez tłuszczu plus warzywa. Podwieczorek to jakaś marchewka lub brokul, kalafior na parze. I kolacja mniej wiecej to co na sniadanie z pominięciem płatków kukurydzianych.
Waga na chwile obecna około 70 kg (nawet nie mam teraz jak sprawdzić damn) i 168 cm wzrostu. W profilu mam wpisane. Postaram sie tez uzupełnić inne wymiary.
Swego czasu wazylam 50 kg, miałam tylko pare procent tłuszczu w ciele, był 4-pak na brzuchu... Chciałabym do tego wrócić.

Kisanii
22-06-14, 11:18
Powiedzcie, czy jest sens dietę proteinową zaczynać, bo tak się zastanawiam.

fallenursus
22-06-14, 11:49
Nie, jest warto zaczynać zdrowe odżywianie bo to co wyżej wypisalas to obok zdrowego nie stało. Zmienić nawyki, podzielić obowiązki wytl mezusiowi Wtf będzie się działo żeby nie był zdziwiony i jazda z tym bazjlem.
Idę spać.

Masz pytania, pisz u Julki w temacie :)

FIT-anula
22-06-14, 14:03
oł sziet... dla porównania ja niedawno wazylam 70 kg.. przy 166 cm wzrotu .. teraz waze 56 kg a jak wygladam zobacz w moim temacie.. i ani grama mniej bym nie chciala...

Kisanii
22-06-14, 14:23
Czyli mówicie,że "Oświęcim". Ale ja się dobrze czułam,fakt strasznie mało mnie było... Ahahaha będzie ciężko z treningami i dietą (trzeba pilnować godzin), bo ja mam dwójkę dzieci xD Dlatego mi się tak przytyło -17 miesięcy różnicy między chłopcami.
Czy lepiej żebym jeszcze niżej zjechała z wagą czy mogę już iść na siłownię?

USgorn
22-06-14, 14:26
Przy diecie nie musisz pilnowac zeby bylo co do minuty
Anula tez po ciazy jest
Zaczynaj od razu z silownia

FIT-anula
22-06-14, 15:47
zalezy jaka twarz ;p

tak ja tez po ciazy jestem ale to nic nie zmienia.. no moze to ze gdybym od razupo urodzeniu zaczela szlo by łatwiej :)

koledzy Cie wysylaja na silownie ale ja jeszcze zapytam..
mialas lezaca ciaze wiec były problemy... nie wiem jak rodzilas .. czy sn czy cc bo po cc to bym sie konsultowala z lekarzem czy mozesz juz chodzic na silownie i dzwigac ciezary...
a przy diecie to kolejne pytanie karmisz piersia czy nie? ;)

Kisanii
22-06-14, 22:19
Anula, naturalnie rodziłam, sn. A piersią juz nie karmię, młody dość szybko stracił zainteresowanie moim mlekiem - chude toto i mało go było niestety. Dojna krowa ze mnie żadna xD
Myślę więc,że przeciwwskazań nie ma. A chłopaki to wiadomo (sory koledzy), większość z was uważa,że ciąża i poród, to pikuś i można od razu na pole iść i ziemniaki kopać,że tak powiem :D
A tak w ogóle Anula, przekopałam się przez część twojego posta...jesteś moją idolką :D Kongratsy za to, jak ogarnęłaś ciałko po ciąży, jest super,a wiem,że to zadanie do łatwych nie należy. Szacun.

FIT-anula
23-06-14, 07:10
Anula, naturalnie rodziłam, sn. A piersią juz nie karmię, młody dość szybko stracił zainteresowanie moim mlekiem - chude toto i mało go było niestety. Dojna krowa ze mnie żadna xD
Myślę więc,że przeciwwskazań nie ma. A chłopaki to wiadomo (sory koledzy), większość z was uważa,że ciąża i poród, to pikuś i można od razu na pole iść i ziemniaki kopać,że tak powiem :D
A tak w ogóle Anula, przekopałam się przez część twojego posta...jesteś moją idolką :D Kongratsy za to, jak ogarnęłaś ciałko po ciąży, jest super,a wiem,że to zadanie do łatwych nie należy. Szacun.
dojna krowa.. :D ja byłam swego czasu ...
dziekuje , dziekuje.. fanów mam wielu ahahaha :D swego czasu gdzies wpuscilam na fb swoje fotki to ogarnac potem wiadomosci nie moglam , najlepsze byly laski ktore chcialy przepis CUD... a tu rozczarowanie bo to tylko pot łzy i walka ze sama soba ;p
wszystko zaczyna sie w glowie.. teraz treningi mam tak zakodowane w głowie ze jak nie pocwicze to mam ochote komus przysadzic miedzy zęby ;p

