PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze kreatyny.

miniu92
02-07-12, 22:19
Witam, jestem nowy także prosze o wyrozumiałość :P
Cwicze regularnie od grudnia, od niedawna zacząłem brać sobie BCAA, a teraz zastanawiam się nad jakimś cyklem kreatyny. Co proponujecie na początek. Pozdr.

Baloniarz
02-07-12, 22:25
Kup sobie Monohydrat Kreatyny obojętnie z jakiej firmy.
Moje typy Olimp, Activlab, Fitmax.

xxmłodyxx
03-07-12, 12:07
Tak jak juz kolega wyzej wspomniał mono bedzie dobrym wyjsciem: ) Ja osoboiscie jem teraz Universala ale próbowałem tez vitalmaxa/ optimum, olimp, paco power, Eat,HansaxSport. Sam muszisz sprawdzic która bedzie lepiej dzialac.

miniu92
05-07-12, 17:03
Wybrałem taką kreatyne http://allegro.pl/activlab-creatine-powder-500g-kreatyna-monohydrat-i2456486949.html i do tego dekstroze z olimpa. Mam tylko pytanie dawkowanie jakie jest podane na pudełku to : "
Faza nasycenia: do 20g (20 kaps.) dziennie przez okres 5 dni w dawkach podzielonych najlepiej po 5g (5 kaps.) przed śniadaniem, przed i po treningu, przed snem.
Dawki podtrzymujące: 2 x 4-5g (4-5 kaps.) - w dni treningowe przed i po treningu, w dni nietreningowe rano na czczo i przed snem."

W sklepie sprzedający powiedział mi, że mam brac 5g przed treningiem i 5g po treningu, a w dni nie treningowe 5g na czczo oraz 5g przed obiadem.

luo
05-07-12, 17:10
5g rano i 10-15g potreningu, a w dni bez treningu tylko rano

Baloniarz
05-07-12, 17:12
Jeśli będziesz robił fazę ładowanie, wydaje mi się że odczujesz wcześniej jej działanie w postaci regeneracji ale efekt końcowy będzie taki sam.
Bierz sobie 10g dziennie w dawkach dzielonych po 5g.

pimols
25-07-12, 13:40
luo a 10g/dzien mu nie staraczy tylko na 1 cykl 20g dzien juz musi?

luo
25-07-12, 20:52
10g w dt będzie za mało. Nawet na pierwszym cyklu lepiej wyjdzie jak rozłoży 5g w dnt rano naczczo i 15g w treningowo

slim shady
26-07-12, 10:06
dekstroze mozesz sobie do herbaty wsypac
uwazam ze wystarczy dawkowanie
DT: 5 g rano i 5 g po treningu lub 5 g przed treningiem i 5 g po treningu
DNT: 5 g w ciagu dnia

Mustbethemuscle
26-07-12, 22:04
dekstroze mozesz sobie do herbaty wsypac

No weź no nie strasz chłopaka:) Dekstro nie jest zła - i lepiej się z nią wchłania, a dawkowanie to oczywiście się zgadzam jak najbardziej.

luo
26-07-12, 22:34
i lepiej się z nią wchłania

udowodnij mi to

Mustbethemuscle
29-07-12, 16:30
No wiesz no żył ani tkanek sobie nie przekroję, żeby udowodnić - jedynie patrząc po tym, że jak weźmiesz krea bez carbo to ma się wrażenie (ja mam) gorszego, mniej efektywnego jej wchłaniania niż jak wezmę z carbo.
To mnie przekonuje.

Baloniarz
29-07-12, 16:45
tzn. jak Ci się to objawia ?? że lepiej się wchłania ?? w jaki sposób Jesteś to w stanie wyczuć ??
Trenuję już dość długi czas jedyne co jestem w stanie wyczuć na kreatynie to minimalnie lepszą regenerację po treningową ale wchłaniania nie czuję ani samej ani z carbo !!
Ile trzeba ćwiczyć aby to poczuć, bo nie ukrywam ciekawi mnie to ??
Co bez carbo wiecej sikasz ? czy jak ?

Pioter1994
29-07-12, 18:03
tzn. jak Ci się to objawia ?? że lepiej się wchłania ?? w jaki sposób Jesteś to w stanie wyczuć ??
Trenuję już dość długi czas jedyne co jestem w stanie wyczuć na kreatynie to minimalnie lepszą regenerację po treningową ale wchłaniania nie czuję ani samej ani z carbo !!

