Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Testosteron, prolaktyna, kortyzol - zle wyniki

sampras
24-02-14, 21:13
Witam
Postarmam sie krotko i na temat.
Mam 31 lat, 186cm wzrostu, waga ~90kg, Cwicze od okolo roku na silowni profi, dieta jest - efektow silowych i przyrostow brak!
Do tego bardzo niskie libido.
Nie bralem nigdy zadnych odzywek nawet.
Przegladajac to forum, postanowilem zrobic badania, oto wyniki:
TSH - 2,36 [0,27 - 4,2]
FSH - 3,6 [1,5 - 12,4]
LH - 3,7 [1,7 - 8,6]
Estradiol (E2) - 33,3 [7,63 - 42,6]
Prolaktyna - 20,7 [4,04 - 15,2]
Testosteron - 3,68 [2,49 - 8,36]
Kortyzol - 29,9 wynik wykonywany rano o 8:00 (norma [5-25] - przed poludniem)
To mnie martwi:
Wysoki Estradiol (nie przekracza normy, ale czy nie powinien byc nizszy?)
Niski Testosteron:(
Wysoki Kortyzol
Biore od ponad roku Bromergon, jednak na kilka dni przed badaniem odstawilem go aby sprawdzic czy poziom prolaktyny (ktory zawsze mialem w okolicach 20-22 sie ustabilizowal - niestety tak sie nie stalo).
Bylem u endo, przepisal mi Euthyrox N25 (ed na czczo) i Bromergon (1/2 tab 2x w tygodiu)
Uwazam ze powinienem zazywac (oprocz Bromergonu) dodatkowe leki na wyzej wymienione hormony (Testosteron i Kortyzol).
Co o tym sadzicie??
Bardzo licze na Wasza pomoc

fallenursus
24-02-14, 21:37
Na jakiej podstawie ten konowal przepisał dupny lek na tarczyce który ma więcej skuktow ubocznych niż jest tego wart?
Dwa to kortyzol bdany powinien być dwa razy w dniu.
Trzy to ja bym mu zajebal....

sampras
24-02-14, 22:32
Na jakiej podstawie ten konowal przepisał dupny lek na tarczyce który ma więcej skuktow ubocznych niż jest tego wart?
Dwa to kortyzol bdany powinien być dwa razy w dniu.
Trzy to ja bym mu zajebal....

Zasugerowal, ze obnizajac troche TSH powinien sie podniesc troche Testosteron...
Wynik Testostronu mam niski, ale jego zdaniem zbyt wysoki aby podawac mi Testosteron w zastrzykach (mam czekac az spadnie ponizej 2,5!!! Wtedy pomyslimy)
Jak bylem u niego to nie mialem jeszcze wynikow Kortyzolu, mowilem mu ze czekam na wynik, ale stwierdzil ze Kortyzol nie ma tu duzego znaczenia...
Nie wiedzialem ze trzeba zrobic 2x w ciagu dnia ten Kortyzol:/ szkoda, bo u mnie w miescie na wynik czeka sie 2 tygodnie:/
Dodam, ze ten sam lek (tylko ze N75) przepisal mojej dziewczynie, ktora jest w 10 tygodniu ciazy - TSH jej wyszlo 5,03 a powinno byc podobno ponizej 2,5 u kobiet w ciazy.
Rozumiem ze trafilismy na niewlasciwego lekarza(?)

fallenursus
24-02-14, 22:39
Nie powinien mieć licencji Wogole.
Www.stopthethyroidmadness.com jeśli chodzi o poprawne badania i leczenia tarczycy.
Ten lek starssnie wplywa na samopczucie i nie tylko Imho błędem podawać coś co i tak zostanie przerobione na t3 w organizmie - lepiej proste t3.
Tarczyca ma dużo dobooeiedzenia w osi hormonalniej ale nie żeby ją kwa obniżać jeśli poziomy takich hormonów jak T i fsh i lh są niskie a reszta wysoka.

fallenursus
25-02-14, 12:52
Zwiększ dawkę bromo na trzy w TyG pon/śr/piątek
Nie dawaj levo.
Zobacz czy się nie poprawia pi 2-3 TyG

sampras
25-02-14, 18:58
Zwiększ dawkę bromo na trzy w TyG pon/śr/piątek
Nie dawaj levo.
Zobacz czy się nie poprawia pi 2-3 TyG

Sek w tym ze od okolo roku bralem bromo
- na poczatku bralem 1 tabletke dziennie przez 3 miechy (tak mi zalecila Pani edno) - Prolaktyna spadla z 22 do 1 a wiec za mocno
- nastepnie bralem 1/2 tab co drugi dzien i w sumie wtedy mialem Prolaktyne w normie (miedzy 4 a 9)
- ostawilem ja na jakis czas zeby sprawdzic czy prolaktyna sie unormowala bez lekow - niestety znow skoczyla na ponad 20
- ostatnio bralem 1/4 tab ew a po niedawej konsultacji z nowym endo kazal mi brac 1/2 tab 2x w tyg

Rozumiem ze mam brac 3 razy w tygodniu po pol tabletki Bromergonu?
I nie mam brac tego Euthyrox'u?
Czy jesli spadnie Prolaktyna po tych 2-3 tyg do normalnego poziomu to T, Kortyzol i E2 tez sie unormuja?
Bo prawde mowiac, jak juz wczesniej pisalem, byl czas ze prolaktyne mialem unormowana jednak moje "dolegliwosci" za wiele sie nie polepszyly. A nie badalem sobie nigdy E2, Kortyzolu, a T zawsze mialem miedzy 3 a 4 (max mialem 4,66), dlatego chcialbym wiedziec czy skupic sie na jednym hormownie, czy moze zazywac cos jeszcze aby wszystko sie unormowalo...

fallenursus
25-02-14, 19:01
Jak czegoś nie wiem to pytam a że znam dość fajnych ludzi to się dowiedzieć mozna

http://www.excelmale.com/threads/1434-Should-Men-with-Erectile-Dysfunction-Be-Tested-for-Prolactin