PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc przy ułożeniu diety redukcyjnej/ćwiczeń redukcyjnych.

bober92
05-02-12, 20:22
Witam, od paru tygodni staram się schudnąć i wyrobić wymarzony 6-pak na brzuchu.
Nawet mi to wychodzi bo po 3 tygodniach ważę około 3 kg mnie.
A wiec do tej pory :
-Trening polegał na :
>weider codzienie (23 dzień, ale robię jako 33 ponieważ pominąłem 10 pierwszych)
>3 razy w tygodniu siłownia:
1 dzień, robię ćwiczenia na klatę i triceps
2 dzień, plecy, biceps, przedramię
3 dzień, barki, kaptury
po każdym treningu minimum 20 min aerobów(bieżnia ,rowerek itp. zależy od dnia)
>W pozostałe 4 dni w tygodniu chodzę na siłownię robię około 6 serii ćwiczeń na
brzuch po czym idę na aeroby minimum 30 min.
-Jeśli chodzi o dietę to na razie po prostu jem zdrową żywność. Dokładnie mówiąc
jem(pije): kiwi, jabłka ,kokosy świeże, płatki(Zdrowy Błonnik Granex), jogurty naturalne/greckie, sok świeżo wyciśnięty z grejpfruta, raz dziennie jakiś kotlet (schabowy, mielony itp.), płatki owsiane, mleko , herbatę zieloną/czerwona, śliwki suszone, 220 ml świeżego soku z buraków(1 dziennie), pieczywo tylko pełnoziarniste
+
czasem też dodaję coś innego ale też zdrowego jak ryby, jajka, kotlety sojowe,surówki, sałatki itd.
Nie jem(piję) słodyczy, napojów, chipsów, fast-foodów itp. oraz piję min 1,5 litr wody dziennie. Także stosuje "Scitec Nutrition Perfect Fatloss" 4 kapsułki dziennie.

Jeśli mógłby mi ktoś doradzić co jeszcze mógłbym robić lub też co mam zmienić aby odchudzanie i ćwiczenia było zdrowe, efektywne oraz długotrwałe

Mam 20 lat, jestem studentem(więc muszę też dużo czasu spędzać na nauce), 174 cm, 66Kg.

Z góry dziękuje.

szycha
05-02-12, 21:29
Czytam i kurna Olek, oczom nie wierzę!!! Masz 174 cm i 66 kg i z czego chcesz schudnąć??? Poza tym razy w tyg siłownia, a kiedy odpoczynek? Weź się chłopie ogarnij bo jesteś chudy a będziesz jak zapałka. I zacznij ćwiczyć nogi, no!

bober92
05-02-12, 21:50
Wiem że jestem chudy/normalny(pojęcia względne). Ale moim celem są widoczne mięśnie na brzuchu.
Na początku chcę schudnąć wyrobić sobie 6-pak. Potem wrócić powoli do normalnej diety.
Następnie zacząć trening(dietę) na masę. Kiedyś popełniłem "błąd" ponieważ najpierw zacząłem trening na masę
i strasznie zostałem "zalany" tłuszczem i nici z normalnego brzucha. Więc teraz chcę najpierw zrobić brzuch
(przy czym na pewno spale trochę mięśnie) a dopiero potem masę. Bo nie da się równocześnie wyrobić płaskiego brzucha(usunąć tak zwany piwny brzuch) oraz urosnąć w masie mięśniowej.
p.s Nie jestem ani amatorem ani specjalistą na siłownie chodzę od 4 lat z dłuższymi i krótszymi przerwami.

bober92
05-02-12, 21:56
p.s 2 Na razie nie ćwiczę nóg ponieważ miałem kiedyś problemy z kolanem teraz biorę tabletki z glukozamina i jest dużo lepiej.
W tym momencie urządzenia takie jak bieżnia i rowerek muszą mi wystarczyć.

szycha
05-02-12, 22:09
Można tracić tłuszczyk z jednoczesnym nabieraniem masy. Do tego potrzebne dobra micha i towar, no ale nie o tym mowa.

bober92
05-02-12, 22:12
Racja słyszałem kiedyś pogłoski że jak ma się dobry towar to tak się da. Ale mi zależy na jak najzdrowszej metodzie oraz aby była długotrwała(wiadomo przy systematycznych ćwiczeniach).

szycha
05-02-12, 22:15
http://www.e-gym.pl/showthread.php?18162-Przyk%B3adowe-diety-na-redukcj%EA
http://www.e-gym.pl/showthread.php?24353-Rze%BCba-Odchudzanie-Jeste%B6-gruby-Mi%EAsnie-zakryte-s%B1-pod-t%B3uszczem-Trzeba-dzia%B3a%E6!! Wybierz cuś z tego, posklejaj i zamieść na forum a my ocenimy. I nie ćwicz 7 dni, daj dzień, dwa odpoczynku.

