Zobacz pełną wersję : Dieta na masę - proszę o pomoc!
62126211Witam.
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum,chciałbym się przywitać. Mam nadzieję, że uzyskam od Was wiele cennych porad. Z góry dzięki:smile:
Wiem, że istnieje xxx tematów na temat różnych diet, na tym czy innym forum mimo to postanowiłem Was podpytać o rzeczy, które nie wiem lub nie udało mi się do końca zrozumieć.
Mam ponad 14 lat, mam 173 cm wzrostu i ważę 56 kg. Na siłownię chodzę regularnie, bez przerwy 5 m-c, 3-4 razy w tygodniu. Jestem dość chudy i chcę nabrać masy mięśniowej. Wydaję mi się, że jestem ektomorfikiem, ponieważ ciężko jest mi nabrać wagi, choć jem dość sporo, ale z treningu na trening jest coraz lepiej :). Oczywiście moimi "suplami" ma być na razie dieta, na odżywki jeszcze mam czas...
Przy pomocy tego tematu http://www.e-gym.pl/showthread.php?270-Układamy-własną-dietę-na-masę wyliczyłem sobie zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) wyszło 1344 kcl, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne - 2112 kcl oraz zapotrzebowanie na makroskładniki:
Białko: 2g * 56 * 4 kcl = 448 kcl
Tłuszcze: 1 * 56 * 9 = 504 kcl
Węgle (i tu nie wiem za bardzo jak to obliczyć): (nasze zapotrzebowanie - (B + T)) = ilosc kcal, ktore powinienes dostarczyć swojemu organizmowi w ciągu doby. Czyli (chyba) 2112 kcl - (448+504) = 1160 kcl (???)
Ok. Udało mi się obliczyć swoje zapotrzebowania, wiem co jeść mniej więcej: ryż, cycki z kurczaka, jajka, mleko, płatki owsiane, koniecznie ciemne pieczywo, dużo warzyw, sery itd. Niestety nie potrafię rozpisać sobie jadłospis na cały tydzień, dlatego proszę bardziej doświadczonych o pomoc.
Poniżej moje zdjęcie po treningu:
Pozdrawiam!
Przepraszam za nowy post, ale edycja mi się skończyła w poprzednim. Tak więc poniżej potreningowe fotki
raczeek_87
01-07-12, 09:37
Z ułożeniem diety oczywiście kierował bym sie tematami podwieszonymi .
np . uł€ż to w tem sposób zebyś miał posiłek co 3/3,5godz . Masz teraz wakacje wiec nie powinieneś mieć z tym wiekszego problemu .
1.płatki,mleko, rodzynki (np. 10.00)
2.serek wiejski 1/2 jajka (13.30) itd.
3. ryż,cycek,warzywo
4.ryz.ryba warzywo ( tu możesz zrobić z tyńczykiem , makrela np mała łyzke majonezy dla smaku, warzywo i jako sałatke nawet .
5. twaróg pótłusty godz przed snem .
jeśli wyliczyłeś sobie 2300 kcal to rozmieść porcje w poszczególnych posiłkach tak aby ci wyszło .
Jaki produkt ile ma kalorii masz linka i sobie oblicz. jak juz ułożysz to wklejaj do sprawdzenia .
http://www.e-gym.pl/showthread.php?33515-KCAL-Produkt%F3w&highlight
https://hotfile.com/dl/154047040/71d3857/dpmb460.rar.html -pobierz sobie ten dzienniczek, masz tam wszystko ładnie zrobione w excelu, wpisujesz tylko numer produktu, wagę i wuala
nie baw się w dokładne liczenie kcal, jedz po prostu 2g/kg białka zwierzęcego, 1g/kg tłuszczy i z 5g/kg węglowodanów. Przyjmijmy że ważysz 55kg
55x2=110g białka pewnowartościowego tzn z mięsa, jaj, ryb. Dojdzie do tego jeszcze roślinne także razem wyjdzie jakieś 150g dziennie
50-60g tłuszczy
55x5=270-300g węglowodanów
To wszystko rozkładasz sobie po równo na 5-6 posiłków, z tym że przed snem ze sporo mniejszą ilością węglowodanów, powiedzmy ze dwie kromki chleba razowego. Tłuszcze powinny być w każdym posiłku, z wyłączeniem potreningowego, mam tu na myśli orzechy, pestki, oliwa, siemię lniane.
