Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co ćwiczyć ??

Mistrz96
31-10-11, 12:47
Witam.
Mam 186cm i ważę 82,5 kg.
Chciałbym się dowiedzieć jaki trening mam robić żeby było widać efekty. Na masę , rzeźbę ??
Wogóle co znaczy masa mięśniowa ? Po treningu na masę mięśniową widać że urosną mięśnie czy będzie widać że jestem "grubszy" ??

Jakbyście mogli to napiszcie jakiś plan treningowy ;)
Dieta zaczynam prowadzić.

PucuLeg
31-10-11, 13:11
Na poczatek: http://www.e-gym.pl/showthread.php?100-ACT-Aerobic-circuit-training
P (http://www.e-gym.pl/showthread.php?100-ACT-Aerobic-circuit-training)otem jakis rodzaj FBW mozesz zarzucic jak juz sie techniki nauczysz.

Masa miasniowa a masa tluszczowa to dwie rozne tkanki. Na pewno po miesiacu treningu nie bedzie widac po Tobie zadnych wiekszych zmian w sylwetce, na jakies fenomenalne zmian trzeba sporo czekac. Sugerujac sie Twoim nickiem masz 15 lat, jak dla mnie troche wczesnie chcesz zaczac i bym na Twoim miejscu dal sobie troche na wstrzymanie, ale rozni sa ludzie i kazdy co innego o tym mysli. Jak dla mnie... Chcesz dobrze wygladac? Zacznij biegac, cwiczyc, moze zapiszesz sie na cos w stylu sztuki walki, plywanie, pilka nozna, rugby? A do silowni poczekaj jeszcze rok, dwa. Chyba ze zle sugeruje sie nickiem, wtedy zapraszam na silownie, zrzuc troche fatu bo pewnie troche go posiadasz ;> a potem masa, laski beda piszczec.

luo
31-10-11, 14:16
Wiesz, wiek 15 lat to nie jest jakoś strasznie mało, tyle, że trzeba bardziej uważać i podejść do tego z głową.
Tak czy inaczej, też polecałbym Ci zacząć od act. Kolega podrzucił Ci już link do fajnego artykułu, masz tam wszystko ładnie opisane. Po miesiącu ponowisz pytanie i jakiś trening Ci polecimy. Nie nastawiaj się na wielkie zmiany w wyglądzie, bo na to trzeba czasu.
Zacznij też jeść tak jak powinieneś, najlepiej po prostu napisz w tym temacie co jadłeś przez ostatnie kilka dni a my Cię poprawimy

przeczytaj też ten temat, parę kwestii powinien Ci rozjaśnić
http://www.e-gym.pl/showthread.php?32407-Jak-dobrze-zacz%B1%E6-swoj%B1-przygod%EA-z-kulturystyk%B1

breku
31-10-11, 18:33
w tym wieku to się głowę trenuję aby coś do niej weszło, potem można się wziąć za ciężary :)

Mistrz96
31-10-11, 19:16
Chcę powiedziec ,ze 2 lata temu tez miałem do czynienia z silownia. Ćwiczyłem około.6 miesiecy ale bez diety.

Teraz moja dieta wygląda tak chociaż w niej dużo pewnie bedzie do poprawki:

Sniadanie : Mleko + płatki
Obiad : Skrzydełko
Przed treniegiem : Owoce,zapiekanka
Po treninegu : Mięso
Przed spaniem : 5 jajek

Mistrz96
31-10-11, 19:28
Jak macie takie coś pisać jak BREKU to lepiej sie nie wypowiadajcie.

luo
31-10-11, 19:36
Dieta do wymiany. W każdym posiłku ma być białko zwierzęce, jakieś źródło węglowodanów, tłuszcze+warzywa

Jaki masz typ budowy? jesteś raczej chudy czy dość szybko łapiesz tłuszcz?

Mistrz96
31-10-11, 19:43
Byś mogł podać GG , bym wysłał ci fote i byś ocenił. Byłbym bardzo wdzięczy jakbyś mi pomógł :)

luo
31-10-11, 19:44
Jest u mnie w profilu

Mistrz96
31-10-11, 20:04
Jakbyś mogł to wejdz na GG ;)

Pioter1994
31-10-11, 22:47
Obiad : Skrzydełko

5380

Nie wiem, ale mnie to rozbroiło :)

Jeżeli masz 15 lat to diety raczej nie będziesz trzymał ze względu np: na rodziców - chyba że się zgodzą i będą Cię wspierali w tej kwestii to ok. Co do diety masz wszystko na forum jak ułożyć etc.

