Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sen

Gangsta Latino
08-01-12, 11:44
Ello

Zauważyłem, że śpiąc 5-6h czuje się o wiele lepiej niż 8-9h. Jestem bardziej pobudzony, lepiej tzn. szybciej wstaje z łóżka. Od dawna przyjmuje się, że dobry sen to sen ok.8h. Jednak coraz częściej widzę, że różnie teorie upadają lub okazuje się, że mówią tylko pół prawdy. Tak więc, jak to jest z tym snem? Zdrowszy jest 8h czy 6h.

P.S Prof. Daniel Kripke z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazał, że statystycznie najdłużej żyją osoby śpiące 5-6h na dobę.

KowalX
08-01-12, 12:49
8h to tylko średnia ogólna. Może również sugerować odpoczynek w stosunku do czasu pracy. Na pewno dzieci potrzebują więcej snu. Jeśli nie ma żadnych zaburzeń ze strony organizmu prawdopodobnie sam się obudzisz kiedy będzie potrzeba :) Potrzeba snu związana jest z też z genami, pracą, odżywianiem, temperaturą itp.

Sosna91
08-01-12, 13:23
ja tam lubie spać, przez ten weekend długi to spałem po 13-14h, ale jak mam pierwsza zmiane w pracy to spie po 5-6h max i tez mi jakos to nie przeszkadza, nawet szybciej sie zwijam z łóżka o tej 6stej rano niż o 13stej ; )

jedyne co wyeliminowałem to drzemki popołudniu bo zauważyłem ze przychodząc z pracy jak robiłem te 1-1,5h drzemki to pozniej wstawałem spiacy a w nocy spac nei moglem, przez kilka dni było ciezko bez tych drzemek ale za to wieczorem ide spac i usypiam normalnie

fallenursus
08-01-12, 13:27
Jesli 5-6hrs to bede zyl i zyl:)
Zauwazylem ze jak spie parzysta ilosc godzin to jestem wypoczety:)

MAXIMUS 2
08-01-12, 13:35
O ja pired...... 5/6 godz snu kozaki jedne mnie by kur.... traktorem z wyra by musieli wyciągać ja tam min 10 h muszę gnić inaczej jestem nie do życia :)

kfc
08-01-12, 19:20
drzemka nie może trwać 1-1,5h. na 15min-30min zamknąć oczka jest najlepiej.
moje drzemki czasami trwały od 18 do 4 rano <ściana>

jak śpię dłużej niż 7h to nie mogę oczu otorzyć i mam "muła" przez cały dzień prawie.
6h też jest najlepiej dla mnie.

gdzies kiedyś czytałam, moje koleżanki też tak z resztą mają jeśli chodzi o spanie, że wszystko jest połączone z wielokrotnością "15"
i budziki pooustawiane mają, mamy :) na 6.15, 6.30, 6.45 itd... zależy o której potrzebujemy wstać.
i wtedy "rzekomo" jesteśmy wypoczęte, wyspane, szczęśliwe, piękne i gotowe na nowy dzień.....................

Pumbas
08-01-12, 21:11
Jak nie miałem danego dnia cardio/treningu, to mogę spać nawet te 5-6h i być wypoczęty.
Jak trenuję to nie minimum 7-8 muszę spać, albo będę zayebany po kilku dniach spania po mnie jak 6h : (
A ostatnio własnie śpię za krótko.

Cytując sensei arnolda

I’ve always figured out that there 24 hours a day. You sleep six hours and have 18 hours left. Now, I know there are some of you out there that say well, wait a minute, I sleep eight hours or nine hours. Well, then, just sleep faster, I would recommend.

wszystko jest w głowie, jak ktoś jęczy - ' ja yebie, spałem tylko 7 godzin i 54 minuty nie zrobię treningu bo się nie zregenerowałem ' - no to lipa, będzie się od maszyny do maszyny czołgał.

Pronutrition
09-01-12, 17:18
Istnieją różne teorie na temat tego, ile powinniśmy spać. Według jednych naukowców najzdrowszy sen trwa od 6,5 do 7,5 godziny. Inni twierdzą, że zdrowy sen mieści się w granicach 6–8 godzin. Skąd ta półgodzinna rozbieżność?
Według jednej z teorii idealny czas snu to wielokrotność 90 minut. Sen bowiem składa się z cyklów, trwających 1,5 godziny, podczas których przechodzimy przez różne fazy. Najlepszym momentem na obudzenie się jest koniec takiego cyklu, co oznacza, że najbardziej wypoczęta będzie osoba, której udało się przespać 6 bądź 7,5 godziny.