PDA

Zobacz pełną wersję : Ruch Palikota!!!

breku
10-10-11, 11:13
Witam, co sądzicie o nowej partii zasiadającej w sejmie, zajęła 3 miejsce w wyborach ;d jak sądzicie Palikot zrobi rozpierdol? zmodernizuje kraj, czy też upadnie jego partia?

KowalX
10-10-11, 13:34
Znając jego wypowiedzi już dawno nie powinien być politykiem. Jako partia mniejszościowa nie zrobi żadnego "rozpierdzielu". Natomiast wchodząc w koalicję z PO, partia Tuska obejmie całą władzę tj. prezydencką oraz w rządzie,a PSL odejdzie na bocznice.

kitamo
10-10-11, 17:33
Ja palikota nie lubie, ale jak ostatnio posluchalem ja kwypowiada sie na zywo w TV to zdumiony bylem ze sensownie gada. Cos czuje ze ta cala otoczka skandalu jaka wokol siebie robi jest mocno na pokaz.
Z ostatnich jego wypowiedzi ktore pojawily sie tuz po wstepnych wynikach wg sondazy, to naprawde chlopa bylo milo posluchac bo mowil konkretnie i na temat, i w sumie powiedzial to co mysli wielu z nas. co prawda w mocno uszczuplonym zakresie byla ta wypowiedz ale mimo wszystko nie znalazlem w niej skandalu.

KowalX
10-10-11, 22:48
Mówić każdy może się nauczyć. SLD słynęło zawsze ze spokoju i mamienia. Za to za swoje uczynki nigdy nie odpowiadali. Wracając do Palikota. Na pokaz jako osoba publiczna nie ma prawa mówić, że z winy Jarosława nastąpiła katastrofa smoleńska czy go ktoś lubi czy nie. Gdyby nie immunitet już dawno by za to odpowiadał. Lubić to ja nikogo nie muszę ,bo tak naprawdę nikogo z nich nie znam. Ale idąc do polityki reprezentuję również polaków.

breku
11-10-11, 11:56
"Wśród 35 postulatów ugrupowania znalazły się m.in. zaprzestanie nauczania religii w szkołach, liberalizacja tzw. ustawy antyaborcyjnej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja), finansowanie z budżetu państwa metody in vitro (http://pl.wikipedia.org/wiki/Zap%C5%82odnienie_pozaustrojowe), wprowadzenie rejestrowanych związków partnerskich (http://pl.wikipedia.org/wiki/Rejestrowany_zwi%C4%85zek_partnerski), dostosowanie płacy do pracy, parytety (http://pl.wikipedia.org/wiki/Parytet) płci na listach wyborczych, wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednomandatowe_okr%C4%99gi_wyborcze) do Sejmu, likwidacja Senatu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Senat_Rzeczypospolitej_Polskiej), połączenie ZUS (http://pl.wikipedia.org/wiki/Zak%C5%82ad_Ubezpiecze%C5%84_Spo%C5%82ecznych) i KRUS (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasa_Rolniczego_Ubezpieczenia_Spo%C5%82ecznego), przekazywanie 1% PKB (http://pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_krajowy_brutto) na kulturę, wprowadzenie "zasady milczącej zgody", legalizacja tzw. miękkich narkotyków (http://pl.wikipedia.org/wiki/Narkotyk), zmniejszenie wydatków na siły zbrojne (http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82y_Zbrojne_Rzeczypospolitej_Polskiej) do 1% PKB, a także zaniechanie udziału w misjach wojskowych." oto jego program
Co mi się nie podoba:
-zmniejszenie wydatków na siły zbrojne, nie rozumiem, polskie wojsko naprawdę słabo wypada w porównaniu do innych krajów i ich uzbrojenia
-finansowanie metody in vitro z budżetu państwa? wiadomo, nie każdy może mieć dzieci, ale za takie czyny powinny płacić osoby ubiegające się o dziecko, a nie państwo ;/
-"zasada milczącej zgody" nie rozumiem o co w niej chodzi i mi się nie podoba
- no i kurwa nie podoba mi się związek dwóch dowolnych płci, żyjemy w kraju katolickim, nie podoba mi się szczególnie ten pomysł bo wtedy tak zwane osoby innej orientacji będą walczyć o prawa do dzieci, a takie dziecko potem będzie miało zrytą psyche.

To jest moje zdanie na temat programu, nie musi się podobać wam moja opinia, bo to jest moje osobiste zdanie na ten temat, ale co inni sądzą o tym?

Fehu
11-10-11, 12:37
Znając jego wypowiedzi już dawno nie powinien być politykiem. Jako partia mniejszościowa nie zrobi żadnego "rozpierdzielu". Natomiast wchodząc w koalicję z PO, partia Tuska obejmie całą władzę tj. prezydencką oraz w rządzie,a PSL odejdzie na bocznice.

Ty na bank głosowałeś na PiS, ja PO

Masz rację jako partia w "opozycji" bo w koalicje PO-RP nie wierzę, za wiele nie zrobią, ale może przynajmniej będzie "śmiesznie" , może jakiś ciekawy projekt złożą i popieram to, że w parlamencie mamy nową partię. Osobiście nie jestem jego wielkim zwolennikiem , ale gdyby się dogadał z PO przynajmniej udałoby się przeprowadzić reformę KRUSU - który zżera nasze podatki...

Mosin
11-10-11, 14:15
Też miałem nadzieję ,że RP wejdzie do rządu zamiast PSL. KRUS to śmiech na sali nie wiem dlaczego rolnik ma płacić mniej za to samo niż płatnik ZUS'u, i nie mówcie ,że rolnicy są biedni bo przeciętny rolnik bez porównania lepiej żyje niż ktoś w mieście za najniższą pensje. PSL to rzep lepiący się do każdego byle być przy władzy. RP nie ma w swoim programie na celu poprawy sytuacji materialnej lecz bardziej światopoglądowej i to mi się podoba bo nie każdy może zajmować się ekonomią.

kitamo
11-10-11, 17:13
Breku, ja tam nie popieram moze i zwiazkow 2 osob tej samej plci, ale nie opluwam takich osob. Wali mnie to kto kogo i w jaki sposob tam ten teges. Nie popieram tez adopcji dla takich par ale nie dlatego ze dziecko bedzie spaczone itp, tylko dlatego ze nasze spoleczenstwo nie jest na tyle tolerancyjne by pozwolilo pozniej takiem udziecku normalnie zyc.

Micek185
11-10-11, 18:35
Też miałem nadzieję ,że RP wejdzie do rządu zamiast PSL. KRUS to śmiech na sali nie wiem dlaczego rolnik ma płacić mniej za to samo niż płatnik ZUS'u, i nie mówcie ,że rolnicy są biedni bo przeciętny rolnik bez porównania lepiej żyje niż ktoś w mieście za najniższą pensje. PSL to rzep lepiący się do każdego byle być przy władzy. RP nie ma w swoim programie na celu poprawy sytuacji materialnej lecz bardziej światopoglądowej i to mi się podoba bo nie każdy może zajmować się ekonomią.

nawet nie wiesz o czym mowisz.

KowalX
11-10-11, 18:56
Ty na bank głosowałeś na PiS, ja PO

W sumie to nie :) Nie jestem za żadną konkretną partią tylko tym co reprezentuje.

Masz rację jako partia w "opozycji" bo w koalicje PO-RP nie wierzę, za wiele nie zrobią, ale może przynajmniej będzie "śmiesznie" , może jakiś ciekawy projekt złożą i popieram to, że w parlamencie mamy nową partię. Osobiście nie jestem jego wielkim zwolennikiem , ale gdyby się dogadał z PO przynajmniej udałoby się przeprowadzić reformę KRUSU - który zżera nasze podatki...

Czy to nowa partia to nie wiem, na pewno nowa nazwa :)

@breku

Parytety to głupota ;)

breku
11-10-11, 20:14
@kitamo, nie żebym gardził takimi ludźmi, ale porostu nie toleruje takiego zachowania, tutaj jest swoista reakcja której jeden czyn pociąga za drugi, że się tak kolokwialnie wyrażę, a więc jeśli dostaną przyzwolenie na związki małżeńskie to będą się ubiegać i o prawa do wychowywania dzieci.

bicepsikpl
11-10-11, 20:39
Masakra babochłop czy chłopobaba w sejmie ja pier***** cały świat się z nas śmieje.

Kreta
11-10-11, 23:14
Mam nadzieje ze zreformuja ten KRUS ale jakos z glowa. Bo to nie jest ze kazdy inny przedsiebiorca musi placic podatki a taki rolnik nie, oczywiscie mowie o rolnikach ktorzy maja jakas duza ilosc ziemi pod uprawe typu 50ha bo to sa juz normalni przedsiebiorcy ktorzy zarabiaja gruba kase a sie nie musza rozliczac z niej...

Micek185
12-10-11, 18:40
w zime tez ziemia pracuje i przynosi zyski? czy raz w roku? więc co co miesiąc masz płącić zus a pieniadze zarobisz dopiero jak żniwa przyjda?

mtm
12-10-11, 18:53
Masakra babochłop czy chłopobaba w sejmie ja pier***** cały świat się z nas śmieje.

Ta , lepiej ten zajebany pis ...

Merkeni
12-10-11, 19:14
@up
Ja bym juz wolal PIS niz palikota do wladzy dopuscic.Jest Za zalegalizowaniem w polsce usuwania ciazy,zwiazkami gejowskimi (nie zebym nie byl tolerancyjny ale jak powiedzial "Breku" to zaraz beda chcieli praw do opieki nad dziecmi a ja bym niechcial miec za rodzicow 2 homo ;D W szkole to by mnie palcami wytykali podejzewam. A po 2 to palikot jest za usunieciem religi w szkolach to juz traci wszystkie glosy ksiezy i wiekszosci katolikow ktorzy chca aby ich dzieci widzialy co nieco o Bogu ;D Ale jak dlamnie to mogli by zlikwidowac religie bbo i tak tam to samo co w kosciele jes za zamiast tego mogli by zrobic matme lub polak (nudne ale nigdy sie nie wyrabiamy z tematem i potem zaleglosci na egzaminach gimnazjalnych i maturze ;D

Wiec Moim zdaniem palikota za jajca i na szuwienice albo na kopach z polityki ;D niech sie zajmie tym co najbardziej umie wkurwianiem moich starszych ;D

Sa tez pozytywne jego plany np legalizacja ziolka xD dlamnie bomba

.rocky
12-10-11, 19:20
ja go polubilem jako czlowieka,kiedys na wizje do tvnu przynosil jakieś kutasy gumowe,raz nawet łeb od świni z dedykacja dla jarka zapewne by tylko zwrocic na siebie medialna uwage ale teraz to zmiana o 180stopni,zaczal mowic do rzeczy i ma konkretne plany wobec panstwa,ogolnie życze mu jaknajlepiej

Merkeni
12-10-11, 19:22
Kazdy ma swoje opinie ;D Dlatego w polsce mamy demokracje xD Jak narazie to ja sie ciesze ze Ruch Palikota nie wygral ale po nastepnych wyborach moze byc na odwrot ;D Ty mozesz sie cieszyc

Fehu
12-10-11, 19:50
@up
Ja bym juz wolal PIS niz palikota do wladzy dopuscic.Jest Za zalegalizowaniem w polsce usuwania ciazy,zwiazkami gejowskimi (nie zebym nie byl tolerancyjny ale jak powiedzial "Breku" to zaraz beda chcieli praw do opieki nad dziecmi a ja bym niechcial miec za rodzicow 2 homo ;D W szkole to by mnie palcami wytykali podejzewam. A po 2 to palikot jest za usunieciem religi w szkolach to juz traci wszystkie glosy ksiezy i wiekszosci katolikow ktorzy chca aby ich dzieci widzialy co nieco o Bogu ;D Ale jak dlamnie to mogli by zlikwidowac religie bbo i tak tam to samo co w kosciele jes za zamiast tego mogli by zrobic matme lub polak (nudne ale nigdy sie nie wyrabiamy z tematem i potem zaleglosci na egzaminach gimnazjalnych i maturze ;D

Wiec Moim zdaniem palikota za jajca i na szuwienice albo na kopach z polityki ;D niech sie zajmie tym co najbardziej umie wkurwianiem moich starszych ;D

Sa tez pozytywne jego plany np legalizacja ziolka xD dlamnie bomba

akurat osobiście nie opowiadam się za legalizacją marihuany , po części dlatego, że nasze społeczeństwo chyba nie dorosło do takich przywilejów choć zawsze jakieś podatki by z tego było, a tak to szara strefa.

Palikot się opowiada , ze usunięciem krzyża z sali sejmowej i osobiście jako katolik jestem za , ale wywieszamy wszystkie symbole religijne albo żadne , wszak niby mamy Państwo świeckie.

Co do religii w szkole ? w sumie masz wybór pomiędzy etyką, a religią - więc według mnie taki system mógłby zostać, przymusu uczęszczania na religie nie ma, może tylko do tego powinnie dokładać księża ?

Opodatkowanie księży - powinno nastąpić jak najszybciej nie może być " Państwo w Państwie"

breku
12-10-11, 20:13
masz wybór między etyką a religią racja ale ja bym wolał zamienić to etykę czy religię na angielski lub matmę, etyka jest to nauka o moralności, sam na nią uczęszczam i wg mnie jest chore, czemu? a temu bo tam jest wymiana poglądów co do różnych tematów, każdy ma inne zdanie, i rodzi się konflikt, konflikt prowadzi do agresji, agresja do czynu, czyn do zadymy ;d religia w kościele powinna być, podobno księżą składają przysięgę że będą żyli skromnie, no kurwa jak widzę księdza w nowym oplu czy sabiee to mi szczena opada, i do tego spodnie z Lee i chałupa postawiona na Beskidziu ;> powinno być tak jak w stanach, tam są pastorzy, zakładają normalne rodziny, udzielają słowa Bożego i żadnych problemów tam nie ma. Dużo ludzi boji się założyć rodziny to wstępują do klasztorów, uciekają przed problemami życiowymi, a potem chcą jeszcze udzielać rad dotyczących lepszego prowadzenia stylu życia.. ;O
A co do krzyża z sali sejmowej, przeszkadzał on tam komuś? no Palikotowi, a czemu? bo jest on skandalistą i chce żeby od samego początku było o nim głośno.

Mosin
12-10-11, 20:28
w zime tez ziemia pracuje i przynosi zyski? czy raz w roku? więc co co miesiąc masz płącić zus a pieniadze zarobisz dopiero jak żniwa przyjda?

Niestety jak masz własną działalność to też czy są zyski czy nie nikogo to nie obchodzi prawie 800zł zawsze musisz bulić. Akurat ma rodzinę na wsi i widzę jak to jest, mają 4 dzieci i normalne gospodarstwo tj. trochę ziemi, 1 traktor, samochód, z 8 krów, dom naprawdę duży, internet, telewizje, komórki, nie głodują. Nie mówię ,że są jacyś bogaci ale po prostu mają wszystko co do życia potrzeba. By żyć w mieście na tym samym poziomie z rodziną 2+4, małżonkowie muszą zarabiać spokojnie razem z 4 tysiące. Myślę ,że nie każdy rolnik był by w stanie płacić 800zł Zus'u ale chociaż te 400zł miesięcznie było by kwotą sprawiedliwą ,a każdy rolnik zatrudniający dodatkowych pracowników nie powinien być traktowany jak rolnik lecz jak zwykły płatnik Zus's i chyba z tym każdy się zgodzi.

Co do Palikota myślę ,że związki partnerskie, in vitro i bardziej świecki państwo to przywileje z których każdy korzysta indywidualnie i jeśli ktoś chce to robić to jego własna sprawa i nie można mu tego zakazywać bo komuś się to nie podoba skoro i tak nie ma to wpływu na tego 2 człowieka.