Co do treningu to możesz zacząć lekko ćwiczyć by przyzwyczaić mięśnie do wysiłku i je troche rozbudować. na początek możesz zacząć jakaś obwodówką czy FBW. Później w miare jak już będziesz ogarniał temat to możesz zarzucić jakiś split 4 dniowy.

Wszystko masz na forum, wystarczy poszukać.

Pozdro

Mistrz96
01-11-11, 09:09
Myślę,że z dietą bym sobie poradził , bym jej przestrzegał tyle że nie umiem jej ułożyć,czytalem duzo o tym ale wciaz nie umiem jej ulozyc;] .
Możesz rospisać FBS. Co po ile serii itd. Bo narazie robie np. Unoszenie sztangi na plaskiej laweczce to robie 5x5. JA naprawde mało wiem na ten temat to pomocy ;P

luo
01-11-11, 14:33
czytałeś ten temat?
http://www.e-gym.pl/showthread.php?32407-Jak-dobrze-zacz%B1%E6-swoj%B1-przygod%EA-z-kulturystyk%B1

W czym widzisz problem, przecież w ww arcie wkleiłem linki do tematów z gotowymi planami, act, fbw i hst. Nie musisz narazie nic zmieniać, skorzystaj ze standardowych planów. Z podstawami żywienia i bezpieczeństwa które tam opisałem też powinieneś się zapoznać, szczególnie profilaktyki przed urazami. Jesteś jeszcze młody i musisz naprawdę uważać! Rośniesz, Twój układ kostny nie jest jeszcze w pełni skostniały więc łatwo coś sobie zrobić. To jest sport na lata, a to jak długo będziesz w stanie trenować zależy od Twojego podejścia. Chyba, że chcesz się za kilka lat ciągać po lekarzach.

Taka moja rada, zacznij czytać forum, nie od jutra tylko od teraz. Wszystkie podwieszone tematy z działów dla zielonych, dieta i trening powinieneś przeczytać w pierwszej kolejności. Ktoś je pisał właśnie po to żeby nie odpowiadać co drugi dzień na takie same pytania,
pozdr

Mistrz96
01-11-11, 22:14
Przeczytałem tak jak radziłeś,ale robiąc FBW nie czuje ŻADNYCH efektów,może dlatego że robie każde cwicznie 5x5 (5seri po5 powtórzen) moze powiennienem zmniejszyc liczbe serii do 4a powtorzen robic z 15 ?

Mistrz96
01-11-11, 22:23
Zastanawiam się nad kreatyna , co o tym myslicie ?

luo
01-11-11, 22:31
Powiedz mi jakich oczekujesz efektów po kilku treningach?

co do liczby powt to rób 15/12/10/8. Powolne, w pełni kontrolowane ruchy

Mistrz96
01-11-11, 22:39
Oczekuję że jak robie np. biceps to będę czuł ze pracuje ten biceps.Jutro na forum rozpiszę moj plan treningowy i ocenicie :) . Zaraz poszukam jakiejś diety na tej stornce

Mistrz96
01-11-11, 22:48
Chce aby było coś widać jakiś postęp np.wiekszy biceps ,klatka. Jaka dieta była by dla mnie dobra ? Na mase rzeźbe czy są jakies inne ?Czytalem o tym, ale to trudne do dobrania.Zaraz sprobuje sowje zdjecie wstawic to ocenisz co mi potrzeba ;)

Mistrz96
01-11-11, 22:49
Powiedz mi jakich oczekujesz efektów po kilku treningach?

co do liczby powt to rób 15/12/10/8. Powolne, w pełni kontrolowane ruchy

Ale ciężarem tym samym cały czas ?

luo
01-11-11, 22:53
Jak już pisałem, nie nastawiaj się na jakieś mega rezultaty. To nie jest sprint tylko maraton. Po kilku treningach nie będziesz widział różnicy w wyglądzie, po kilku miesiącach, jak najbardziej.
Nie czułeś bicepsa bo pewnie za dużo zakładałeś. Zawsze musisz pilnować techniki!

