Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dieta masowa, ew korekta . Trening + suplementacja.

Statmen
21-10-12, 23:04
Witam !

Mam 18lat. Od 2,5 roku ćwiczę na siłowni. Jestem w trakcie budowania masy. Od miesiąca stosuję dietę i właśnie tutaj pojawia się problem. Dieta została ułożona samodzielnie, z pomocą kilku forów. Przedstawiam ją i proszę o ewentualną korektę,

Poniedziałek

I posiłek 6:00
Shake białkowy blokujący 500ml
3 banany
100g twarogu półtłustego
250ml mleka
4 łyżki śmietany
50g płatków owsianych

II posiłek 10:45(przerwa w szkole)

Serek wiejski 250g
2 bułki ciemne z ziarnem
2 plastry szynki drobiowej
Snickers

Na krótkich przerwach jadam bułki na przemian ciemne i jasne. Dodam że jem ich około 8 za dnia w szkole.

III posiłek 14:45

Ryż Biały 100g
Sos Słodko kwaśny
80g piersi gotowanej

IV posiłek 17:45

Kasza jęczmienna 100g
100g piersi gotowanej
Sos koperkowo ziołowy

V posiłek 20:45

Sałatka z tuńczyka czyli:
Tuńczyk z wody 125g
Makaron świderki około 80g
Majonez
Kukurydza
Groszek

VI posiłek 22:45
Ponownie shake białkowy blokujący
Taki jak rano ale bez płatków owsianych.

Oczywiście tak wygląda jadłospis na jeden dzień, nie chce mi się rozpisywać 7 dni. Niedziela to dzień wolny.
W tygodniu pojawia się również sphagetti, ryba, dużo ryby, makaron z serem białym i śmietaną, zupy 3 x w tygodniu.
Dziennie pijam około 3 litrów wody,w treningi około 5 litrów. Do tego soki typu Kubuś i jednodniowe. Zamiast warzyw łykam witaminy.
Na kolacje jadam również mozarelle z pomidorami lub też samą mozarelle.
W dietę wplatam również przepisy znalezione np w mens health czy na jakichś kulinarnych forach typowo kulturystycznych.

Co do wagi, ważę 60kg i dieta pod tą wagę była robiona.
2g białka\1kg masy ciała
5g węgli\1 kg masy ciała.

Węglowodany podganiam również carbo w naturalnej postaci po treningu jak i za dnia batonikami odżywczymi.

Trenuję 3 x w tygodniu trening split.

Rozpocząłem suplementacje kreatyny monohydrantu firmy UNIVERSAL. Suplementuje go już 2 tygodnie. W planie mam zakupienie gainera, gdzie pojawiać się będzie pytanie czy MASS XXL bedzie dobrym gainerem?
Mam niewielki bo raptem 100g brak w diecie węgli a brakuje czasem czasu na jedzenie ..

Jestem ektomorfikiem.

Proszę o korektę i łagodną ocenę gdyż jest to moja druga dieta.

Poniżej przedstawiam trening:

Podciąganie 3x minimum 6
Ściąganie drążka do pleców 10-8-6 Piramida
Martwy Ciąg 10-8-6 Piramida ( na zmianę chwyt)
Wiosłowanie sztangą 10-8-6 piramida (na zmianę podchwyt i nachwyt)

Uginanie podchwytem sztanga prosta 10-8-6 Piramida
Chwytem młotkowym 3x12
Modlitewnik 10-8-6 Piramida

Wtorek BRZUCH

Środa (Klata+ barki)

Wyciskanie na ławce prostej 10-8-6 piramida
Wyciskanie na ławce skośnej 10-8-6 piramida
Rozpiętki na ławce prostej 3x12 (na zmianę skos)
Spinanie Bramy 4x12

Wyciskanie sztangi zza karku siedząc 10-8-6 piramida
ARNOLDKI 3x12
Sztanga wzdłuż tułowia 10-8-6 piramida

Czwartek BRZUCH

Piątek(Nogi + Triceps)

Przysiad ze sztangą 10-8-6 piramida
Łydki na maszynie 4x20
Zginanie nóg na maszynie 10-8-6 piramida
Wykroki ze sztangą 10-8-6 piramida

Francuskie wyciskanie sztangi 10-8-6 piramida
Ściąganie drążka 3x12
Pompki tricepsowe 3x12

Sobota i niedziele pełna aktywna regeneracja.