a poród to przeciez bułka z masłem.. ;p ja tam tylko przez 18h syczałam z bólu, a pozniej wyszlam z zalozenia ze jak to przezylam to juz nic mnie nie ruszy .. i tak o to zaczelam dzwigac ciezarki - bo to za duzymi ciezarami nazwac nie mozna jeszcze ;p

nie mam zdania na temat porodów.nie rodziłem jeszcze%-)
pikacz wszystko przed Tobą.. ;p znajdziemy Ci odpowiedniego partnera nic sie nie boj :D hehehe

Kisanii
23-06-14, 07:36
18h.... U mnie pierwszy trwał 5 h, a drugi 1:40 xD Z trzecim bym do szpitala nie zdarzyła dojechać o.O
Prawda,powrót do kondycji to ciężka praca. Wiem, bo cały czas sobie wszystkiego odmawiam i pilnuje dni treningów. Ale zdarzają sie takie dni, kiedy podpieram się nosem po całym dniu z młodymi,ale dzielnie idę biegać... A po bieganiu poziom endorfinek gwałtownie idzie w gore i sa siły na ogarnięcie jeszcze czegokolwiek.
Ale jak tak czytałam u Anuli w poście,to radzicie zeby np biegac rano. A ja zawsze sie po nocach rozbijam w parku :)
Czy macie jakieś propozycje nt ćwiczeń, ktore bym mogła w domu wykonywać jak nie bede mogła pójść na siłownie (zdarza sie czasami,że nie mam z kim chłopaków zostawic.
Sprzetu poki co do ćwiczeń mam tyle co nic - hantelki 1 kg, obciążniki na nogi po 0,5 kg, drążek do podciągania, skakanka, rowerek stacjonarny. Sprzętu sie dokupi, ale to z czasem,bo nie mam gdzie tego stawiać o.O

Kisanii
23-06-14, 13:46
no to jak jest rowerek to jesteśmy w domu%-)wystartujesz w peletonie.z rana ponad godzine srednim tempem.dopiero potem szama uboga w cukry. i wieczorem przed snem srednie tempo do 2 godzin.i spać%-)
Znaczy się moj dzień musi się zaczynać godzinę przed tym jak synki wstaną i dwie godziny po tym jak zasną xD OMG, moze być cieżko ;D I tak po wieczornym wyścigu bez szamy? Pikaczu, ty mi coś tutaj... :)

FIT-anula
23-06-14, 13:56
ja juz koksem jestem :) takze nie martw sie szybko Ci to pojdzie :P

Kordian Skibiński
26-06-14, 11:09
zrób komkpleksowe badania , ile czasu minęło od połogu ?? byłą cesarka czy naturalnie ? bez komplikacji ? karmisz piersią czy dziecko na sztucznym pokarmie jest ?
te badania zrób mimo wszystko , stawiam w ciemno ze anemia pewniej est albo żelazo blisko dolnej granicy bo to prawie standard po ciązy i w trakcie
Chętnie ci pomogę tylko odpisz mi na moje pytania

dahoo9
02-02-18, 12:26
Cześć dziewczyny. Ostatnio spotkało mnie coś bardzo dziwnego... Jestem już od jakiegoś czasu w ciąży, a właśnie dostałam miesiączki... Czy Waszym zdaniem takie coś jest w ogóle możliwe? W różnych miejscach w necie znalazłam informacje, że jest to możliwe, np. tu https://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/ciaza/zdrowie/okres-w-ciazy-jak-to-mozliwe/ Ale chciałabym poznać jeszcze Wasze zdanie w tym obszarze tematycznym... Oczywiście będę z tym tak czy owak szła do lekarza, ale może byłybyście w stanie mi coś na ten temat poradzić?

xelka
15-03-18, 08:25
Też słyszałam o takiej sytuacji i wszystko było w porządku. Ale trzeba odwiedzić lekarza, aby się upewnić :)