Ciężar zwiększasz stopniowo np
15x20
12x40
10x50
8x60

Mistrz96
01-11-11, 22:54
Jak możesz to wejdz na GG

Mistrz96
01-11-11, 22:57
Dużo lepiej bym się czuł jakbym wiedział że mam dobrą dietę i plan treningowy.Niestety narazie nie mam nic ..plan jakis mam dlatego jutro wrzuce na forum do oceny.

Mistrz96
01-11-11, 23:11
http://imageshack.us/photo/my-images/28/mojezdjcie6.png

Mistrz96
02-11-11, 18:14
Dobry plan treniegowy ?

Nogi:Przysiady ze sztangą na barkach 3x(15,10,8)
Plecy:Martwy ciąg 4x(15,12,10,8)
Klatka:Wyciskanie sztangi na ławeczce poziomej 4x(15,12,10,8)
Barki:Wyciskanie zołnierskie 4x(15,12,10,8)
Triceps:Wyciskanie Francuskie 3x(14,10,6)
Biceps: Uginanie Sztangi 3x(14,10,6)

Mam ułożyć plan B czy narazie jeden starczy ?

luo
08-11-11, 16:42
ZŁY, mc robisz zaraz po przysiadach, barki po klatce, to samo triceps.
Spróbuj takiego podziału
nogi - klatka - plecy - barki - biceps - triceps.
Na każdą partię wykonujesz po jednym ćwiczeniu na wolnych ciężarach np
nogi-przysiady tylne albo przednie, 3serie wstępne i 2 ciężkie
klatka-wyciskanie sztangi leżąc na ławce płaskiej, co trening sobie zamieniasz na np ławkę szkośną głową w górę czy na hantle, 3serie wstępne i 2 ciężkie
plecy-wiosłowanie sztangą/hantlą, martwy ciąg, podciąganie na drążku/ściąganie drążka wyciągu pionowego (co trening zmieniasz) 3 serie wstępne i 2 ciężkie
barki-wyciskanie sztangi stojąc (military press), push press, wyciskanie hantli siedząc na ławeczce z lekkim skosem, 3 serie wstępne i 2 ciężkie
biceps-uginanie ramion ze sztangą/hantlami 2s wstępne i 2 ciężkie
triceps-wyciskanie sztangi w wąskim chwycie(ok 20cm), wyciskanie francuskie sztangi leżąc/siedząc, wyciskanie francuskie hantlą jednorącz w opadzie tułowia, 2serie wstępne i 2 ciężkie

Co trening zmieniaj ćwiczenia, operuj w granicach 20 powtórzeń w pierwszej do 10 w ostatniej. Niżej na razie nie schodz, kontroluj ciężar przy każdym powtórzeniu bo narazie przede wszystkim musisz opanować technikę

Merkeni
08-11-11, 17:10
Sory ze sie wbijam w temat ale moj moze byc?

PON plecy,bic,bary,brzuch,lydki
WT Nogi,brzuch
SR klata,
CzW plecy,bic,brzuch
PIA nogi,
Sob klata,tric,bary,brzuch
ND Odpoczynek

Pioter1994
08-11-11, 18:33
Sory ze sie wbijam w temat ale moj moze byc?

PON plecy,bic,bary,brzuch,lydki
WT Nogi,brzuch
SR klata,
CzW plecy,bic,brzuch
PIA nogi,
Sob klata,tric,bary,brzuch
ND Odpoczynek

Nie wiem dlaczego, ale mam jakieś wrażenie że sam to wymyśliłeś.

Merkeni
08-11-11, 19:13
Przerobka cwiczen jakiegos kulturysty ale nie pamietam jakiego i wlasnie chcialem ruszych z tm treningiem ;D

luo
09-11-11, 10:35
jakiegos kulturysty
jesteś kulturystą? jesz jak on? śpisz jak on? wbijasz tyle co on? geny pewnie też masz inne.

Merkeni 6treningów w tygodniu to dla Cb za dużo, nie mówiąc już że dałeś klatke+plecy 2x w tygoniu. Trening wbrew pozorom nie jest wcale jakiś skomplikowany. Lepiej będzie jak ułożysz sobie jakiś split 4x w tyg albo push&pull i pociągnij to ze trzy miesiące z dobrym jedzeniem.

Merkeni
09-11-11, 17:22
Ja juz jestem kulturysta tylko ze jeszcze takim bardzo mini ;D hehe dobra cos sobie poszukam ;p