bober92
05-02-12, 22:26
Przeczytałem chyba wszystkie tematy na tym forum dotyczące redukcji masy(ten powyżej też). Ale wolał bym żeby ktoś konkretnie mi doradził co mam zmienić w tym co teraz robię. Ponieważ efekty są widoczne z dnia na dzień więc jak zmienię całkowicie dietę oraz ćwiczenia mogę się spodziewać odwrotnego rezultatu(lub odmowy posłuszeństwa przez organizm). Dlatego proszę o konkretne porady dotyczące mojego przypadku.
p.s Może teraz ktoś zapytać czemu chce coś zmieniać jeśli widzę efekty z dnia na dzień. A wiec chciałbym aby trening i dieta były jak najbardziej efektywne i zdrowe nie mam dużego doświadczenia w tej sferze (przez lata chodziłem i ćwiczyłem na masę plus dieta wysoko białkowa lub żadna na tym się kończy się moje doświadczenie). Dlatego zadaję to pytanie na tym forum żeby ktoś bardziej doświadczony i z większym zakresem wiedzy mi doradził w tej sprawie.

szycha
05-02-12, 22:33
Napisz co KONKRETNIE jesz i jakie ćwiczenia wykonujesz oraz ilość serii i powtórzeń.

bober92
05-02-12, 23:04
przykładowy dzień:
dieta:
śniadanie:
-180 gram jogurtu greckiego
-garść:
>pokrojonego kokosa
>suszonych śliwek
>pokrojonego jabłka
>płatków błonnikowych
-sok z 1 grejpfruta

2 śniadanie
-2 jajka na twardo
-kromka pieczywa pełnoziarnistego
-220 ml herbaty zielona

obiad:
-2xmały kotlet schabowy(jakieś 150/200g łącznie)
-200 g kiszonej kapusty
-30g ketchupu
-220 ml sok z buraków

4 posiłek
-kefir 400g
-1 jabłko

Kolacja:
-jogurt naturalny 200g
-sok z grejpfruta

Ćwiczenia
1 Dzień:
*klata
-ławka płaska sztanga 4 serie po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
-ławka skośna w górę hantelki 3 serie po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
-ławka skośna w dół sztanga 3 serie po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
-rozpiętość 3 serie po 12/8 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
*triceps
-uginanie hantelka za głową 4 serie po 12 powtórzeń (jednym obciążeniem)
-wyciąg 4 serie po 12/8 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
2 Dzień:
*plecy
-wyciąg 4 serie po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
-suwnica(na motyle) 4 po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
-przyrząd do ćwiczeń na plecy leżący(nie pamiętam nazwy) 4 serie po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
*biceps
-po 3 serie hantelkami po 10 powtórzeń (czyli przy zgięciu wewnetrz strona dłoni jest skierowana do twarzy, w przeciwna stronę, oraz w bok czyli tak zwane młoteczki)(jednym obciążeniem)
*przedramię
- hantelkami 3 serie robię aż czuję że mięsień się "zmęczy" czyli od 5 do 25 powtórzeń (jednym obciążeniem)
3 Dzień
*barki
-unoszenie hantelek nad głowę 4 serie po 10 powtórzeń (zwiększam obciążenie)
-opuszczanie sztangi (podnoszenie sztangi do poziomu oczu i powolne opuszczanie) 3 serie po 10 powtórzeń (jednym obciążeniem)
-Unoszenie sztangielek bokiem w górę 3 serie po 8 powtórzeń (jednym obciążeniem)
*kaptury
-unoszenie ramion do góry podczas trzymania hantelek w dłoni 4 serie po 10 powtórzeń (jednym obciążeniem)

Wiadomo że nie zawszę robię te same ćwiczenia ale schemat jest widoczny.

szycha
05-02-12, 23:29
Chłopie, Ty się po prostu głodzisz! Kefir, jogurt to jedzą modelki. Nie dość, że jesteś chudy to chcesz wpaść w anoreksję? Nie długo nie będziesz mieć siły ćwiczyć. Może kto inny przemówi Ci do rozumu.

bober92
05-02-12, 23:38
Uwierz mi że nie wpadnę w anoreksje. Na tym forum napisałem żeby ktoś mi doradził a nie tylko krytykował. Moim celem (tak jak wcześniej pisałem) jest zdobyć porządną kratkę na brzuchu, po czym przybrać na masie mięśniowej. Czytałem wiele artykułów i rozmawiałem z paroma osobami z większym doświadczeniem. Każdy mi radził na początku zrzucić zbędne kilogramy i wyrzeźbić mięśnie brzucha po czym dopiero zacząć normalne ćwiczenie na masę. Więc według ciebie co powinienem zrobić żeby mieć 6-pak oraz ćwiczyć na masę? Bo do takiego stanu chcę dojść.

szycha
05-02-12, 23:58
Napisałem co myślę i tyle. Moim zdaniem powinieneś przybrać na masie a dopiero później robić upragnioną kratę,a dlaczego? Jak wiesz jesteś dosyć chudziutki (bez obrażania się)
Niech się inni wypowiedzą, może będą mieć inne zdanie.

bober92
06-02-12, 00:08
Tylko musisz wziąć pod uwagę że mam strasznie "zły" metabolizm. I już tak próbowałem jak opisałeś powyżej. Tak jak wcześniej wspomniałem najpierw robiłem masę a potem chciałem zrobić kratę. Dwa miesiące grałem średnio 4 razy w tygodniu po około 2h w kosza, chodziłem na siłownię, nie jadłem słodyczy, robiłem codziennie brzuchy, cały czas się ruszałem no i zdrowo odżywiałem. I nawet po 2 miesiącach nie udało mi się uzyskać jakichkolwiek widocznych efektów na brzuchu. Więc dlatego teraz chcę spróbować inaczej. tym bardziej że małe ale jakieś efekty widzę już po 3 tygodniach.