Spróbuj sam to jakoś ogarnąć wrzucisz na forum i ktoś Cię poprawi
Widze na zdjęciach silkę Lovelasa jak on miał na imię? Paweł? :)
Dżepi jesli chcesz przybrać na masie nie musisz nawet kierowac ise wyliczeniami wystarczy ze zawsze bedziesz jadł duze porcje mięsa dokąłdki obiadów itp itd,nie zapomnij o innych sportach nie opieraj się tylko na siłowni. i poproś o pomoc kolege który z Tobą chodzi na tą silkę conieco wiedzial na ten temat:) pozdro
Tak Paweł to mój brat cioteczny, on polecił mi to forum i pomaga w ćwiczeniach ;D Dzięki za podpowiedzi postaram się ułożyć jakąś dietę i potem napiszę.
Ok. Ułożyłem sobie przykładową dietkę na pierwszy dzień tygodnia:
Moje dzienne zapotrzebowanie na kcl - 3455 kcl
Białko (g) - 95,2g
Węgle (g) - 517g
Tłuszcze = (g) - 112 g
Poniedziałek
I Śniadanie 9.00
Mleko 2% 300g + Musli z rodzynkami i orzechami ok 2/3 szklanki
II Śniadanie 12.30
2-3 Bułki Grahamki
0,3 g Oliwy z oliwek (kieliszek :))
Masło śmietankowe 5g
Ser Twarogowy półtłusty 100g
Przed treningiem 16.00
Rosół z makaronem
Cyce z kurczaka, 3-4 młodych ziemniaków, surówka z cebuli i ogórków
Po treningu 18.00
Omlet z 4 jajek z szynką i 1/2 pomidora
Kolacja 20.30
2x Chleb żytni razowy
Ser Gołda tłusty
Jakaś kiełbasa
3 parówki cielęce
raczeek_87
01-07-12, 18:03
kolacja do wyrzucenia po prostu twaróg daj , a jak ci wyszło 512 wegli to zdecydowanie za wiele ok 300 muzisz mieć to samodotyczy sie tłuszczy ok 50/60 g
II sniadanie też .
W sumie to zostaw tylko I śniadanie i posiłek przed tren.
No to czym na przykład zastąpić II śniadanie? A omlet zły?
raczeek_87
01-07-12, 18:23
II. np. serek wiejski ,2 jaja ugotowane ,60g chleba raz .
po tren - 100g ziemniaki/makaron/ryz. do tego cycek , bądz ryba - warzywa
kolacja 200g twarogu ( półtłusty)
I omijaj tłuszczy z kielbas , parówek itp bazuj na zdrowych np. z ryb, badz sama oliwa z oliwek .
Ta dieta jest tragiczna!
I posiłek- gdzie Ty tutaj białko pełnowartościowe widzisz?
II posiłek- nie dość, że mało białka z tego sera, to nabiał zostaw sobie przed snem
III posiłek- 3-4 młode ziemniaki? - Ziemniaki to po treningu. Po co Ci ten rosół? Ile tego cycka? Surówka z cebuli i ogórków?
IV posiłek- po treningu wrzuć MIĘCHO! Gdzie są węgle po treningu?!
V posiłek - DRAMATYCZNY!!!!!!!
Bardziej ogólnikowo nie mogłeś wszystkiego napisać, dopisuj wartości odżywcze do każdego posiłku. Na "czymś" takim to Ty masy nie zbudujesz.
Nie da się diety ułożyć w 5 minut, a trzeba na tym spędzić trochę czasu szczególnie na początku. Ty zdecydowanie robisz wszystko na "odpierdol się", a z takiego podejścia nic nie będzie. Poczytaj jeszcze raz -> układaj -> wrzucaj, tylko coś konkretnego.
Wydaję mi się, że jestem ektomorfikiem, ponieważ ciężko jest mi nabrać wagi, choć jem dość sporo
Jeżeli jesz jak tutaj napisałeś, to Twoje twierdzenie "jem dość sporo" możesz wrzucić między bajki.
Układaj i wrzucaj, może teraz będzie co poprawiać.
chłopie. wazysz 56 kg. wez sie porzadnie za miche. nie licz za duzo. Musisz jeść porządnie i w miare uplywu dnia ogranicz wegle. Rano duzo wegli (owsianka najlepsza) i posiłki okolo treningowe zjedz porządne. Nie załuj se miecha :D raczek tam Ci dobrze radzi. Po treningu walnij jakies białko i banana. Na noc twarozek i git. Pamietaj trening tez wazny.
Pozdro!