KowalX
12-10-11, 22:49
ja go polubilem jako czlowieka,kiedys na wizje do tvnu przynosil jakieś kutasy gumowe,raz nawet łeb od świni z dedykacja dla jarka zapewne by tylko zwrocic na siebie medialna uwage ale teraz to zmiana o 180stopni,zaczal mowic do rzeczy i ma konkretne plany wobec panstwa,ogolnie życze mu jaknajlepiej

Jeśli sugerujesz się tym co politycy mówią podczas kampanii to zwyczajnie jak i znaczna część społeczeństwa dajesz się nabrać na populistyczne teksty.

Patriot
13-10-11, 18:01
Ta , lepiej ten zajebany pis ...

nie, lepiej Biedroń który z patriotyzmem i walką o dobro naszego kraju ma tyle wspólnego co ja pierd*le
To jest nienormalne żeby promować wszelkiego rodzaju dewiacje i jakieś odchylenia. Te różne marsze pedałów to Ty myślisz, że tam idą prawdziwi homosie ? na pewno część tak, ale większość to idzie jakiś pojebanych narkusów i wiem, bo widziałem. Druga sprawa to taka, że osoba która jest naprawdę homoseksualistą się z tym kryje i jest jej naprawdę ciężko, niejednokrotnie nawet mają rodziny byleby to ukryć, że są 'odmienni', a ta rozwrzeszczana hołota z lewackimi politykami to tylko rujnuje, niszczy i dewastuje społeczeństwo. Walczyć będą o to żeby transeksualiści mogli adoptować dzieci,żeby dwójka mężczyzn mogła adoptować dzieci, jak sobie zrobią we dwójkę to dziecko to proszę bardzo niech sobie mają, ale bardzo dobrze wiemy, że nie zrobią bo "Chłopak, Dziewczyna - normalna rodzina " Tak było, jest i tak będzie i żadne oszołomy tego nie zmienią.
Ten świat jest naprawdę coraz bardziej nienormalny, jak rok temu na 11listopada w Warszawie były zorganizowane dwa marsze i w jednym brały udział osoby, które z flagami Polski chciały przejść przez miasto udając się pod pomnik Dmowskiego to nie można było wejść do kościoła, bo narkomani, pedały zablokowali, "bo nazisci z flagami Polski idą" i to jest nienormalne i o tym trzeba mówić, a nie o tym, że pedały chcą mieć dzieci. Bo problemem jest to, że dziś patrioci nie mają żadnych przywilejów natomiast wszelkie przywileje w tym kraju mają wszelkiego rodzaju mniejszości. Jeżeli ja nie mogę przejść do kościoła bądź pod pomnik Romana Dmowskiego, bo stanęli jacyś chłoptasie poprzebierani za Żydów i w ciuchy przypominające te z Auschwitz no to chyba jest coś nie tak? co ma jedno do drugiego ? jak będzie rocznica wyzwolenia Auschwitz niech idą i się przebierają, a nie na Święto Niepodległości. Może pomyślisz, że to nie na temat, ale akurat to jest bardzo na temat, bo partia palikota właśnie takich ludzi reprezentuje co chodzą na marsze za legalizacją dragów, za pedałami i za wszelkiego rodzaju innymi dewiacjami, CZEMU CI LUDZIE SIĘ NIE POJAWIĄ NA ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI CZY JAKIEKOLWIEK INNE NARODOWE ŚWIĘTO. I on ma reprezentować nas Polaków? dziękuję bardzo.
Wielcy tutaj wszyscy przeciwnicy PiS-u, ja nie twierdze, że PiS jest świety, ale w tamtej partii są osoby, które naprawdę czy to za komuny czy już po okresie komunizmu naprawdę walczyły o Polskę. Wiesz jaka jest różnica między Kaczyńskim, a Palikotem? Kaczyński mówi to co myśli on poprostu nie potrafi się powstrzymać niekiedy i czy to co o Merkel powiedział czy o wielu innych sprawach, ale temu wiadomo jakie on reprezentuję poglądy. Natomiast Palikot mówi to czego oczekuje społeczeństwo jeśli jeszcze tego nie wyczułeś ;)
U Lisa ostatnio spotkali się politycy z każdej partii która weszła do Sejmu i jak Piechociński zapytał Palikota co oni poza "walką o prawa mniejszości, legalizacją dragów, zdjęciem krzyża, anty kościołowi" zamierzają robić to niestety pan Janusz nie bardzo potrafił na to pytanie odpowiedzieć ;) On po prostu trafił w tych ludzi którzy dzisiaj są marginesem tego kraju i myślą, że nowoczesne państwo to takie gdzie nie ma państwa ;)
mógłbym jeszcze wiele pisać, ale może następnym razem
a tymczasem zachęcam wszystkich kto kocha Polskę, kto jest dumny z bycia Polakiem, że jesteśmy dziś niepodległym państwem do przyjścia na Marsz Niepodległości na 11.11.11 żeby pokazać TVNom itd że jednak są jeszcze takie osoby ;)
http://marszniepodleglosci.pl/

Jacke5
13-10-11, 19:49
http://www.youtube.com/watch?v=2Svwm_k9hYk&feature=related

Patriot
13-10-11, 21:08
to odpowiedź na mój post ? ;)
bardzo mądra i treściwa

mtm
13-10-11, 21:19
to odpowiedź na twój :

http://www.youtube.com/watch?v=YOQNMsGDe0I

Chłopie piszesz o patriotyźmie ( jeśli mam to stawiać na równo z polepszeniem życia w polsce to sram na patriotyzm .
partie ktore były życia nie poprawiły , czas na zmiany w mojej opinii .

KRAJ ZAJEBANYCH PODATKÓW KURWA ( sory ale musialem)

Patriot
13-10-11, 22:12
Dobrze zobaczymy jak Ci się poprawi życie :) już jest kolorowo, aaaa zapomniałem Kaczyński walczył o krzyż pod Belwederem tak? co teraz robi Palikot ? dziś nie wiem czy słyszałeś, ale jak sam powiedział zostanie złożony wniosek o usunięcie krzyża z Sejmu, jeśli zostanie odrzucony to złoży kolejny do TK, a jak tam zostanie odrzucony to do Trybunału w Strasburgu, ale to walka o krzyż nie jest mam nadzieję ? to całe szczęście, bo już się bałem że to też TVN będzie wyśmiewał jak Kaczyńskiego ;)
życie się powoli poprawia, skończyły się kłótnie wreszcie, a zaczęliśmy rozmawiać o sprawach ważnych dla państwa
a filmiki wyżej nawet nie chce mi się kolego oglądać, bo nie interesują mnie jakieś badziewia. Podejrzewam, że to o Radiu Maryja, ale jeżeli ja gdziekolwiek się odniosłem do RM to miło mi ja tego nie zauważyłem i nawet o tym nie myślałem, ale przyzwyczajony jestem do tego typu merytorycznych odpowiedzi.
Polsce pisze się wielką literą, a co do tych podatków to nie wprowadził ich nikt inny jak dzisiejsi rządzący to raz. Druga sprawa nie wiem jak tam wy sobie myślicie ja jednak podejrzewam, że ta cała partia Palikota to jest sztuczny twór gdzie on ma się publicznie kłócić z Tuskiem, a tak naprawdę grają w tej samej drużynie, a chodziło o rozwalenie SLD i przeciągnięcie wyborców lewicy na stronę Tuska. Dziwi mnie tylko to, że ludzie w ogóle się nad tym nie zastanawiają. Kolejna rzecz Palikot już zaproponował dla SLD żeby 10ich posłów przeszło do jego partii i wtedy SLD nie będzie klubem, a kołem poselskim. Wcześniej PO 'podkradło' już kilku znaczących posłów lewicy jak Arłukowicz, Rosati i paru innych. Palikot otwarcie mówi, że chce rządzić z Tuskiem i mówił to cały czas, ale jednocześnie publicznie nadając na Tuska, ale po co się nad tym zastanawiać lepiej ślepo wierzyć w "idee nowoczesnego państwa". Dziś najlepiej zaproponował żeby rząd był bezpartyjny, a na ministra dyplomacji zaproponował Andrzeja Olechowskiego, baaardzo bezpartyjna osoba :) ale oczywiście jak ktoś się nie interesuję za bardzo polityką, a tylko posłucha raz na 3dni to sobie pomyśli "ale to mądry człowiek chce wygonić polityków od władzy" itp.
a w partii Palikota mógł się znaleźć każdy z nas tylko musiałby być oszołomem, wprowadzać zamęt lub mieć bardzo zasobny portfel, żeby można było sponsorować kampanie wyborczą.
na pewno się poprawi dzięki partii, której celem jest wprowadzenie tak naprawdę zamętu, nie wiem być może żeby o tym się mówiło, a nie o sprawach ważnych. Palikot dla Tuska jest bardzo potrzebny i to jest TA SAMA DRUŻYNA

Patriot
13-10-11, 22:35
a jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła na myśl, a już edytować nie mogę
zobacz ja piszę jak sam nazwałeś o patriotyzmie, o kraju i powiedziemy o tego typu rzeczach, a Ty mi wysyłasz link "Ojciec Tadeusz jak Prometeusz"... no to ręce opadają, "co ma piernik do wiatraka?"
to samo przytoczyłem we wcześniejszej wypowiedzi. Ludzie idą na Święto Niepodległości, a przychodzą jakieś dzieciaki i się przebierają za jeńców z Auschwitz i nie dopuszczają żeby ludzie przeszli pod pomnik i takie osoby blokują parę tysięcy innych, bo oni mają ochotę nagle 11listopada postać przebranym za Żydów.... to samo co to w ogóle ma do rzeczy w dzień 11.11, ludzie.....

ja się domyślam o co tobie chodzi tak wiem chciałeś mi powiedzieć, że jestem pisowcem, kościółkowcem, moherowym beretem HA HA HA uśmiałem się jak nigdy, ale nie musisz tutaj tej propagandy Tvn'owskiej i tejże spółki uprawiać :) nie, nie jestem pisowcem, ani moherowym beretem, ale jestem chrześcijaninem i się tego nie wstydzę, ale daleko mi do jakiegoś "ultra-katolika" i moje tutejsze wypowiedzi nie mają nic wspólnego z o.Rydzykiem czy jego radiem, więc darujcie sobie naprawdę

Micek185
14-10-11, 00:02
co do pedałów. jak dla mnie to moga się chajtać i robić co chcą ale kategorycznie nie powinni mieć prawa do adopcji dzieci, bo to narzucanie woli dziecku kiedy jeszcze nie jest tego swiadome i niszczenie jemu życia od małego.

a co do patriotyzmu kiedys nawet udzieliłem wywiadu w TVP(była jakaś sąda uliczna) ludzie pytali przechodniów o to czy są partiotami powiedziałem że nie, bo w sumie dla mnie Polska to kraj złodziei i egoistów, kraj który nie stwarza dla mnie perspektyw na przyszłośc wszystko musze robić sam a nasze prawo mi jeszcze utrudnia,policja nie działa, lecvznictwo nie działa ogólnie jedno wielkie bagno.
Dziekuję pozdrawiam.

breku
14-10-11, 12:53
Patriotyzm, patriotami to mogliby być ludzie za czasu romantyzmu/pozytywizmu, czas zaborów, walka o niepodległość, walka o swoją własną ojczyznę, brzmi to dumnie. A teraz? kraj złodziei, oszustów, dbających tylko o swój własny interes, Polska dopiero od 22 lat cieszymy się niepodległością, dopiero uczymy się żyć w demokratycznym kraju, sądzę że Polsce potrzeba jeszcze czasu, choć jak wciąż ma tak postępować w tym kierunku którym postępuje, czyli nędzy i rozpaczy, to ja dziękuje za taka politykę, wyjeżdżam!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WEVRUxrNwO4

Patriot
14-10-11, 15:12
Miłości do ojczyzny nie da się mierzyć względem np służby zdrowia, bo to zupełnie co innego
ale tak brak perspektyw i piszecie, że wszystko trzeba robić samemu, hmm no a czego byście chcieli żeby za was robiło państwo ? uczyło się za was ? przepraszam bardzo, ale śmieszy mnie to kiedy ludzie np idą na studia na wydział gier i zabaw (czyt. marketingu i zarządzania) i studiują tam właśnie np marketing i zarządzenie, już na pierwszym roku 4dni w tygodniu wolne, 3dni się pójdzie na uczelnie od imprezy do imprezy, a po studiach zdziwienie, że nie ma roboty, a się jest MAGISTREM. Nie znam osoby która skończyła studia, które są o czymś i żeby nie znalazła pracy. Nie mówię, że marketing jest o niczym, bo na pewno czegoś się tam uczy, ale to można traktować jako dodatkowy kierunek studiów, drugi , trzeci czy zaocznie po latach, ale nie jako główny cel.
Policja nie działa ? hmm zależy pod jakim względem
Kolejna sprawa, którą zauważyłem piszesz o demokracji? ale przepraszam, gdzie ? w Polsce? :) czy u nas rządzący się zmienili ? czy u nas jest demokratyczny sposób wybierania posłów? NIE demokracja byłaby wtedy gdybym głosował na OSOBĘ, a nie na PARTIĘ i następnie zbieramy z całej Polski wszystkie listy i 460 osób, które zebrało najwięcej głosów wchodzi do Sejm. Dziś jaką mamy sytuację ? osoby które miały po 10-15tys głosów nie powchodziły do Sejmu, a jest osoba co ma 3czytam 4tys i w Sejmie będzie zasiadać :)
ja dziś potrafiłbym policzyć dosłownie na palcach jednej ręki kraje które chociaż trochę dbają o swoich obywateli. Tylko nie mówcie, że Anglia, Usa czy Irlandia do tych się zaliczają, bo gdybyśmy się troszeczkę bardziej zagłębili w wewnętrzną politykę np Anglii czy Usa, żebyście pooglądali obrady z ich posiedzeń to nasze niekiedy naprawdę są spokojniejsze ;) tam wcale w polityce nie jest lepiej tam Cameron to do głosu nawet dojść nie mógł jak była dyskusja chociażby w sprawie murzynów, którzy zniszczyli Londyn czy inne miasta Wlk. Brytanii to samo gdy ujawniono przekręty ich największej gazety i występował w parlamencie to tak samo do głosu go nie dopuścili. To nie jest tak, że tylko u nas się obrzucają błotem, a na wielkim, potężnym, wspaniałym, kolorowym, mlekiem i miodem płynącym, ZACHODZIE jest wspaniale i wszyscy ze sobą współpracują tylko dla dobra obywateli Anglii.(oczywiście o Usa również mógłbym napisać, ale akurat wziąłem za przykład Anglię)

kitamo
14-10-11, 19:55
Zgadzam sie, walczylismy o demokracje i dali nam pseudo demokracje ale nadal ci sami zostali na stanowiskach.

Co do religii w szkolach - dawno temu powinna zostac zastapiona etyka dla wszystkich. Obecnie rodzice malych dzieci ktorzy nie zdeklaruja sie ze dziecko bedzie chodzic na religie maja problem. Religia jest czesto gdzies w srodku zajec lekcyjnych i dziecko jest wyobcowane i ciezko czasem mu zrozumiec dlaczego nie chodzi na religie a koledzy i kolezanki tak. W tej chwili musi byc ono pod nadzorem innego pedagoga, gdy inne dzieci sa na religii,.
Religii dziecko niech sie uczy w domu, w kosciele ale nie w szkole, ewentualnie niech to bedzie etyka lub cos na miare podstaw teologii a nie w kolko walkowanie ze jak sie nie przyjdzie w niedziele do kosciola to Bozia nas ukarze bo to smiertelny grzech (nie dac na tace).

