Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kołatanie serca

Gwido
30-12-12, 13:31
witam.
od jakiegos czasu wystapił u mnie problem z uczuciem mocnego bicia serca. moj puls spoczynkowy jest normalny (50-60). Nie mam pojecia czemu takie cos sie u mnie pojawilo. Przeszkadza mi to gdy probuje zasnac (czuje kolatanie najczesciej gdzies w szyi). Niedawno mialem holter cisnieniowy (kontrola) no i z cisnieniem jest raczej ok. w styczniu bd mial robiony rezonans magnetyczny zeby sprawdzic czy z sercem jest ok (dostalem skierowanie od kardiologa).
Jak mowilem nie wiem czym jest to zjawisko spowodowane jednak domyslam sie ze moze byc to na tle nerwowym. Zażywam magnes oraz potas. Czy moglo to zostac spowodowane treningami???
macie na ten temat jakies doswiadczenie?
jesli tak to prosze o pomoc
pozdrawiam

Gangsta Latino
30-12-12, 21:07
Też tak mam czasami. np. gdy chce pospać po południu to przed zaśnięciem serce wali bardzo mocno...

U mnie napewno powoduje to głównie stres. Do tego lekko obciąża je trening. Idź do kardiologa. Ja miałem robione badania i nic nie wykryło, ale wiadomo jak to jest. 2 razy nie wykryją a nagle za 3 już tak. Jednak się tym nie przejmuje.

Gwido
30-12-12, 21:33
do kardiologa mam termin w styczniu. brałeś moze jakies leki? pod jakim kątem robiono Ci badania? źle sie czułes?
pozdro

Gangsta Latino
30-12-12, 21:51
miałem to badanie 24h... dali mi taki pasek na serce i miałem go nosić cały dzień ;) Nie czułem się źle, ale miałem często zimne stopy i dłonie (przeszło odkąd zacząłem regularnie ćwiczyć i nie bylo to porada lekarza;P). Cisnienie podwyższone jest normalne dla osób które ćwiczą, dlatego sportowcy powinni w szczególności zdrowo się odżywiać i wysypiać. To samo z sercem... sportowcy mają je większe, dlatego tym na emetyturze zaleca się, aby ćwiczyli bo bez ćwiczeń prędzej padną.

Rób aeroby... bardzo dobrze działają na serce itp. Do tego pij różne relaksujące i zdrowotne ziółka np. zielona herbata/pokrzywa/mięta. Mi pomogło.

Gwido
30-12-12, 22:25
aeroby robie po kazdym treningu :) wlasnie pod katem zdrowia. jednak kolatanie wystapilo znienacka. Bylem pod wplywem dlugotrwalego stresu wiec moze to byc przyczyna..
chcialbym zeby sie okazalo ze trening nie ma na to wplywu bo zaczął on byc dla mnie naprawde wazny..

mikkki5
03-02-13, 18:44
Męczę się z takim samym problemem jak Twój od jakiś 3 lat , kołatania serca napadowe i przyspieszone bicie w różnych momentach, często gdy zasypiam.
Nie raz to się bałem że normalnie wykituje , badałem się u kardiologa kilka razy i niby wszystko było w porządku.
Pare razy nawet wpadłem w taką panikę podczas tych kołatań że musieli ludzie karetke wzywać bo myślałem że pierdyknę w kalendarz.
Generalnie u mnie po jakimś czasie obserwacji odkryłem duży związek z psychiką i ogólnie że mam nerwice.
Moja rada jest taka aby zrobić dokładnie wszystkie badania i zapytać lekarza czy możesz trenować normalnie, jeśli tak to nie myśl o tym tylko pakuj.
Tyle ode mnie. Pozdrawiam.

kfc
03-02-13, 21:32
gdy jestesm zestresowana, mam natrętne myśli, a próbuję zasnąć to równiez serduszko mi wali jak oszalałe a momentami czuje jakbym spadała w dół. Ja uważam że to głownie przez stres.

gangster
03-02-13, 21:53
W takich chwilach najlepsza jest Melisa,ale nie dzieje się to bez powodu,i trzeba rozwiązać problem stresu.
Mi się zdarza takie kołatanie jak zbyt grubo przegrywam mecze w fifie 2012 :)

mikkki5
04-02-13, 09:51
Ze środków ogólnie dostępnych mogę także polecić Validol dostępny w aptece bez recepty, ale jak pisałem wcześniej przede wszystkim badania i wizyta u lekarza.

Wiki
04-02-13, 12:07
witam.
od jakiegos czasu wystapił u mnie problem z uczuciem mocnego bicia serca. moj puls spoczynkowy jest normalny (50-60). Nie mam pojecia czemu takie cos sie u mnie pojawilo. Przeszkadza mi to gdy probuje zasnac (czuje kolatanie najczesciej gdzies w szyi). Niedawno mialem holter cisnieniowy (kontrola) no i z cisnieniem jest raczej ok. w styczniu bd mial robiony rezonans magnetyczny zeby sprawdzic czy z sercem jest ok (dostalem skierowanie od kardiologa).
Jak mowilem nie wiem czym jest to zjawisko spowodowane jednak domyslam sie ze moze byc to na tle nerwowym. Zażywam magnes oraz potas. Czy moglo to zostac spowodowane treningami???
macie na ten temat jakies doswiadczenie?
jesli tak to prosze o pomoc
pozdrawiam

a jakieś inne objawy oprócz kołotania serca występują? i z jaką częstotliwością?

