Zobacz pełną wersję : trening dla 16-latka??
Proszę o radę jaki trening będzie odpowiedni w tym wieku?? Nie wiem także czy trzeba będzie zmienić diete , a jesli tak to na jaką??
186 cm wzrostu
70 kg wagi
Fit4ever24
11-02-13, 13:03
Dziewczynka czy chłopczyk? Bo nick mnie dezorientuje. A o jakiej dotychczasowej diecie mowa ?
fallenursus
11-02-13, 13:27
sprawdz posty uzytkownika jak sie dezorientujesz:)
Fit4ever24
11-02-13, 14:48
sprawdz posty uzytkownika jak sie dezorientujesz:)
Kobitka...ale bardzo wysoka :)
slim shady
11-02-13, 16:29
Ostrzeżenie poleciało :)
Napisz coś więcej o sobie, po postach widzę że jesteś kobietą. Jaki masz cel, jaką obecnie dietę, jaki trening robiłaś wcześniej.
fallenursus
11-02-13, 16:32
mam takie dziwne wraze ie ze moze pyta dla brata:)
poczekamy na kolezanke az odp.
dlaczego mój post usunięto???? ostrzeżenie ?- OK
napisałem ,,gruszka 7 razy dziennie''
chodzi tu o to ze w tym wieku nie powinien targać żelastwetm bo kaleke z siebie zrobi chodzi o min kręgosłup
fallenursus
12-02-13, 11:04
raczej do nie popsuje kurczaczku:)
Fit4ever24
12-02-13, 11:37
napisałem ,,gruszka 7 razy dziennie''
chodzi tu o to ze w tym wieku nie powinien targać żelastwetm bo kaleke z siebie zrobi chodzi o min kręgosłup
16 lat to dobry wiek, aby wszystko z głową i będzie ok.
Nawet mój sor od polaka by tego nie zinterpretował :D
16 lat to dobry wiek, aby wszystko z głową i będzie ok.
Nawet mój sor od polaka by tego nie zinterpretował :D
Ale polo dobrze napisał, bo większy trening powinnaś zacząć w wieku 18 lat. Teraz możesz co najwyżej ciężarki i tak 800 dziennie czy tam 1000, a większe ciężary zostaw za parę lat
Fit4ever24
12-02-13, 18:53
"Trening dla 16-latka". Po tym sądze że to jest dla chlopaka. konto dziewczyny ale może swojego chlopaka chce zmutować :P A pozatym brak zainteresowania tematem przez samego autora więc nie ma co polemizować.
fallenursus
12-02-13, 19:17
Ale polo dobrze napisał, bo większy trening powinnaś zacząć w wieku 18 lat. Teraz możesz co najwyżej ciężarki i tak 800 dziennie czy tam 1000, a większe ciężary zostaw za parę lat
uzasadnij to jakos logicznie prosze.
Fit4ever24
12-02-13, 19:28
Może sie czegos dowiem. To jest uzasadnione tylko wtedy gdy jest bardzo mały poziom wiedzy ćwiczącego. Np. dziś byłem na siłowni publicznej w mojej małej miejscowości. Przyszło dwóch takich 16 latków pierwszy raz na trening. Oczywiście od razu ląpią się za sztange łamaną i katują biceps... Dobrze że tam akurat byłem to może coś zrobią w dobrym kierunku :)
bo nie mają wiedzy i mogą zrobić sobie kontuzje
jz wiekiem człowiek mądrzeje i wie więcej
łebek 16 lat zacznie robić martwy ciąg lub wyciskanie sztangi stojac i uszkodzi sobie kręgosłóp
slim shady
13-02-13, 14:05
sorry ale ja na siłowni widuje durniów w wieku 30 lat, co potem narzekają a to co robią to nie wiadomo czy płakać czy śmiać się. Każdy z nas robił/robi błędy bo jest/był początkującym i tego się nie wyprze.
Wkleję część Artu, nie mojego ale bardzo pożytecznego, zresztą kiedyś to już robiłem
Już dawno obalono mit, że ćwiczenia siłowe negatywnie wpływają na wzrost nastolatka czy nawet dziecka (w sensie hamowania wzrostu!) Można ćwiczyć w każdym wieku, jest to nawet wskazane dla wzmocnienia kości (obciążenie stymuluje rozwój kości, zwiększa się ich grubość). Trening powinien być prowadzony przez doświadczonego instruktora, na niewielkich obciążeniach.
Co gorsza – okazuje się, że hiperplazja (wzrost ilości włókien mięśniowych) przebiega w największej mierze właśnie w okresie pokwitania. Jeśli zawodnik „prześpi” ten okres nie prowadząc treningu siłowego, jego osiągi będą dużo gorsze w momencie zakończenia dojrzewania płciowego! W późniejszym okresie możliwy będzie głównie przyrost hipertroficzny – czyli powiększanie się włókien mięśniowych (ale ich ilość wzrasta w nikłym stopniu).
Co na ten temat mówią naukowcy?
Cytat:
„Zanalizowano 22 badania obejmujące trening oporowy (siłowy), obejmujący osoby przed i we wczesnym etapie dojrzewania płciowego. Rezultaty: stwierdzono wyraźny przyrost siły mięśniowej w czasie dzieciństwa i wczesnego dojrzewania. Trening siłowy nie miał żadnego wpływu na hamowanie wzrostu dziecka ani nastolatka. W 10 badaniach prowadzono monitoring odniesionych urazów, zanotowano jedynie TRZY przypadki kontuzji w trakcie prowadzenia obserwacji. Wskaźnik urazowości treningu siłowego był minimalny.
Źródło: Weight training in youth-growth, maturation, and safety: an evidence-based review. Clin J Sport Med. 2006 Nov;16(6):478-87. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17119361
Cytat:
[ „Wcześniejsza literatura sugerowała, że trening siłowy mógł zaszkodzić chrząstkom wzrostowym w kościach. Jednakże, nowe badania sugerują, że właściwe prowadzony trening oporowy, jest nie tylko bezpieczny, ale też pomaga zmniejszyć ryzyko urazu u młodych sportowców.
Źródło: Strength training and the immature athlete: an overview. Pediatr Nurs. 1993 Jul-Aug;19(4):325-32. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8414719
Cytat:
„Nie występują żadne bariery wiekowe, które mogłyby ograniczyć trening siły mięśniowej. [...] Ćwiczenia takie jak przysiady ze sztangą, martwy ciąg, rwanie czy podrzut oraz wszelkiego rodzaju wyciskania na wolnych ciężarach powinny być integralną częścią treningu młodych zawodników [...]. Pod warunkiem, że zostanie opanowana prawidłowa technika”
Źródło: [ Faigenbaum i Polakowski 1999 ]
Cytat:
„W treningu siły mięśniowej [...] wykorzystującym sztangi, hantle [..] mogą uczestniczyć już nawet 6 letnie dzieci!”
Źródło: [ Falk i Mor 1996; Faigenbaum i wsp. 1999 ]
Cytat:
„Regularny trening siły mięśniowej, ze zwiększoną ilością spożywanego wapnia- wpływa na wzmocnienie kości trenujących dzieci, ograniczając przez to ryzyko doznania poważnych urazów, a zwłaszcza złamań”
Źródło: [Loucks 1988 ]
Fit4ever24
13-02-13, 14:32
Ważne żeby pod okiem kogoś doświadczonego.