Najzabawniejsze jest to, ze dopiero gdy wypisalem sie z kosciola katolickiego nabralem dostatecznej wiedzy na temat wielu religii i bardziej mnie to interesuje niz gdy kazano mi uczeszczac na religie.

Krzyze takze powinny zniknac ze szkol i z urzedow. miejsce dla krzyza jest w kosciele a nie w rynsztoku.

breku
14-10-11, 20:11
wiesz, ale rozchodzi się o bierzmowanie, ślub itd, jak dorwiesz pannę bardzo świecką to ona będzie chciała ślubu kościelnego, a wtedy mogą Ciebie nie dopuścić do ślubu, więc jestem za tym tak jak było, katechizacja do końca gimnazjum, bierzmowanie i dostajemy wolną drogę. A nie żeby narzucać człowiekowi prawie pełnoletniemu w liceum aby uczęszczał na religie i wałkował jeden i ten sam temat. Nie bądźmy nadgorliwi i nie przesadzajmy, nastoletnie dzieciaki też powinny mieć jakieś pojęcie na temat kościoła oraz religii. Wiara też jest potrzebna człowiekowi, w końcu jak to przysłowie mówi, wiara czyni cuda.

Patriot
14-10-11, 20:13
hmm jeśli chodzi o te lekcję religii może coś w tym jest, ale moim zdaniem religia powinna zostać, ale powinny zostać wprowadzone zmiany w jej nauce. Masz rację tego typu lekcje, że opowiadanie, że jak się nie przyjdzie do kościoła to nie dostaniesz odpuszczenia itp to trudno żeby zaciekawiło kogokolwiek. Sama nauka o religiach (nie tylko katolickiej) jest naprawdę bardzo ciekawa tylko tego nie uczą w szkołach. W szkołach nie zagłębiają się w historie religii itp tylko każą się nauczyć tej i tej modlitwy na pamięć no i oczywiście pójść w ndz na mszę, a to młodzieży nie przyciągnie.
Religia nie jest obowiązkowa można się w każdej chwili wypisać i na nią nie uczęszczać co jednak nie zmienia faktu, że to nie jest główny problem w tym kraju, a partia Palikota właśnie głównie się skupiła na religii i co tutaj się dużo oszukiwać dzięki temu zdobyła tylu wyborców, bo większość ludzi która głosowała na niego to właśnie z tego względu, a zdjęcie krzyża w Sejmie to nie jest największy problem
Moim zdaniem krzyże powinny zostać we wszystkich instytucjach właśnie z tego względu, że religia chrześcijańska wpisana jest w tradycję kultury europejskiej. Europa się rozpada właśnie z tego względu, że my nie potrafimy się jednoczyć poprzez pewne dziedziny życia które jednoczą. Wystarczy spojrzeć na Arabów czy Żydów, powiedz w Arabii Saudyjskiej żeby zdjęli półksiężyc to zobaczysz co się z tobą stanie. I to właśnie tych ludzi jednoczy.
Więcej napiszę kiedy indziej, a tymczasem lece do roboty (wreszcie ktoś odpowiedział sensownie i wyraził swoje zdanie, a nie wkleja jakieś filmiki, jest chociaż z kim podyskutować )

kitamo
14-10-11, 20:37
Jesli jestes chrzescijaninem to powinienes wiedziec czego symbolem jest krzyz.
A co symbolizuje krzyz w urzedach czy w szkole ??

problemem podstawowym w naszym spoleczenstwie jest wlasnie to ze ludzie nie maja podstaw na temat wlasnej wiary a zachowuja sie jak ortodoksy. Ja pomijam juz nawet fakt ze nie krzyzowano ludzi na krzyzu jaki teraz znamy i jest to tylko symbol. W urzedzie ten symbol niczego nie oznacza !! Tak samo w szkole nic nie znaczy. Krzyz sam w sobie nie jest swiety i nie wnosi zadnej tradycji - tradycja to choinka na Bozne Narodzenie choc 90% polakow ktorzy uwazaja sie za chrzescijan nie wie skad ta choinka sie bierze.
Dlatego tez mowie NIE krzyzom w urzedach, bo do tych urzedow maja wstep nie tylko chrzescijanie i nie chodza tam jako swietego miejsca , tylko panstwowego.
Panstwo to nie kosciol a niestety wg takich partii jak PIS takie pogladay mozna zaobserwowac. Stad pozniej macie doskonaly przyklad jakim narzedziem jest symbol religijny w naszym kraju - Akcje pod krzyzem przed palacem prezydenckim sa idealnym przykladem.

Jeszcze chcialbym zaznaczyc ze kosciol nigdy nikogo nie zjednoczyl, zjednoczyc moze wspolne zrozumienie siebie nawzajem tylko i wylacznie. Przez setki lat kosciol zamiast jednoczyc tylko dzielil. Spojrz na pontyfikat Jana Pawla II, gdzie jeden czlowiek potrafil zjednoczyc wielu ludzi na swiecie i nie robil tego jako wyslannik boga chrzescijanskiego - robil to jako czlowiek ktory kochal ludzi i takim go pamietamy.

Poczytaj nieco o innych religiach i w jaki sposob tam stosowane sa znaki religijne. Poczytaj o islamie nieco i buddyzmie bo to cos zupelnie odmiennego od chrzescijanstwa i zupelnie inaczej mozna spojrzec na wlasna religie jesli pozna sie inne tak odmienne. U nas jest pseudo-religijny kraj, etykieta chrzescijanskiego kraju juz stracila nieco kolory i mocno sie poszarpala.

KowalX
14-10-11, 21:33
Panstwo to nie kosciol a niestety wg takich partii jak PIS takie pogladay mozna zaobserwowac. Stad pozniej macie doskonaly przyklad jakim narzedziem jest symbol religijny w naszym kraju

PIS jako pierwszy chciał opodatkować kościół. A w czym Ci symbol religijny w urzędzie przeszkadza? Ogólnie jest to państwo chrześcijańskie, przynajmniej większość w urzędach jest tak zadeklarowana. To ,że masz tutaj wyznawców np. Mahometa nic nie zmienia w tej kwestii choć nie wiem po co mi tu meczety. Zapewne budując u nich jedyne co by z tego wynikło to pewnie ogień piekielny. Za to nie kumam dlaczego miałoby nie być religii w szkołach skoro nie trzeba chodzić. A kto chce to będzie i gdy dorośnie sam podejmie decyzję co do swojej wiary. Poza tym jest jeszcze etyka. Wystarczy, że historię okroili co jest głupotą.

Fehu
14-10-11, 21:40
hmm jeśli chodzi o te lekcję religii może coś w tym jest, ale moim zdaniem religia powinna zostać, ale powinny zostać wprowadzone zmiany w jej nauce. Masz rację tego typu lekcje, że opowiadanie, że jak się nie przyjdzie do kościoła to nie dostaniesz odpuszczenia itp to trudno żeby zaciekawiło kogokolwiek. Sama nauka o religiach (nie tylko katolickiej) jest naprawdę bardzo ciekawa tylko tego nie uczą w szkołach. W szkołach nie zagłębiają się w historie religii itp tylko każą się nauczyć tej i tej modlitwy na pamięć no i oczywiście pójść w ndz na mszę, a to młodzieży nie przyciągnie.
Religia nie jest obowiązkowa można się w każdej chwili wypisać i na nią nie uczęszczać co jednak nie zmienia faktu, że to nie jest główny problem w tym kraju, a partia Palikota właśnie głównie się skupiła na religii i co tutaj się dużo oszukiwać dzięki temu zdobyła tylu wyborców, bo większość ludzi która głosowała na niego to właśnie z tego względu, a zdjęcie krzyża w Sejmie to nie jest największy problem
Moim zdaniem krzyże powinny zostać we wszystkich instytucjach właśnie z tego względu, że religia chrześcijańska wpisana jest w tradycję kultury europejskiej. Europa się rozpada właśnie z tego względu, że my nie potrafimy się jednoczyć poprzez pewne dziedziny życia które jednoczą. Wystarczy spojrzeć na Arabów czy Żydów, powiedz w Arabii Saudyjskiej żeby zdjęli półksiężyc to zobaczysz co się z tobą stanie. I to właśnie tych ludzi jednoczy.
Więcej napiszę kiedy indziej, a tymczasem lece do roboty (wreszcie ktoś odpowiedział sensownie i wyraził swoje zdanie, a nie wkleja jakieś filmiki, jest chociaż z kim podyskutować )

Poczytałem kilka Twoich wcześniejszych wypowiedzi, daje "odpowiedź z cytatem" tylko do tej, ale moja wypowiedź będzie się tyczyła poniekąd do Twoich wszystkich.
Pamiętaj Polska jest krajem wielu religii u nas wyznawcy innych religii nie są prześladowani np. w większości krajów arabskich już bardziej, porównywanie ich symboli w instytucjach do naszych nie ma sensu. Europa jest na zupełnie innym poziomie tolerancji. Dlaczego w kraju gdzie jest mas religii mają widnieć akurat symbole kościoła Rzymsko-Katolickiego ? oczywiście Palikot chce zaistnieć w mediach , porusza kwestię dla wielu bardzo trudne, ale nie oszukujmy się jesteśmy Państwem Świeckim i tolerancyjnym przynajmniej w teorii zobowiązuje nas do tego historie.

Co do różnego typu manifestacji homo/trans/nazistów -> żyjemy w wolnym Państwie i oni mają do tego prawo! a prawdziwy patriotyzm nie wiąże się z wiarą!
Jestem Katolikiem, ale kościół w PL to Państwo w Państwie!

Co do P. Kaczyńskiego - to co on sądzi prywatnie o zagranicznych politykach mam serdecznie w d.., dobry polityk powinien kierować się dobrem narodu a nie swoimi prywatnymi fanaberiami , przykładowo : mieszkam w regionie gdzie w większości to firmy niemieckie , bezrobocie w regionie poniżej średniej krajowej i osobiście nie chciałbym konfliktu z naszymi sąsiadami którzy poniekąd rozwijają Polską gospodarkę i jeśli im nie będziemy stwarzać problemów kapitał zagraniczny będzie spływał nadal i powiem Ci , że owe firmy jednak płacą lepiej niż te Polskiego kapitału ... Dodam, że u mnie w regionie zdecydowanie wygrało PO , dlaczego ? bo się dzieje! widać nowe drogi, stadion, baseny . To się robi - pomimo gorszej sytuacji niż za rządów PIS-u

Co do wyborów okręgi jedno mandatowe i tak się nie sprawdziły :)

KowalX
14-10-11, 21:55
Dodam, że u mnie w regionie zdecydowanie wygrało PO , dlaczego ? bo się dzieje! widać nowe drogi, stadion, baseny . To się robi - pomimo gorszej sytuacji niż za rządów PIS-u

To raczej nie jest kwestia wyboru partii albo na pewno nie decyduje. Sytuacja regionu z tego co piszesz rozwija się dzięki sąsiadom. Chociaż nie przeczę ,że u Ciebie PO lepiej rządzi niż PIS czy inna partia. U mnie z kolei PO się nie sprawdziło chociaż ja zawsze sądziłem ,ze liczy sie człowiek nie plakietka.
Polska nie jest tolerancyjna na religię? Nie powiedziałbym. Akurat jesteśmy. A co do prześladować to religia chrześcijańska jest najbardziej prześladowaną na świecie,a raczej jej wyznawcy.

breku
14-10-11, 22:19
oj chyba pomyliły Ci się lata? chrześcijanie najbardziej prześladowani na świecie? to chyba wyznawcy religii mojżeszowej, czyt. żydzi, oni mieli zawsze przejebane, tak samo jak murzyni. Chrześcijanie, owszem mieli ciężko ale to w XIII wieku podczas krucjat, gdzie tępiono wszelkie chrześcijaństwo. Do dziś tępią żydów i murzynów? czym są oni winni że tacy się urodzili? tutaj raczej chodzi o mentalność ludzi, a tak dokładniej właśnie jej brak. Ludzie opluwają innych, czy żydów, co było podczas meczu legi z jakąś tam ekipą z Izraela, no nasi chłopacy wywiesili transparenty z napisem "Jihad" chcieli ośmieszyć, poniżyć przeciwników, lecz oni sami siebie upokarzają, przez swój brak niewiedzy, kurwa to aż przykre że człowiek może być tak głupii ;< Mieszkam w Oświęcimiu, miejscu gdzie wydarzyła się kiedyś tragedia, przyjeżdżają tutaj przeróżni ludzie, koloru,wyznania itd. I przykre to jest jak się zachowują, również i nasi rodacy, wypisują jakieś kurwa głupoty na ścianach bloków, żydzi odstawiają cyrki, wbijają z transparentami(choć nie wolno) płaczą jak to oni mieli przejebane. Osoby czarno skórę tak samo, kurwa jacy oni to są poszkodowani, bo biali kiedyś byli cwańsi i wyjebali murzynów do pola aby ten zapierdalał, kurwa ale przykre no, a Polska to niby kurwa w luksusach żyła, niby wieczni z górki miała, też mieliśmy przejebane, ale nie płakaliśmy (kiedyś, teraz to kurwa same obietnice są). Juliusz Słowacki pisał "Polska będzię Winkerlidem narodów" czyt. Polska będzie zbawicielem narodów, poprzez walkę odniesiemy zbawienie. Tak było kiedyś, polska inteligencja powoływała do do walki, walczyli bo mieli nadzieje, wiarę, wierzyli że się uda, a teraz kurwa w tym kraju co drugi uważa się za ateistę i pierdolą ten kraj i tylko narzekać potrafią że nic nie zarabiają.

