Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nerki

h1msa
15-12-12, 16:21
Witam, trochę czasu minęło od kiedy tu ostatnio coś napisałem ;)

W każdym razie przejde do sedna: Jakoś miesiąc temu miałem okropny ból w okolicach nerek, wiedziałem, że to prawdopodobnie kamień, bo już miałem coś podobnego jakoś dwa lata temu. Jednak poprzednio kamień został wydalony z moczem i obeszło się bez większych problemów - tym razem było identycznie i ból się skończył od razu po wylaniu owego kamienia ;) jednak po zrobieniu niezbędnych badań, min. usg wyszło, że na nerkach mam jeszcze kilka złogów kamieni, w tym największe po 6 i 8 mm :( Tak więc czeka mnie prawdopodobnie zabieg usuwania tych kamieni, a na razie dostałem antybiotyki "jakby mnie zaczeło boleć" (Polska ~~). I moje pytanie brzmi, jak to ma się do suplementacji oraz dopingu. Szukałem odpowiedzi na necie ale nie ma nic jasno napisane. Więc jak to jest, można tą kreatynke i inne odzywki stosować oraz jak to ma się do sterydów?

Pozdrawiam

Gangsta Latino
15-12-12, 18:57
Wylecz nery, a potem bierz się za suple. Nawet taka kreatyna obciąża nery, a ty tu o sterydach myślisz. Zastanów się trochę. Po drugie po zabiegu i tak będziesz miał przerwę od siłowni, wiec po co zaczynać cykl, żeby go potem przerywać??

h1msa
15-12-12, 23:30
Wiesz, generalnie to nie mam chorych nerek, co tworzą mi się kamienie na nerkach, a to różnica. I jest to również uwarunkowane genetycznie (ojciec). Następna sprawa to kolejki do urologa są takie, że po skierowaniu będę musiał czekać na jakąś decyzje o zabiegu X czasu ;) Więc stąd moje pytanie. Bo kamienie i tak będą mi się robić i od tego nie będzie ucieczki.

ana0609
16-12-12, 17:06
Masz chore nerki i ta choroba nazywa się kamicą nerkową . Faktycznie jest to często dziedziczone i nie da się tego tak do końca wyleczyć . Jedynie można stosować odpowiednią dietę żeby zminimalizować powstawanie złogów w nerkach . W tej chwili często zamiast tradycyjnego zabiegu stosuje się rozbijanie złogów ultradźwiękami i takie drobiny są wydalane z moczem . Po pierwsze musisz się dowiedzieć jakiego rodzaju złogi Tobie się odkładają bo jest kilka rodzajów i dopiero wtedy możesz dobrać odpowiednią dietę i zastanowić się nad odżywkami . A na pewno musisz bardzo dużo pić różnych płynów .

h1msa
16-12-12, 22:22
Wyniki badan krwi i moczu wykazaly ze wszystko mam w normie ;) Co do rodzaju złogów to musze dac do analizy jakis kamien, no jak na razie nie udalo mi sie zlapac hehe. Wody pije raczej duzo, tzn w miare mozliwosc: ok 3-4 litry - zalezy od dnia.