Co do klaty: raz robię sztangą raz hantlami żeby to monotonne nie było.
Nie robię tak co tydzień. Np: w poniedziałek były plecy i bic więc teraz będą w piątek i tak dalej. Zmieniam kolejność treningów żeby mięśnie zbytnio się nie przyzwyczaiły.
Co trening staram się zwiększać ciężar o 1,25KG odważnik.
Przerwy między ćwiczeniami około 1:30 lub 2:00 minut.
Na treningu spożywam 1,5 litra wody plus 250ml soku Kubuś z kreatyną.
Dzienne spożycie wody około 4 litrów w DT a w DNT 3 litry.

Ćwiczenia które widzicie to są ćwiczenia zaprojektowane pod kątem siłowni jaką dysponuję. Nie jestem w stanie nic innego dołożyć gdyż nie mam do tego warunków. Posiadamy jeszcze bramę i maszynę do wyciskania łydek czy jakoś tak.

Pozdrawiam
Stat.

szycha
22-10-12, 01:32
W dietę wplatam również przepisy znalezione np w mens health -NIE CZYTAJ TEGO GÓWNA!!!
1 pos. Skoro mleko to po jakiego grzyba jeszcze śmietana? I czy dobrze rozumiem, pijesz szejka i od razu śniadanie? Powinien być odstęp, chociaż z 30 min.
2.pos. SNICKERS?
3 i 4 pos. Brak warzyw.
Skoro dojadasz bułkami, to nie najadasz się. Zwiększ ilość spożywanych produktów i nie chodzi mi o bułki ani batona lub skróć odstępy między posiłkami.

Statmen
22-10-12, 10:20
Shake jako śniadanie.
Też, ale mam zakupione batoniki energetyzujące z isostara chyba.
Zapomniałem właśnie dodać że sałatki jadam do obiadu.
Najadać się najadam,czasem za bardzo tylko mam problem z tym że za mało węgli za dużo białka.
Planuję dokupić Gainer MASS XXL żeby podgonić braki i zrobić nadwyżkę.

szycha
22-10-12, 21:09
Nie jestem zwolennikiem gainerów ale jaj sobie dusza życzy. Szamaj je między posiłkami, oczywiście nie przesadź z ich ilością. Myślę, że ze dwa stykną.
P.S. Przepis na gainera: miód naturalny, płatki, biały ser, mleko. Lepsze to niż proszek.

Statmen
22-10-12, 21:51
Serdecznie dziękuję za przepis, zastosuję go jak najbardziej ;) a nad gainerem się zastanowię jeszcze ;)

Statmen
23-10-12, 19:27
Po ilu dniach stoowania kreatyny z dietą moge spodziewać się efektów? I jakie one będą ?

szycha
23-10-12, 21:13
Trza dziękować fallenowi bo to według jego pomysła. SZACUN.

szycha
23-10-12, 21:22
Po ilu dniach stoowania kreatyny z dietą moge spodziewać się efektów? I jakie one będą ?
Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Jeden będzie mieć efekty po m-cu, drugi po trzech. Pamiętaj o systematycznym treningu, dobrym odżywianiu oraz regeneracji.

Statmen
23-10-12, 21:59
Systematyczny jest, odżywianie jest, tylko co z tą regeneracją ... nie bardzo wiem o co tutaj chodzi .

Micek185
23-10-12, 23:36
rośniesz gdy sie regenerujesz,trening to bodziec do wzrostu miesni.

ps co to za cudowne okreslenie "shake blokujacy"? w MH to wycztałes?

Statmen
24-10-12, 17:12
nie nie ;D to jest pomysł mojego znajomego który po operacji wracał do formy i dowiedział się własnie o takim "shake blokującym" a czemu ?

Statmen
24-10-12, 21:03
a właśnie, jedno jeszcze bardzo ważne pytanie.. mianowicie kiedy zaczynałem dietę ważyłem 55 KG. Dziś ważę 63,4KG(po 2 miesiącach tak około) i nigdzie tego nie widać ... ani na brzuchu ani na łapie ani na niczym tak po prawdzie ... nie wiem co się dzieje bo waga skacze a efektów wizualnych praktycznie 0 ...

szycha
24-10-12, 22:34
Masz 180 cm i ważysz 63,4 kg więc jesteś chudy jak słupek przy drożny. Jak dobijesz do 70 to będzie widać. To jest sport dla wytrwałych. Na efekty trza czekać.

Mastershammer
24-10-12, 23:35
Przepraszam ,czy mozesz zapytac kolegi,o szejka odblokowującego.Bo leciałem też na tym blokujacym i strasznie przyblokowało.