Patriot
15-10-11, 00:00
nawiązanie do IIWŚ i wielkiej tragedii Żydów to nie będę tutaj nawiązywał, bo różne są źródła i zapewne mam nadzieję, że wiesz w czyich rękach była produkcja części do messerschmitt'ow , albo w czyich rękach była produkcja gazu Cyklon-B? w rękach czyich firm? ;) ot taka ciekawostka do poszukania
albo kto trzy krotnie sponsorował kampanię Hitlera w latach bodajże '21, '28 i '33 (nie jestem pewien co do dat, bo już nie pamiętam musiałbym poszukać), ale tego nie nauczą w szkołach ani nie powiedzą w publicznych mediach.
Jeśli nie jesteś Żydem i nie jedziesz na jakąś zorganizowaną wycieczkę bądź pielgrzymkę do Izraela nie wjedziesz, jak tego typu polityka się nazywa?
mógłbym Ci jeszcze przytoczyć wypowiedzi prezydenta Izraela dotyczące "nie-Żydów" jak również cytaty z świętych ksiąg Judaizmu zobaczyłbyś tolerancję. Mógłbyś się również zainteresować syjonizmem co głosi.
Kolego religia chrześcijańska jest niszczona i tego nie ma co ukrywać. Dlaczego w Polsce symbole religii Rzymsko-Katolickiej mają wisieć? może chociażby dlatego, że ta religia jest wpisana w naszą kulturę, tradycję, historię. Nie twierdzę, że kościół wszystko co robi to robi dobrze, ale to jest zupełnie inna kwesta. Większość społeczeństwa w Europie (czego przykładem są nawet osoby na tym forum) daje sobie wmówić nowoczesne idee gdzie nie ma religii, nie ma państwowości, nie ma patriotyzmu, nie ma szacunku dla własnego narodu, a wszystko to w imię "nowoczesnego świata" który jest "wyznawany" tylko w Europie i jakimś dziwnym trafem tylko ten kontynent upada. Gdzie jest ujemny przyrost naturalny? Może u Arabów? I właśnie jak sam napisałeś coś w stylu "nie porównuj tolerancji Europejskiej do tolerancji Arabów, bo Europa jest o wiele bardziej tolerancyjna" i to są właśnie słowa które są wmawiane w mediach.
Jeszcze taka ciekawostka kolejna do zainteresowania się żeby może otworzyć trochę oczy co do "nowoczesnej Europy" to dlaczego we wszystkich krajach UE jest zabronione drukowanie, wydawanie, posiadanie Mein Kampf? Przecież to jest dzieło historyczne, tak samo jak mogę sobie poczytać Trockiego, Stalina, Berie i wielu innych to czemu nie mogę akurat tego? Ot trzeba się zastanowić może by się znalazło parę podobieństw do czegoś "nowoczesnego" :)
Ludzie w Europie mają ciągle wmawiane, że my musimy być otwarci, tolerancyjni, ale Ci co nam to wmawiają sami tego typu zasad nie wyznają. Europa zachodnia już jest zniszczona, a widać to najbardziej po protestach, które już się zaczynają.
"sami siebie upokarzają, przez swój brak niewiedzy, kurwa to aż przykre że człowiek może być tak głupii ;<" brak niewiedzy? podejrzewam, że miało być brak wiedzy, ale przepraszam w związku z czym ten brak? wytłumacz mi. Wy nie reagujcie na słowo Izrael ze smutkiem na twarzy, bo "tak wypada" "bo to naród umęczony przez wieki", bo jak sam nawiązałeś w Oświęcimiu wydarzyła się tragedia, ale zauważ, że 3lata po tej tragedii powstało państwo Izrael, które nie mogło powstać przez baaaardzo długi czas, a które dziś jest BARDZO bogate.
Dlaczego nie napiszesz, że Hapoel ma w klubie sierp i młot? dlaczego o tym nie ma mowy? a tylko o tym, że kibcie wywiesili transparent. Przestańmy wreszcie ciągle opluwać siebie nawzajem, a zacznijmy dostrzegać błędy u innych, a nie wszystko co Polskie to złe i nienowoczesne

KowalX
15-10-11, 00:23
oj chyba pomyliły Ci się lata? chrześcijanie najbardziej prześladowani na świecie? to chyba wyznawcy religii mojżeszowej, czyt. żydzi, oni mieli zawsze przejebane, tak samo jak murzyni. Chrześcijanie, owszem mieli ciężko ale to w XIII wieku podczas krucjat,
@breku (http://www.e-gym.pl/member.php?16813-breku)
Ależ skąd nic mi się nie pomyliło, mówię o czasach współczesnych. Przykładem są choćby Chiny bądź Afryka, ale nie tylko. Podczas krucjat chrześcijanie mieli ciężko? :]
Młody jesteś to wybaczam :) Jeździłem trochę po świecie i dużo czytam. Nie chcesz nie wiesz,ale choćby w sąsiadujących Niemczech, Rosji czy Litwie jest więcej prześladować ;)

Patriot
15-10-11, 10:00
to fakt z tymi krucjatami, że chrześcijanie wtedy mieli ciężko to wychodzi totalny brak wiedzy historycznej, ale mniejsza
co do prześladowań chrześcijan to jak wyżej napisał Kowal, zobacz co się dzieje teraz w Egipcie, zapewne nie interesowałeś się ale chrześcijanie otwarcie mówią, że będą musieli uciekać z tego kraju. Kolejny przykład Sudan, chrześcijanie na południu tak byli prześladowani przez dziesiątki lat, że aż kraj musiał się podzielić co wcale nie znaczy, że teraz będzie kolorowo. Somalia kolejny kraj stracony już może i na zawsze idź i powiedz tam komuś, że jesteś chrześcijaninem. W ogóle wiele krajów w Afryce nie mówiąc już o bliskim wschodzie gdzie są kraje, które są Republikami Islamskimi typu Iran i nie tylko. Gdzie za czyn, który jest zabroniony przez Koran zwyczajnie możesz zginąć. Powiedz tam, że jesteś chrześcijaninem to zobaczysz czy wszyscy będą się odnosić do ciebie z szacunkiem i tolerancją. Nie mówcie mi tylko, że nie można porównywać ich tolerancji do naszej, bo owszem można u nas nic się Arabom i innym nie dzieję, a niewiadomo czego są budowane kolejne meczety w Warszawie, ale o tym nie krzyczycie, że po co, co nie? ;) natomiast, że kolejne kościoły to już tak bo to wam przeszkadza, a meczetów to nawet nie wiecie ile już zostało zbudowanych w stolicy.
Tak jak mówię trzeba trochę zwrócić uwagę na innych, a nie tylko w imię tolerancji 'srać we własnym gnieździe', bo my Europa my tolerancyjni. Ta nasza tolerancja doprowadzi do tego, że za 30lat nasze dzieci będą u siebie w kraju prześladowane

breku
15-10-11, 12:28
mój błąd, miało tam być brak wiedzy, jestem sceptycznie nastawiony w rozwój gospodarczy tego kraju, no może kiedyś, jak ktoś w miarę ogarnięty zasiądzie w rządzie i ustabilizuje pierw budżet a następnie zacznie go rozwijać. Izrael owszem są bogaci, ale oni żyli z obracanie pieniędzy, tylko tym mogli się zajmować, mnie zastanawia jeden fakt, który wyszedł całkiem niedawno, dotyczy on Brazyli, Luiz Inácio Lula da Silva on zmienił ustrój z kapitalistycznego na komunistyczny, natomiast Wałęsa z komunistycznego na kapitalistyczny, i Brazylia w niezłej formie finansowej się trzyma. Zastanawia mnie to jakim cudem?

breku
15-10-11, 12:35
A co do krucjat racja mój błąd, I'm SORY!

Patriot
15-10-11, 13:26
no spokojnie trudno powiedzieć żeby w Brazylii panował komunizm i że on wprowadził tam ustrój komunistyczny. W Koreii Płn. jest np prawdziwy ustrój komunistyczny i czy tak ten kraj jest świetnie rozwinięty to bym nie powiedział. Komunizm został wymyślony przez Żydów poszukaj informacji o głównych ideologach komunizmu to 80% z nich to Żydzi bądź pół-krwi Żydzi.
Co do Izraela jak ja patrzę Ty strasznie jesteś nastawiony, że Żydom się dzieje krzywda "tylko tym mogli się zajmować", a trzymanie w garści połowy światowych finansów to mało? Im się żadna krzywda nie dzieje, a to że tzw "Żydzi wschodni" byli mordowani podczas II WŚ to dlaczego Ci siedzący w Ameryce i trzymający już wtedy światowe finanse jakoś nie kwapili im się z pomocą ? Zobacz jaki to jest paradoks 3lata po największej tragedii Żydów w historii nagle powstaje samodzielne państwo, które nie mogło powstać przez grubo ponad tysiąc lat. [nie chcę tu pisać dokładniej mam nadzieję, że się domyślisz co mam na myśli, bo trzeba uważać co się pisze w internecie na niektóre tematy ;)] Mogę tyle powiedzieć, że w dużej mierze założycielem państwa Izrael był A.Hitler oczywiście mam nadzieję, że wiesz w jakim znaczeniu.
Wałęsa to tam nie obalił żadnej komuny to kolejna sprawa gdzie on sam tylko sobie to przypisuje, a po śmierci Jana Pawła II już mówił, że jego zasługa w obaleniu komunizmu była znikoma nie to co jego. Komunizm obaliły tysiące ludzi bezimiennych, a nie jakiś tam Wałęsa on był tylko hmm 'duchowym przywódcą' Jak dekomunizację pewne grupy ludzi chciały przeprowadzić na początku lat '90 to jak Wałęsa szalał żeby tylko ich odsunąć od władzy, a czemu tak się bał? bo sam się znalazł z Marszałkiem Sejmu na oddzielnych listach. Polecam film "Nocna Zmiana" na youtube będzie. Zobacz jak pielgrzymki Jana Pawła II w okresie komunizmu przyciągały ludzi i czemu tego właśnie się komuniści bali? wiadomo, dużo ludzi w jednym miejscu do tego osoba która ich buntuje przeciwko władzy. Temu między innymi (a jeszcze można wspomnieć o okresie XXlecia między wojennego) rola chrześcijaństwa w naszym kraju jest ogromna, a dziś jakieś oszołomy próbują wmówić, że tak nie jest i religia fe bo to nienowoczesne. Ja wiem jedno owszem za religię czy może przez religię zginęło sporo ludzi, ale też wiem że o wiele więcej zginęło w ustrojach które starały się ludziom wmówić, że Boga nie ma

KowalX
15-10-11, 16:50
mój błąd, miało tam być brak wiedzy, jestem sceptycznie nastawiony w rozwój gospodarczy tego kraju,

A co jest nie tak z rozwojem tego kraju?

natomiast Wałęsa z komunistycznego na kapitalistyczny, i Brazylia w niezłej formie finansowej się trzyma. Zastanawia mnie to jakim cudem?

Przepraszam, ale Wałęsa nie zmienił systemu z komunistycznego na kapitalistyczny. Poza tym jest wiele istotnych podejrzeń ,że wcześniej był współpracownikiem agentury. Aż dziw bierze ,że nikt z tym nic nie robi, bo upadnie ikona czy nie wiem dlaczego? W każdym razie śmiechu warte. Do dziś nie oddał wielu swoich akt mimo ,że wiadomo, że je wziął.
Brazylia w niezłej formie? W Brazylii ludzie różowo nie mają. Poza tym Brazylia w ogromnej części zarabia na wycince lasów. I jedyne co może powstrzymać przed tym procederem to dopłaty innych państw by tego nie robić. Należy też odróżniać państwa, które się bogacą razem z narodem i te, których gospodarka idzie do przodu jednak na życie obywateli niewiele wpływa.

kitamo
15-10-11, 17:28
PIS jako pierwszy chciał opodatkować kościół. A w czym Ci symbol religijny w urzędzie przeszkadza? Ogólnie jest to państwo chrześcijańskie, przynajmniej większość w urzędach jest tak zadeklarowana. To ,że masz tutaj wyznawców np. Mahometa nic nie zmienia w tej kwestii choć nie wiem po co mi tu meczety. Zapewne budując u nich jedyne co by z tego wynikło to pewnie ogień piekielny. Za to nie kumam dlaczego miałoby nie być religii w szkołach skoro nie trzeba chodzić. A kto chce to będzie i gdy dorośnie sam podejmie decyzję co do swojej wiary. Poza tym jest jeszcze etyka. Wystarczy, że historię okroili co jest głupotą.

PIS byl przeciwny opodatkowaniu kosciola, SLD chcialo opodatkowac z tego co pamietam.
W panstwie chrzescijanskim w ktorym wyznawcy religii chrzescijanskiej sa z urodzenia tylko, bo ponizej 40% polakow chodzi do kosciola (przejzyj dane statystyczne), 10% potrafi wymienic podstawowe swieta chrzescijanskie w odpowiedniej kolejnosci.
Ciekawe jakim to panstwem chrzescijanskim jestesmy, chyba tylko z nazwy bo na bank nie ze wzgledu na wyznanie.
Poza tym nie myl wyznania z religia bo to 2 rozne sprawy.

Symbol religijny przeszkadza a przykladem tego masz akcje krzyz przed palacem prezydenckim. Miejsce symboli religinych jest jasno okreslone i nie maja one nic wspolnego z panstwem a jedynie z wyznaniem. W sredniowieczu kosciol rzadzil w naszym panstwie i do dzisiaj pozostalo takie przekoanie niestety. Na szczescie zblizamy sie do zmierzchu religii chrzescijanskiej, i az strach pomyslec co czeka nas niedlugo.

Problem z religia w szkole zrozumiec mozna tylko wtedy kiedy posyla sie do niej wlasne dzieci i nagle pojawia sie dylemat czy zdeklarowac sie ze dziecko nie chodzi na religie, czy ugryzc sie w jezyk i dla wlasnego i malucha spokoju pozwolic by na te religie uczeszczalo. To nie jest wyimaginowany problem, to sa polskie realia. Pogadaj z ludzmi ktorzy posylaja swoje dzieci do szkoly i deklaruja ze nie beda chodzily na religie.
Etyka w szkolach podstawowych to mzonka, i nawet moja sasiadka ktora jest dyrektorem w szkole podstawowej to potwierdza. Bardzo malo szkol posiada przedmiot taki jak etyka wiec o wyborze zbytnio nie mozna tu mowic.

kitamo
15-10-11, 17:30
A co jest nie tak z rozwojem tego kraju?

Przepraszam, ale Wałęsa nie zmienił systemu z komunistycznego na kapitalistyczny. Poza tym jest wiele istotnych podejrzeń ,że wcześniej był współpracownikiem agentury. Aż dziw bierze ,że nikt z tym nic nie robi, bo upadnie ikona czy nie wiem dlaczego? W każdym razie śmiechu warte. Do dziś nie oddał wielu swoich akt mimo ,że wiadomo, że je wziął.
Brazylia w niezłej formie? W Brazylii ludzie różowo nie mają. Poza tym Brazylia w ogromnej części zarabia na wycince lasów. I jedyne co może powstrzymać przed tym procederem to dopłaty innych państw by tego nie robić. Należy też odróżniać państwa, które się bogacą razem z narodem i te, których gospodarka idzie do przodu jednak na życie obywateli niewiele wpływa.

Solidarnosc przyszla do nas ze wschodu panowie, wasze dzieci beda sie o tym uczyly, a moze uda i wam sie dozyc ujawnienia tej prawdy. Ten kto inteligentnie przeanalizuje ostatnie 100lat wstecz, bedzie wiedzial o czym mowie.

KowalX
15-10-11, 19:25
PIS byl przeciwny opodatkowaniu kosciola, SLD chcialo opodatkowac z tego co pamietam.

Faktycznie ,sprawdziłem.

W panstwie chrzescijanskim w ktorym wyznawcy religii chrzescijanskiej sa z urodzenia tylko, bo ponizej 40% polakow chodzi do kosciola (przejzyj dane statystyczne), 10% potrafi wymienic podstawowe swieta chrzescijanskie w odpowiedniej kolejnosci.

Chodzenie do kościoła nie musi iść w parze z wiarą w Boga. Podaj mi te dane, o których mówisz.

Poza tym nie myl wyznania z religia bo to 2 rozne sprawy.

Sugerujesz mi coś?

Symbol religijny przeszkadza a przykladem tego masz akcje krzyz przed palacem prezydenckim. Miejsce symboli religinych jest jasno okreslone i nie maja one nic wspolnego z panstwem a jedynie z wyznaniem. W sredniowieczu kosciol rzadzil w naszym panstwie i do dzisiaj pozostalo takie przekoanie niestety. Na szczescie zblizamy sie do zmierzchu religii chrzescijanskiej, i az strach pomyslec co czeka nas niedlugo.

Symbol religijny w niczym nie przeszkadza. Przeszkadzać może jego złe wykorzystanie.

Problem z religia w szkole zrozumiec mozna tylko wtedy kiedy posyla sie do niej wlasne dzieci i nagle pojawia sie dylemat czy zdeklarowac sie ze dziecko nie chodzi na religie, czy ugryzc sie w jezyk i dla wlasnego i malucha spokoju pozwolic by na te religie uczeszczalo. To nie jest wyimaginowany problem, to sa polskie realia. Pogadaj z ludzmi ktorzy posylaja swoje dzieci do szkoly i deklaruja ze nie beda chodzily na religie.
Etyka w szkolach podstawowych to mzonka, i nawet moja sasiadka ktora jest dyrektorem w szkole podstawowej to potwierdza. Bardzo malo szkol posiada przedmiot taki jak etyka wiec o wyborze zbytnio nie mozna tu mowic.