Czy przytyję (chodzi o brzuszek :) ) po mleku w proszku odtłuszczonym? Bo jak czytam fora to jedni mówią tak, a drudzy nie, ponieważ "laktoza jest weglowodanem o niskim indeksie glikemicznym co powoduje iz nie przyczynia sie ona do odkladania tkanki tłuszczowej". Ma w sobie masę węgli i białka za to tłuszczu mało, więc jak Wy to widzicie? Czy jest polecane na tego typu dietę?
Poprawiłem, mam nadzieję, że na lepsze swoją dietę.
Poniedziałek
I Śniadanie 9.00
> Mleko 2% (300g)
> Płatki owsiane (2 płaskie łyżki stołowe)
> Oliwa z oliwek
II Śniadanie 12.30
> Bułki Grahamki x3
> Jajka na twardo x3
Obiad (posiłek przedtreningowy) 15.30
> Pierś z kurczaka 300g
> 4-5 Młodych ziemniaków
> Surówka z rzodkiewek ok 250g
Posiłek potreningowy 17.30
> Pstrąg strumieniowy świeży ok. 160g
> Ryż biały 200
> Banan x2
Kolacja 20.00
> Chleb żytni sitkowy 3-4 kromek
> Twaróg półtłusty ok. 200g
> Tran (tabletka)
napisze Ci diete która najlepiej na ciebie podziała:
1. jajecznica z pieczywem razowym z 4jaja i duzo chleba
2.przed obiadem tunczyk z oleju zmieszany z paczką ryzu ogórkiem i ketchupem
3.domowy obiad mamy z dokąłdką porządną
4.po treningu to co zostalo z obiadu i kup sobie jakąś piers lub inne mięso i dołóż
5. makrela wedozna z pieczywem lub twaróg np z mlekiem zblendowane razem
widzisz? nie trzeba wyliczen trzeba tylko jesc tresciwie jakbedzies zliczyl kalorie przy twojej wadze to ewentualne błędy w dobieraniuu składników nie pozwolą Ci przybierac na masie. w weekend zjedz sobie kiełbase z grilla, jadąć do babci nie odmawiaj pierogów no kurwa jedz poporostu jedz bo jak widze pierwszy posiłek płatki z miekim to mnie chuj strzela.
Dzięki ;) A co jeśli chodzi o to mleko w proszku odtłuszczone?
Czy przytyję (chodzi o brzuszek :) ) po mleku w proszku odtłuszczonym? Bo jak czytam fora to jedni mówią tak, a drudzy nie, ponieważ "laktoza jest weglowodanem o niskim indeksie glikemicznym co powoduje iz nie przyczynia sie ona do odkladania tkanki tłuszczowej". Ma w sobie masę węgli i białka za to tłuszczu mało, więc jak Wy to widzicie? Czy jest polecane na tego typu dietę?
Chłopie zacznij jeść porządnie, a nie jakieś mleczka w proszku. Poza tym nie jest Ci to zupełnie potrzebne w tym co Ci napisał micek, więc po jaką cholere Ci to mleczko?
W takim mleku będziesz miał więcej węgli niż białka.
Jak jeszcze raz mi napiszesz, że mleko ma masę białka to Cię pogryze.
Chłopie lato jest, warzywa i owoce są najlepsze o tej porze, a Ty szukasz dodatkowych węgli w jakimś gównie.
Ja nie polecam tego typu produktów. Tak samo budyń też nie. Tabliczka czekolady przed siłownią też nie.
jak zjesz dobrze to nie bd ci sie chcialo zadnych budyniów i czekolad jesc
fallenursus
02-07-12, 18:50
zryj jak ci ten zielony ufoludek napisal. nie wydziwiaj z cyckami od kury bo cie matula pogoni. kotlety zrazy lulpety wieprzowe chude taniej o wiele bedzie a ty na tym skorzystaz.nie zaluj sobue owocow i warzyw. niwch cie pawcio dobrze w dupe kopnie z trningami a ty ino wcinaj i spij.
za trzy miechy kumple beda czuli respekt, dresy beda przechdzic na druga strone ulicy a laski sciagac majtki przez glowe
ahahaha. No i nie będzie rzadnej lipy! Tak sen właśnie.. będę widzial kurde różnicę na regeneracji na wszystko, cały twardziejszy będę.
