Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiany w podatkach 2012! Kryzys

Fehu
26-12-11, 23:06
W TV / w sieci można sobie obejrzeć/przeczytać
co rząd planuje na rok 2012

http://finanse.wp.pl/gid,14099997,galeria.html

W pewien sposób popieram działania rządu , musimy deficyt zmniejszać ;/
co przy nie korzystnym kursie "ojro" i "dolara" będzie co raz trudniejsze ...

Swoją drogą martwi mnie słabość naszej waluty ...
szczególnie widać to przy dystrybutorach paliwka

fallenursus
26-12-11, 23:14
O ile pamietam to fehu nigdy jeszcze nic pozytywnego nie napisales:)
U nas przewiduja dosc duzy kryzys calej eu.
Ameryke przewiduja na 5 lat potem.
Nawet w chiny nie proponuja juz inwestowac.
Najlepiej rozwijajacym krajem oglaszaja brazylie

luo
27-12-11, 10:18
Fehu spokojnie, za rok przecież koniec światahttp://img602.imageshack.us/img602/5194/tuli.gif.
Popatrz na to z drugiej strony, jak teraz rząd nie podkręci kurka to może być u nas podobnie jak w grecji czy włoszech gdzie dług wynosi 120%pkb. Niby ue zatankowała 200mld w pakiet ratunkowy, chociaż imo robią to bardziej dla uspokojenia inwestorów, bo te pieniądze mogą szybko się skończyć. Tak czy inaczej czekają nas ciężkie lata

hans87
27-12-11, 11:20

z tym "paliwkiem" to nie chodzi słabośc naszej waluty. To jest polityka "wielkich", którzy wydobywają i sprzedawają ropę za określoną przez siebie sumę. Do tego dojdą pośrednicy + państwo i masz 5.45 zł za litr bezołowiowej (ON jeszcze droższy). Chociaż wiadomo, że my w Europie mamy tańsze paliwo niż na zachodzie, ale to się wyrównuje bo oni zarabiają wiecej niz my w Polsce.
Mnie tylko zastanawia jak to jest, ze AMERIKA za ok. 3 litry (1 galon) płaci mniej, niż my europejczycy za te 3 litry paliwa. ?

fallenursus
27-12-11, 11:40
Litr mnie kosztuje 1,25$ czyli jakies 3zl
Nalezy zauwazyc ze to 89oktanow:)
95oktanowa juz ok 1,50za l

yaro09
27-12-11, 12:59
wg mnie gdyby u nas paliwo kosztowało tak jak kiedys, powiedzmy 3,60 - 4,60 zł max, to automatycznie podwyzki innych produktów i usług nie byłyby tak trudne do zaakceptowania.
pod warunkeim ze te paliwo by sie utrzymywało w cenie lub rosło naprawdę bardzo minimalnie.
no ale to niestety niemozliwe

Fehu
27-12-11, 18:11
z tym "paliwkiem" to nie chodzi słabośc naszej waluty. To jest polityka "wielkich", którzy wydobywają i sprzedawają ropę za określoną przez siebie sumę. Do tego dojdą pośrednicy + państwo i masz 5.45 zł za litr bezołowiowej (ON jeszcze droższy). Chociaż wiadomo, że my w Europie mamy tańsze paliwo niż na zachodzie, ale to się wyrównuje bo oni zarabiają wiecej niz my w Polsce.
Mnie tylko zastanawia jak to jest, ze AMERIKA za ok. 3 litry (1 galon) płaci mniej, niż my europejczycy za te 3 litry paliwa. ?

Akurat cena kurs waluty mocno wpływa na cene paliwa.

Ropę kupujemy w $ obecny kurs około 3,40zł
bywały czasy, że dolar kosztował 2,40 a nawet nie ;p to

A pomyśl co by było gdyby 1zł = 1 $ , albo w drugą stronę 5zł = 1 $

Marża na litrze paliwa nie jest wysoka ;p
najbardziej obciąża Państwo cenę paliwa, ale tak jest wszędzie :P

luo
27-12-11, 18:40
Im złotówka jest droższa tym nasze produkty są mniej konkurencyjne na innych rynkach=mniejszy eksport=wolniej rozwija się nasza gospodarka. Nie wiem czy pamiętasz jak jakiś czas temu NBP specjalnie zaniżał kurs zł żeby polscy inwestorzy mieli większe zyski z eksportu. Trzeba mieć dobrą głowę żeby to wszystko ogarnąć

Fehu
27-12-11, 20:03
Tu masz oczywiście racje ...
Tańszy złoty - mniejszy eksport, większy import...

hans87
27-12-11, 22:04
Tu masz oczywiście racje ...
Tańszy złoty - mniejszy eksport, większy import...

raczej odwrotnie :-) złoty słaby = polska wiecej eksportuje / złoty silny = polska chce importować z zagranicy.

Lou: masz rację, że jak waluta jest za mocna to zagraniczni inwestorzy nie chcą od nas kupować i gospodarka się słabiej rozwija. Sprawa waluty to delikatna sprawa, nie może być ani za słaba ani za silna.
Chociaż pomyślcie co by się działo jak 1 zł = 1 euro. Wtedy polacy z niemiec sciągali by co popadnie od aut zaczynając. Amerika !!!! :P

KowalX
28-12-11, 17:01

Będzie słaby import , wzrośnie eksport i na odwrót. Obecny minister to porażka.Trochę dziwne rozwiązania na zmniejszanie deficytu po akcjach z kupowaniem gazu na warunkach droższych niż Francja mimo 2000km bliżej. Odrzucenia gazu północnego. I jakieś nietrafne akcje co do łupkowego. Może czas zająć się rynkiem pracy. Najpierw narzekają na wprowadzanie wolnych świąt od pracy,a później wprowadzają wolne 6stycznia...