Religia w szkole nie jest żadnym problemem. Mam znajomych ,którzy nie chodzili na religię, nie było wtedy etyki i nie było żadnych problemów. To ,że nikt nie uczy etyki to nie mój problem. Wystarczy ,że jest to dozwolone. Dziecko nie musi chodzić na etykę ,ani na religię. Wybór jest zawsze. Poza tym nawet jeśli będzie chodzić na religię i co z tego? Może nauczy się podejścia czy szanowania ludzi ,a z czasem sam zdecyduje czy wierzy w Boga czy nie.

kitamo
15-10-11, 22:01
po statystyki zapraszam do Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego bo sa one ogolnodostepne. Wyraznie mozna poczytac o spadku frekwencji polakow w kosciele. Popros wsrod znajomych katolikow czy potrafia wymienic swieta w prawidlowej kolejnosci. Zapytaj czy wiedza dlaczego ubieraja choinke w Boze Narodzenie. Sam zauwazysz ze katolik w polsce to tylko z okladki.

Religia w szkole jest problemem obecnie, poniewaz dziecko ktore nie uczeszcza na religie czesto ma problemy wsrod rowiesnikow, czesto moze czuc sie gorsze. Dawniej jak ja chodzilem do szkoly, religia byla w kosciele a nie w szkole (w szkolach wprowadzili ja znacznie pozniej) i problem w sumie nie istnial.
Obecie jesli w klasie masz 30 osob, i jedno z nich nie chodzi na religie, to nie ma dla niego zajec etyki - by te zajecia sie odbyly musi byc o ile pamietam zgloszonych 10 osob bo dla 1 osoby nie robi sie tych zajec. W takim wypadku takie dziecko idzie do swietlicy z innym pedagogiem i siedzi z nim. Wielu rodzicow ma wlasnie ten problem i nie wiedza co zrobic z dzieckiem - czy zacisnac zeby i niech ono uczeszcza na religie, czy odizolowac je na ten czas od grupy gdzie i tak bez sensu siedzi w swietlicy. Religia na ogol jest w srodku zajec lekcyjnych.

Poza tym nawet jeśli będzie chodzić na religię i co z tego? Może nauczy się podejścia czy szanowania ludzi ,a z czasem sam zdecyduje czy wierzy w Boga czy nie.
http://www.fakt.pl/Katechetka-na-religii-glosujcie-przeciw-Nergalowi,artykuly,115452,1.html
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1279

nie wymaga to chyba wiekszego komentarza z mojej strony.

Dlatego uwazam ze elementy takie jak nauczanie religii powinno pojawic sie w pozniejszych latach gdzie dzieci rozumieja juz po co przychodza na te zajecia, a od lat wczesnych powinna to byc etyka tylko i wylacznie. To jest wlasnie poszanowanie dla ludzi a jednoczesnie dla Boga jesli ktos decyduje ze jest wierzacy.
Pamietaj ze religiia przez setki lat a moze i tysiace byla glownie powodem nienawisci wsrod ludzi a nie lekiem na cale zlo. Moze ciezko w to uwierzyc ale zyja na swiecie ludzie ktorzy nigdy nie slyszeli ani o religii ani o bogach i zyja w harmonii i pokoju od wiekow.

A tak w ogole juz pomijajac to wszystko, smieszy mnie jedno tylko i wylacznie - Jezus powiedział: "kto uwierzy i przyjmie chrzest bedzie zbawiony, kto nie uwierzy bedzie potepiony"
Wychodzi na to ze mamy isc na religie, uczyc sie, uwierzyc a pozniej zyc wg nakazow i szanowac zakazy jakie stawia przed nami religia bo inaczej pojdziemy do piekla na wieki wiekow. heh
Ok a co z tymi ktorzy nie slyszeli Ewangelii ? :) nie moga byc potepieni bo nie ma powodu by ich potepiac, wiec po co w ogole glosic im ewangelie ?
To jak zaciskac sobie petle na szyji ;)

ale to juz moje takie przemyslenie.

Patriot
15-10-11, 22:52
te linki co wysłałeś, że katechetka kazała głosować gdzieś tam przeciwko Nergalowi ok może nie powinna robić tego wśród dzieci, ale nie widzę w tym nic złego. Ludzie wy wszyscy mówicie tak o nowoczesnym państwie, że religia fe i religia prowadzi do podziału społeczeństwa, ale wy sami całe zło skupiacie właśnie na religii. Nergal przecież spalił Biblię czy tak postępuje nowoczesny człowiek?
Czy nowoczesny człowiek już przed pierwszą obradą Sejmu krzyczy, że trzeba zdjąć krzyż ?
Czy nowoczesny człowiek wyśmiewa ludzi, którzy wierzą tylko dlatego, że sam nie wierzy ?
najlepsze jest, że w mediach z tym krzyżem w Sejmie to oczywiście Kaczyńskiego ukazują znowu, że to on walczy o krzyż.... Tej obłudy słuchać się już nie chce, 95%portali internetowych to na każdym kroku co drugi temat "Koniec PiS", "Krucjata Kaczyńskiego" itp itd. i to jest nowoczesne państwo
Co do religii no to niestety, ale nie bardzo masz rację, bo religia była zawsze dosłownie ZAWSZE ludzie w coś muszą wierzyć, kiedyś wierzyli w wielu bogów, później w jednego Boga, a w niektórych religiach do dziś jest politeizm. Warto również wspomnieć o pogaństwie, ludzie nawet nie wiedzą że do dziś wiele powiedzień typu "licho nie śpi" czy przechodzenie pod słupem jest związane z pogaństwem i wiele innych to takie przykłady.
Ludzie potrzebują w coś wierzyć to ludzi jednoczy, a nie możliwe jest by religie nie istniały to naturalna ludzka rzecz i denerwujące jest to, że w dzisiejszych czasach dla Europejczyków wszyscy starają się wmówić, że to co jest nie zgodne z naturą człowieka ma być zgodne w imię TOLERANCJI (homoseksualizm, transseksualizm, adopcja dzieci przez dwójkę mężczyzn/kobiet, zniewieściałość mężczyzn, religie - to się starają wmówić, że to brak nowoczesności)

z tym co mówisz, że większość ludzi nie wie kiedy są święta chrześcijańskie, ale to akurat wynika z zupełnie czego innego. Ludzie są leniwi, większość ludzi nie lubi się po prostu uczyć, nie jest ciekawa świata, ale to się tyczy nie tylko religii. Ciekawe czy ludzie wiedzą chociażby skąd na naszej fladze biel i czerwień, nad jakim innym kolorem szlachta dyskutowała, ile zwrotek ma nasz hymn, kto go napisał, czemu orzeł w koronie jest w godle, jaki mamy najwyższy i ile on mierzy szczyt w kraju, najdłuższa rzeka w Polsce i ile ma km, wymienić wszystkie województwa, wymienić wszystkie kraje i wskazać ich stolice i miliony innych rzeczy, ciekawostek które są codziennością wydawałoby się a ludzie jednak nie wiedzą. Jeździmy samochodem, a wiemy kto go wynalazł ? założę się, że większość nie ;) i to samo z religią, ludzie wielu ludzi jest katolikami, czy wyznawcami innej religii, ale nie wiedzą czemu choinka, czemu święto, ale to wynika z ludzkiego lenistwa.
Nad psychologią społeczeństwa można by się zastanowić, dlaczego wszystkie programy dokumentalne idą w nocy po godzinie 24 ? a o godzinie 16-22 jakieś pierdoły typu seriale gdzie leci 5600 odcinek? no właśnie .. i tak samo z tą wiedzą ludzie są leniwi i się naprawdę nie interesują wieloma sprawami

KowalX
16-10-11, 00:02
po statystyki zapraszam do Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego bo sa one ogolnodostepne. Wyraznie mozna poczytac o spadku frekwencji polakow w kosciele. Popros wsrod znajomych katolikow czy potrafia wymienic swieta w prawidlowej kolejnosci. Zapytaj czy wiedza dlaczego ubieraja choinke w Boze Narodzenie. Sam zauwazysz ze katolik w polsce to tylko z okladki.

Podaj wiec linka. To czy choinka była przyjęta od Niemców czy coca-coli nie ma większego znaczenia, a wartość jaką niosą z tym świętem ludzie.

Religia w szkole jest problemem obecnie, poniewaz dziecko ktore nie uczeszcza na religie czesto ma problemy wsrod rowiesnikow, czesto moze czuc sie gorsze. Dawniej jak ja chodzilem do szkoly, religia byla w kosciele a nie w szkole (w szkolach wprowadzili ja znacznie pozniej) i problem w sumie nie istnial.
Obecie jesli w klasie masz 30 osob, i jedno z nich nie chodzi na religie, to nie ma dla niego zajec etyki - by te zajecia sie odbyly musi byc o ile pamietam zgloszonych 10 osob bo dla 1 osoby nie robi sie tych zajec. W takim wypadku takie dziecko idzie do swietlicy z innym pedagogiem i siedzi z nim. Wielu rodzicow ma wlasnie ten problem i nie wiedza co zrobic z dzieckiem - czy zacisnac zeby i niech ono uczeszcza na religie, czy odizolowac je na ten czas od grupy gdzie i tak bez sensu siedzi w swietlicy. Religia na ogol jest w srodku zajec lekcyjnych.

W środku nie środku ,nie wiem o co chodzi, może o szukanie problemów. I jakich znowu wielu rodziców?

Jakąś dziwną placówkę wybrałeś. Moi kumple jak nie mieli religii, mieli zwyczajnie okienko. Problemów też z tego tytułu nie było. Może na jakąś komunistyczną placówkę trafiłeś ;)

http://www.fakt.pl/Katechetka-na-religii-glosujcie-przeciw-Nergalowi,artykuly,115452,1.html
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1279

nie wymaga to chyba wiekszego komentarza z mojej strony.
No faktycznie, wystarczy ,że przytaczasz tą stronę ;)

Dlatego uwazam ze elementy takie jak nauczanie religii powinno pojawic sie w pozniejszych latach gdzie dzieci rozumieja juz po co przychodza na te zajecia, a od lat wczesnych powinna to byc etyka tylko i wylacznie. To jest wlasnie poszanowanie dla ludzi a jednoczesnie dla Boga jesli ktos decyduje ze jest wierzacy.
Pamietaj ze religiia przez setki lat a moze i tysiace byla glownie powodem nienawisci wsrod ludzi a nie lekiem na cale zlo. Moze ciezko w to uwierzyc ale zyja na swiecie ludzie ktorzy nigdy nie slyszeli ani o religii ani o bogach i zyja w harmonii i pokoju od wiekow.

Nie wiem o czym teraz mówisz. Jakiej znowu nienawiści. Czyli chodzi Ci o prześladowania na tle religijnym? Ładujesz ogólniki,bo Ci sie tak wydaje. Co znaczy niby " żyję w świecie którzy nigdy nie słyszeli o religii" i co to ma do tematu samej religii? Może niech usłyszą? ;)

A tak w ogole juz pomijajac to wszystko, smieszy mnie jedno tylko i wylacznie - Jezus powiedział: "kto uwierzy i przyjmie chrzest bedzie zbawiony, kto nie uwierzy bedzie potepiony"
Wychodzi na to ze mamy isc na religie, uczyc sie, uwierzyc a pozniej zyc wg nakazow i szanowac zakazy jakie stawia przed nami religia bo inaczej pojdziemy do piekla na wieki wiekow. heh

Nie wiem co w tym śmiesznego. Widać nie rozumiem twojego poczucia humoru. Sens w tym jest taki by uwierzyć w dobro, nim kroczyć i nie łamać się przeciwnością. Trzymać zasady. To bardzo uniwersalne słowa kto by nie był ich autorem.

kitamo
16-10-11, 00:14
Panie kolego, to co napisales to wlasnie problem nierozrozniania WIARY od RELIGII. ;) nie winie za to, tylko przypominam.
Pamietaj, sama religia w ogole nie jest potrzebna by wierzyc, natomiast wiara jest niezbedna by mogla istniec religia.
Ja nie jestem przeciw wierze. Najlepsze jest to ze taki palikot czy nergal tez nie sa przeciw wierze.

Z tego co wyzej piszesz wynika ze dobry chrzescijanin nie musi znac szczegolow swojej wiary, no ok to przypomne kilka faktow moze.

Wielkanoc, dla wiekszosci katolikow jest to najwazniejsze swieto w roku (nawet wazniejsze niz Boze Narodzenie), jednak obrządkując to swieto czesto nie zastanawia sie nad tym co robi - zajaczek wielkanocny to poganski symbol.
Nie wiem czy wiesz, ale nowy testament w zaden sposob nie nakazuje swietowania wielkanocy i pierwsi chrzescijanie tego nie robili. Wprowadzono pewne obrzadki by wyprzec poganskie swieta przypadajace na wiosne. Wiele czynnosci ktore wykonuje sie w wielkanoc ma korzenie chaladejskie.
Pisanki na swieta to nie symbol odrodzenia Chrystusa (czesto mozna uslyszec jak ksiadz na mszy opowiada dzieciom o jajku i piskleciu ktore jak Jezus zrzuca skorupe by rozpoczac nowe zycie) brednie na kolkach.
Jajka malowano juz Persji i Mezopotamii, oraz w cesarstwie Rzymskim. Co wiecej dawniej nawet nie wolno bylo jesc jajek podczas wielkanocy.

Takich detali mozna doszukac sie znacznie wiecej i jak widac nie maja one nic wspolnego z wiara, a sa jedynie ogolnie przyjeta tradycja a Polska to kraj gdzie tradycja odgrywa wazna role. Tradycja, nie religia.

Praktykujesz to wszystko bo jest to swego rodzaju tradycja, ktora nie ma nic wspolnego z wiarą.

Tylko dlaczego tego na religii nikogo nie nauczyli i ciagle powtarza sie ten sam bledny schemat?

Ja nie mowie tez ze fakt iz palikot juz walczy z krzyzem tak na starcie jest OK, dla mnie jest to ponowne wykorzystanie symbolu religijnego w nieodpowiedni sposob.

Symbole religijne powinny byc poza jakakolwiek krytyka !! ale to musi dzialac w obie strony, dlatego ich miejsce jest w kosciele lub w domu jesli dla kogos maja duza wartosc.

Zeby nie bylo ze pierdziele sobie od tak bo gdzies cos uslyszalem - mam zdana mature z religii bo mialem nadzieje studiowac teologie.

kitamo
16-10-11, 00:31
To czy choinka była przyjęta od Niemców czy coca-coli nie ma większego znaczenia, a wartość jaką niosą z tym świętem ludzie.
To sie nazywa tradycja. Nie mylic z religia i wyznaniem.

W środku nie środku ,nie wiem o co chodzi, może o szukanie problemów. I jakich znowu wielu rodziców?

Jakąś dziwną placówkę wybrałeś. Moi kumple jak nie mieli religii, mieli zwyczajnie okienko. Problemów też z tego tytułu nie było. Może na jakąś komunistyczną placówkę trafiłeś ;)
Jesli nie wiesz to podpowiem, ze takie sa przepisy. Nie ma czegos takiego jak okienko w szkole podstawowej. Dziecko ktore z jakichkolwiek powodow nie moze uczestniczyc w zajeciach, jest objete opieka innego pedagoga. Za komuny to moze wlasnie nazywalo sie okienkiem.
Bedziesz mial dziecko to wspomnisz moje slowa.

Nie wiem o czym teraz mówisz. Jakiej znowu nienawiści. Czyli chodzi Ci o prześladowania na tle religijnym? Ładujesz ogólniki,bo Ci sie tak wydaje. Co znaczy niby " żyję w świecie którzy nigdy nie słyszeli o religii" i co to ma do tematu samej religii? Może niech usłyszą? ;)
Religia zawsze dzielila ludzi a nie jednoczyla, stad tez tyle jest teraz religii na swiecie. Pamietaj ze chrzescijanstwo to kopia innych religii. Nie mowie tez o przesladowaniu, a o tym ze w chwili gdy spotykaja sie 2 rozne religie nie mozna mowic o kompromisie pomiedzy nimi.
Piszesz wyzej ze religia pomoze dzieciom w szkole zdobyc poszanowanie dla innych ludzi. Poszanowania mozna ich nauczyc bez uzycia religii i o to wlasnie mi chodzilo.

nie wiem co w tym śmiesznego. Widać nie rozumiem twojego poczucia humoru. Sens w tym jest taki by uwierzyć w dobro, nim kroczyć i nie łamać się przeciwnością. Trzymać zasady. To bardzo uniwersalne słowa kto by nie był ich autorem.
Nie pomyliles religii z kodeksem Bushido ?

