Zobacz pełną wersję : jak najlepiej spożywać siemie lniane?
Witam
Podobno siemie lniane jest bardzo zdrowe. Zastanawiam się jak je spożywać? jak wy jej jecie? dodajecie w całości po różnych posiłków? czy zalewacie wodą i pijecie?
Pozdrawiam
fallenursus
29-01-13, 17:57
jak mam to sypie do salatek. ale wole w kapsach olej z siemia.
sypiesz w całości nasiona czy rozgniatasz i dolewasz wody ?
fallenursus
29-01-13, 20:37
w calosci.
a powiedz mi ile powinno się co spożywać dziennie? mała łyżeczka stołowa, dwie? czy są jakiej niechciane efekty uboczne jeżeli będzie się go jadło zbyt dużo?
siemie lniane tez powinno być stosowane w niedużych ilosciach, to że błonnik pomaga w procesach trawiennych nie znaczy że można go dostarczac niewiadomo jakimi ilościami, ja proponuj eCi dosypać małąłyżkę do sniadania do płatków itp.
druga rzecz bardzo ważna -siemie musisz spażyć tak jak płatki owsane czyli najpierw sypiesz łyżę do szklanki zalewasz wrzątkiem, czekasz i spożywasz dopiero wtedy ma swoje wartości , na surowo go nie strawisz.
slim shady
30-01-13, 14:00
siemie lniane jak mówi Micek najlepiej spażyć, podać ogólnie obróbce termicznej i zmielić, w dużych dawkach może być trujące. Zawiera Nityrylozydy, uwalniany jest cyjanowodór (kwas pruski). Nie dochodziłbym do wartości 100 g dziennie. Wyjątkiem może być dieta Dr Budwig gdzie się spożywa 250 g siemia lnianego dziennie. Czyli najlepiej dodać do porcji płatków rano, do sałatek czy do pieczenie chelba :)
dzięki za ważne informacje :) a na ile powinienem zostawić zalane wrzątkiem siemię? 5,10 minut? wystarczy?
slim shady
30-01-13, 14:39
myślę że godzina, ja zostawiam na noc bo mi wygodniej
fallenursus
30-01-13, 14:45
duzo zabawy i cza pamietac:) a my zazwyczaj zalatani caly dzien
tutaj masz bardzo dobra opcje i cena wcale nie powala
http://www.bcaa.pl/olimp/olej_mct_400ml_2032.html
a siemię trzeba mielić/rozgniatać czy mogą być całe takie nasiąknięte nasiona ?
tak w ogóle to co lepsze? siemię lniane czy olej lniany?