PDA

Zobacz pełną wersję : Lista drobnych i poważnych przemian w życiu



kfc
17-11-11, 16:17
Jest to parę punktów z ksiązki, którą czytam , "Antyrak - dr David Servan-Schreiber"
Straciłam parę bliskich mi osób przez to okropieństwo jakim jest rak, choruje wokoł mnie wciąż za wiele ludzi..
i wczuwam się wczuwam.

Chronić siebie
unikać produktów chemicznych w prosty sposób:
-wietrzyć odzież po praniu na sucho
-unikać pestycydów i środków owadobójczych
-uniakć chemicznych środków czyszczących i zmywających
-unikac kontaktu skóry z aluminium
-unikać kosmetyów zawieających ftalany i nipaginy (=parabeny)
-unikac kosmetyków zawierających estrogeny i hormony placenty (=łożyskowe)

Uwolnić się od poczucia bezradności:
-uporać się z traumatycznymi przeżyciami z przeszłości
-nauczyć się odbierać własne emocje: także strach, smutek, rozpacz, gniew;
-pozwolić by emocje wygasły, nie drążyć ich
-znaleźc osobę, z która możemy podzielić się emocjami

CO HAMUJE, A CO POBUDZA KOMÓRKI IMMUNOLOGICZNE
HAMUJE:
-tradycyjna kuchnia europejska(sprzyja stanom zapalnym)
-tłumione emocje
-depresja i zgorzknienie
-osamotnienie społeczne
-wypieranie się prawdziwej osobowści (np.homoseksualizmu)
-siedzący tryb życia

POBUDZA:
-kuchnia śródziemnomorska, indyjska, azjatycka
-emocje którym dajemy wyraz
-akceptacja i pogoda ducha
-wsparcie ze strony otoczenia
-akceptacja siebie swoich zalety i przeszłości
-regularna aktywność fizyczna

cdn.

kfc
23-11-11, 14:21
Rak to fasycnujące i przewrotne zjawisko. Zapożycza swą niepokojącą inteligencję od naszych funkcji życiowych, żeby je opanować i w końcu wykorzystać przeciw nim samym. Niezależnie od tego czy rak powoduje zapalenie czy powstawanie nowych naczyń krwionośnych, naśladuje naszą zdolność do regeneracji, zmierzając do przeciwnego celu. Niszczy nasze zdrowie, osłabia witalność. Nie ozncza to jednak, że jest niezwyciężony. Rak ma słabości. Stojące na swoich posterunkach komórki układu odpornościowego - w tym nasze NK - stanowią potężną chemiczną armię, która niestrudzenie niszczy raka w zarodku.
Wszystkie fakty potwierdzają ten sam wniosek; wszystko co wzmacnia cenne komórki sys.odpornościowego, wstrzymuje tym samym rozwój raka. Stymuląjac działanie tych komórek, walcząc z zapaleniami(przestrzegając diety, uprawiając ćwiczenia fizyczne i zachowując równowagę emocjonalną), hamując angiogenezę, hamujemy też eskspansję raka. Działając równolegle do metod medycznych, możemy wzmocnić nasze ciała.
Cena jaką trzeba za to zapłacić to bardziej świadome, zrównoważone i w ostatecznym rachunku - piękniejsze życie.

Gdzieś też poczytałam jakiś artykuł o trądziku, który nęka nas w 'nowoczesnym świecie' . Pewne społeczności których styl życia bardzo rózni się od naszego, nie cierpią na trądzik ( przecież trądzik jest między innymi efektem zapalenia naskórka). Trądzik jest czymś w rodzaju rytuału przejścia w dorosłość, dotykającego 80-95% nastolatków w krajach zachodnich. Analiza ta była przeprowadzana na skórze 1200nastolatków żyjących na odciętych od świata wyspach Kitavan w Nowej Gwinei i 130 Indian w Paragwaju. Nie wykryto ani śladu trądziku. Diety tych współczesnych odosbnionych populacji ludzkich przypominaja diety naszych dalekich przodków, nie zawierają cukru, białej mąki, a co za tym idzie nie dochodzi do nagłych skoków poziomi insuliny i IGF.

fallenursus
23-11-11, 15:24
To tetaz wiem od czego mam ten wielki syf na nosie.
Moglem.wczoraj nie wpierniczac 12 paczkow i 2l pepsi....
:)
Jak zwykle dobry art.