Namawiam Cie do zapoznania sie z NAUKAMI jakie niesie za soba buddyzm, przeczytaj kiedys cos na ten temat tak dla zaspokojenia ciekawosci i porownaj to z religia chrzescijanska.
Pozniej zastanow sie czy da sie nauczyc dziecko poszanowania dla innego czlowieka, kroczenia droga dobra bez uzycia religii.

To jest wlasnie sedno mojego sprzeciwu przeciw religii w szkolach podstawowych. Ja nie jestem przeciwny wierze katolickiej, szanuje jak kazda inna wiare nawet jesli sam nie wierze.

(ps. w buddyzmie przynajmniej nie uczy sie dzieci ze skladanie ofiary jaka by nie byla jest czyms swietym, tutaj jest prawdziwe poszanowanie dla wszystkich zyjacych istot).

Ze szkoly sredniej wspominam katechete ktory namowil mnie do zapoznania sie z innymi religiami i wyznaniami, i zajecia z nim wspominam jako jedne z najlepszych doswiadczen w moim zyciu. Czlowiek po czyms takim otwiera szerzej oczy.

kitamo
16-10-11, 00:41
Apropo tego ze religie dziela a nie jednocza ludzi :

„,Wyjdzcie sposrod nich i sie oddzielcie .... i przestan*cie dotykac
tego co nieczyste ... a ja was przyjme'" (2 list do Koryntian 6:14-18).

Chodzi tu o inne religie nazywane wtedy poganskimi.
To tak zebym nie bylo ze mowie ogolnie.
Teraz przyrownaj te zdanie do tego co sie dzieje obecnie u nas w kraju, takze w sejmie.
Ja nie chcial bym by moje dziecko uczylo sie ze kolega z lawki w szkole ktory jest innego wyznania, jest nieczysty i nie nalezy go dotykac. ;)

Patriot
16-10-11, 09:19
mimo wszystko religie jednak jednoczą narody, a takim prostym przykładem gdzie już wcześniej pisałem jak za komuny Jan Paweł II przyjeżdżał do Polski to ile ludzi się zbierało w jednym miejscu, a żeby nie jego pielgrzymki czy te osoby by miały motywację żeby się spotkać w tyle osób w jednym miejscu? Jak to się nazywa, bo o ile dobrze wiem właśnie zjednoczenie pod nazwijmy to symbolem.
Tak patrząc to w każdej religii można doszukać się tego typu cytatów nie tylko w chrześcijańskiej co nie jest powodem żeby niszczyć tylko chrześcijaństwo, bo jakoś inne religie siebie od wewnątrz nie niszczą.

ale ten cytat po twoim ostatnim zdaniu akurat uważam, że źle zrozumiałeś ;) bo nigdy nie słyszałem żeby katecheta czy ksiądz uczył, że nieczystą osobą jest np wyznawca prawosławia czy muzułmanin, jednak o co innego w tym cytacie chodzi. Świat poszedł na przód i religia poszła na przód, inaczej ten cytat był interpretowany w XIIIw a inaczej w XXI, a żeby chrześcijaństwo było takie zamknięte to głowy kościoła katolickiego nie wchodziłyby do innych świątyń. Katolicyzm akurat jest jedną z najbardziej otwartych i pokojowych religii jak by nie patrzeć przyrównaj ją sobie chociażby do prawosławia, które mimo wszystko jeszcze agresywne nie jest, bo są dwie inne dwie wielkie religie, które naprawdę są o wiele bardziej radykalne.
i tam nie przesadzajmy, bo dziś ludzie robią z czegoś co nie jest problem, problem. Moi rodzice się uczyli, dziadkowie, ja się uczyłem i nigdy nie słyszałem żeby kolega z którym siedziałem w ławce czy to w dzisiejszych czasach czy 30 czy 70lat temu był dyskryminowany tylko dlatego, że jest np prawosławnego wyznania i żeby katecheta mówił "o patrzcie śmiejcie się z niego to ten niewierny, hahahah"

kitamo
16-10-11, 11:18
Panie kolego, to jest to o czym wyzej wlasnie pisalem. Nie religia laczyla narody, lecz czlowiek ktory kochał ludzi ponad wszystko. Nie tylko w krajach chrzescijanskich potrafil zjednoczyc ludzi do wspolnego działania.

Cytatu zle nie zrozumialem, przestudiowalem pismo dosc dokladnie i sa to te fragmenty ktore na dzien dzisiejszy sa nie do przyjecia przez wspolczesnego czlowieka. jeszcze 200 lat temu bylo to czyms absolutnie normalnym.
Panie kolego i przykro mi to powiedziec ale religia katolicka nie jest tak bardzo otwarta i pokojowa jak Ci sie wydaje. Przynajmniej nie byla przez wiele stuleci. i pamietaj, rozrozniamy tu osobno wiare i religie.
Zauwaz ze religia katolicka a wlasciwie jej wyznawcy, sila wciagneli wszystkie obrzadki poganskie pod swoja strzeche by calkowicie wyzbyc sie ich na ziemiach niby chrzescijanskich.
Wrocmy do tej biednej choinki na Boze Narodzenie - 25grudnia przypada dzien narodzin Niezwycięzonego Słońca. Tak tak, to wlasnie jest swieto poganskie. Chrzescijanie przejeli to swieto i tym samym przyrownuja Chrystusa do rzeczy ktora poganie uwazali za bardzo wazna, do słońca (słońce dawało cieplo, dawalo swiatlo i dzieki niemu plony rosły). Zauwaz ze do dzis Jezus ukazywany jest w blasku promieni na wielu ikonach - to wlasnie promienie słoneczne. Tak naprawde z 90% prawdopodobienstwem juz dzisiaj wiemy ze Chrystus urodzil sie w maju ;)
Wszystkie te zabiegi zostaly przeprowadzone przez WYZNAWCOW religii, nie wiary. Zrobili to dla wlasnych korzysci, w duzej mierze takze materialnych.

Nie uczysz sie o tym na religii bo wiele rzeczy zostalo wprowadzone przez kosciol duzo pozniej i nie pasowalo by to do obecnego schematu katolickiego.
Podobnie jak fakt ze ksieza nie moga niby miec zony - brednia. Zakaz ten wprowadzil kosciol katolicki o ile pamietam dopiero w XII wieku, ale dzis na religii uslyszysz od ksiedza ze Bog tak chce heh ;)

ogolnie religia katolicka jest bardzo mloda, i jest to zlepek powstaly ze wszystkich innych religii. Owszem, na 100% wiemy juz ze ktos taki jak Jezus istnial, jednak nie byl prawodopodobnie nawet ciesla. To ze zmarl to jest pewne takze, jednak czy w takich okolicznosciach jakie podaje biblia , to jest juz bardzo watpliwe. Oczywiscie nie bylo tez 12 apostolow ktorzy za nim podazali, ta liczba jest przyjeta z innych religii ( w wielu religiach pojawia sie 12 uczniow, 12 konstelacji wokol slonca itp).
Pisze o tym wszystkim bys wiedzial ze to ludzie dla wlasnej wygody uksztaltowali religie katolicka, i przez kilkaset lat byla ona wielokrotnie zmieniana i zawsze mowiono wyznawca ze Bog tak chce.
To wlasnie dla mnie jest wielka roznica pomiedzy wiara a religia. Tak jak mowil Jan Paweł II, wiara to ludzie a nie budynek jakim jest kosciol. Jesli ludzie potrafia w wierze i milosci do drugiego czlowieka zjednoczyc sie, to jest to wlasnie to do czego dazyl JP II.
Obecnie kosciol za bardzo wciska sie we wszystkie aspekty naszego zycia, za duzo miesza sie do polityki a takze zostaje wmieszany przez partie walczace, tylko po to by pozyskac rzesze ludzi za nim stojącymi.
Dlatego wspomnialem tez o akcji krzyz pod palacem prezydenckim - nie chodzilo tam w cale o krzyz a o postawienie sie kaczynskiego wraz z ekipa przeciw. Bylo to wykorzystanie symbolu religijnego w taki sam sposob jak robiono to w XII - XIV wieku.

Usta nasze otwarły się do was, Koryntianie, rozszerzyło się nasze serce. 12 Nie brak wam miejsca w moim sercu, lecz w waszych
sercach jest ciasno. 13 Odpłacając się nam w ten sam
sposób, otwórzcie się i wy: jak do swoich dzieci mówię.
14 Nie wprzęgajcie się z niewierzącymi w jedno jarzmo.
Cóż bowiem na wspólnego sprawiedliwość z niesprawiedliwością? Albo cóż ma
wspólnego światło z ciemnością? 15 Albo jakaż jest
wspólnota Chrystusa z Beliarem lub wierzącego z niewiernym? 16 Co wreszcie łączy świątynię Boga z bożkami? Bo my
jesteśmy świątynią Boga żywego - według tego, co mówi Bóg:
Zamieszkam z nimi
i będę chodził wśród nich,
i będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem.
17 Przeto wyjdźcie spośród nich
i odłączcie się od
nich, mówi Pan,
i nie tykajcie tego, co nieczyste,
a Ja was przyjmę

18 i będę wam Ojcem,
a wy będziecie moimi
synami i córkami -
mówi Pan wszechmogący.

Jest to fragment II listu do Koryntian, zaznaczylem specjalnie dla Ciebie te wersety ktore wyraznie mowia o podziale miedzy ludzmi, miedzy tymi ktorzy uwierzyli a tymi ktorzy nie sa oswieceni. Czy nie ma tu dyskryminacji i a w skutkach nienawisci ? :) ocen sam dlaczego obecnie na religii fragment ten jest pomijany.

KowalX
16-10-11, 18:32
To sie nazywa tradycja. Nie mylic z religia i wyznaniem.

Oczywiście ,że ma. Tradycja ta została włączona do święta chrześcijan w naszym kraju i ten sposób obchodzi się to święto. Tak jak tradycyjne są ubiory księży.

Jesli nie wiesz to podpowiem, ze takie sa przepisy. Nie ma czegos takiego jak okienko w szkole podstawowej. Dziecko ktore z jakichkolwiek powodow nie moze uczestniczyc w zajeciach, jest objete opieka innego pedagoga. Za komuny to moze wlasnie nazywalo sie okienkiem.
Bedziesz mial dziecko to wspomnisz moje slowa.

Nie wiem do jakiej Ty szkoły podstawowej chodziłeś, bo w mojej wystarczyło podpisać, że uczeń nie uczęszcza na religię i po problemie. Owy podpis jest potrzebny tylko po to by nauczyciel nie odpowiadał za ucznia w czasie gdy nie ma go na zajęciach. Niektórzy chyba na siłę lubią problemy w życiu. I skąd wiesz ,że nie mam dziecka? ;)

Religia zawsze dzielila ludzi a nie jednoczyla, stad tez tyle jest teraz religii na swiecie. Pamietaj ze chrzescijanstwo to kopia innych religii. Nie mowie tez o przesladowaniu, a o tym ze w chwili gdy spotykaja sie 2 rozne religie nie mozna mowic o kompromisie pomiedzy nimi.
Piszesz wyzej ze religia pomoze dzieciom w szkole zdobyc poszanowanie dla innych ludzi.

Pierwszy przykład z brzegu jeśli nie dostrzegasz ,że jednoczyła to wybierz się do kościoła. A to ,że tworzą się podziały, życie. Dzielą osiedla, dzielą miasta, dzielą państwa,ale wszyscy jesteśmy ludźmi ;)

Poszanowania mozna ich nauczyc bez uzycia religii i o to wlasnie mi chodzilo.

I co z tego ,że można. Religia też jest dobra ku temu, w niczym też tutaj nie koliduje.

Nie pomyliles religii z kodeksem Bushido ?

Skąd te wnioski wyciągasz, nie rozumiesz tego co napisałem?

Namawiam Cie do zapoznania sie z NAUKAMI jakie niesie za soba buddyzm, przeczytaj kiedys cos na ten temat tak dla zaspokojenia ciekawosci i porownaj to z religia chrzescijanska.
Pozniej zastanow sie czy da sie nauczyc dziecko poszanowania dla innego czlowieka, kroczenia droga dobra bez uzycia religii.

Znam dość dobrze tematy religijne. Mam kontakt z Panem Mielcarkiem i tak się składa,że o buddyzmie wiem co nieco. Sugerujesz ,że co należy wprowadzić buddyzm do szkół? :D Czy może twierdzisz, że zawsze niósł ze sobą pokój?

To jest wlasnie sedno mojego sprzeciwu przeciw religii w szkolach podstawowych. Ja nie jestem przeciwny wierze katolickiej, szanuje jak kazda inna wiare nawet jesli sam nie wierze.

I co przeciwnikiem matematyki, fizyki czy historii też jesteś? Przecież też doprowadzała do podziałów, do rozlewów krwi ;)

(ps. w buddyzmie przynajmniej nie uczy sie dzieci ze skladanie ofiary jaka by nie byla jest czyms swietym, tutaj jest prawdziwe poszanowanie dla wszystkich zyjacych istot).

Wyjaśnij co masz na myśli.

Ze szkoly sredniej wspominam katechete ktory namowil mnie do zapoznania sie z innymi religiami i wyznaniami, i zajecia z nim wspominam jako jedne z najlepszych doswiadczen w moim zyciu. Czlowiek po czyms takim otwiera szerzej oczy.

To dziwię się ,że jesteś tak temu przeciwny skoro masz takie przyjemne doświadczenia ;)

KowalX
16-10-11, 18:38
Wrocmy do tej biednej choinki na Boze Narodzenie - 25grudnia przypada dzien narodzin Niezwycięzonego Słońca. Tak tak, to wlasnie jest swieto poganskie. Chrzescijanie przejeli to swieto i tym samym przyrownuja Chrystusa do rzeczy ktora poganie uwazali za bardzo wazna, do słońca (słońce dawało cieplo, dawalo swiatlo i dzieki niemu plony rosły). Zauwaz ze do dzis Jezus ukazywany jest w blasku promieni na wielu ikonach - to wlasnie promienie słoneczne. Tak naprawde z 90% prawdopodobienstwem juz dzisiaj wiemy ze Chrystus urodzil sie w maju ;)

Cytujesz Zeitgeist? :D Jasne, urodził się w maju,ale w czym to przeszkadza by to świętować w zimie? :)

kitamo
16-10-11, 19:12
Oczywiście ,że ma. Tradycja ta została włączona do święta chrześcijan w naszym kraju i ten sposób obchodzi się to święto. Tak jak tradycyjne są ubiory księży.
W szkole masz przedmiot tradycja ? jesli by taki mial byc to nazywal by sie etyka a nie religia.

Nie wiem do jakiej Ty szkoły podstawowej chodziłeś, bo w mojej wystarczyło podpisać, że uczeń nie uczęszcza na religię i po problemie. Owy podpis jest potrzebny tylko po to by nauczyciel nie odpowiadał za ucznia w czasie gdy nie ma go na zajęciach. Niektórzy chyba na siłę lubią problemy w życiu. I skąd wiesz ,że nie mam dziecka? ;)

Nie czytasz mnie uwaznie, napisalem wyzej jasno ze kiedys dziecko moglo miec tzw okienko miedzy zajeciami, obecnie dziecko w szkole podstawowej poki jest w budynku musi byc nonstop pod opieka pedagoga. Nie ma tak jak w latach 80' ze dziecko sobie idzie w pizdu na swietlice lub wałęsa sie po szkole. To jest wlasnie problem obecny jesli chodzi o nauczanie religii. Poza tym jak ja chodzilem do szkoly podstawowej religia byla zawsze ostatnim przedmiotem, i byla nauczana w pobliskim kosciele niedaleko szkoly. Bylo tak we wszystkich szkolach podstawowych, dopiero pozniej przeniesiono nauczanie religi do szkoly.

