PDA

Zobacz pełną wersję : Naderwane wiązadło krzyżowe

Batop
20-06-12, 15:14
Witam.
Na początku marca podczas gry w piłkę naderwałem sobie wiązadło krzyzowe w kolanie, ból był od srodkowy. Już wszystko było w miare dobrze i w połowie maja poszedłem znów grac w piłkę. niestety dla mnie kolega mnie zfaulował i kontuzja się odnowiła. Nie było tak samo jak wtedy jednak teraz po ponad miesiącu po tym incydencie noga mnie cały czas boli. Najbardziej to czuje podczas schodzenia po schodach. Nie mogę ćwiczyć, ani podjąc żadnej pracy na wakacje.

Czy znacie jakieś sposoby, cwiczenia na przywrócenie nogi do zdrowia? Smaruję kolano Ibalginem Sport jednak on nie zbyt wiele daje, wcześniej miałem zabiegi jednak po odnowieniu nie poszedłem do lekarza bo by się mnie czepiał, dlaczego znowu grałem. A i tak wcześniej oprócz przepisania maści i zabiegów nic nie zrobił (punkcji też nie miałem) kolano jest troche spuchniete.

Prosze o pomoc i z góry dziekuję za wszelkie porady

Pozdrawiam

gangster
20-06-12, 15:32
Powinieneś iść do lekarza,najwyżej idź do innego,miałeś jakieś prześwietlenia?

Szanuj kolana bo z nimi nie ma żartów.

Batop
20-06-12, 15:46
Miałem prześwietlenie - nic nie wykazało. Nie wiem, pójde do lekarza i mi bedzie kazał smarowac maścią to mnie szlag trafi na miejscu.

gangster
20-06-12, 18:18
A jakie prześwietlenie? Jak zwykły rentgen to może nic nie wykazać,są też dokładniejsze.

luo
20-06-12, 18:54
Dobrze by było jakbyś zrobił usg, o ile jeszcze nie robiłeś
Mam fajny artykuł o rehabilitacji, co prawda dotyczy bezpośrednio rehabilitacji po rekonstrukcji więzadła krzyżowego, ale część ćwiczeń może być Ci pomocna
LINK (http://www.sendspace.com/file/usx3kl)

Batop
20-06-12, 20:24
Miałem prześwietlenie, a jakie to nie wiem szczerze, bo sie nie znam, ale oni tam szukali czy nie jest nic peknięte itd.

luo
20-06-12, 20:58
Co konkretnie powiedział Ci lekarz? na rtg nie będzie widać czy ścięgna są całe

Batop
20-06-12, 21:33
To było w marcu i wtedy powiedział, że mam naderwane wiązadła krzyżowe i zapisał mi maść i zabiegi na ostatniej wizycie byłem pod koniec kwietnia i kazał uważac na noge ale mówił, że jest ok. ale właśnie misiąc po tym znowu pograłem wpiłke i...

luo
20-06-12, 21:45
Przejrzyj art który Ci wyżej wrzuciłem, powinieneś znaleźć coś dla siebie. Od siebie mogę dodać, że problemy z więzadłami potrafią się długo ciągnąć, także nie lekceważ tego. Dobrze by było jakbyś skonsultował się z innym lekarzem, najlepiej fizjoterapeutą. Ortopedzi często albo nie mają pojęcia na temat tego jak powinien wyglądać powrót do pełnej sprawności albo nie chcą tym sobie dupy zawracać szczególnie jeśli wizyta była z NFZ