Zobacz pełną wersję : Dieta i trening na mase
Witam.
Mam 18 lat i ważę tylko 58 kg, klatka 93cm biceps 34cm. Znalazłem na jakieś stronie diete oraz ułożyłem sobie plan ćwiczeń, czy możecie ocenić diete i podpowiedzieć czym można zastępować niektóre posiłki ( wiadomo po jakimś czasie przejedzą sie niektóre posiłki ) . Jak myślicie jeśli przez wakacje (w moim przypadku 5 miesiecy) bede regularnie cwiczył i stosował sie do diety dam rade dobic do min 65kg ?
7:00
Platki owsiane 70g
3 jaja kurze całe
B: 32g(22g zwierzęcego) W: 50g T: 22g
11:35
Serek wiejski 200g
Chleb zytni pelnoziarnisty 100g
B: 32g(25g zwierzęcego) W: 62g T: 11g
14:30
Ryz 80g
Piers z kurczaka 80g
Oliwa z oliwek 15ml
B: 23g(17g zwierzęcego) W: 63g T: 16g
17:00
Chleb żytni pełnoziarnisty 100g
Pierś z kurczaka 100g
B: 27g(20g zwierzęcego) W: 54g T: 4g
18:30-18:30
Trening
19:30
45g Carbo
B: 0g W: 42g T: 0g
20:00
Tunczyk w wodzie 100g
Chleb zytni pelnoziarnisty 100g
B: 28g(21g zwierzęcego) W: 54g T: 1g
22:00
Twarog chudy 100g
Oliwa z oliwek 10g
B: 20g(20g zwierzęcego) W: 3g T: 10g
Razem - podsumowanie
- białko 125 g
- tłuszcz 66 g
- węglowodany 328 g
- kalorie 2406 kcal
Udział procentowy
- białko 2,08 g/kg
- tłuszcz 1,1 g/kg
- węglowodany 5,47 g/kg
- kalorie 40,1 kcal/kg
Ćwiczenia:
Poniedziałek: Klatka + Triceps
Środa: Nogi
Piątek: Plecy + Biceps
Trening 18:30-18:30??? I gdzie w rozpisce barki???
Poprawione ;D Jak teraz ?
7:00
Platki owsiane 70g
3 jaja kurze całe
B: 32g(22g zwierzęcego) W: 50g T: 22g
11:35
Serek wiejski 200g
Chleb zytni pelnoziarnisty 100g
B: 32g(25g zwierzęcego) W: 62g T: 11g
14:30
Ryz 80g
Piers z kurczaka 80g
Oliwa z oliwek 15ml
B: 23g(17g zwierzęcego) W: 63g T: 16g
17:00
Chleb żytni pełnoziarnisty 100g
Pierś z kurczaka 100g
B: 27g(20g zwierzęcego) W: 54g T: 4g
18:30-19:30
Trening
19:30
45g Carbo
B: 0g W: 42g T: 0g
20:00
Tunczyk w wodzie 100g
Chleb zytni pelnoziarnisty 100g
B: 28g(21g zwierzęcego) W: 54g T: 1g
22:00
Twarog chudy 100g
Oliwa z oliwek 10g
B: 20g(20g zwierzęcego) W: 3g T: 10g
Razem - podsumowanie
- białko 125 g
- tłuszcz 66 g
- węglowodany 328 g
- kalorie 2406 kcal
Udział procentowy
- białko 2,08 g/kg
- tłuszcz 1,1 g/kg
- węglowodany 5,47 g/kg
- kalorie 40,1 kcal/kg
Ćwiczenia:
Poniedziałek: Klatka + Triceps
Środa: Nogi + Barki
Piątek: Plecy + Biceps
Sorry za taki spam :D Teraz powinno być dobrze. Prosze o ocene.
