Zobacz pełną wersję : Zakup mieszkania
Cześć koledzy. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu mieszkania we Wrocławiu.
Nigdy wcześniej tego nie robiłem :) Nie wiem nawet od czego zacząć, gdzie się udać itd.
Macie jakieś doświadczenie w związku z tym? Może ktoś z forum już kupował mieszkanie.
Gdzie szukać, na co zwrócić uwagę, ale również np jakie ogrzewanie powinno mieć, jak z opłatami itp.
Ode mnie mogę powiedzieć, że:
- szukam w centrum, dobra lokalizacja dla studentów, bo chcę część mieszkania wynająć, a kiedyś ewentualnie łatwo je sprzedać
- najlepiej na nowym, zamkniętym osiedlu + miejsce parkingowe (zadaszone/podziemne/garaz)
- Jak jest z zapłatą? Mój ojciec chce je kupić na raty, jednak pracuje w Belgii i nie rozlicza się w Polsce. W związku z tym dostanie kredyt lub na raty?
Wszelkie rady mile widziane :)
Witam ja kupowałem w tamtym roku mieszkanie ale w Warszawie to z Wrocławiem Ci nie pomoge ale co do mieszkania kupiłem mieszkanie nowe od dewelopera (byłą fajna promocja na wykończenie mieszkania więc tylko nam zostało wstawić własne graty i mogliśmy juz mieszkać bez zadnych remontów) mieszkanie na osiedlu strzezonym z miejscem parkingowym podziemnym za które trzeba było zapłacić odzielnie 25 tys. ( a teraz płacimy w czynszu co miesiąc za miejsce 70 zł) ogrzewanie jest gazowe ale w mieszkaniach nie ma gazu! tylko płyta indukcyjna. Ogólnie nie ma żadnych problemów z mieszkaniem. Jak zaczynałem szukać mieszkan siedziałem na necie patrzyłem gdzie są budowane nowe mieszkania zwracałem uwagę na połączenia komunikacyjne do pracy, centrum, nastepnie umawiałem się z deweloperami jaką mają oferte no i jak już mi podpasowało to została kwestia kredytu umawianie z doradcą kredytowym sprawdzanie zdolności itd. i tak jakoś poszło :)
pozdro
Dzięki :) lokalizację to juz sobie ogarnę.
A dlaczego za parking musisz płacić 70 miesięcznie skoro juz zapłaciłes za miejsce 25tys?
I jak mniej więcej wychodzą oplaty stałe?
Te ogrzewanie gazowe nie jest drogie?
We wro dużo osiedli ma ogrzewanie jakies węzłowe ale to chyba drogo wychodzi
fallenursus
04-08-13, 21:10
Udez do bullet'a.
No fakt z tym parkingiem to lipa jest ale taka polityka dewelopera dawali trochę tańsze mieszkania a za miejsce trzeba bylo oddzielnie płacić (każdy musiał zakupić miejsce parkingowe nawet jeśli nie posiadasz samochodu) u innego dewelopera było że droższe mieszkanie a miejsce parkingowe gratis.A w czynszu to się płaci tak poprostu za to że jest za eksploatację. A po za tym czynsz nie jest drogi (jak na Warszawę) mieszkanie 2 pok. 48 m2. czynsz ok 470 zł
słuchaj a przy każdym zakupionym mieszkaniu płaci się czynsz? bez sensu, wydam na mieszkanie z 300 tys i jeszcze co miesiąc kilka stów mam oddawac?
i jeszcze jedno, tych mieszkań szukałeś na własną rękę, czy do jakiegoś dewelopera się udałes i on że tak powiem szukał dla Ciebie tego mieszkania?
czynsz pokrywa Twój fundusz remontowy i koszty ekspolatacji itd, np trzeba co kilka lat klatke schodowa malowac, to z tego wszystko sciagaja, czynszu nie ominiesz jak nawet zakupisz mieszkanie wlasnociowe
fallenursus
07-08-13, 15:54
^^^ dokaldnie. Dlatego wolę mieszkać w domu niz mieszkanie. Przynajmniej nikt sie nie będzie burzyć jak chce z dwuch pokoi zrobić jeden czy zmienić dzwi wejściowe :) a podatki miastu i tak płacić trza za to ze ma sie dom czy mieszkanie.
nie no wiesz nie stać mnie zeby kupić dom we wro lub okolicy, zresztą nie jest mi teraz potrzebny.
na czas studiów/pracy mozna kupić te mieszkanie, a w razie czego zawsze mozna pozniej je sprzedać lub komuś wynajmowac :)
jak kupisz daj znać za ile pokoj wynajmujesz :D
Spoko, będziesz go dzielić ze mną :P
A czy w zakresie ubezpieczeń mieszkaniowych moglibyście coś polecić? Czy np. takie ubezpieczenie nieruchomości na ubezpieczeniaonline.pl (http://www.ubezpieczeniaonline.pl/mieszkania-domu/0.html) to dobry pomysł?
A nie lepiej wlasny dom? Dom wybudujesz za tyle samo co kupisz mieszkanie w dużym mieście. Oczywiście nie mówię tu o domu 200m2 ale te 100-120 metrów jest osiągalne. Załatwiasz ekipę od robót ziemnych (Małmar polecam), i ekipę do SSO oraz od dachu, a resztę robisz nawet po godzinach. W domu jesteś panem na włościach i masz swój własny kawałek ziemi.