Zobacz pełną wersję : problem z redukcją. 178 cm wzrostu, 83 kg wagi, bf ok 20 %.
Witam wszystkich
Od kilku tygodni przygotowuje się do redukcji, tzn stopniowo odcinam kalorie z diety masowej.
Trenuję 3 razy w tygodniu, po każdym treningu robię 35 min orbitreka. Mam pracę siedzącą, za biurkiem.
Obecnie moja dieta redukcyjna wygląda następująco:
1) 100 g płatków owsianych, 10 białek jaj, 5 żółtek
2) 80 g ryżu brązowego, 250 g kurczaka
3) 70 g ryżu brązowego, 250 g kurczaka
4) 5 żółtek jaj, 200 g kurczaka
Łącznie daje to ok. 175 g węgli, 180 g białka i 40 g tłuszczy czyli 1800 kcal.
2,1 g węgli / kg masy ciała
2,1 g białka / kg masy ciała
0,5 g tłuszczy / kg masy ciała
Problem polega na tym, że od czasu masy schudłem 2 kg czyli pewnie zeszło trochę wody. Gdzie leży problem? Wydaje mi się, że kaloryczność jest już na tyle niska że nie powinienem jej obcinać. Jednak waga stoi w miejscu…
Pozdrawiam
fallenursus
07-03-14, 10:19
A lustro co mówi?
lustro mówi stagnacja. Najdziwniejsze jest to że pod koniec masówki dziennie jadłem 2 woreczki ryżu, 300 g płatków owsianych i ok 80 g tłuszczu (białko tak jak teraz na redukcji) i waga też stała w miejscu...
Za szybko zrzuciles kcal i organizm obronnie zmiejszyl obroty
Rano aero ja nie robię bo jestem leniwy ale widząc po kumplu zrzucił ładnie smalcu wiec myślę ze tu jest cały szczegół, aero po treningu tez ale czemu służy nakręceniu metabolizmu żeby się mięśnie rozluźniły i dostały składników odżywczych tak a cały bajer leż w aero nad czo na spalanie fatu
co to znaczy "Za szybko zrzuciles kcal" ? co jaki czas ucinać kalorię i ile ich ucinać?
fallenursus
07-03-14, 21:37
Zwieksz częstotliwość aerobow hiity itp itd i nie marudz :)
co to znaczy "Za szybko zrzuciles kcal" ? co jaki czas ucinać kalorię i ile ich ucinać?
nie ma okreslonego czasu trzeba obserwowac. Jak waga ladnie leci to sie nie ucina to miesnie tez pojda. No a za szybko to znaczy to ze masz 1800 kcal a waga stoi chociaz jeszcze sporo do zrzucenia.
Ja stałem chwile w miejscu i koledzy mówili żebym się na wagę nie patrzył, tylko na wygląd i rozmiary, np pasa. Teraz jakoś znowu powoli kg leci w dół, a wsumie nic za bardzo nie zmieniałem, tylko zwiększyłem lekko obciążenia i przerwy pomiędzy seriami... ;)
nie ma okreslonego czasu trzeba obserwowac. Jak waga ladnie leci to sie nie ucina to miesnie tez pojda. No a za szybko to znaczy to ze masz 1800 kcal a waga stoi chociaz jeszcze sporo do zrzucenia.
No nie wiem, przecież pisał, że stopniowo ucinał z diety masowej, więc raczej nie było zbyt szybkiego ucięcia kcal.
Aktualnie też jestem na redu, startowałem z wyliczonego progu 2500, schodziłem bo waga i lustro stały, przy 1800 nadal nic (obcinałem po 100-200kcal/ tydzień) a przy 1700 pojawił się charakteryczny dla redukcji głodek (czego wcześniej nie było). Od zejścia na 1700 spadło mi 4kg w 2 tygodnie i 2cm z pasa- to wszystko bez żadnego aero! 174cm, 83kg na starcie, aktualnie 79kg
Darek: Nie chcę tu zachęcać do dalszego cięcia kcal, ale mimo wszsytko trzeba się zastanowić, czy rzeczywiście jesteś na deficycie. Ty sam powinieneś to czuć.
szczerze to nie odczuwam głodu. Tylko pozostaje pytanie czy głód jest wyznacznikiem początku redukcji/ deficytu kalorycznego? ręce mi już opadają z niemocy:/ istotne z punktu widzenia spalania tłuszczu jest fakt iż jestem endomorfikiem...
Możesz albo zwiększyć zapotrzebowanie albo zmniejszyć kcal (nie to i to, bo nie dojdziesz co pomogło). Do dietki dodaj warzywa i wrzuciłbym też oliwę/ olej lniany/ olej z kokosa. Czytałem nie raz, że wspomaga gospodarkę hormonalną która na redukcji dostaje po tyłku. U mnie redukcja bez tych tłuszczy = zerowy popęd seksualny (czyli coś tam z testosteronem pomaga).