raczeek_87
02-07-12, 23:33
za trzy miechy kumple beda czuli respekt, dresy beda przechdzic na druga strone ulicy a laski sciagac majtki przez glowe
heheheh ;D dobre falen
Ułożyłem sobie dietę na masę na cały tydzień ufff
Poniedziałek
I Śniadanie 9.00
> Jajecznica z 4 jajek z szynką wołową gotowaną
> dużo pieczywa razowego z masłem śmietankowym
> pomidor
> Cebula
> Sok pomarańczowy TYMBARK
II Śniadanie 12.00 12.30
> Tuńczyk w oleju z ryżem białym i ketchupem
Obiad (przed treningiem) 15.00 - 15.30
> Zupa pomidorowa z makaronem
> Pierś z kurczaka + młode ziemniaki + surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym
Posiłek potreningowy 19.00
> Pstrąg strumieniowy świeży + to co zostało z obiadu
> Banan
Kolacja 21.00 - 21.30
> Bułki Grahamki
> Twaróg półtłusty
> Jogurt naturalny 2%
Wtorek
I Śniadanie 9.00
> Mleko 1,5% lub 2%
> Płatki owsiane
> Tran (tabletka)
II Śniadanie 12.00 - 12.30
> Chleb żytni razowy z masłem śmietankowym i szynką wołową gotowaną
> Marchew
> Ogórek świeży
> Pomidor
> Jabłko
Obiad (przed treningiem) 15.30 - 16.00
> Barszcz czerwony zabielany
> Cielęcina szynkówka + młode ziemniaki + surówka z białej kapusty
Kotlety sojowe "Sante" + chleb żytni razowy z masłem śmetankowym, papryka + to co zostało z obiadu
Kolacja 21.00 - 21.30
> Chleb żytni razowy z masłem śmietankowym
> Twaróg półtłusty
Środa
I Śniadanie 9.00
> Jajka na twardo
> Chleb żytni razowy litewski + masło śmietankowe + polędwica sopocka + Ser Gouda Tłusty
> Pomidor
> Cebula
> Jogurt bananowy 1,5%
> Śledź w sosie pomidorowym
> Chleb żytni razowy litewski z masłem śmietankowym
> Papryka czerwona
> Olej lniany (kieliszek)
> Zupa kalafiorowa
> Mięso wołowe z kaszą gryczaną i burakami zasmarzanymi
Pierś z kurczaka + to co zostało z obiadu
Kolacja 21.00 - 21.30
> Chleb żytni razowy litewski z masłem śmietankowym
> Twaróg Chudy
Czwartek
I Śniadanie 9.00
> Mleko 1,5% lub 2% z chrupkami kukurydzianymi
> Orzechy włoskie
> Kiwi
Omlet jajeczny z szynką wołową gotowaną i pomidorem
> Zupa szpinakowa
> Wątróbka drobiowa + ryż biały
> Brokuły
> Młode ziemniaki
> Dorsz wędzony + to co zostało z obiadu
Kolacja 21.00 - 21.30
> Bułki Grahamki z masłem śmietankowym
> Serek wiejski lekki
> Banan
Piątek
I Śniadanie 9.00
> Mleko 1,5% lub 2% + otręby owsiane
> Oliwa z oliwek
> Jabłko
Bułki Grahamki + twaróg półtłusty + ser żółty gouda
> Pomidor
> Ogórek
> Flądra świeża
> Młode ziemniaki
> Surówka z marchwi i jabłek
To samo co na obiad
Kolacja 21.00 - 21.30
> Ser twarogowy chudy
> Tran
Sobota
I Śniadanie 9.00
> Jajecznica z szynką kanapkową
> Chleb razowy litewski z masłem śmietankowym
> Pomidor
> Ogórek
> Papryka czerwona
> Jogurt bananowy 1,5%
> Masło orzechowe
>Pestki dyni
> Nektarynki
> Królik tuszka
> Ryż biały z warzywami
> Szczupak świeży + to co zostało z obiadu
Kolacja 21.00 - 21.30
> Serek wiejski lekki
> Chleb razowy litewki z masłem śmietankowym
I co o tym myślicie? Jak będzie coś źle to proszę, abyście jeśli to możliwe skreślili jakąś potrawę i dopisali na jej miejsce Waszym zdaniem lepszą. Z góry dzięki
Pzdr.
fallenursus
05-07-12, 15:43
rzycialem tylko okiem na sobote i drugie sniadanie to jakas pomylka.
niechce minsie tgodniowego jadloslisu czytac...nikomu nie bedzie sie chcialo.
ustaw b/w/t w losilkach z jednego dnia i sie trzhmaj codziennie takich makro. fladra wydaje mi sie tlusta na potrening....
misa malo widze...wieorz konina karkowka tanie sa. pierdol kurczaki. reraz ci w zupelnosci nie przydatne.
