Zobacz pełną wersję : zlamanie piątej kosci sródrecza
No wiec jak w temacie. złamałem kosc pod wpływem uderzenia, mimo to ciosy padaly dalej;/. Lekrz ktory zalozyl mi gips powiedzial ze kosci dobrze nie nstawil i jutro jade do dermatologa do ktorego mnie skierował. Powiedzial ze przez pol roku zero obciązania;/ Macie jakies doświadczenie? Kazda wypowiedz mile widziana.:errf:
Skonsultuj ze sportowym. Na pewno taki lekarz powie lepiej niż ktoś na forum.
popieram wypowiedź powyżej, w najgorszym wypadku zostaną Ci same aeroby, podkreślisz muskulaturę ^^
Szyna pewnie z 5 tygodni, kolejno potem zapobiegawczo 3 tygodnie trening trzeba odpuścić, ale to raczej indywidualnie się rozpatruje. Kostnina najdzie i będzie rączka jak nowa :)
Taki tępy ból i tak będzie prześladował przez pierwsze treningi, potem się już przyzwyczaisz.
w piątek mialem zabieg ale dzis dopiero mnie wypuscili (poniedziałek)
fallenursus
27-02-12, 17:59
Nie pekaj byku.
Karolinka sie zajalem.
ta karolinka jeszcze przyjdzie na kolanach zeby mi ssac sz,mata
też mialem złamaną. wyyebauem grubbasowi w 4 klasie.podstawówki. 3 tyg w szynie i.pamiętam, że długo nie musiałem targac pyte lewą ręką
haa.
Jest taki problem. 2 tyg nie bylem na silce(raz robilem lekko przysiady frony) Lepiej odpucic az zdejmą gips? Dluzsza regenaracja pomoze cos? bo i tak juz duze zastoje mialem;/ Ale jak patrze jak kumplom idzie to mnie chu strzela;/
czekaj
niech Cię uczy pokory
miesiąc przerwy Ci dobrze zrobi
haa.
Jest taki problem. 2 tyg nie bylem na silce(raz robilem lekko przysiady frony) Lepiej odpucic az zdejmą gips? Dluzsza regenaracja pomoze cos? bo i tak juz duze zastoje mialem;/ Ale jak patrze jak kumplom idzie to mnie chu strzela;/
Życie to nie tylko siłownia :) W wolnych chwilach poucz się do szkoły, zajmij się innymi sainteresowaniami. Na pewno Ci się w życiu przyda.
A co jesc zeby lepiej sie kosc zrastała?
żelatynę, galaretę,golonko
czyli mniej wiecej to samo co po operacji na kolano? waps glukozamina? mleko tez pomoze?
kość.to nie staw?
mleko? nie mam pojęcia. pierwsze slysze. poza tym juz trochę późno na cos na zrost
no przeciez jeszcze sie dobrze nie zrosla wiec dlaczego za pozno?
mam na myśli, ze powinieneś był od razu
no ale jeszcze za pozno nie jest
Jeśli masz dobrą dietę nie powinno być problemów z regeneracją. Przeciwzapalne środki winien Ci przepisać lekarz, bo nie zawsze są zalecane i nie każde.
mam Ketonal w tabletkach nic po za tym.
W poniedizalek wyjeli mi druty po 5 tygodniach od ich wsadzenia, a po 6 tygodniach od wypadku. 3 dni chodzilem w lusce ale narazie ją scianelem i chodze w bandazu elastycznym. Kosc zrasta sie lecz nie zrosla sie jeszcze calkowicie. Palec tez jeszcze sie nie rusza jak powinien. Lekarza zalecil mi nosic reke w lusce 2 tygodnie a potekm zacząc cwiczyc juz reke i nie wkladac jej w luske.
Tak sobie rozkminiam ze moze moczenie reki w cieplej wodze, smaorowanie masciami jakimis moglo by przyspieszyc ruchomosc palca. Bo zrastania to chyba raczej nie. Chodzi mi o fakt ze w rozgrzanej tkance szybciej krązy krew. Kiedys jak mialem kontuzje nadgartkow czy kostek to tak robilem. Ktos mi tak polecil i pomagalo. Lecz pisze tu by uslyszec waszą opinie.
dodam tylko ze ładnie jest jak na teraz bo juz trenuje:D
Dobrze,że doszedłeś do siebie. Teraz nie szalej :)
Panowie mam problem. Pozłamaniu na kosci nie ma sladu ale na małym balcu jest obrzek w miejscu zginania. Nie moge go do konca zgiąc i boli jak stukne o cos. Niewiem co zrobic. Lekarz powiedziałze to sciegna i ze one dłuzej dochodzą do siebie;/
Teraz najważniejsza jest rehabilitacja żeby ręka wróciła do pełnej sprawności . W domu możesz sobie masować dłoń a zwłaszcza ten mały palec . Dobrze by było gdybyś przed masażem rozgrzał sobie dłoń nawet w zwykłej ciepłej kąpieli . Dobre efekty też daje ćwiczenie ręki przy użyciu miękkiej piłeczki , kilka razy w ciągu dnia ściskaj piłkę przez 10-15 minut . Efekty nie pojawią się od razu ale na pewno w ciągu 2 tygodni zauważysz poprawę :)
fallenursus
17-05-12, 14:59
Niom pileczka dobra sprawa.sciskaj tak zebys czul ale jak zacznie pobolewac to skoncz i na drugi dzien bedziesz mogl dluzej nawet jesli bedzie to 30 sec to zawsze lrkgres. Cierpliwosci.:)
Ps. Nic ciekawego nie znlazlem oco prosiles. Opuchniete masz?
mam jakby narosl w miejscu zginania na małym palcu... Boli jak sie udeze;/