Pierwszy przykład z brzegu jeśli nie dostrzegasz ,że jednoczyła to wybierz się do kościoła. A to ,że tworzą się podziały, życie. Dzielą osiedla, dzielą miasta, dzielą państwa,ale wszyscy jesteśmy ludźmi ;)

To nie argument. Jesli ktos potrafi za pomoca znaku krzyza podzielic ludzi miedzy soba, to jak najbardziej religia dzieli. Bylem w warszawie wtedy pod krzyzem by zobaczyc to na wlasne oczy. Po jednej stronie ulicy stali ludzie z w wieku srednio 50lat+, po drugiej stronie ulicy stala grupa studentow (z 10 osob) ktora zbierala podpisy z prosba skierowana do kosciola by usunac krzyz wraz z "wiernymi" okupujacymi go i przeniesc do kosciola. Wierz mi tylu wyzwisk i agresji ze strony obroncow krzyza to ja nie widzialem dawno.
Wystarczylo bym przeszedl ta ulica i sam bylem wyzywany mimo ze nawet nie skomentowalem - wystarczylo ze bylem mlodym facetem ktory przeszedl obojetnie obok tego konfliktu.

I co z tego ,że można. Religia też jest dobra ku temu, w niczym też tutaj nie koliduje.

Bedziesz mial dziecko ktore przyjdzie do domu po lekcji religii, na ktorej uslyszalo ze ma glosowac przeciw nergalowi to inaczej zareagujesz.

Znam dość dobrze tematy religijne. Mam kontakt z Panem Mielcarkiem i tak się składa,że o buddyzmie wiem co nieco. Sugerujesz ,że co należy wprowadzić buddyzm do szkół? :D Czy może twierdzisz, że zawsze niósł ze sobą pokój?
A co w buddyzmie jest takiego strasznego ? owszem slyszalem poglady jakoby nawet wyznawcy buddyzmy skladali ofiary ze zwierzat czy nawet z ludzi, ale to bujda i sa to niedopowiedzenia zwiazane z pierwotnymi mieszkancami terenow gdzie ogolnie wyznaje sie ta religie. Byly to plemiona gdzie szamanizm odgrywal wazna role, a przy takich obrzedach dochodzilo do rozlewu krwi ofiar roznej tresci.

Nie nie chodzi mi o wprowadzenie buddyzmy do szkol, ale w zamian za jakakolwiek religie niech bedzie to etyka, bo jest ona duzo bardziej uniwersalna niz jakakolwiek inna religia.

I co przeciwnikiem matematyki, fizyki czy historii też jesteś? Przecież też doprowadzała do podziałów, do rozlewów krwi ;)
Nie slyszalem by ktos w imie matematyki skladal ofiary, lub modlil sie do sw. cosinusa.
Uczenie sie o historii to to samo co uczenie sie o religii, a nie przyjmowanie religii. Uczysz sie o religii na teologii. Dlaczego nie ma teologii w szkolach ?

Napisał kitamo
Wyjaśnij co masz na myśli.

Nie bardzo wiem co mam tu wyjasniac, chyba ze dla Ciebie skladanie ofiary z czlowieka, a pozniej spozywanie chleba symbolizujacego jego ciało to cos normalnego heh. Rozumiem ze jest to przekaz mocno metaforyczny, ale juz dawno powinno sie od tej metafory odejsc - mi jako dziecku ciezko bylo to zrozumiec.

To dziwię się ,że jesteś tak temu przeciwny skoro masz takie przyjemne doświadczenia ;)
Bo chodzilem na katecheze do czlowieka ktory nie byl ksiedzem. Byl katecheta po teologii, i uczyl nas bardziej teologii niz samej religii. Zawsze mowil ze po religie mozemy isc do kosciola, a w szkole mozemy sie co najwyzej o niej uczyc.

Cytujesz Zeitgeist? :D Jasne, urodził się w maju,ale w czym to przeszkadza by to świętować w zimie? :)

Nie akurat niczego nie Cytuje, o zeitgeist slyszalem, nie mialem okazji widziec jeszcze.

Choinka na boze narodzenie w grudniu nie przeszkadza w niczym bo jest to symboliczne swieto, jednak wspominam poniewaz bardziej istotna jest jego geneza w tym temacie, co przemawia za stwierdzeniem iz religia chrzescijanska dzieli ludzi. Dlatego uwazam ze w szkolach powinna byc etyka zamiast wlasnie religii.
ogolnie kosciolowi jest to bardzo nie na reke, bo w ten sposob nie sa w stanie wyhodowac sobie nowej ze tak powiem hordy slepowierzacych wyznawcow. Dopiero jak czlowiek starszy to jakos inaczej patrzy na religie i albo wierzy albo nie, jednak jest to jego wlasna wola a nie narzucona przez kogos innego.

A tak w ogole, skoro tak bardzo neutralnie traktujesz religie w szkole, dlaczego jestes przeciwny by zastapic ja etyka dla wszystkich i nawet moze wciagnac do sredniej ocen ?

Sa kraje w ktorych to dziala.

KowalX
16-10-11, 19:55
W szkole masz przedmiot tradycja ? jesli by taki mial byc to nazywal by sie etyka a nie religia.
Nie wiem czy umiesz czytać ze zrozumieniem. Jest religia, a tradycja jest jej częścią. I o to mi chodziło.

Nie czytasz mnie uwaznie, napisalem wyzej jasno ze kiedys dziecko moglo miec tzw okienko miedzy zajeciami, obecnie dziecko w szkole podstawowej poki jest w budynku musi byc nonstop pod opieka pedagoga. Nie ma tak jak w latach 80' ze dziecko sobie idzie w pizdu na swietlice lub wałęsa sie po szkole. To jest wlasnie problem obecny jesli chodzi o nauczanie religii. Poza tym jak ja chodzilem do szkoly podstawowej religia byla zawsze ostatnim przedmiotem, i byla nauczana w pobliskim kosciele niedaleko szkoly. Bylo tak we wszystkich szkolach podstawowych, dopiero pozniej przeniesiono nauczanie religi do szkoly.

A ja chodziłem to nie była ostatnia. I co z tego? Wystarczy napisać pismo i nie musi dziecko nigdzie przebywać. Więc gdzie znowu nie czytam. Piszę z doświadczenia.

To nie argument. Jesli ktos potrafi za pomoca znaku krzyza podzielic ludzi miedzy soba, to jak najbardziej religia dzieli. Bylem w warszawie wtedy pod krzyzem by zobaczyc to na wlasne oczy. Po jednej stronie ulicy stali ludzie z w wieku srednio 50lat+, po drugiej stronie ulicy stala grupa studentow (z 10 osob) ktora zbierala podpisy z prosba skierowana do kosciola by usunac krzyz wraz z "wiernymi" okupujacymi go i przeniesc do kosciola. Wierz mi tylu wyzwisk i agresji ze strony obroncow krzyza to ja nie widzialem dawno.
Wystarczylo bym przeszedl ta ulica i sam bylem wyzywany mimo ze nawet nie skomentowalem - wystarczylo ze bylem mlodym facetem ktory przeszedl obojetnie obok tego konfliktu.

To ,że ktoś źle wykorzystuję symbol religijny mam nie tolerować samego symbolu? Litości. Skoro byłeś wyzywany, mniej pretensję do ludzi, którzy to robili.

Bedziesz mial dziecko ktore przyjdzie do domu po lekcji religii, na ktorej uslyszalo ze ma glosowac przeciw nergalowi to inaczej zareagujesz.

Tak, jasne. Mam być przeciwny religii ,bo jakiś obłąkany ksiądz głupoty gada. Mogę być przeciwny co najwyżej temu panu.

A co w buddyzmie jest takiego strasznego ?

A co jest strasznego w katolicyzmie?

Nie nie chodzi mi o wprowadzenie buddyzmy do szkol, ale w zamian za jakakolwiek religie niech bedzie to etyka, bo jest ona duzo bardziej uniwersalna niz jakakolwiek inna religia.

Nie trzeba uczęszczać na religię. Chrześcijaństwo jest religią dominującą w naszym kraju i nie widzę sensu by wprowadzać hinduizmu. Etyka również może być. Jestem jak najbardziej za możliwością wyboru.

Nie slyszalem by ktos w imie matematyki skladal ofiary, lub modlil sie do sw. cosinusa.
Uczenie sie o historii to to samo co uczenie sie o religii, a nie przyjmowanie religii. Uczysz sie o religii na teologii. Dlaczego nie ma teologii w szkolach ?

Wystarczy prześledzić historię. Tak jak wieszano i karano za wyznania i przekonania religijne tak samo za inne. Możesz się uczyć religii, a to czy będziesz praktykował jest to twoja wyłącznie sprawa. Poza tym jak pisałem wyżej, nie trzeba uczęszczać.

Nie bardzo wiem co mam tu wyjasniac, chyba ze dla Ciebie skladanie ofiary z czlowieka, a pozniej spozywanie chleba symbolizujacego jego ciało to cos normalnego heh. Rozumiem ze jest to przekaz mocno metaforyczny, ale juz dawno powinno sie od tej metafory odejsc - mi jako dziecku ciezko bylo to zrozumiec.

I co mają treść biblii zmienić? :) Nikt nie każe Ci składać ofiary z człowieka ;)

Bo chodzilem na katecheze do czlowieka ktory nie byl ksiedzem. Byl katecheta po teologii, i uczyl nas bardziej teologii niz samej religii. Zawsze mowil ze po religie mozemy isc do kosciola, a w szkole mozemy sie co najwyzej o niej uczyc.

Religi można się uczyć tak jak wszystkiego czy w kościele czy w szkole. Przyjęcie wiary to już kwestia człowieka i to czy będzie chodził do kościoła czy nie, bądź religię, nie zmienia nic. Tak samo to czy chodzi do kościoła. A mnie nauczał ksiądz i w niczym to nie przeszkadzało.

Choinka na boze narodzenie w grudniu nie przeszkadza w niczym bo jest to symboliczne swieto, jednak wspominam poniewaz bardziej istotna jest jego geneza w tym temacie, co przemawia za stwierdzeniem iz religia chrzescijanska dzieli ludzi. Dlatego uwazam ze w szkolach powinna byc etyka zamiast wlasnie religii.

Dzieli jednych, łączy innych. Jak wszystko. Etyka jest nauczana. A religia nie jest obowiązkowa nawet tam gdzie nie mam etyki.

ogolnie kosciolowi jest to bardzo nie na reke, bo w ten sposob nie sa w stanie wyhodowac sobie nowej ze tak powiem hordy slepowierzacych wyznawcow. Dopiero jak czlowiek starszy to jakos inaczej patrzy na religie i albo wierzy albo nie, jednak jest to jego wlasna wola a nie narzucona przez kogos innego.

Mi tam nikt nic nie narzucał. Narzucać poglądy może każdy, niezależnie czy to religia czy historia.

A tak w ogole, skoro tak bardzo neutralnie traktujesz religie w szkole, dlaczego jestes przeciwny by zastapic ja etyka dla wszystkich i nawet moze wciagnac do sredniej ocen ?

A po co zastępować? Niektórzy chcą się jej uczyć. Przymusu niema. Etyka też może być, również mi nie przeszkadza.

kitamo
16-10-11, 20:32
Nie wiem czy umiesz czytać ze zrozumieniem. Jest religia, a tradycja jest jej częścią. I o to mi chodziło.

Sam nie czytasz mnie ze zrozumieniem. Rownie dobrze czescia tradycji moze byc religia.

A ja chodziłem to nie była ostatnia. I co z tego? Wystarczy napisać pismo i nie musi dziecko nigdzie przebywać. Więc gdzie znowu nie czytam. Piszę z doświadczenia.

o matko. Kowal, masz dziecko w wieku szkolnym ?
przyklad:

§ 12
3. Nie są objęci nauką religii lub etyki
uczniowie, którzy wedle oświadczenia rodziców lub ich samych pobierają naukę
religii poza systemem oświaty lub świadomie z niej
rezygnują. W miarę potrzeby należy im zapewnić opiekę lub zajęcia
wychowawcze.Tak stanowi prawo.
Wyraznie napisalem, teraz w szkolach dziecko musi miec osobna opieke pedagoga na czas gdy nie uczestniczy w zajeciach z religii, zwlaszcza w szkole podstawowej. Koniec i kropka.
Cofnij sie teraz do 3 ostatnich postow ktore napisalem w tym temacie i jeszcze raz przeczytaj co tam jest naskrobane, i dlaczego jest to problem w wielu szkolach.

To ,że ktoś źle wykorzystuję symbol religijny mam nie tolerować samego symbolu? Litości. Skoro byłeś wyzywany, mniej pretensję do ludzi, którzy to robili.

A czy ja kiedykolwiek napisalem ze mamy nietolerwac symbolii religijnych ? ja jestem tylko zwolennikiem symbili religijnych w miejscach dla nich przeznaczonych.
Za chwile mi tylko nie napisz ze w pub'ie tez powinien wisiec krzyz bo przeciez jestesmy panstwem katolickim. Jeszcze brakuje krzyzy w klubach ze striptizem - w koncu do takich klubow takze chodza chrzescijanie.

Nie trzeba uczęszczać na religię. Chrześcijaństwo jest religią dominującą w naszym kraju i nie widzę sensu by wprowadzać hinduizmu. Etyka również może być. Jestem jak najbardziej za możliwością wyboru.

Ha tylko problem jest taki ze tego wyboru praktycznie nie ma! Wlasnie o tym pisze caly czas w tym temacie.
Robi sie tak wiele problemow z nauczaniem etyki, ze poki religia nie zniknie ze szkol nie ma szans na to by ta etyke wprowadzic na powaznie.

Obecnie musisz zebrac minimum 7 uczniow by takie zajecia mogly sie odbyc. Uczniowie moga byc w roznym wieku bo nie koniecznie musza byc z jednej klasy. Pedagog ktory wyklada etyke musi miec program specjalnie dobrany zarowno dla tych najmlodszych jak i najstarszych.
Godziny etyki beda kolidowaly z planem lekcyjnym poszczegolnych uczniow, bo jak trafi ci 7 uczniow z roznych klas to dopasowanie jednego planu lekcyjnego dla wszystkich jest nierealne.

Mowie Ci to wszystko osoba ktora ma bliski kontakt ze szkolami podstawowymi (moj ojciec pracuje w jednej z nich).
Dlatego wlasnie uwazam ze religie powinno zastapic sie etyka, a jak ktos chce by jego dziecko uczylo sie religii to nie widze problemu by je na nia zapisac i by uczeszczalo do kosciola tak jak kiedys wszyscy to robilismy.

Wystarczy prześledzić historię. Tak jak wieszano i karano za wyznania i przekonania religijne tak samo za inne. Możesz się uczyć religii, a to czy będziesz praktykował jest to twoja wyłącznie sprawa. Poza tym jak pisałem wyżej, nie trzeba uczęszczać.
Tak, karano tych ktorzy uwazali ze ziemia jest kulista, bo wg niektorych przekonan (wiary) byla plaskim dyskiem, spoczywajacym na grzbiecie wielkiego zolwia. Ludzi myslacych inaczej nazywano wtedy bluzniercami i karano ich w imie boga.

Mi tam nikt nic nie narzucał. Narzucać poglądy może każdy, niezależnie czy to religia czy historia.

