Zobacz pełną wersję : Jaką diete na rzeźbe mi radzicie itp
Waże ok 99kg przy 194cm, cwiczyłem 8 miechów na mase i chce teraz troche spalic tłuszczu i w miare wyrzeźbić sie przez najbliższe miesiące.
Jaką diete polecacie, mozecie coś skopiować, poprostu, żebym wiedział, czego i ile jeść, bo napewno sie róźnią produkty od diety na mase, przy okazji w praniu wyjdzie wszystko.
Najlepszemu daje soga :)
Moja propozycja, sprawdzona przeze mnie.
Moja dieta.
Śniadanie
2x węglo - kubek musli
1x mleko - kubek mleka
1 tluszcze - 1,5 lyzki siemienia lnianego
1x owoce - kubek malin lub truskawek
1xbiałko - jajecznica z 3 jajek (z dwoch wyciagasz żołtka)
SMAŻYSZ tylko na OLIWIE ! Zadnych maseł, margaryn i smalców.
Lunch
2x weglo - 2 kromki chleba razowego
4x białko - 100 - 120 g piersi z indyka/kurczaka w plasterkach - bez panierki (same filety)
2x warzywa - 2 kubki sałaty, 1/2 kubka pomidorow i jeden ogórek
1x tłuszcze - 2 łyżki sosu winegret
1x owoce - pomarancz/brzoskiwnia/nektaryna
Obiad
3x weglowodany - ziemniak pieczony (1szt!)
5x białko - 150 g grillowanego łososia (losos jest drogi wiec mozesz uzyc Pangi albo flądry)
2x warzywa kubek gotowanych brokoł lub kalafiora
2x tluszcze - 1 lyzeczka flora bio activ , 8 oliwek
Przed treningiem :
10 x orzechy ziemne
1x kubek mleka
Woda
Po treningu
20 g białka serwatkowego (najlepiej jakiś izolat z np 90% zawartościa bialka) rozpusc w 200 ml wody lub mleka (do 1 h po treningu w celu unikniecia katabolizmu)
2x lyzeczka miodu
1/2 kubka truskawek
kubek soku - propozuje Hortex jablko, malina, jezyna bez cukru
Zobacz jeszcze trening obodowy i ćwicz. Z twoja wagą myśle ze bedzie Ci mega trudno znieść pierwsze 2 tyg bo ssanie będziesz miał nieziemskie, ale cierp ciało jak chciało ^^ życze powodzenia :P
BTW: Staraj się zminimalizować jedzenie np jogurtów bo mimo iż wielu uważa ze sa zdrowe i dietetyczne to tak nie jest. Zawieraja dużo węgli i innych śmieci, Jak jogurt to tylko naturalny. Poza tym po 18 nic nie jedz, jak ssie zapijaj wodą
Btw2 : Przy Twoim wzroscie bardzo mało ważysz jak się "massowałeś" ^^
No to kilka pytań do tej dietki ;)
Co znaczą na początku "4x" "2x" itp?
"4x białko - 100 - 120 g piersi z indyka/kurczaka w plasterkach" - gotowane?
1x owoce - pomarancz/brzoskiwnia/nektaryna - a grejfrut?
3x weglowodany - ziemniak pieczony (1szt!) - czemu nie gotowany?
a np. ryż też jest dobry, czy już nie tak jak przy masie?
Po 18 nie jedz - to mnie katabolizm zetnie wszystko, a jak chodze spać 0:00-1:00 to tak ile przed nie jeść? (bo 18 to zależy kto o jakiej chodzi spać ;p)
I podstawowe pytanie: trzymać sie tego, aby spożywać posiłki co 2-3 godziny czy obecnie to puścić w zapomnienie?? bo zależy mi żeby nie stracić masy przy tej diecie ;p ostrowi mam zapas na kilka miechów :D
I ile pić wody dziennie + ile pić podczas treningu, czy podczas bieganka na bieżni
"Przy Twoim wzroscie bardzo mało ważysz jak się "massowałeś"
- hmm widocznie mało przybrałem masy tej właściwej ;p po za tym tak długo nie ćwicze :D a jak zaczynałem to z 90 przynajmniej ważyłem.
więc tak ... co do tych x przed posilkami to oznaczylem tym ile jednoestek czegoś znajduje się w jedzeniu a nie ile razy czegos masz zjesc :P Nie wiem czy dalbys rade zjesc prawie 1 kg obiad :D:D
Co do masy .. nie powinieneś stracić bo to czysta dieta na rzeźbę, a co do białka, od białka nie zgrubniesz a przy tej diecie i treningowi tylko ochornisz miesnie przed katabolizmem.
