Zobacz pełną wersję : zakwasy ... po 48 godzinach??
marcinandrzejak
15-02-12, 16:34
Witam.
Jestem nowy na forum. Mam 30 lat he he . Trenuję o tygodnia / efekt na siłce piękny czuję jakby skóra miała pęknąć jak ćwiczę :razz:.
Do 20 roku życia ćwiczyłem później jakoś nie było czasu ... wyniki miałem myślę że dobre bo bez suplementów diety ani bez innych wspomagaczy w rok osiągnąłem takie wyniki
Wzrost wagi z 55 do 85
Wzrost siły klatka z 50 kg do 120 kg wycisk.
Trener jak odchodziłem za wszelką cenę chciał mnie zatrzymać proponował nawet darmową siłkę
Tyle co było kiedyś.....
Jak na wstępie trenuję o ponad tygodnia i mam problem z zakwasami które pojawiają się dopiero po 48 godz co robi mi problemy z siłką. Nie wiem co robić bo bóle są tak silne że rąk prostować nie dam rady :cry: .
a ćwiczyć przecież trzeba.
Mój trening na razie jest ogólno rozwojowy po miesiącu chcę zacząć prace nad poszczególnymi partiami mięśni
Co robić z tymi zakwasami??/
a może ...... wprowadzić plan 4 dniowy ?? dwa dni treningu dwa odpoczynku dwa treningu ? wtedy zakwasy by występowały w czasie wolnym ....
Proszę o sugestie dotyczące planu i rozwiązania problemu zakwasów
Damianpfighter
15-02-12, 16:56
Po tak dużej przerwie nie dziwota ze mega zakwas. Podczas wykonywania ćwiczeń rozciągaj się. Mi np. na zakwas bardzo pomaga gorąca kąpiel. Pewnie ten największy zakwas masz na bicku co?
marcinandrzejak
15-02-12, 17:01
Dokładnie biceps i przedramiona .... ale efekt na treningu piękny jakby skóry brakowało hehe
slim shady
15-02-12, 17:34
Ile razy w tygodniu trenujesz ? Najlepiej pokaż swój plan.
Musisz zadbać o regenerację. Zwiększ ilość spożywanych kalorii, więcej sypiaj minimum 8 h, możesz dołożyć bcaa. Na bóle mięśni pomaga kakao. Dobra rozgrzewka przed treningiem + rozciąganie są bardzo istotne.
rozciągaj się.
rób mostek, taak.. już widzę facetów jak robią mostki :)
marcinandrzejak
15-02-12, 17:50
ćwiczenia ogólne wszystko na maszynach ..... faktycznie sypiam średnio po 6 godz
robię wszystkie grupy mięśniowe jednego zajmuje mi to około 2 godz 15 minut
trzy razy w tygodniu Poniedziałek środa piątek
jak mówiłem wcześniej dopiero zaczynam więc postawiłem na początek na ogólnorozwojowe ćwiczenia plan mam siłce więc dzisiaj jak wrócę to wrzucę bo jeszcze nie znam go na pamięć. ........... nie mam pojęcia jak je rozruszam i rozgrzeje bo bolą jak .....
ale jak bolą to rosną :-)
kakao też spróbuję .
Od Slim shady: Istnieje opcja edytuj
slim shady
15-02-12, 18:15
Trening trochę za długi, możliwe że przetrenowujesz mięśnie już na starcie co dobrze może nie wyjść. Powinieneś skupić się na ćwiczeniach na wolnych ciężarach (sztanga, hantle), izolowane jako uzupełnienie. Warto jakbyś zadbał o swój jadłospis, bo mięśnie mogą nie dostawać wystarczająco dużo składników odżywczych potrzebnych do rozwoju i regeneracji.
wtf? mi fbw zajmowalo gorna 1h 10minut, co Ty tam się modlisz? Rozpisz ten swój trening :)
8 dni miałem BÓLE MIEŚNIOWE jak plecy na hamerach zrobiłem .
@marcinandrzejak
Olej maszyny. Poproś o jakiś prosty trening FBW... Daj na początku 60% ciężary maks, jeśli jesteś w ogóle nie aktywny. Ogólnie tylko nie trenuj na stałe takimi pipkami :)
marcinandrzejak
17-02-12, 11:18
na początek rozpiska:
1. aeroby 15 minut ( żeby kg zgubić :-) )
2. Wypychanie na maszynie siedząc 4*15 (klatka)
3, rozpiętki na maszynie siedząc 4*15 (klatka)
4, ściąganie z górnego wyciągu 4*15 (kaptur)
5, ściąganie z dolnego wyciągu 4*15 (motyl)
6, wyciskanie na maszynie siedząc 4*15 (barki)
7, modlitewnik na maszynie 4*15 (biceps)
8, prostowanie ramion na ewyciągu 4*15 (triceps)
9, Wyciskanie platformy lężąc 4*15 (nogi)
10, prostowanie na maszynie siedząc 4*15 (nogi)
11. wzniosy kolan na poręczach 4*30 (brzuch)
To rozpiska jaką dał mi właściciel siłowni ..... i temu tak długo.