Zrobiłem dokładnie to samo co fallen, można Ci mówić raz, drugi, trzeci... ale nie 10 razy,a Ty dalej swoje.
Zobaczyłem tłustą rybę po treningu, jogurt bananowy z pestkami dyni, "dużo chleba razowego" i śniadanie w czwartek: mleko, orzechy, płatki kukurydziane, kiwi.
Nie mam zamiaru się w to zagłębiać.
fallenursus
05-07-12, 15:51
lordunio jetes ch..em.
:)
To co mam samo mięcho codziennie od rana do wieczora wpieprzać?! No bez jajców. Są owoce, ryby, warzywa, mięso, mleko itp. No może z tą flądrą po treningu przesadziłem. Nie doczytałem ile tłuszczu ma. To o co w końcu chodzi?!
Lordunio. Pisałeś, że po treningu mam żreć mięcho ok. To dlaczego piszecie, że flądra ma za dużo tłuszczu na potrening (1,8g). To już to mięso ma więcej! Poza tym pestki dyni nie są po treningu tylko na II Śniadanie -->
To po co się pytasz ciągle jak wiesz lepiej ??
Jedź tak jak uważasz i się nie chwal, krytyki żadnej nie potrafisz przyjąć.
ps. nigdy nie jadłem pestek dyni na co to się żre ?
Mleka jogurt warzywa czy jakiś owoc możesz sobie zjeść, ale traktuj to bardziej jako smaczny dodatek. W każdym posiłku ma być jakieś mięso/ryba/jajca/twaróg co wolisz i na co akurat masz ochotę. Jak musisz coś zjeść na szybko to zalewasz płatki owsiane wodą, do tego ze 4 jajka albo tuńczyk. minuta roboty i jesz szama, nie trzeba wcale sobie utrudniać i układać planów dietetycznych na każdy dzień w tygodniu. Nie ma różnicy czy zjesz 150g kurczaka, wołowiny, wieprza twarogu czy jakiejś ryby, ważne żebyś JADŁ
pestki z dyni to dobre źródło tłuszczy
Po pierwsze się nie chwalę, a po drugie jakbym wiedział lepiej to bym Was nie pytał. Po drugie jakbym krytyki nie potrafił przyjać to bym 1000 razy nie układał sobie diety w taki sposób jak Wy mi radziliście. Zrobiłem tak jak poradził mi Gwido "Musisz jeść porządnie i w miare uplywu dnia ogranicz wegle. Rano duzo wegli (owsianka najlepsza) i posiłki okolo treningowe zjedz porządne. Nie załuj se miecha :D raczek tam Ci dobrze radzi. Po treningu walnij jakies białko i banana. Na noc twarozek i git."
Rano mam zaplanowane w powyższej diecie jesć dużo węgli czyli np owoce, jogurty, przed treningiem dużo mięsa, a po dużo białka np. w rybach + to co zostało z obiadu, czyli mięso itp.Wieczorem, na kolację twarożek z chlebem, więc co tu jest nie halo, o to tylko pytam, a nie mądrzę się.
Pzdr
Mleka jogurt warzywa czy jakiś owoc możesz sobie zjeść, ale traktuj to bardziej jako smaczny dodatek. W każdym posiłku ma być jakieś mięso/ryba/jajca/twaróg co wolisz i na co akurat masz ochotę. Jak musisz coś zjeść na szybko to zalewasz płatki owsiane wodą, do tego ze 4 jajka albo tuńczyk. minuta roboty i jesz szama, nie trzeba wcale sobie utrudniać i układać planów dietetycznych na każdy dzień w tygodniu. Nie ma różnicy czy zjesz 150g kurczaka, wołowiny, wieprza twarogu czy jakiejś ryby, ważne żebyś JADŁ
pestki z dyni to dobre źródło tłuszczy
Dokładnie luo dlatego w swojej diecie uwzględniłem dużo mięsa/ryb/jajek a wieczorem twarogu i zdrowego pieczywa. Tak też jak poleciłeś Ty i Micek nie wyliczam dokładnie ile czego mam jeść, chcę jeść tyle ile będę potrzebował, a owoce i ważywa to przecież źródło witamin. A ten plan ma mi tylko robotę ułatwić, żeby codziennie nie myśleć co mam zjeść.
fallenursus
05-07-12, 17:15
ale popatrz na posilki ktore sie skladaja z sameych jogurtow i pestek. np sobota drugie sniadanje. .
dodaj miarke odrzywki bialkowej i wtedy mozemy rozmawiac.
warzyw nie wlixzaj w bilans no chyba ze ziemniory fasola itp.