Pumbas
23-11-11, 16:12
Diety tych współczesnych odosbnionych populacji ludzkich przypominaja diety naszych dalekich przodków, nie zawierają cukru, białej mąki, a co za tym idzie nie dochodzi do nagłych skoków poziomi insuliny i IGF.

ostatnio coraz więcej czytam o takim podejściu do odżywiania, widzę w tym same plusy i plusy, tylko.. cukier, produkty zbożowe.. to jest na każdym kroku i wszędzie, węgle najtańsze. żeby ułożyć dietę na 3,5 tys kcal wg naszych przodków, to trzeba mieć zasobny portfel : (

kfc
28-11-11, 20:46
tak wiem, zauważyłam to gdy robie zakupy "do lodówki na tydzień" wydaję o wiele, wiele, wiele więcej pieniążków niż wcześniej. I nie zawsze mogę sobie pozwolić na te produkty. Bo jeszcze "żyć" trzeba :D

kfc
28-11-11, 21:00
Najbardziej zanieczyszczone gatunki owoców i jarzyn oraz te, które są mniej zanieczyszczone ( źródło the environtmental working group)

Najbardziej zanieczyszczone owoce i jarzyny
(należy wybierać organiczne)
jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki,
truskawki, wiśnie, maliny, winogrona

papryka, seler, groszek zielony, ziemniaki, szpinak
sałata,ogórek, cukinia, dynia


Mniej zanieczyszczone owoce i jarzyny
(metody uprawy mniej ważne)

banany, pomarańcze, mandarynki,ananasy,
grejpfruty, melony, arbuzy, śliwki, kiwi,, jagody
mango, papaja

brokuły kalafior, kapusta, pieczarki,
szparagi, pomidory, cebula czerwona, bakłazan,
fasolka, chrzan, awokado

MagisterNowak
01-12-11, 14:23
Najbardziej zanieczyszczone gatunki owoców i jarzyn oraz te, które są mniej zanieczyszczone ( źródło the environtmental working group)

Najbardziej zanieczyszczone owoce i jarzyny
(należy wybierać organiczne)
jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki,
truskawki, wiśnie, maliny, winogrona

papryka, seler, groszek zielony, ziemniaki, szpinak
sałata,ogórek, cukinia, dynia


Mniej zanieczyszczone owoce i jarzyny
(metody uprawy mniej ważne)

banany, pomarańcze, mandarynki,ananasy,
grejpfruty, melony, arbuzy, śliwki, kiwi,, jagody
mango, papaja

brokuły kalafior, kapusta, pieczarki,
szparagi, pomidory, cebula czerwona, bakłazan,
fasolka, chrzan, awokado

A możesz napisać, dlaczego jedne są bardziej zanieczyszczone a inne mniej? Skoro nie zalezy to od metody uprawy, to od czego? Szczerze mnie to interesuje.

kfc
06-12-11, 12:48
kurcze, odnajdę ten fragment ksiązki i odpowiem Ci na to pytanie. Bo czytałam jakiś czas temu, a to jest gotowa kolorowa tabelka.

mniej zanieczyszczone owoce - to co widac to te co mają gruszą skórkę

Im więcej w diecie mieszkańców danego kraju warzyw i roślin strączkowych (fasola, soczewica), tym mniej zachorowań na raka.
W książce tej jest dużo nawiązywań do tego co je się w innych częściach świata, gdzie zauważalnajest mała liczba chorych na raka. Tabela ta na pewno odnosi się do tych fragmentów

alder
07-12-11, 14:10
KowalX kiedyś pisał, że brokul to chyba jedyne odporne warzywo na wszelką chemię. Toteż wcale nie ma potrzeby płacić więcej za organiczny.
Generalnie rak jak większość chorób to choroby na własne życzenie. Pomijając już genetyczne tendencje.

MagisterNowak
27-12-11, 12:13
kurcze, odnajdę ten fragment ksiązki i odpowiem Ci na to pytanie. Bo czytałam jakiś czas temu, a to jest gotowa kolorowa tabelka.

mniej zanieczyszczone owoce - to co widac to te co mają gruszą skórkę

Im więcej w diecie mieszkańców danego kraju warzyw i roślin strączkowych (fasola, soczewica), tym mniej zachorowań na raka.
W książce tej jest dużo nawiązywań do tego co je się w innych częściach świata, gdzie zauważalnajest mała liczba chorych na raka. Tabela ta na pewno odnosi się do tych fragmentów

Będę wdzięczny :) Tez najpierw pomyślałem, zę to o skórkę chodzi, ale przecie z jagody, mango wcale nie mają jej grubej... Więc musi byc też inny powód :)

KowalX
29-12-11, 00:29
A możesz napisać, dlaczego jedne są bardziej zanieczyszczone a inne mniej? Skoro nie zalezy to od metody uprawy, to od czego? Szczerze mnie to interesuje.