Trenuje na maszynach bo miałem dłuuuuuugi przestój spowodowany tak naprawde kontuzją barków (nie żałowałem się na siłowni)
teraz troche się boję o bary
co do bólu który był w temacie to naciągnąłem mięśnie.
Ale dziś już bólu nie ma więc znowu dam czad na maxx
czyli mam zacząć od lekkiego treningu????
po jakim okresie mogę zacząć ćwiczyć normalnie??
Poproś o trening FBW (wolne ciężary),a nie takie gówno.
Damianpfighter
20-02-12, 19:27
Czemu to kunfa jest wszystko na machine!! KowalX zabij mnie albo sam się powieszę.
marcinandrzejak
22-02-12, 15:11
Na wolne ciężary przechodze od Poniedziałku :-)
wypik browar odrazu po siłce :)
ja gdy zaczynalem treningi po dlozszej przerwie (bylo ich kilka) aby uniknac opisanych wczesniej zakwasow trening rozpoczynalem od 30 min ogolnorozwojowej rozgrzewki, i cwiczylem prostym splitem zaczynajac od 40 % ciezaru ktorym cwiczylem przed przerwa. i tak przez okolo 1-1,5 miecha sukcesywnie wiekszajac ciezary az do osiagnieca stanu pierwotnego...zakwasy byly znacznie lagodniejsze a dla nie ktorych parti jak plecy wogole nie mialem.
w Twoim przypadku po 10 latach przerwy proponuje zaczac calkiem od nowa a juz na pewno nie na maszynach
Po takiej przerwie to nie pizgaj za mocno bo się szybko wypalisz. Na wszystko jest czas- a jak chcesz tak od razu do czerwca być misiakiem to z góry jesteś przegrany. Zakwasy po 48 to nic nadzwyczajnego- nie raz doświadczyłem.
marcinandrzejak
13-03-12, 16:37
misiakiem nie chcę być prawdę mówiąc wróciłem na siłownie ze względów zdrowotnych (i dobra wymówka przed kobietą) teraz spokojnie mogę chodzić
Postaraj się spać więcej niż te 6 godz.
nie dziwie sie,ze masz zakwasy,ja tez tak mialem,ale teraz mialem przerwe na silce z ponad rok jak nie wiecej,z powodu wypadku...wczesniej przed pojsciem na silke porosciagalem sie,pobiegalem itp itd.i zakwasow nie mama,a dzisiaj bylem pierwszy raz na silce po tej przerwie,a zawsze mialem tak,ze zakwasy ogromne,sluchaj co kto gada do ciebie,a bd dobrze:)
slim shady
14-03-12, 20:53
tak na piszę w ramach sprostowania żeby ktoś obcy nie pomyślał że na e-gym jesteś nie do edukowani, zakwasy występują bezpośrednio po treningu i bodajże szybko znikają po ok. 1 h, to co czujemy to ból mięśni
tak na piszę w ramach sprostowania żeby ktoś obcy nie pomyślał że na e-gym jesteś nie do edukowani, zakwasy występują bezpośrednio po treningu i bodajże szybko znikają po ok. 1 h, to co czujemy to ból mięśni
no top te bodajże uwierz,ze zakwasy nie wystepuja godzine po treningu,a potm to tylko ból miesnkitylko zakwasy wystepuja nastepnego dnia gdy czlowiek wstanie...i to nawet do 2 dni,a w 3 to juz bole miesni:)
slim shady
15-03-12, 10:25
to jest ból mięśni nie zakwasy, to że popularnie się tak nazywa(błędnie) nie znaczy że to prawda, to co odczuwamy to ból mięśni, kwasu mlekowego dawno już nie ma w mięśniach
mylisz sie, zakwasy trwają góra godzine po treningu,później kwas mlekowy(główna przyczyna zakwasów) jest ponownie wchłaniany do organizmu, a to co odczuwasz po ok24godz lub juz po 12 to tzk DOMS, na polski t opóźniona bolesnośc miesni wywołana mikruszkodzeniami w mieśniach, o które tak nam chodzi w treningach.
Sorry dubell post z Slim-em :)
slim shady
15-03-12, 11:16
ładniej to wyjaśniłeś ;)