Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup mieszkania

yaro09
04-08-13, 19:43
Cześć koledzy. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu mieszkania we Wrocławiu.
Nigdy wcześniej tego nie robiłem :) Nie wiem nawet od czego zacząć, gdzie się udać itd.
Macie jakieś doświadczenie w związku z tym? Może ktoś z forum już kupował mieszkanie.
Gdzie szukać, na co zwrócić uwagę, ale również np jakie ogrzewanie powinno mieć, jak z opłatami itp.

Ode mnie mogę powiedzieć, że:
- szukam w centrum, dobra lokalizacja dla studentów, bo chcę część mieszkania wynająć, a kiedyś ewentualnie łatwo je sprzedać
- najlepiej na nowym, zamkniętym osiedlu + miejsce parkingowe (zadaszone/podziemne/garaz)
- Jak jest z zapłatą? Mój ojciec chce je kupić na raty, jednak pracuje w Belgii i nie rozlicza się w Polsce. W związku z tym dostanie kredyt lub na raty?

Wszelkie rady mile widziane :)

zipsqad88
04-08-13, 20:09
Witam ja kupowałem w tamtym roku mieszkanie ale w Warszawie to z Wrocławiem Ci nie pomoge ale co do mieszkania kupiłem mieszkanie nowe od dewelopera (byłą fajna promocja na wykończenie mieszkania więc tylko nam zostało wstawić własne graty i mogliśmy juz mieszkać bez zadnych remontów) mieszkanie na osiedlu strzezonym z miejscem parkingowym podziemnym za które trzeba było zapłacić odzielnie 25 tys. ( a teraz płacimy w czynszu co miesiąc za miejsce 70 zł) ogrzewanie jest gazowe ale w mieszkaniach nie ma gazu! tylko płyta indukcyjna. Ogólnie nie ma żadnych problemów z mieszkaniem. Jak zaczynałem szukać mieszkan siedziałem na necie patrzyłem gdzie są budowane nowe mieszkania zwracałem uwagę na połączenia komunikacyjne do pracy, centrum, nastepnie umawiałem się z deweloperami jaką mają oferte no i jak już mi podpasowało to została kwestia kredytu umawianie z doradcą kredytowym sprawdzanie zdolności itd. i tak jakoś poszło :)
pozdro

yaro09
04-08-13, 20:56
Dzięki :) lokalizację to juz sobie ogarnę.
A dlaczego za parking musisz płacić 70 miesięcznie skoro juz zapłaciłes za miejsce 25tys?
I jak mniej więcej wychodzą oplaty stałe?
Te ogrzewanie gazowe nie jest drogie?
We wro dużo osiedli ma ogrzewanie jakies węzłowe ale to chyba drogo wychodzi

fallenursus
04-08-13, 21:10
Udez do bullet'a.

zipsqad88
04-08-13, 21:19
No fakt z tym parkingiem to lipa jest ale taka polityka dewelopera dawali trochę tańsze mieszkania a za miejsce trzeba bylo oddzielnie płacić (każdy musiał zakupić miejsce parkingowe nawet jeśli nie posiadasz samochodu) u innego dewelopera było że droższe mieszkanie a miejsce parkingowe gratis.A w czynszu to się płaci tak poprostu za to że jest za eksploatację. A po za tym czynsz nie jest drogi (jak na Warszawę) mieszkanie 2 pok. 48 m2. czynsz ok 470 zł

yaro09
06-08-13, 01:52
słuchaj a przy każdym zakupionym mieszkaniu płaci się czynsz? bez sensu, wydam na mieszkanie z 300 tys i jeszcze co miesiąc kilka stów mam oddawac?
i jeszcze jedno, tych mieszkań szukałeś na własną rękę, czy do jakiegoś dewelopera się udałes i on że tak powiem szukał dla Ciebie tego mieszkania?

breku
07-08-13, 15:45
czynsz pokrywa Twój fundusz remontowy i koszty ekspolatacji itd, np trzeba co kilka lat klatke schodowa malowac, to z tego wszystko sciagaja, czynszu nie ominiesz jak nawet zakupisz mieszkanie wlasnociowe

fallenursus
07-08-13, 15:54
^^^ dokaldnie. Dlatego wolę mieszkać w domu niz mieszkanie. Przynajmniej nikt sie nie będzie burzyć jak chce z dwuch pokoi zrobić jeden czy zmienić dzwi wejściowe :) a podatki miastu i tak płacić trza za to ze ma sie dom czy mieszkanie.

yaro09
07-08-13, 18:37
nie no wiesz nie stać mnie zeby kupić dom we wro lub okolicy, zresztą nie jest mi teraz potrzebny.
na czas studiów/pracy mozna kupić te mieszkanie, a w razie czego zawsze mozna pozniej je sprzedać lub komuś wynajmowac :)

kfc
09-08-13, 17:29
jak kupisz daj znać za ile pokoj wynajmujesz :D

yaro09
09-08-13, 17:30
Spoko, będziesz go dzielić ze mną :P

M.A.T.
01-03-18, 13:17
A czy w zakresie ubezpieczeń mieszkaniowych moglibyście coś polecić? Czy np. takie ubezpieczenie nieruchomości na ubezpieczeniaonline.pl (http://www.ubezpieczeniaonline.pl/mieszkania-domu/0.html) to dobry pomysł?

skrojony
25-02-20, 17:14
A nie lepiej wlasny dom? Dom wybudujesz za tyle samo co kupisz mieszkanie w dużym mieście. Oczywiście nie mówię tu o domu 200m2 ale te 100-120 metrów jest osiągalne. Załatwiasz ekipę od robót ziemnych (Małmar polecam), i ekipę do SSO oraz od dachu, a resztę robisz nawet po godzinach. W domu jesteś panem na włościach i masz swój własny kawałek ziemi.