PDA

Zobacz pełną wersję : Suplement witaminy

Bull2
24-06-12, 10:56
Biore caly rok prawie codziennie witaminy w tabletce, jakies przeciwskazania ?

KowalX
24-06-12, 12:10
Biore caly rok prawie codziennie witaminy w tabletce, jakies przeciwskazania ?

Jak przy wszystkim. Poza tym szkoda pieniędzy.

Bull2
24-06-12, 12:15
ja wiem kowal ze Ty jestes maniakiem warzywnym, ale ja jem co najwyzej pomidora salate czy fasole... Chodzi mi czy przyjmowanie przez dlugi czas witamin w proszku, moze mi cos spierdolic :D

ht
24-06-12, 12:50
z tego co sie orientuje to nsdmiar witamin jest wydalany z moczem. tak ze nic ci sie nie stanie.

KowalX
24-06-12, 19:30
ja wiem kowal ze Ty jestes maniakiem warzywnym, ale ja jem co najwyzej pomidora salate czy fasole... Chodzi mi czy przyjmowanie przez dlugi czas witamin w proszku, moze mi cos spierdolic :D

Nie chodzi czego jestem maniakiem. Witaminy nie znajdują się wyłącznie w owocach i warzywach. Do niedoborów większości witamin doprowadzić dość ciężko, tym bardziej nie utajonych. Owszem, mogą zaszkodzić, dodatkowo jest nieekonomiczne.

luo
25-06-12, 08:49
Ciężko jest przedawkować wit z multiwitamin bo w większości z nich witaminy i minerały są w formie nieorganicznej przez co są dużo mniej efektywne niż z normalnego jedzenia. Wchłanialność np tlenku magnezu jest prawie zerowa, stąd takie duże rozbieżności w cenach w porównaniu np do orange triad

KowalX
25-06-12, 11:04
Nieorganiczne związki są słabiej przyswajalne stąd ustalanie konkretnych dawek pod konkretną formę,ale żeby pisać ,że wchłanialność jest prawie zerowa to lekka przesada (różnica jest niewielka). Poza tym duże dawki cynku dość skutecznie redukują wchłanialność magnezu.

koksiarz
27-06-12, 10:47
koksiarz jeszcze raz taki numer i lecisz ezybciej niz pierddniesz.

luo
27-06-12, 11:34
Koksiarz, nie mówiłem o wszystkich suplementach. Chciałem po prostu zwrócić wam uwagę, że 100mg magnezu w formie węglanu czy glukonianu to nie to samo co 100mg chelatu czy z produktów naturalnych. Jest spora różnica pomiędzy przyswajalnością związków w formie organicznej, a nieorganicznej i na to też trzeba zwracać uwagę przy wyborze produktu, bo z tego co widzę większość sugeruje się wyłącznie ile % ZDS jest w kapsułce nie patrząc na skład

fallenursus
27-06-12, 13:39
dont poke the bear koksiarz

Gangsta Latino
27-06-12, 17:56
Przeciwskazań raczej nie ma, ale radze kierować się w życiu umiarem i zdrowym rozsądkiem. Odkąd zacząłem, o wiele lepiej mi sie żyje. Bierz te witaminy, ale tak co 3/4 miesiące rób z 2/3 tyg przerwy. Może to nic nie zmieni, ale jednak warto te 3 razy do roku daj organizmowi spokój z wszelkimi tabletkami itd.

Bull2
27-06-12, 19:39
Kowal oproznij skrzynke pm'ow bo mam dila...

KowalX
29-06-12, 16:23
Teraz Ty masz pełną.

Caleb125
07-08-12, 17:58
Thanks for sharing