8:00
Platki owsiane 75g + mleko 250 ml
3 jaja kurze całe
B:39g T:22g W:64g kalorie: 636
11:35
Serek wiejski 200g
Chleb zytni pelnoziarnisty 90g
B:26g T:11g W:40g kalorie:368
14:30
Ryz 100g
Piers z kurczaka 80g
Oliwa z oliwek 15ml
B:32g T:30g W: 79g kalorie:705
17:00
Chleb żytni pełnoziarnisty 90g
Pierś z kurczaka 100g
B:29g T:17g W:36g kalorie:415
18:30-19:30
Trening
19:30
45g Carbo
20:00
Tunczyk w wodzie 100g
Chleb zytni pelnoziarnisty 90g
B:30g T:2g W:36g kalorie:292
22:00
Twarog chudy 100g
Oliwa z oliwek 10g
B:18g T:9g W:4g kalorie 160
Razem - podsumowanie
- białko 174 g
- tłuszcz 91 g
- węglowodany 259 g
- kalorie 2576 kcal
Ćwiczenia:
Poniedziałek: Klatka + Triceps
Środa: Nogi + Barki
Piątek: Plecy + Biceps
Po treningu lepiej mięcho+ryż+warzywa. Tuńczyka możesz wcisnąć przed treningiem. Po tren do carbo dołóż białeczko. Do pos o 14:30 dodaj warzywka.
Po treningu lepiej mięcho+ryż+warzywa. Tuńczyka możesz wcisnąć przed treningiem. Po tren do carbo dołóż białeczko. Do pos o 14:30 dodaj warzywka.
Zapomniałem napisać, że w śniadanku mało białka. Dowal z 5-6 jaj.
Własnie muszę coś dorzucić zęby było ze 3000 kcal. Dorzuce te jajka a co jeszcze promonujesz ?
Zapomniałem napisać, że w śniadanku mało białka. Dowal z 5-6 jaj.
Lepiej jajka na twardo czy moze byc jajecznica ?
Jak lubisz to na twardo, osobiście wolę pół na pół. Codzienne jedzenie jajecznicy jest raczej nie wskazane.
zółtko musi być płynne by zachowało swoje wartości, twarde żółtko to zero korzysci z kwasó omega.przesmażone także traci białko.
Jak ktoś nie lubi na miękko to nie będzie się zmuszał do jedzenia.
zółtko musi być płynne by zachowało swoje wartości, twarde żółtko to zero korzysci z kwasó omega.przesmażone także traci białko.
Micek, mógłbym Cię prosić o podanie jakiegoś artykułu na ten temat lub źródła? Nigdy o tym nie słyszałem, a jeśli to faktycznie prawda to chciałbym coś więcej przeczytać o tym.
Damianpfighter
12-04-12, 10:25
Micek ma racje ale nie do konca. Jesli zoltko nie jest plynne to traci na wartosci ale nie wszystko tylko 50% Dzis wrzuce art.
Micek, mógłbym Cię prosić o podanie jakiegoś artykułu na ten temat lub źródła? Nigdy o tym nie słyszałem, a jeśli to faktycznie prawda to chciałbym coś więcej przeczytać o tym.
Zbyt wysoka temperatura obróbki i zbyt długi czas przygotowania niszczy zawartość tłuszczów omega w jajku,to samo jest z gotowaniem jajek gotuje sie je 6minut żeby środek żółtka był płynny taka mała kropka, jajka zbyt długo smazone gdzie powstaje chrupka część jajka to juz w ogóle nie przydatne bialko dokładnie jego struktura.
źródło jedno z wydań MD, czas gotowania jajka żeby byl płynny środek-moja mama.
Czyli najlepiej na gotowane na miękko ?
Bartosz Guran jednym z numerów MD napisał, że najlepsze jajca to te, które są pół na pół. Mają wtedy najwięcej wartości odżywczych. Osobiście zawsze lubiłem takie jajca a czas pichcenia 5 min. od włożenia do wrzątku.
Jak lubisz na miękko to jedz takie a jak na twardo to takie.
Zbyt wysoka temperatura obróbki i zbyt długi czas przygotowania niszczy zawartość tłuszczów omega w jajku,to samo jest z gotowaniem jajek gotuje sie je 6minut żeby środek żółtka był płynny taka mała kropka, jajka zbyt długo smazone gdzie powstaje chrupka część jajka to juz w ogóle nie przydatne bialko dokładnie jego struktura.
źródło jedno z wydań MD, czas gotowania jajka żeby byl płynny środek-moja mama.
Nie traktowałbym jajek jako źródła tych kwasów tłuszczowych.
Dobry artykuł Bartosza Gurana o jajcach jest w MD 19-01-2011