Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytania o trening redukcyjny- FBW, obwodówka?

Demonek6
06-06-12, 09:11
Wchodzę aktualnie na ostrą redukcję. Ostatni miesiąc ograniczałem węgle ale jeszcze bez szaleństw, od wczoraj w 100% rygorystyczna dieta. Cel- sylwetka atletyczno- plażowa. Dodatkowo (co może nie być bez znaczenia) ćwiczę box 1/ tydzień.

Ostatnio spróbowałem obwodówki i spodobało mi się na tyle, że chciałbym z tym iść dalej a po redukcji wrócić na split. Pytania:

1) Ćwicząc obw. z 50% maxa obciążenia jaki będę miał spadek maxa/ masy mięśniowej (orientacyjnie)? Da się jakoś zabezpieczyć przed tym?

1a) Czy ćwicząc 3x/ tydzień mogę robić 2x obw. + 1 FBW z uwzględnieniem maxów aby je podtrzymać?

2) Cieszę się b. dobrą kondycją wydolnościową. Czy jeśli humor/ kondycja itd. pozwala, nie ma przeciwskazań żebym koło 16:00 pobiegał 1h a koło 20:00-21:00 (po odpowiednim posiłku) przeprowadził trening siłowy? Dodam tylko, że ta 1h biegu nie robi na mnie wrażenia- robię to "na nosie" spokojnym tempem.

3) Ile obwodów robicie po ile ćwiczeń? Na necie opini w bród, od 3 do 6 obwodów, od 6 do 12 ćwiczeń. Zacząłem z 3 obw. i 8 ćwiczeniami po których jestem nieźle spompowany (zauważalnie bardziej niż po splicie- nie wiem, czy tak na mnie działa czy po prostu na splicie się opieprzałem :).

raczeek_87
06-06-12, 09:29
zajedz foty

slim shady
06-06-12, 16:52
1) Ćwicząc obw. z 50% maxa obciążenia jaki będę miał spadek maxa/ masy mięśniowej (orientacyjnie)? Da się jakoś zabezpieczyć przed tym?
Jeśli będziesz ćwiczył takmi ciężarem to na pewno zanotujesz spadki. Ćwicz w granicach 80%. Ogólnie jak skrócisz czas przerwy to i tak nie utrzymasz stałego ciężaru i bedziesz musiał zmiejszać obciążenie

1a) Czy ćwicząc 3x/ tydzień mogę robić 2x obw. + 1 FBW z uwzględnieniem maxów aby je podtrzymać?

Możesz robić, z FBW polecam 5x5 typowo siłowy

2) Cieszę się b. dobrą kondycją wydolnościową. Czy jeśli humor/ kondycja itd. pozwala, nie ma przeciwskazań żebym koło 16:00 pobiegał 1h a koło 20:00-21:00 (po odpowiednim posiłku) przeprowadził trening siłowy? Dodam tylko, że ta 1h biegu nie robi na mnie wrażenia- robię to "na nosie" spokojnym tempem.

Jak się zabezpieczysz możesz pobiegać rano na czczo albo po treningu. Jak masz dobrą kondycje spróbuj interwałów w dzień wolny od treningów, na pewno poczujesz je po sobie.

3) Ile obwodów robicie po ile ćwiczeń? Na necie opini w bród, od 3 do 6 obwodów, od 6 do 12 ćwiczeń. Zacząłem z 3 obw. i 8 ćwiczeniami po których jestem nieźle spompowany (zauważalnie bardziej niż po splicie- nie wiem, czy tak na mnie działa czy po prostu na splicie się opieprzałem :).
Możesz zacząć od 3 obwodów, za jakis czas jak będziesz dawał rade to wal 4 obwody. Ilość ćwiczeń i powtórzeń wszystko zależy od Twojego zaawansowania, dostępności sprzętu i jakie przerwy będziesz robił, jeśli będziesz je robił :twisted:

LeBron23LBJ
06-06-12, 21:32
50 % Cm to zdecydowanie za mało, masa stanie się mniej wartościowa i będą spadki a tego nie chcemy. Palimy tłuszcz nie mięśnie : )
Skoro trenujesz boks (można go potraktować jako interwały) to w dzien w który zamierzasz sie ruszać rób dla odmiany klasyczne aeroby jednak.

I jak masz możliwość to zacznij od treningu siłowego dzień a nie od aerobów. Lepszy poziom hormonów i samopoczucie będzie na siłówce przed którą się nie biegało : )

Demonek
09-06-12, 23:42
I jak masz możliwość to zacznij od treningu siłowego dzień a nie od aerobów. Lepszy poziom hormonów i samopoczucie będzie na siłówce przed którą się nie biegało : )

Niestety czas na wszelkie ćwiczenia mam dopiero pod wieczór (obowiązki służbowe, tatusiowe, małżeńskie). Czasem się uda przebiec ok. 16:00 i tyle.