Lux
10-10-12, 20:23
Witam, to mój pierwszy post na forum. Wcześniej na siłownię chodziłem wyrywkowo, do diety też specjalnie się nie przykładałem. Teraz jednak chciałbym to zmienić. Jednak mam problem z ułożeniem diety, ponieważ jestem wegetarianinem. Nie mam bladego pojęcia jak ułożyć sobie dietę. Wiem, że powinienem jeść regularnie 5 posiłków dziennie. Ważę równo 70 kg, więc powinienem spożywać 140 g białka, 70 g tłuszczu, a resztę o ile sie nie mylę powinienem przeznaczyć na węglowodany. Z moich obliczeń wynika, że powinienem dziennie wchłonąć 2890 kcal. Jednak co mam jeść i jak to rozłożyć? Wiem, że jeśli chodzi o białko to powinienem jeść dużo nabiału (jaja, ser twarogowy) i produktów strączkowych (chyba najważniejsze w tym są produkty sojowe...). Jeśli chodzi o tłuszcze: oliwa z oliwek lub pestek winogron, olej lniany, pestki, orzechy. I węglowodany: ryż brązowy/paraboliczny/biały/basmati, makaron razowy/durum, płatki owsiane/żytnie, kasza jęczmienna/gryczana/kuskus, chleb razowy, suszone owoce, kasza gryczana/jęczmienna. Jak podzielić te kalorie na te 5 posiłków, co z białkiem? Nienawidzę układać diety. :)
Jeśli chodzi o trening to chciałbym wprowadzić w życie z FBW (treningi w poniedziałki, środy i piątki). O suplementach itp. na razie nie myślę, bo na razie nie ma po co. :P
Jeśli chodzi o trening to chciałbym wprowadzić w życie z FBW (treningi w poniedziałki, środy i piątki). O suplementach itp. na razie nie myślę, bo na razie nie ma po co. :P