Gwido
04-02-13, 15:13
powiem tak: mialem robiony rezonans serca. wynik bd mogl skonsultowac z kardiologiem dopiero w czerwcu, jednak z tego co tam przeczytałem to wada/problem ktory podejrzewał u mnie lekarz nie występuje. A co do kolatania to ostatnio jakos o tym nie mysle, staram sie nie nakrecac i uczucie ze "cos mi wali" w szyi i w klacie przeszło. Trenować trenuje, jem zdrowo. Magnez biore. Mysle ze to ma podloze psychiczne, nerwowe.. Czasami borykam sie z jakimis irracjonalnymi myslami i bzdurami ktore przychodza do glowy nie wiadomo skąd. Jak ktos ma nature tkaa ze sie czyms martwi i przejmuje to potem takie objawy i dokuczliwości jak te kolatanie moze wystąpić moim zdaniem.
Aha, i nie mialem czegos takiego jak wysoki puls spoczynkowy :D moj wynosi przewaznie ok. 52uderzenia/minute.

Quba
08-03-13, 15:56
Ja miałem kołatania oraz częstoskurcz serca (bywały takie gęste i mocne uderzenia). Ale na tle nerwowym. Chodziłem po lekarzach(kardiolog,neurolog,itp.) i nic nie wykazywało, że jest źle ze mną. Na dodatek miałem napadowe zawroty głowy z ostrym potem. Miewałem kilkusekundowe zatrzymania akcji serca. Teraz mam 21 lat, czuje się świetnie. I żaden lekarz,ani lek mi nie pomógł. Po prostu poszło mi z wiekiem

Jeżeli masz takie problemy to zrób w pierwszej kolejności badanie w szpitalu Holter EKG. Trwa ono 24-48h. Po tym badaniu i wizycie u Kardiologa masz wszystko wyjaśnione.

Quba
08-03-13, 15:59
Ja miałem kołatania oraz częstoskurcz serca (bywały takie gęste i mocne uderzenia). Ale na tle nerwowym. Chodziłem po lekarzach(kardiolog,neurolog,itp.) i nic nie wykazywało, że jest źle ze mną. Na dodatek miałem napadowe zawroty głowy z ostrym potem. Miewałem kilkusekundowe zatrzymania akcji serca. Teraz mam 21 lat, czuje się świetnie. I żaden lekarz,ani lek mi nie pomógł. Po prostu poszło mi z wiekiem

Jeżeli masz takie problemy to zrób w pierwszej kolejności badanie w szpitalu Holter EKG. Trwa ono 24-48h. Po tym badaniu i wizycie u Kardiologa masz wszystko wyjaśnione.

yaro09
08-03-13, 18:05
A czujecie jak wam serce bije? Ja słysze dośc głośno i czuje jak wali, nieraz az sie klata trzęsie.
kiedyś mi to przeszkadzało, zasnąć nie mogłem w nocy. ale jakos nauczylem sie z tym zyc i nie zwracam juz uwagi

Quba
08-03-13, 20:48
Tak samo miałem kolego :) zrywalem się też gwałtowne z łóżka. To jest na bank na tle nerwowym. U mnie winą były słabe oceny w szkole oraz stres że nie zdążę poprawić ich. Przejdzie ci to po jakimś czasie :)

yaro09
08-03-13, 21:11
moze i tak. w szkole sredniej sie trochę bardziej wszystkim przejmowałem. teraz jestem na studiach, mam wszystko w dupie (czyli sprawy związane ze studiami, ale i nie tylko) i jest jakby lepiej :)
takze warto zmienic podejscie do zycia

Gwido
16-03-13, 16:46
Z doświadczenia juz wiem ze to jest na 100% problem na tle nerwowym. Po jakimś czasie samo przechodzi. Jak macie jakieś spiny, czy inne problemy to czasem sie nawraca ;P

ka_rolina_89
16-09-14, 19:30
jeśli badania nic nie wykazały, to kup sobie valused lub valuherb w aptece, zażywaj 2 razy dziennie, pij melisę. To wycisza.

ola6666
06-02-15, 16:25
Myślę że lepiej tego nie ignorować warto zrobić dodatkowe badania .

marcin001
06-02-15, 18:25
Panowie co wy pierdolita.. ;p idzcie do dobrego kardiologa. Też miałem taki problem, poszedłem i miałem zrobione EKG USG próbę wysiłkową, holter. wyszło mi że jedna zastawka delikatnie się nie przymyka kilka razy na dzień ale to podobno dopuszczalne. Polecił mi jeść magnez.. Dziennie jem ok 2-3g magnezu i serce pracuje jak szwajcarski zegarek ;) Wypróbujcie :)

ola6666
11-02-15, 13:32
więc ciesz się że to nic poważnego niektórzy mają poważniejsze problemy ..

marcin001
11-02-15, 13:42
jak ktoś ma poważny problem i czuje że coś poważnie nie tak z jego organizmem to nie pierdoli się w pisanie na forum tylko idzie od strzała do dobrego specjalisty.. ;)