Demonek to zaczeles spalac nie bylo zasluga tych 100 kcal mniej. 700 kcal tyg nie jest rowne 2 kg tluszczu. dlatego miales efekty bo byles juz jakis czas na deficycie.
Testosteron powstaje z cholesterolu ot magia tluszczu
Demonek to zaczeles spalac nie bylo zasluga tych 100 kcal mniej. 700 kcal tyg nie jest rowne 2 kg tluszczu. dlatego miales efekty bo byles juz jakis czas na deficycie.
Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Wyliczyłem 2500 kcal, uciąłem 200 na 2300 i jechałem przez tydzień- nic. Kolejne 200, tydzień, nic. Itd, przy 1800 nadal nic przez tydzień. Przy 1700 boom, zaczęła waga schodzić. Jeśli dobrze mnie zrozumiałeś, rozwiń proszę myśl bo ja nie bardzo kumam :/
Ksiazkowo 1kg tluszczu wazy 7,700 kcal tak wiec 100 kcal nie zrobi roznicy az tak widocznej jak Ty to piszesz. No i zamiast zmiejszac kcal a przy okazji spowalniajac metabolizm i narazic sie na niedobor micro lepiej ruszyc troche wiecej dupsko ale taka jest tylko moja opinia.
Ksiazkowo 1kg tluszczu wazy 7,700 kcal tak wiec 100 kcal nie zrobi roznicy az tak widocznej jak Ty to piszesz. No i zamiast zmiejszac kcal a przy okazji spowalniajac metabolizm i narazic sie na niedobor micro lepiej ruszyc troche wiecej dupsko ale taka jest tylko moja opinia.
No ale przecież ćwiczę na tej redukcji. Poza tym dokładając aero zwyczajnie zwiększamy zapotrzebowanie. Tak robiłem przez lata a teraz chciałem podejść od 2 strony. Najpierw wyłapać deficyt a potem przy pierwszych zastojać dodać aero.
No dobrze to co teraz na pisales sie zgadza. mi jedynie chodzilo o to ze to 100 kcal dziennie nie zrobilo 4kg roznicy w dwa tyg. moze poprostu zle zrozumialem Twoja wypowoedz
No to jak to teraz logicznie wytłumaczyć? Bo przecież takie są wytyczne wzorcowej redukcji, jakieś -200 kcal i tygodniowo 1-2 kg w dół. To skąd te pozostałe 3500kcal? Przecież nie z aero, bo wtedy zwiększa się deficyt.
fallenursus
16-03-14, 00:41
Opieraj się na wzorcach to daleko zajdziesz.
Imho op ma makro zjebane.
Dalej mi się nie chce czytać tych wypocin bo zaraz ktoś mądry napiszę że Tl spowalnia metabolizm.
To ze sobie wyliczyles nie znaczy ze tak jest. Wyliczenia sa po to zeby miec od czego zaczac. Ale nie mozna na nich bezgranicznie polegac bo nie biora duzo czynikow pod uwage.
Fakt, zbyt duzo jest czynnikow wplywajacych - jedni obetna o 200 i chudną, niektórzy o 400 i nic :)
allaszek84
20-03-14, 13:06
ja stosuje CKD 6 dni bez wegli i 1 dzien ladowania... ale teraz juz na 13 dni przechodze... na mnie dziala piorunujaco a o 1000 kalorii z dnia na dzien zmniejszylem diete... no oprocz tego L-karnityny pochlaniam troche i ALRI Venom 3.0... 11 dzien i mam 7 kg mniej (wiem wody odeszly :p ). takze polecem kupic dobra wage kuchenna i zapoznac sie z cykliczna ketozowa dieta :) miesnia nie spaliszcz a smalec wytopisz :) aaa od jutra Clen dochodzi takze bedzie dobrze ;p
Jak weryfikujesz, że mięcho nie leci?
od tygodnia jestem na 2300 kcal i waga stoi w miejscu. Co robić? dalej trzymać te 2300 czy obciąć? jezeli tak to do jakiego poziomu?
dodam, że nie odczuwam głodu.
slim shady
22-03-14, 08:49
dorzuć aerobów
ile dorzucić? obecnie robię 3 razy po treningu po 35minut
slim shady
22-03-14, 10:40
dorzuć 4 raz, i obserwuj wagę i sylwetkę, potem ewentualnie wydłużaj czas trwania albo dodaj kolejną sesję aero do 5 raz w tygodniu i urozmaicaj wysiłki, podkrecej tempo, tak żeby organizm się nie przyzwyczaił