Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zlamanie piątej kosci sródrecza

xxmłodyxx
20-02-12, 20:18
No wiec jak w temacie. złamałem kosc pod wpływem uderzenia, mimo to ciosy padaly dalej;/. Lekrz ktory zalozyl mi gips powiedzial ze kosci dobrze nie nstawil i jutro jade do dermatologa do ktorego mnie skierował. Powiedzial ze przez pol roku zero obciązania;/ Macie jakies doświadczenie? Kazda wypowiedz mile widziana.:errf:

KowalX
20-02-12, 21:13
Skonsultuj ze sportowym. Na pewno taki lekarz powie lepiej niż ktoś na forum.

breku
22-02-12, 14:08
popieram wypowiedź powyżej, w najgorszym wypadku zostaną Ci same aeroby, podkreślisz muskulaturę ^^

HuGsoN
25-02-12, 03:25
Szyna pewnie z 5 tygodni, kolejno potem zapobiegawczo 3 tygodnie trening trzeba odpuścić, ale to raczej indywidualnie się rozpatruje. Kostnina najdzie i będzie rączka jak nowa :)
Taki tępy ból i tak będzie prześladował przez pierwsze treningi, potem się już przyzwyczaisz.

xxmłodyxx
27-02-12, 17:54
w piątek mialem zabieg ale dzis dopiero mnie wypuscili (poniedziałek)

fallenursus
27-02-12, 17:59
Nie pekaj byku.
Karolinka sie zajalem.

xxmłodyxx
27-02-12, 23:33
ta karolinka jeszcze przyjdzie na kolanach zeby mi ssac sz,mata

alder
27-02-12, 23:50
też mialem złamaną. wyyebauem grubbasowi w 4 klasie.podstawówki. 3 tyg w szynie i.pamiętam, że długo nie musiałem targac pyte lewą ręką

xxmłodyxx
02-03-12, 15:50
haa.

Jest taki problem. 2 tyg nie bylem na silce(raz robilem lekko przysiady frony) Lepiej odpucic az zdejmą gips? Dluzsza regenaracja pomoze cos? bo i tak juz duze zastoje mialem;/ Ale jak patrze jak kumplom idzie to mnie chu strzela;/

alder
02-03-12, 16:55
czekaj

niech Cię uczy pokory

miesiąc przerwy Ci dobrze zrobi

KowalX
02-03-12, 18:49
haa.

Jest taki problem. 2 tyg nie bylem na silce(raz robilem lekko przysiady frony) Lepiej odpucic az zdejmą gips? Dluzsza regenaracja pomoze cos? bo i tak juz duze zastoje mialem;/ Ale jak patrze jak kumplom idzie to mnie chu strzela;/

Życie to nie tylko siłownia :) W wolnych chwilach poucz się do szkoły, zajmij się innymi sainteresowaniami. Na pewno Ci się w życiu przyda.

xxmłodyxx
03-03-12, 10:29
A co jesc zeby lepiej sie kosc zrastała?

alder
03-03-12, 13:53
żelatynę, galaretę,golonko

xxmłodyxx
03-03-12, 15:22
czyli mniej wiecej to samo co po operacji na kolano? waps glukozamina? mleko tez pomoze?

alder
04-03-12, 09:30
kość.to nie staw?
mleko? nie mam pojęcia. pierwsze slysze. poza tym juz trochę późno na cos na zrost

xxmłodyxx
04-03-12, 10:27
no przeciez jeszcze sie dobrze nie zrosla wiec dlaczego za pozno?

alder
04-03-12, 17:35
mam na myśli, ze powinieneś był od razu

xxmłodyxx
07-03-12, 22:35
no ale jeszcze za pozno nie jest

KowalX
07-03-12, 22:58
Jeśli masz dobrą dietę nie powinno być problemów z regeneracją. Przeciwzapalne środki winien Ci przepisać lekarz, bo nie zawsze są zalecane i nie każde.

xxmłodyxx
09-03-12, 15:28
mam Ketonal w tabletkach nic po za tym.

xxmłodyxx
04-04-12, 18:43
W poniedizalek wyjeli mi druty po 5 tygodniach od ich wsadzenia, a po 6 tygodniach od wypadku. 3 dni chodzilem w lusce ale narazie ją scianelem i chodze w bandazu elastycznym. Kosc zrasta sie lecz nie zrosla sie jeszcze calkowicie. Palec tez jeszcze sie nie rusza jak powinien. Lekarza zalecil mi nosic reke w lusce 2 tygodnie a potekm zacząc cwiczyc juz reke i nie wkladac jej w luske.

Tak sobie rozkminiam ze moze moczenie reki w cieplej wodze, smaorowanie masciami jakimis moglo by przyspieszyc ruchomosc palca. Bo zrastania to chyba raczej nie. Chodzi mi o fakt ze w rozgrzanej tkance szybciej krązy krew. Kiedys jak mialem kontuzje nadgartkow czy kostek to tak robilem. Ktos mi tak polecil i pomagalo. Lecz pisze tu by uslyszec waszą opinie.

xxmłodyxx
14-04-12, 16:29
dodam tylko ze ładnie jest jak na teraz bo juz trenuje:D

KowalX
17-04-12, 10:51
Dobrze,że doszedłeś do siebie. Teraz nie szalej :)

xxmłodyxx
15-05-12, 13:23
Panowie mam problem. Pozłamaniu na kosci nie ma sladu ale na małym balcu jest obrzek w miejscu zginania. Nie moge go do konca zgiąc i boli jak stukne o cos. Niewiem co zrobic. Lekarz powiedziałze to sciegna i ze one dłuzej dochodzą do siebie;/

ana0609
16-05-12, 09:39
Teraz najważniejsza jest rehabilitacja żeby ręka wróciła do pełnej sprawności . W domu możesz sobie masować dłoń a zwłaszcza ten mały palec . Dobrze by było gdybyś przed masażem rozgrzał sobie dłoń nawet w zwykłej ciepłej kąpieli . Dobre efekty też daje ćwiczenie ręki przy użyciu miękkiej piłeczki , kilka razy w ciągu dnia ściskaj piłkę przez 10-15 minut . Efekty nie pojawią się od razu ale na pewno w ciągu 2 tygodni zauważysz poprawę :)

fallenursus
17-05-12, 14:59
Niom pileczka dobra sprawa.sciskaj tak zebys czul ale jak zacznie pobolewac to skoncz i na drugi dzien bedziesz mogl dluzej nawet jesli bedzie to 30 sec to zawsze lrkgres. Cierpliwosci.:)
Ps. Nic ciekawego nie znlazlem oco prosiles. Opuchniete masz?

xxmłodyxx
24-05-12, 19:40
mam jakby narosl w miejscu zginania na małym palcu... Boli jak sie udeze;/