Zobacz pełną wersję : Problem, pare pytań.
Witam cześć siemano !
Sprawa wygląda następująco
Wzrost:1,81cm
Waga:80
Problem tkwi w tym iż mam brzuch, cycki i spore uda... Moje pytanie do was co z tym zrobić jak się tego pozbyć ? Dodam że nie mam możliwości "iścia" na siłownie gdyż mieszkam na sporym ehem... odludziu , dlatego właśnie piszę ten temat bo wszelkie podpięte i polecane tematy są z zastosowaniem ćwiczeń na sprzęcie profesjonalnym ...
No i dlatego powstaje parę pytań ... Czy potrzebna jest dieta jeżeli tak to jaka ? Najlepiej gdyby ktoś mógł podrzucić coś gotowego bo jak wygląda jestem KOMPLETNIE zielony, jakie ćwiczenia i co innego robić ... ? Tryb życia hmm większość czasu spędzam siedząc gdyż nie ma dosłownie nic do roboty jeszcze zimą gdy wszyscy siedzą w domach. Liczę na jakieś pomocne posty ! Dzięki i pozdrawiam , niech moc będzie z wami !
Sory za 2 pod rząd ! ale przypomniało mi się !:) Miałem pytać o spalacze czy są one coś warte ? W grę wchodzi Basen mam parę kilometrów . Ale wole zacząć z dietą jeżeli takowa jest potrzebna i innymi radami by nie marnować czasu - dlatego ten temat Dzięki !
Witam
Myślę że powinieneś zacząć biegać+pływać+dieta(prawidłowe odżywianie) oraz program treningowy który możesz zrobić sam w domu bez sprzętu, ogólnorozwojowy na wszystkie partie, mięśni.
Pozdrawiam
Napisałeś to co ja zapytałem tylko nie w formie pytającej.
Chodzi mi o konkrety jaka dieta , jakie ćwiczenia i czy te spalacze to dobry pomysł .
Cześć, ze swojej strony mogę Ci zasugerować trening domatora (http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.htm) W części drugiej jest tam rozpisany przykładowy trening. Zacznij od 3x w tygodniu, po jakimś czasie dodaj czwarty dzień
Do tego przydałaby się jakiś trening aerobowy, czy to rower, bieganie, pływanie. Pamiętaj, że powinieneś trenować regularnie, stopniowo wydłużając trening zacznij od 4x30 minut, w kolejnych tyg 4x35, 4x40, 4x45, 4x50, 5x30/35, 5x35/40 itd
Jeśli chodzi o jedzenie to jest ono najważniejsze przy redukcji wagi. Nie musisz wszystkiego liczyć kalkulatorem ale na razie po prostu
-jedz 5-6 posiłków dziennie, przed snem również
-przede wszystkim zmniejsz spożycie węglowodanów, szczególnie w godzinach wieczornych. Wywal biały chleb, bułki i inne przetworzone produkty. Zastąp je pieczywem razowym, płatkami owsianymi, makaronem razowym, ryżem brązowym/parabolicznym, kaszą gryczaną. Ostatni posiłek ma być tylko białkowo-tłuszczowy, bez węglowodanów np jaja, mięso/twaróg z tłuszczami np oliwą/orzechami/pestkami
-białko dostarczaj głównie z chudego mięsa, filet z kurczaka/indyka, schab wieprzowy, białka jaj, twaróg, od czasu do czasu żołądki czy wątróbkę z kurczaka.
-warzywa praktycznie bez ograniczenia
-z owocami raczej bym nie przesadzał, szczególnie w późniejszych godzinach
-pij dużo wody
-smaż bez tłuszczu na teflonie, ew spryskaj oliwą patelnię albo natrzyj ją delikatnie ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy. Najlepiej jakbyś starał się częściej gotować niż smażyć
Bóg CI to w dzieciach wynagrodzi wielkie dzięki !
Jeszcze pytanie dotyczące spalaczy, orientujesz się ?
Czy przy takim treningu będą one coś dawały . Mam na myśli jakieś słabe spalacze
Żeby mnie tylko nie wynagrodził za szybkohttp://img831.imageshack.us/img831/4679/morda.gif
Wg mnie nie ma sensu dorzucać termogeników. Przy nierównym jedzeniu na dużo się i tak nie zdadzą, także szkoda Twojego zdrowia i pieniędzy. Narazie postaraj się pilnować tego co jesz, zacznij trenować i patrz na lustro. Jeśli będziesz systematyczny to po miesiącu powinna być już zauważalna różnica. Jak waga będzie spadać za wolno to obetnij z 30g węglowodanów z ostatniego pełnowartościowego posiłku (czyli wyjdzie pewnie z czwartego albo piątego). Nie licz na większy spadek tłuszczu niż 1kg tygodniowo. Jak zaczniesz jeść w miarę sensownie, zmniejszysz spożycie sodu z śmieciowego jedzenia, to część wody też z Ciebie zejdzie, co da oczywiście pozytywny efekt. Jak będziesz się czuł głodny to popijaj sobie wodę i dokładaj więcej warzyw do posiłków
Pronutrition
16-02-12, 11:22
Jeżeli spalacze to i również odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Wtedy przyspieszą ten efekt,ale branie ich bez tego nie ma większego sensu. Przemyśl to. Biegi,basen,rowerek- jak najbardziej wskazane.