Zobacz pełną wersję : Laptop dla studenta
Gangsta Latino
17-09-13, 13:47
Od razu pisze, że nie mam zielonego pojęcia o laptopach bo nigdy nie miałem, a że teraz zaczynam studia to się przyda.
Wymagania: spora pamięć, jeśli to możliwe to pakiet dobrych programów tekstowych. Do tego dobrze by było gdyby pociągnął też gry, chociaż takie do 2006 roku ;) Będę studiował prawo, więc sporo różnych dokumentów będę pewnie musiał oblukać.
A przy okazji, jeśli chodzi o internet to z jakiej firmy polecacie? Orange?
Mam internet z Plusa LTE i śmiało mogę ci go polecić.
fallenursus
17-09-13, 15:58
http://sklep.benchmark.pl/product/189177/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Lenovo_G580_59_362187_8_GB.html
Co do neta lte to mam na fonie i szybszy od światłowodu który mam w domu :)
slim shady
17-09-13, 16:20
idź do operatora i spytaj się jaki będziesz mieć zasięg i moc, chciałem też na jakiś czas wziąść LTE ale okazało się, że nie sięga w moje rejony a mieszkam w dużym mieście i miałbym tylko wkurzającego iplusa.
Gangsta Latino
17-09-13, 19:32
fall, a oprócz tego co podałeś co jeszcze polecasz, bo będę kupował z sklepie/markecie więc gdyby akurat nie było tego modelu to co jeszcze wchodzi w gre?
fallenursus
17-09-13, 19:46
Obczaj benchmark.pl nie woem ile chcesz dac wybrałem cena jakość. Osobiście miałem 3lapy. Najgorszym wyborem był dell xps gamer :) musisz pamiętać żeby nie trzymać na kocu pościeli itp itd gdzie wywiewy mogą być zasłonięte. Każdy laptop stopi po pewnym czasie cyne naookolo grafy i dupa blada.
Mialem hp-tak sie zjaral ,można naprawić ale to zabawa.
Dell shit jakich malo
Teraz mam toshibe i nie narzekam od dwuch lat.
Co do laptopa to miałem w życiu już z 5 i powiem ci ,że nie ma zasady raczej czy to acer, hp, asus czy coś tam w każdej firmie zdarzają się dobre modele i gówniane także przewertował bym raczej specjalistyczne fora na ten temat, teraz tak patrze z perspektywy czasu to fajną opcją dla studenta są ultrabooki gdyż są naprawdę szybkie i przede wszystkim poręczne na wykłady itp. zobaczysz nie raz zdarzy ci się przesiedzieć cały wykład albo okienko na facebook'u.
Co do internetu to zasięg raczej każda sieć ma ok, więc patrz głównie na limit danych, zależy jak używasz internet bo jak weźmiesz limit danych 2gb to starczy ci spokojnie na zwykłe strony itp. ale zapomnij o ściąganiu czegokolwiek większego lub o wielogodzinnym oglądaniu yt lub filmów, idąc tym tropem jeśli używasz neta tylko do fb, i zwykłych stron to dużej różnicy nie zrobi ci czy masz szybkość 2 mb czy np. 6 więc patrz głównie na limit danych w stosunku do ceny.
Nie sugeruj się marką tylko idź za ocenami serii danych producentów - jedne wychodzą ok, inne wychodzą żałośnie. Jak kolega wyżej radzi - przeszukać specjalistyczne fora.
fallenursus
20-09-13, 14:22
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jaki-laptop-do-2000.html
Kupiłem asusa 17, i5 w tym tygodniu ogólnie jestem zadowolony, ale laptopy były są i będą słabe pod gry w porównaniu z normalnym kompem, ale planuje go trochę upgrejdować żeby płynnie chodziły jakieś gierki, chociaż i tak w nic nie gram także... może w dalekiej przyszłości to zrobię jak wyjdzie diablo 4 albo coś :D Imo ważna jest klawiatura w lapku, a mianowicie chodzi o to, żeby przyciski były oddzielnie, a nie od razu obok siebie, mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Klawiatura się nie brudzi, lepiej się pisze, no takie moje zdanie, warto też zwrócić uwagę co można z tym lapkiem zrobić ewentualnie ile czego dołożyć i za ile. Rozmawiałem z gościem od lapków to właśnie mówił, że była jakaś spoko Toshiba i3 z zrzeszoną kartą więc dość tania, a idealna do pracy w biurze, jednak o grach trzeba zapomnieć. Właściwie to miałem ją brać, ale koniec końców zdecydowałem się na 17 cali i całkiem inny sprzęt, jak przypomnę sobie model to napisze.
janbaran33
23-09-13, 11:24
Teraz podobno NETIA jest najlepszym dostawcą internetu na rynku.
slim shady
23-09-13, 23:26
Aero2 jest darmowym dostawcą, tylko zawrotnego neta nie ma co się spodziewać :)
Gangsta Latino
02-10-13, 19:44
laptop kupilem kilka dni temu. posprawdzaŁem kilka modeli, w koncu wybralem z SONY.
co do neta , teraz mam na probe z t-mobile 3G. nie chodzi wolno, ale cudow tez nie ma. nigdy wczesniej nie mialem laptopa, wiec nie wiem czy to normalne tzn. na poczatku net chodzi wolniej i z czasem sie rozpedza czy juz tak będzie na stale
fallenursus
02-10-13, 20:01
Jak na 4G kom przeskakuje jak jestem w domu a wyjde za zasieg wifi to mnie krew zalewa...3G nie widziałem :( nie masz w domu wifi, w szkole itp? Na jakiej zasadzie net przenośny? Usb stick?
Gangsta Latino
02-10-13, 20:27
tak usb stick. wifi moze bym i znalazł, ale wole miec cos pewnego i korzystac z neta wlasnie przez usb lub na karte bo nie wiem który lepszy. nie znam sie bo zawsze miałem modem z neo i jakos mnie to nie interesowało.
Kucharzykx
27-11-13, 19:22
Aero ma być płatne za rok czy ileś tam z tego co słyszałem.
Na takiego laptopa przyda się torba męska skórzana, która jest bardzo praktyczna i fajna dla studenta na laptopa. Znajdziesz takie na: http://supergalanteria.pl/on-produkty-dla-mezczyzn/torby-meskie/skorzane-torby-meskie . Mają tam wiele ciekawych propozycji godnych uwagi. Każdy znajdzie coś dla Siebie ciekawego i praktycznego w rozsądnej cenie. Modeli też jest wiele do obejrzenia.
Wesoły_Grabarz
13-06-17, 19:01
Panie a jakie hajsy chcesz przeznaczyć na ten sprzecik , coś będzie można pomyśleć znając Twoje możliwości finansowe :)
Teraz to dobrego laptopa można kupić juz za 1500 zł ;d
sejfy (www.e-sejfy.pl)
Potrzebujesz laptopa do "pracy" (nauki) czy zabawy. Moim zdaniem powinieneś postawić na wydajnośc i wytrzymałość ze względu na czas pracy (nauki) a nie bawić się w kierunku gier. W tym pierwszym przypadku stabilne i3 w zupełności wystarczy. Po co przepłacać "za wodotryski" które i tak sa zbedne?
To niekoniecznie musi być nówka. Mam dobre zdanie o laptopach poleasingowych - tanie, dobre, na gwarancji. U mnie w pracy wszyscy mamy w biurze laptopy używane i bardzo dobrze się sprawują. Szef rozrzutnością nie grzeszy więc kupił od razu 6 kompów w sklepie Kompik24.