Co do jedzenia wieczorem, ja bym pozostal przy tym ze po 18 nic nie jesz. Sam zobaczysz szybko efekty. A białko mozesz tez brac ok godziny przed snem :)
Co do ryzu : Jest on dobrze przyswajalny i w odroznieniu do ziemniakow nie zawiera skrobii od ktorej sie tyje :)
A co do ziemniaka pieczonego, zawiera on wszystkie wlasnosci odzywcze, pod warunkiem ze pieczesz go w skorce i poziej obierasz. Gotowany ziemniak jest "goły" bo wszystko się wygotowało :) Chyba wszystko ... jak coś przeoczylem to pisz :)
Jeszcze jak z tą wodą? :D
[ Dodano: 24-03-2007, 00:27 ]
nie w każdy dzień mam jak, więc nie raz ćwicze i po 20, to bedę tylko białeczko pił po i tyle.
Dietke masz wypaśną, ciężko będzie sie do niej stosować, bo nikt mi w domu nie będzie przyrządzał odzielnnych posiłków, a sam nie mam zabardzo czasu, ale będę starał sie trzymać tego ;)
Masz soga:)
Jeszcze w dzień rzuce pare produktów, to napiszesz swój stosunek do każdego ;)
Ja pije baniak 5 l dziennie + 1,5 l na treningu. Mysle ze to dobry cykl bo caly czas mam uzupelnione plyny i organizm sie przy okazji oczysci. JAk cwiczysz nieraz po 20 to weź tylko bialko po treningu. Ogolnie powinno sie robic trening glowny popoludniu i nic nie jesc
pozniej tylko uzupelnic bialko zeby uniknac katabolizmu. pozdro :)
Prezydent_1c
24-03-07, 10:22
duzen, co do tych jogurtów to się z tobą nie zgodze... Jogurty są dobre w diecie i pomagają ;) osobiście jestem zwolennikiem i jem min.2 jogurty dziennie :P
Ale jak chcesz mieć szybkie i trwałe efekty to wlasnie takie najmniejsze dodatki moga to utrudnic :) Jogurty są zdrowe z medycznego punktu widzenia ale jeżeli walisz na rzeźbe to policz sobie ile np węgli dajesz w siebie w samym jedzeniu + jogurty. Może to przesadne ale wszystko trzeba liczyć bo diabeł tkwi w szczegółach :) Pozdro
tuńczyki, ser biały oczywiscie mile widziany w diecie?
A co myślisz o takich produktach które spożywam do tej pory jak:
-parówki z indyka
-dżem niskosł.
-ananas w syropie, grejfruty, czy banany tak po treningu?
-płatki z mlekiem
-kubusie i czy jakieś soki pić, czy tylko woda i mleko?
-pasztecik z kurcz/indyk
-żurek, zapiekanka czy też drożdzówki, bo to z reguły jem na uczelni ;p
- np kisiel lub budyń?
Bo ciach czy placuszka tu unikać jak ognia? :>
wywal parówy, dżem i zupki typu gorący kubek. Sama chemia ktora Ci w niczym nie pomoże. Musisz jeść pełnowartościowe jedzenie. Jak nie wiesz co jeść na uczelni (mam tą sama sytuację) zabieraj ze sobą 2 bułki razowe z dietetyczną margaryną np Flora Active i jedz to zamiast lunchu jeżeli nie możesz go zjeść w domu. A co do ryb. Ryby są zaj. ebiste dla mięsni. Ja jem na zmianę ryby i kurczaki. Aaha i raz w tygodniu możesz zrobić obiad z 100 g mielonego miesa (uduś je na patelni) i garść makaronu Lubbela Fit (pełnoziarnistego). Możesz dodawać jeszcze zielone warzywa i żołte wazywa (takie mrozonki z hortexu) bardzo smaczne i dobrze uzupelnią diete. I bez budyni i kiśli :)
Staraj się liczyć.
Dieta na rzeźbę to pokarmy bardzo bogate w białka a bardzo ubogie w węgle.
80% produktów z wysoką zawartościa białka
10% węgli
10% tłuszczy
Pominąłeś pare punktów ;p
A takie produkty jak śmietana cebula też wyrzucić z jedzenia?
Zapomniałem o ważniejszej rzeczy: Można sobie pić Capucinko? bo przy masie nie mogłem, a lubie, a w spalaczach jest kofeina, więc sie tak zastanawiam czy można.
I wielkie dzx za pomoc :)
ogolnie nawet powinieneś warzywa :) z wyjątkiem ziemniakow :) a co do produktów mleczych (min. smietana) uniaj tych ktore maja tluszcz. Najlepiej pij mleko i rob z niego produkty, ale mleko 0,0 % tluszczu (Laciate - 0,05 % na 100 ml)
A Capucino mozesz pić , czemu nie .. ale nie uzywaj cukru. Jak musisz slodzić to slodzikiem :)
Ogolnie powiem że do diety na rzeźbe trzeba miec leb i duuuuza silna wole. Trzeba umiec odmawiac przyjemnosci, kapa nie ? :)
Racja :D
Już czuje jak sie bedą darli w domu czemu obiadów itp nie jadam :P
[ Dodano: 25-03-2007, 18:26 ]
I pomiedzy tymi 3 posiłkami, rzadnych przekąsek nie spożywać??
i jedna drobnostka, trening zawsze po obiedzie a nie przed??