Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klatka - jak wyczuć mięsień?

Lordunio
03-01-12, 22:40
Witam!

Od dłuższego czasu zmagam się z następującym problemem:
Kiedy robię klatkę, cały ciężar, zmęczenie przejmują mi ramiona, za nic nie czuję klaty jak ćwiczę (może w ostatnich dwóch-trzech powtórzeniach), a tylko i wyłącznie ręce.

Szczerze mówiąc najlepiej czuję ją jak robię... pompki!

Kiedyś nie miałem z tym aż takiego problemu.
Czytałem, że to może być problem słabo rozwiniętego układu nerwowego, albo problem zapanowania nad nim.

Macie jakieś skuteczne metody, jak mogę wrócić do starego, dobrego zmęczenia na klacie?

fallenursus
03-01-12, 22:44
Ta
Przestan robic "poprawnie" te klate bo nigdy ci nie urosnie. Nke prostuj ramion do konca, za blokuj stawow lokciowych, rob ruchy bardziej dynamiczne wczuj sie w te klate a nie myslisz nad tym zeby poprostu ciezar wypchac.
:)
Fucking n00bs.
Bez obrazy:p

Lordunio
03-01-12, 22:48
Hehe wujek fallen zawsze pomoże.
Zwrócę na to uwagę wielkie dzięki, następnym razem napewno spróbuję. :)

fallenursus
03-01-12, 22:51
No a nie mam racji?robisz tak jak napisalem. Wiekszosc mniej doswiadczonych ze tak powiem zawsze popelnia te same bledy.
Wiesz ze od ponad dwuch lat nie zmienialem treningu?czyli od czasu jak wrocilem na silownie...

KowalX
03-01-12, 23:19
Zacznij mostkować...

Lordunio
03-01-12, 23:36
No a nie mam racji?robisz tak jak napisalem. Wiekszosc mniej doswiadczonych ze tak powiem zawsze popelnia te same bledy.
Wiesz ze od ponad dwuch lat nie zmienialem treningu?czyli od czasu jak wrocilem na silownie...

Nie no nie tak do końca, ale nie powiem póki mam więcej siły, na początku serii to zwracam uwagę na to, żeby ruch był płynny, nie blokować łokci itd. później dostaje zaćmy i wyciskam z czego się da, czy prostuje łokcie, przez co klata odpoczywa.
Dwa lata tym samym, to by mnie poprostu znudziły hehe. :D

Zacznij mostkować...

O tym pamiętam.

KowalX
04-01-12, 11:46
Może masz zbyt duży ciężar? Spróbuj zmniejszyć z 10kg i dodawać w kolejnych treningach + ok. 2kg

alder
05-01-12, 13:37
Pamiętaj bary do tylu tak jakbyś chciał wypiac klatkę. Zmniejszyć ciężar. Skup się na samej klacie tak jakbyś prostowal ręce nie tricepsem a właśnie klatką. Trzymaj w niej napięcie a w szczycie jeszcze bardziej zacisnij klate za sekundę nawet dwie.

luo
05-01-12, 20:15
jw. klatka ma być wypchnięta do przodu, a łopatki zsunięte do siebie. Łokcie prowadź dość wąsko i dynamiczny ruch do góry

Pumbas
05-01-12, 20:51
Spróbuj przez kilka tygodni na samym początku KAŻDEGO treningu (nawet nogi etc) na samym początku zrobić w ramach lepszego rozgrzania 4-5 s po 3 p z ciężarem malutkim (30-40kg) i skup się maksymalnie właśnie na technice - wszystko co pisali wyżej, z podkreśleniem dynamiki.

Ciężko przyzwyczaić się do prawidłowego ruchu robiąc go raz w tygodniu przez kilka/kilkanaście minut. . spróbuj zrobić tak jak napisałem - nie powinno to zaburzać regeneracji klatky, a moim zdaniem może bardzo pomóc - i wtedy już nie będzie potrzeby tego ćw na dynamizm (albo nie tak często)

Micek185
05-01-12, 22:50
lub zastosuj wstepne zmęczenie mieśnie naprwno znajdziesz poprawną mwtodę, pokombinuj z rozstawem dłoni na sztandze zmniejsz szerokść do lekko poszerzej barków, i zastosuj małpi chwyt. zmniejsz ciężar do ok 50-60% swojego maksa, to jest bezpieczny ciężar zrób kilka serii okolo 15 i więcej powt wtedy sam wyczujesz pompe w klatce.
ja bym nie radził pozbycia się nawyków, najpierw na minimalnych ciężarach wczul bym się w miesien a potem szarżował z dynamiką, w koncu trenujesz BB nie trójbój.

alder
06-01-12, 03:08
Thumbless grip is a must!

3p a nie 30?

Zmien kolejność. Np zaczniej od sztangielek.skosem a na końcu sztanga
Raz w tygodniu wcale nie trzeba. Rób 2-2,5 raza. Czemu nie zmienić program?

Pumbas
06-01-12, 11:15
Gdzie 30, strata energii i regeneracja w dupę , kosztem rozwijania średnio potrzebnej wytrzymałości. Te 3p są tylko po to żeby przyzwyczaić ciało do prawidłowej techniki i dynamiki (imo nie ważne czy trójbój, czy bb, ruch pozytywny zawsze powinien być eksplozją. ruch negatywny to już można robić na różne tempa)