Baloniarz to jest wyższa szkołą jazdy. Może za kilka lat, tacy zwykli ludzie jak my zrozumieją o co w tym chodzi :D

gangster
29-07-12, 19:18

Ale czujesz też pewnie pompę mięśni i zwiększoną wytrzymałość :)

Baloniarz
29-07-12, 20:17
Pompe i wytrzymalosc to mam zwiększone od czegoś innego :)

foudrax
30-07-12, 17:48
Ja też czytałem sporo o tym że dextroza jest zbędna ale były to zazwyczaj tylko opinie bez pokrycia. W każdym razie branie dextrozy nie zaszkodzi

Karagel
31-07-12, 22:12
carbo to nic innego jak cukry równie dobrze można sobie kupić czystą glukozę , poza tym te wit. co niby tam występują to więcej można mieć ich z owoców i warzyw. A co koledze daje carbo to tylko on już wie.

Micek185
31-07-12, 22:55
Co wy tu ludzie pierdolicie to woła o pomste do nieba...

maniek1988
31-07-12, 23:15
Ale wy macie problem brać carbo nie brać a może dextroza a może nie. Kurde jak chcecie uzupełnić glikogen po treningu to wsypcie sobie to carbo albo jakies cukry lub banana z kreatyna też będzie dobrze. Jak ktoś ma za dużo kasy to może sobie tą krete z tą dextroza mieszać albo nie nie widzę większej różnicy. Kwestia indywidualna każdy robi jak uważa i tyle w tym temacie.

fallenursus
01-08-12, 00:42
jaki glikogen chceta uzupelnic po tren? :)

D3
01-08-12, 10:50
Proces uzupełniania glikogenu jest o wiele bardziej złożony i nie zaczyna tuż po treningu.

Po treningu warto vitargo/carbo+białko. Takiej ramy trzyma się np. Ben Pakulski + z tego co czytałem kiedyś zaleca Poliquin

maniek1988
01-08-12, 10:53
W takim razie źle się wyraziłem chodziło mi bardziej o odżywienie organizmu wypłukanego z podstawowych wartości odżywczych.

D3
01-08-12, 14:52
W takim razie źle się wyraziłem chodziło mi bardziej o odżywienie organizmu wypłukanego z podstawowych wartości odżywczych.

j/w:

vitargo/carbo+białko izolat z dobrym profilem aminokwasów egzogennych+witamin. Potem przydałoby się zjeść pełnowartościowy posiłek. Ja generalnie staram się coś zjeść tak 1-2h po siłowni po spożyciu wymienionych rzeczy.
Możesz również w trakcie treningu popijać jakiś shake z aminokwasami i innymi. Purple Wrath czy inne. Wszystko w zależności od potrzeb i wielkości portfela.

Mustbethemuscle
01-08-12, 15:01

No wyobraź sobie że lepiej sikam to raz i że szybciej czuje się zregenerowany i odprężony jesli tak to można określić, to dwa.
A jeszcze weź do bani, że na różne organizmy carbo moze różnie działać, jak wszystko - mi pasuje, jak tobie nie pasuje to nie bierz ale też nie mów z góry "nie działa" bo zniechęcisz kogoś na kogo to mogłoby podziałać

Baloniarz
01-08-12, 15:40
Czytając Twoje uzasadnienie mojej bani odechciewa się i kreatyn i carbów razem wziętych...

ps. jak lepiej sikasz to współczuję :P

fallenursus
01-08-12, 15:59
To taka sama bania jak kiedys twierdzili z waxy maize sie szybciej wchlania i ze to masakra i wogole...az wyszly badania..a zreszta wali mnie to pijcie se te cukry i sikajcie lepiej :)

luo
02-08-12, 09:58
Myślisz, że odczujesz jakąś różnicę pomiędzy samą kreatyną i z dodatkiem cukrów?:lol: jeśli kreatyna bez insuliny słabo by się absorbowała to nikt nie zalecałby jej zażywać na czczo;) to samo tyczy się redukcji kiedy zazwyczaj w potreningowym szejku brakuje cukrów. Jak wsypiesz ją do potreningowego szejka bcaa/serwatki też będzie dobrze. Insulina pełni sporo ważniejszych funkcji, niż to że przyspiesza o kilka % absorbcję kreatyny;) Zresztą jeśli w domu zjesz normalny posiłek z ww, to trzustka i tak wypuści pewną ilość insuliny, a jak wiadomo kreatyna nie wchłania się w ciągu 15 minut.

btw. pomiędzy koncentratem, a izolatem serwatki nie ma aż tak dużej różnicy żeby tyle do niego dopłacać. Po treningu w zupełności wystarczy koncentrat albo jakiś mix, no chyba, że liczysz każdy gram ww bo szykujesz się na zawody albo jesteś na keto