Zobacz pełną wersję : Ból w przedramieniu przy odkładaniou szrtangi!
Pioter1994
14-10-11, 18:05
Szukałem na forum i nie znalazłem a w necie też nie ma konkretnej odpowiedzi.
Bolą mnie przedramiona, zwłaszcza po uginaniu ze sztangą, kiedy odkładam ciężar na ziemię. Przy puszczaniu piecze nie miłosiernie. Czasami czuje go przy innych czynnościach. Nie jest to ból punktowy bardziej rozciąga się.
Od czego to może być? Mam słabe przedramiona, a ostatnio dołożyłem na bica trochę złomu. Może je przeciążyłem?
Moze kontuzja jakas, ja mam problem podobny z barkiem, boli strasznie, dlatego zmniejszylem narazie ciezary jak robie barki.
Ogolnie bica nie trzeba robic duzym ciezarem wiec moze sprobuj je nieco zmniejszyc na jakis czas.
Chcę_być_wielki
15-10-11, 08:47
Pioter miałem kiedyś to samo, ale to zlewalem i z pół roku tak ćwiczyłem na pełnej piździe i przy bolu czasami aż kwiaczałem, z czasem to aż stało się zbyt uciażliwe gdy bolały mnie przedramiona nawet jak w ręce wpadała mi piłka, wybrałem się do lekarza powiedziała mi że mogę używać maści rozgrzewającej, brać tabletki przeciwapalne kiedy będę czuł taką potrzebę i mam zrobić przerwę od silowni miesiąc, zero wysiłku . I tak zrobiłem po miesiącu zero bólu, teraz przedramiona się wzmocniły, zero bólu, tylko najgorzej wytrzymać miesiąc od siłki było ... to było najgorsze
Pioter1994
15-10-11, 19:01
Siłki nie odstawie, nie ma bata.
Myślę że dorzucę przedramię do planu i spróbuję wzmocnić, może to coś da, bo niestety przedramiona bardzo słabe mam.
Francuskie wyciskania i uginania ze sztangą robisz na prostym gryfie?
Pioter1994
15-10-11, 20:58
Francuskie wywaliłem z planu.
A uginanie robię gryfem prostym. Podczas serii aż tak nie boli, ale przy odkładaniu sztangi (jak rozluźniam uchwyt) ból jest niesamowity :(
bo kurwa powtarzam zawsze,nie przyzwyczajac się do jednego chwytu.
po drugie jak trzymasz sztange przy uginaniu? chwyt zamknięty?
spróbuj robić to cwiczenie z chwytem małpim,w dodatku musisz ułożyć sztangę tak by srodek ciezkości naciskał na gryf jak najbliżej nadgarstka a jak najdalej od palców,kiedy sztanga ułożóna jest na palcach tworzy się dzwignia,co zwieksza naciska na nadgarstek powodując ból. jak zaczniesz stosować małpi chwyt problem powinien zniknąc, dodatkowym plusem bedzie mocniejsze napinanie bicepsów, w końcu sukcesem do wyrobienia solidnych łap jest odpowiedni chwyt.
Miałem identycznie to samo polecam tak jak mówi Micek urozmaicenie chwytów + dodatkowo mi pomogło rozciąganie przedramion, nie jestem fachowcem ale w moim odczuciu wynikało to z tego ,że przy napięciu i skurczu przedramienia włókna skracały się gdyż były słabo rozciągnięte.
CIASTECZKOWY POTWOR
18-10-11, 20:31
stan zapalny masz w tym przedramieniu Odpusc bica na tydzien dwa i przejdzie a potem nie rob nie wiadomo ile seriina bic nie wiadomo ile razy w tygodniu BO cos mi sie widzi ze robisz bic wiecej niz raz na tydzien
Pioter1994
18-10-11, 22:52
Bica mam dość silnego więc nie ma potrzeby robić go więcej niż raz na tydzień.
Dzisiaj tak rozgrzewkowo po klatce zrobiłem uginanie chwytem małpim tak jak Micko radził i szczerze mówiąc nawet przy 32 kg bolało, lepiej zwykły chwyt. W ogóle mam jakieś dziwne palce bo małpim nie mogę małymi placami objąć sztangi lol.
Zacząłem trenować przedramiona, dzisiaj pierwszy trening i nie bolało aż tak bardzo. Wzmacniałem też chwyt (trzymałem sztange stojąc) pompa była niezłą i szczerze mówiąc nie czułem bólu, jedynie jak robiłem uginanie nadgarstków ze sztangą zwłaszcza przy odkładaniu.
Myślę że jak wzmocnie przedramiona to nie bedzie bolało - jeżeli dalej tak będzie to odpuszczam i będę robił tylko trica. ;/