Statmen
25-10-12, 11:33
Co do shake, to szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak odblokować .. popracujemy nad tym. A tobie szycha dzięki wielkie za odpowiedź, zacząłem się martwić że coś jest ze mną nie halo ;D np tasiemiec albo coś ;D

piuras86
25-10-12, 15:13
a właśnie, jedno jeszcze bardzo ważne pytanie.. mianowicie kiedy zaczynałem dietę ważyłem 55 KG. Dziś ważę 63,4KG(po 2 miesiącach tak około) i nigdzie tego nie widać ... ani na brzuchu ani na łapie ani na niczym tak po prawdzie ... nie wiem co się dzieje bo waga skacze a efektów wizualnych praktycznie 0 ...

norma każdy by chciał efekty po 1 miesiącu Kolego pociesze cię po 3 latach ciężkiej pracy coś zauważysz o ile będziesz wytrwały i jak szycha powiedział na efekty trzeba czekać ...

a jeśli chodzi ci o te szejki to to badziewie dają w szpitalu gęste niedobre ale whoooy kaloryczne
spierd***l się z dachu to mozejak trafisz do szpitala to rzucą ci coś takiego :D

Statmen
25-10-12, 19:35
Dlatego też zapytałem was , bo kumple z siłki po pół roku takie koksy i u nich widać było progress u mnie tylko waga skacze i siła. Wstawię teraz Mass XXL za tydzień to może coś szybciej ruszy

szycha
25-10-12, 21:46
Bo ktoś się cieszy, że wcisnął frajerom towar i ma z tego kasiorę, no! Mając 18 lat masz w ch@j własnego testosteronu i żadne gówno nie jest Ci potrzebne,tylko trening+micha+regeneracja+CIERPLIWOŚĆ=EFEKTY!!!

Statmen
25-10-12, 22:13
szycha co do regeneracji mam kolosalny problem.. każdy wyjaśnia to inaczej

gangster
26-10-12, 11:27
Czego nie rozumiesz w regeneracji? Regeneracja-odpoczynek-odbudowa.

Podczas treningu powstają mikrouszkodzenia w włóknach mięśniowych i one muszą się odbudować - w tym czasie rosną Ci mięśnie,głównie w śnie.
Im większa partia mięśni trenowana i jej intensywność tym dłużej te włókna będą się regenerować.Na drugi dzień powinno się czuć delikatny ból mięśni co znaczy,że trening dobrze zrobiony ale też nie utrzymujący się zbyt długo.
Sen jest ważny,mi nie wystarcza np 6godz. Około 8 czy 9 jest już ok, obecnie śpię sobie nawet 10godz :)

Statmen
26-10-12, 21:43
Wszystko rozumiem, o mikro uszkodzeniach itp tylko powiem wam szczerze że są dni kiedy wogóle nie czuję treningu .. na samym treningu wylewam poty siódme a na następny dzień nic ..

raczeek_87
27-10-12, 00:07
Bo marudzisz jak 5 latek ...
przyłóż sie i nie bedzie takich odczuć i każy ci to potwierdzi po wyżej 3 lat stażu ;)
... Leniu :D

Statmen
27-10-12, 09:41
ostra riposta ;D Dobra, czas zaciągnąć pasa i robić :) Dzięki za wskazówki, przyrostami itp podzielę się niebawem ;)

pozdrawiam

Statmen
27-10-12, 14:04
Dobra ostatnie pytanie ;D Zostało mi zasugerowane mocno przez pewnego personalnego trenera abym kupił sobie PVL Mutant Mass + Jakiś tam Gainerek nie koniecznie Scitec czy coś innego i dawkować w następujący sposób: Ten zwykły gainerek brać 2 razy dziennie między posiłkami a samego mutanta pół porcji dziennej centralnie przed snem. Co możecie mi w tym temacie powiedzieć? Nie mam kasy na 8KG mutanta bo to około 400 zł .. Więc myslałem żeby zapodać mutanta 2,2 KG za 90zł + 4,8KG Mass XXL z racji tego że już go mam bo dostałem w prezencie że tak powiem. Dołączam BCAA do kreatyny z racji tego że katabolizm mój jest dość mocny i ciężko mi go zblokować. Szejki nie dają już rady ;D

szycha
27-10-12, 22:20
Gainera dawkujesz według braków w diecie. Jak będziesz łykać mutanta na noc, to będziesz mieć brzucho jak Ferdek Kiepski i tyle w tamacie, bo jak napisał raczek zaczynasz marudzić.