Sposób uprawy ma ogromny wpływ jak i miejsce uprawy. Najbardziej narażone na zanieczyszczenia są rośliny liściowe i korzeniowe.

kfc
29-03-13, 15:05
Chcę uzupełniać na ten temat i pisać o zmianach w życiu, naturalnych metodach w walce z rakiem i ryzykiem nowotworów. Będzie o odżywianiu, o stylu życia, o stymulowaniu mechanizmów obronnych organizmu do walki z guzami.

A z racji tego, że dziś na śniadanie szykowałam sobie jedzonko i dorzucałam kiełki, wrzucę informacje o kiełkach.

Kiedyś kiełki stosowano tylko w metodach medycznych. Dziś każdy z nas może wrzucić sobie troszkę kiełków do posiłku. Warto uzupełniać nimi dietę, a przy tym tworzyć budowac ochronę przed chorobami.

W czasie kiełkowania powstaje zarówno sama roślina, ale też specjalne mikro-środowisko, mała otoczka w której ona startuje. W trakcie kiełkowania staje się prawdziwy biochemiczny cud, który zanika gdy roślina podejmie samodzielne życie. To niezwykłe nagromadzenie składników pokarmowych, witamin, antyoksydantów, enzymów, mikroelementów.

Brokuł jest uznawany jako pomocny w profilaktyce nowotworowej, lecz trzydniowe kiełki brokuła zawierają czynnych substancji antyrakowych do 30 razy więcej.
Warto powiedzieć o kiełkach soczewicy. Zawierają między innymi kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Również kiełki lucerny, mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To naturalny dodatek do diety kobiet w ciąży - kwas foliowy znany jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka.

kiełki to bogate źródło składnikow pokarmowych : witamin, aminokwasów (niezbędnych do budowy ludzkiego białka), błonnika, kwasów nukleinowych, chlorofilu i składników mineralnych
działają jak jak zastrzyk energii życiowej, a dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, możemy uniknąć wiosennych infekcji
lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, posiadają dużą wartość odżywczą, a przy tym są niskokaloryczne. Zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. W związku z tym powinny też stanowić jeden ze składników diety osób odchudzających się
w kiełkach zawarta jest cała masa witamin, m.in. A, B, C, E i H. Pędy bogate są też w minerały: wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk czy selen

Coś o smaku:
kiełki rzeżuchy – bogate są w witaminę C, PP, potas, wapń, magnez, lecz także siarkę, która jest niezbędna dla prawidłowego wyglądu skóry, włosów, paznokci. Najlepiej smakują w sałatkach, kanapkach, pastach.
kiełki rzodkiewki – mają ostry smak. bogate w witaminę C, PP, magnez wapń, siarkę, cynk. Dobrze komponują się z potrawami z jaj, świetnie sprawdzają się w sałatkach
kiełki lucerny – mogą być spożywane zarówno na zimno, jak i na ciepło, ale wtedy dodawać je należy pod koniec gotowania. Kiełki lucerny zawierają około 35 proc. łatwostrawnego białka, ale także żelazo i witaminę B. Są również źródłem lecytyny.
kiełki słonecznika – mają lekko orzechowy smak, dzięki czemu dobrze pasują jako dodatek do sałat. Są bogate w cynk i żelazo
kiełki soczewicy – ich smak jest delikatny. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zawierają sporo witaminy C, E, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu oraz cynku i miedzi. Białko stanowi w nich około 25 proc
kiełki soi – są lekko chrupiące i mają delikatny smak. Zawierają dużo białka – około 40 proc., są dobrym źródłem witaminy B1, C, żelaza. Aby ułatwić ich strawność najlepiej spożywać je na ciepło (należy gotować je na parze przez kilka minut przed podaniem). Są niestety trudne w uprawie.
kiełki grochu – są słodkie, lekko chrupiące. Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B. Wzmacniają organizm