Zobacz pełną wersję : Zaczynam ćwiczyć....
Zaczynam ćwiczyć i nie wiem, czy od samego początku powinienem brać jakiś suplement, czy jakiś czas odczekać? Nie chodzi mi o sylwetkę taką aby występować na zawodach, nie mniej chce sie pozbyć brzuszka i mieć porządną sylwetkę. Co możecie doradzić?
dieta.kreatyna.witaminy minerały
Najwazniejsza dieta. witaminy i mineraly, omega 3 i bialko ewentualnie do uzupelniania brakow. kreatyne najlepiej poczekaj z pol roku bo na poczatek i tak bedzie dobrze szlo a pozniej przyda sie dodatkowy "kop"
Białko, węglowodany , minerały i witaminy możesz dorzucić do uzupełnienia diety. Z kreatyną bym się na razie wstrzymał. Nabierz systematyki,naucz się poprawnej techniki, dobrze się odżywiaj a efekty na pewno będą dobre. Z czasem gdy zaobserwujesz zastój słaby progres , dorzuć wtedy krete.
pakerfucker
28-11-13, 21:38
Podstawową kreatynę, bez jakiś mixów, shocków, kopów. I nie steryd.
Whitelionn
17-03-14, 09:18
Moim zdaniem warto odświeżyc temat:)
Tak wiec moje początki z suplementami wyglądały następująco:
- białko po treningu, rano oraz przed snem
- bcaa przed treningiem i po (tu polecam Bcaa Xpress od Sciteca bo genialne są te aminokwasy)
- witaminy i minerały
Sądzę, że taki zestaw jest opcjonalny i najlepszy na początek. Z biegiem czasu i doświadczenia warto dorzucić kreatyne, arginine itp. potem warto bawić w mocniejsze odżywki:)
Kwasy omega 3 warto wrzucić, ale z diety, czyli rybki;)
Najpierw dieta ;) A do tego białko 100% i bcaa i będzie git.
Moim zdaniem warto odświeżyc temat:)
Tak wiec moje początki z suplementami wyglądały następująco:
- białko po treningu, rano oraz przed snem
- bcaa przed treningiem i po (tu polecam Bcaa Xpress od Sciteca bo genialne są te aminokwasy)
- witaminy i minerały
Sądzę, że taki zestaw jest opcjonalny i najlepszy na początek. Z biegiem czasu i doświadczenia warto dorzucić kreatyne, arginine itp. potem warto bawić w mocniejsze odżywki:)
Kwasy omega 3 warto wrzucić, ale z diety, czyli rybki;)
Na jakiej podstawie polecasz bialko trzy razy dziennie skoro nie wiesz ile dostarcza z pozywienia. juz nie pierwszy raz wprowadzasz w blad