Nie jestem przypadkiem za młody na odżywki? Fakt II Śniadanie w sobotę jest bardzo ubogie :)
fallenursus
05-07-12, 17:20
sorki zapoknialem ze mieszkasz w kraju gdzie eiekszosc mysli ze kreatyna to to samonco testo z strzalach:)
bialko pozwoli ci zachiwac lozytywny bilans azotowy caly dzien - na chlopski rozum- papu bedzie lepiej rransportowane tam gdzie jest potrsebne-mienie.. dlatego wazne jest zeby WPIERDALAC BIALKO W KAZDYM POSILKU
pisze z fona, moga byc literowki;p
Dokładnie dużo białka! Dlatego prawie codziennie wpieprzam ryby, w których białka jest od cholery, szczególnie po treningu, bo podczas treningu ścina się białko i później trzeba je uzupełnić. Wiem, że kreatyna, białko, gainery, czy amino to nie to samo co sterydy, ale wolę jeszcze trochę poczekać :)
słyszałem również że jak się pije alkohol to też się ścina białko, pijesz ?
W życiu! Koledzy się nawet dziwią, że mnie nie cięgnie doi szlug, czy alko, ale ja mam to w d*** i wolę na silownię iść. Poza tym... :
http://www.youtube.com/watch?v=DOk6l5iGpIE
http://www.youtube.com/watch?v=WoeuHVmYbmw
Rozumiem, że wszystkie potrawy tzn. pierś z kurczaka, ryby itp. mają być gotowane nie smażone na patelni?
raczeek_87
07-07-12, 12:53
mogą byc smażone tylko na znikomej ilości oleju , nalej pare kropli , rozsmaruj zawartość na petelni i jest ok.
pozdr.
Weź nie pierd... tylko do miski się przyłóż czy to będzie na oleju czy na wodzie jeden kij, masz 14 lat. "Żryj"
Take more protein and carbohydrates based foods to gain the weight and develop the muscles. Not take more cholesterol foods because these foods gain your fat instead of muscles.
Include more milk, yogurt, meat, eggs, fish, cheese, fresh fruits and vegetables in your daily diet for the weight gain.
Take more protein and carbohydrates based foods to gain the weight and develop the muscles. Not take more cholesterol foods because these foods gain your fat instead of muscles.
Include more milk, yogurt, meat, eggs, fish, cheese, fresh fruits and vegetables in your daily diet for the weight gain.
Any comment?
personal trainer Rutherford (http://adamprowse.com.au/)
You're right, to gain muscle we have to eat more nutrition than our body need, especially protein, and complex carbs. Besides we need a lot of rest, at least 7h sleep every day
Odświeżam temat, bo nie chce tworzyć drugiego podobnego. Mam problem... :/ Zważyłem się dzisiaj i wyszło na to, że przez całego miecha nie poszło do góry nawet 1 kg :/ Prze wk**wa, bo mam diete (taka jak wyżej), pije gainera dodaje nowe posiłki, jem jak wieprz, chodzę pełny cały czas, że aż czasem brzuch boli, żeby przytyć i żeby te mięśnie jakoś fajnie w końcu k***wa wyglądały, a tu lipa.... :/// Na początku diety wszystko fajnie szło do góry, w miesiąc na mass xxl zrobiłem 4,5 kg, później coraz wolniej zacząłem tyć, no a teraz 0. Kreatyny na pewno nie będę brał na razie, bo później będzie gorzej działać, więc ona jak na razie odpada. Macie może jakieś pomysły, żeby nie dalej tyć mięśniowo?
fallenursus
18-07-13, 18:22
Dziwisz sie? Jak jesz cały czas te same zapotrzebowanie jjak na początku. Pisałem że z czasem musisz zwiększać kalsy :)
Czytałem, że bardzo kaloryczna jest kaczka. Może znacie jeszcze jakieś bomby kaloryczne? (orzechy, migdały, rodzynki, masło orzechowe), coś oprócz tego?
fallenursus
18-07-13, 20:03
GdIes jest temat "bomby kaloryxzne" poszukaj w książce kucharskiwj tu na forum
kobietka80
15-08-13, 11:06
to jest tak jak z chudnięciem na początku dużo sie traci najwięcej w 1 miesięcu ,a potem już coraz mniej trzeba jeść później różnorodnie , bo organizm się przyzwyczai i już nic nie przybierzesz...