Same 10 przykazan juz Ci narzuca sposob myslenia i postepowania, a to tylko jeden z wielu przykladow.
Wyzej przytoczylem 2 list do koryntian, ktory narzuca Ci sposob postepowania. Jak ma sie 7-8 lat to dziecko nie jest na tyle roztropne by moglo sobie samo wybrac. Wmawia mu sie ze w chmurkach jest Bozia ktora patrzy i kara za grzechy.
Dawno na religii nie byles widac, idz i zobacz czego ucza sie dzieci obecnie.

A po co zastępować? Niektórzy chcą się jej uczyć. Przymusu niema. Etyka też może być, również mi nie przeszkadza.
No wlasnie etyki praktycznie nie ma w szkolach, bo jest religia, i jej organizacja jest przez to bardzo skomplikowana.

Kowal , nie sadze bys mial dziecko w wieku szkolnym i borykal sie z takimi problemami, ale zareczam ze jak dojdzie do tego to wspomnisz wszystko co tu napisalem. Nie bez powodu ludzie podnosza glos i nie koniecznie musza to byc sprzymierzency palikota i mu podobnych.
Wiele szkol ma problem z wprowadzeniem etyki, jest ona tylko w tych nielicznych. Wiele pojawia sie tez glosow iz rodzice ktorzy "robia problem" bo chca etyki w szkole, sa pozniej napietnowani przez dyrekcje badz ich dzieci.

Z najnowszych danych MEN (http://info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/Ministerstwo+Edukacji+Narodowej)
wynika, że etyka jest nauczana w 2,4% polskich szkół, a religia w 72%. MEN nie
ma danych ilu uczniów chciałoby korzystać z lekcji etyki, ale nie może.

Prosze Kowal nie mow mi ze jest wybor, bo go tak naprawde nie ma.

Poszperaj troche lepiej w necie i poszukaj. ja rozumiem ze jestes wierzacy i Twoje dzieck obedzie smigac na religie, ale jest wielu ktorzy sa niewierzacy i maja z tym problem.

KowalX
16-10-11, 21:10
Sam nie czytasz mnie ze zrozumieniem. Rownie dobrze czescia tradycji moze byc religia.

Jeśli ktoś traktuję religię jako tradycję to nie mam słów. Co to ma do istoty religii i wiary.

o matko. Kowal, masz dziecko w wieku szkolnym ?
przyklad:

§ 12
3. Nie są objęci nauką religii lub etyki
uczniowie, którzy wedle oświadczenia rodziców lub ich samych pobierają naukę
religii poza systemem oświaty lub świadomie z niej
rezygnują. W miarę potrzeby należy im zapewnić opiekę lub zajęcia
wychowawcze.Tak stanowi prawo.
Wyraznie napisalem, teraz w szkolach dziecko musi miec osobna opieke pedagoga na czas gdy nie uczestniczy w zajeciach z religii, zwlaszcza w szkole podstawowej. Koniec i kropka.
Cofnij sie teraz do 3 ostatnich postow ktore napisalem w tym temacie i jeszcze raz przeczytaj co tam jest naskrobane, i dlaczego jest to problem w wielu szkolach.

Wystarczy zapewnić opiekę ,tak jak tutaj jest napisane. Piszesz do wychowawcy iż dziecko nie będzie uczęszczało i to wszystko. Nic więcej nie trzeba. Może iść do domu.

A czy ja kiedykolwiek napisalem ze mamy nietolerwac symbolii religijnych ? ja jestem tylko zwolennikiem symbili religijnych w miejscach dla nich przeznaczonych.
Za chwile mi tylko nie napisz ze w pub'ie tez powinien wisiec krzyz bo przeciez jestesmy panstwem katolickim. Jeszcze brakuje krzyzy w klubach ze striptizem - w koncu do takich klubow takze chodza chrzescijanie.

Teraz widzę robisz za wróżbitę i wiesz co napisze :) Nigdzie nie pisałem ,że coś trzeba. Pisałem ,że mi to nie przeszkadza. Jak wisi, niech sobie wisi. Jeśli nie ma też mi to nie przeszkadza.

Ha tylko problem jest taki ze tego wyboru praktycznie nie ma! Wlasnie o tym pisze caly czas w tym temacie.
Robi sie tak wiele problemow z nauczaniem etyki, ze poki religia nie zniknie ze szkol nie ma szans na to by ta etyke wprowadzic na powaznie.

Niby dlaczego ma znikać. Są osoby które chcą się jej uczyć i nie należy zabierać im tej możliwości.

Obecnie musisz zebrac minimum 7 uczniow by takie zajecia mogly sie odbyc. Uczniowie moga byc w roznym wieku bo nie koniecznie musza byc z jednej klasy. Pedagog ktory wyklada etyke musi miec program specjalnie dobrany zarowno dla tych najmlodszych jak i najstarszych.
Godziny etyki beda kolidowaly z planem lekcyjnym poszczegolnych uczniow, bo jak trafi ci 7 uczniow z roznych klas to dopasowanie jednego planu lekcyjnego dla wszystkich jest nierealne.

Jeśli masz takie problemy, wystąp o prywatny tok nauki.

Tak, karano tych ktorzy uwazali ze ziemia jest kulista, bo wg niektorych przekonan (wiary) byla plaskim dyskiem, spoczywajacym na grzbiecie wielkiego zolwia. Ludzi myslacych inaczej nazywano wtedy bluzniercami i karano ich w imie boga.
Wierzono iż nie jest okrągła ,jednak wiara w to nie miała nic wspólnego z religią ;)

Same 10 przykazan juz Ci narzuca sposob myslenia i postepowania, a to tylko jeden z wielu przykladow.

Jeśli chcesz wyznawać daną wiarę musisz spełniać jej wymogi ;) Skoro Bóg daje przykazania dziwne w nie nie wierzyć. Poza tym w pracy jest to samo. Chcesz gdzieś przebywać w jakimś kręgu, powinieneś się do niego dostosować, proste. Nie lubisz rocka, nie pchasz się do pubu z taką muzyką.

Wyzej przytoczylem 2 list do koryntian, ktory narzuca Ci sposob postepowania. Jak ma sie 7-8 lat to dziecko nie jest na tyle roztropne by moglo sobie samo wybrac. Wmawia mu sie ze w chmurkach jest Bozia ktora patrzy i kara za grzechy.
Dawno na religii nie byles widac, idz i zobacz czego ucza sie dzieci obecnie.

Rozumiem ,że Ty jeździsz po szkołach i robisz wizytację na zajęciach.

No wlasnie etyki praktycznie nie ma w szkolach, bo jest religia, i jej organizacja jest przez to bardzo skomplikowana.

Kowal , nie sadze bys mial dziecko w wieku szkolnym i borykal sie z takimi problemami, ale zareczam ze jak dojdzie do tego to wspomnisz wszystko co tu napisalem. Nie bez powodu ludzie podnosza glos i nie koniecznie musza to byc sprzymierzency palikota i mu podobnych.
Wiele szkol ma problem z wprowadzeniem etyki, jest ona tylko w tych nielicznych. Wiele pojawia sie tez glosow iz rodzice ktorzy "robia problem" bo chca etyki w szkole, sa pozniej napietnowani przez dyrekcje badz ich dzieci.

Palikota zostawiam. Nie będę głosował na człowieka, który ma w szeregach przestępce, który był agentem SB odpowiedzialnego za śmierć pewnego człowieka . Skoro ma problem, niech bawią się w rozwiązywanie. W tej chwili nie mam ochoty o nim pisać.

Z najnowszych danych MEN (http://info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/Ministerstwo+Edukacji+Narodowej)
wynika, że etyka jest nauczana w 2,4% polskich szkół, a religia w 72%. MEN nie
ma danych ilu uczniów chciałoby korzystać z lekcji etyki, ale nie może.Prosze Kowal nie mow mi ze jest wybor, bo go tak naprawde nie ma.

Więc należy im go udostępnić. Należy pracować nad tym,a nie pozbywać się religii ,bo dojdzie do sytuacji analogicznej. Ktoś będzie musiał uczęszczać na etyke,bo nie ma religii.

Poszperaj troche lepiej w necie i poszukaj. ja rozumiem ze jestes wierzacy i Twoje dzieck obedzie smigac na religie, ale jest wielu ktorzy sa niewierzacy i maja z tym problem.

Nie, nie jestem wierzący. Nie mam ochoty za tym szperać. Jak wyżej należy rozwiązywać więc problem niewierzących ,ale nie kosztem wierzących.

kitamo
16-10-11, 21:42
Jeśli ktoś traktuję religię jako tradycję to nie mam słów. Co to ma do istoty religii i wiary.

Sam mi powiedz, w naszym kraju wielu ludzi odprawia obrzadki zwiazane z religia chrzescijanska bo taka jest wlasnie tradycja tego kraju, a sami nie sa tak naprawde wierzacy.

Palikota zostawiam. Nie będę głosował na człowieka, który ma w szeregach przestępce, który był agentem SB odpowiedzialnego za śmierć pewnego człowieka . Skoro ma problem, niech bawią się w rozwiązywanie. W tej chwili nie mam ochoty o nim pisać.
ja robie wizytacje, ty robisz lustracje :rockon:clap

Tak jak mowie, poczekaj az Twoj potomek pojdzie do szkoly to wtedy zrozumiesz jakie sa problemy w szkolnictwie, w chwili obecnej pamietasz tylko to co bylo w latach 80' i 90' bo reszta Ciebie nie dotyczy.

Jak ktos ma taka potrzebe uczenia sie religi moze to robic takze wlasnym tokiem nauczania, i samodzielnie uczeszczac do kosciola. W szkole tego nie musi byc.
W przeciwnym wypadku walczyl bym o nauke judaizmu w szkole tez, bo dzieci tego wyznania takze sa w nich obecne.
Uwazam ze miejsce nauczania religii powinno byc w miejscu do tego przeznaczonym, a szkola podstawowa takim nie jest ot to.

Wystarczy zapewnić opiekę ,tak jak tutaj jest napisane. Piszesz do wychowawcy iż dziecko nie będzie uczęszczało i to wszystko. Nic więcej nie trzeba. Może iść do domu.

Tak moze isc do domu, w srodku zajec lekcyjnych. ehhh wez nawet tego nie pisz.

Niby dlaczego ma znikać. Są osoby które chcą się jej uczyć i nie należy zabierać im tej możliwości.

Nikt nie zabrania, mozna chodzic na nauki do kosciola bo w wielu nadal naucza sie religii, wiec w czym problem ?
Jest to miejsce duzo odpowiedniejsze do rozmowy o Bogu niz szkola.

Teraz widzę robisz za wróżbitę i wiesz co napisze :) Nigdzie nie pisałem ,że coś trzeba. Pisałem ,że mi to nie przeszkadza. Jak wisi, niech sobie wisi. Jeśli nie ma też mi to nie przeszkadza.

To uwierz ze sa tacy ktorym to przeszkadza i woleli by by miejsce symboli uznawanych za swiete bylo tam gdzie powinno a nie gdzie komus sie spodoba.
Pamietaj ze to nie tylko ateistow denerwuje, sa wsrod nich i ludzie silnie wierzacy.

Jeśli masz takie problemy, wystąp o prywatny tok nauki.

A dlaczego mam wystapic o prywatny tok nauczania ? czy moje dziecko ma byc inne ? dziecko ma nie byc w zaden sposob gorsze lub odizolowane od reszty rowiesnikow. Poza tym etyka jest finansowana przez oswiate wiec powinna byc w szkole bo dostaje ona na to pieniadze. problem w tym ze w szkolach robi sie wszystko by dodatkowego przedmiotu nie wpuszczac, bo nie sa na to przygotowane logistycznie.

KowalX
16-10-11, 22:01
Sam mi powiedz, w naszym kraju wielu ludzi odprawia obrzadki zwiazane z religia chrzescijanska bo taka jest wlasnie tradycja tego kraju, a sami nie sa tak naprawde wierzacy.

Tyle ,że nie znaczy,że uważają się za katolików.

ja robie wizytacje, ty robisz lustracje :rockon:clap

To robisz te wizytację? A co uważasz, że lustracja byłych agentów to coś złego? ;]

Tak jak mowie, poczekaj az Twoj potomek pojdzie do szkoly to wtedy zrozumiesz jakie sa problemy w szkolnictwie, w chwili obecnej pamietasz tylko to co bylo w latach 80' i 90' bo reszta Ciebie nie dotyczy.

Dotyczy mnie wiele. Pamiętam wystarczająco. Resztę uzupełniłem z literatury i rozmów.

Jak ktos ma taka potrzebe uczenia sie religi moze to robic takze wlasnym tokiem nauczania, i samodzielnie uczeszczac do kosciola. W szkole tego nie musi byc.

Nie musi ,ale może.

W przeciwnym wypadku walczyl bym o nauke judaizmu w szkole tez, bo dzieci tego wyznania takze sa w nich obecne.
Uwazam ze miejsce nauczania religii powinno byc w miejscu do tego przeznaczonym, a szkola podstawowa takim nie jest ot to.
Chrześcijaństwo jest nauka wiodącą w naszym kraju więc nie wiem dlaczego miałby być nauczany judaizm? Poza tym nie może, bo uczą się go żydzi.

Tak moze isc do domu, w srodku zajec lekcyjnych. ehhh wez nawet tego nie pisz.

Jasne, ma zwolnienie z zajęć i może iść. Ma okno. U mnie tak było i co w tym dziwnego?

Nikt nie zabrania, mozna chodzic na nauki do kosciola bo w wielu nadal naucza sie religii, wiec w czym problem ?
Jest to miejsce duzo odpowiedniejsze do rozmowy o Bogu niz szkola.

Każde miejsce jest odpowiednie. Kościół jako budynek nie ma znaczenia, kościół jako wyznawcy już tak.

To uwierz ze sa tacy ktorym to przeszkadza i woleli by by miejsce symboli uznawanych za swiete bylo tam gdzie powinno a nie gdzie komus sie spodoba.
Pamietaj ze to nie tylko ateistow denerwuje, sa wsrod nich i ludzie silnie wierzacy.

Wiem, są ludzie, którym dosłownie wszystko przeszkadza.

A dlaczego mam wystapic o prywatny tok nauczania ? czy moje dziecko ma byc inne ?
dziecko ma nie byc w zaden sposob gorsze lub odizolowane od reszty rowiesnikow.

Jeśli tak bardzo nie odpowiada Ci religia w szkole. Uważasz, że nauka dziecka prywatnie czyni go "innym" , jest przez to gorsze?

Poza tym etyka jest finansowana przez oswiate wiec powinna byc w szkole bo dostaje ona na to pieniadze. problem w tym ze w szkolach robi sie wszystko by dodatkowego przedmiotu nie wpuszczac, bo nie sa na to przygotowane logistycznie.

Skoro jest finansowana to powinna być co nie przekreśla,że i religia może tam być. Skoro nie są przygotowane logistycznie to się nie dziwię, że tego nie wprowadzają. Zmiany muszą być stopniowe, a przed wszystkim realne.

kitamo
16-10-11, 22:43
Tyle ,że nie znaczy,że uważają się za katolików.

No wlasnie sie uwazaja. A pozniej wychodzi na to ze Polska to katolicki kraj, gdzie co 10 polak chodzi do kosciola, co 20 do spowiedzi, a co 50 w ogole modli sie.

To robisz te wizytację? A co uważasz, że lustracja byłych agentów to coś złego? ;]

Lustracje to domena PISu nie moja :smile:

Dotyczy mnie wiele. Pamiętam wystarczająco. Resztę uzupełniłem z literatury i rozmów.

beda dzieci, bedziesz musial uaktualnic swoje poglady. Sam jeszcze zobaczysz.

Ok z mojej strony juz EOT, nie chce mi sie quotowac bo to meczace ;)
Nie zamierzam Cie przekonywac, a sam zbyt uparty jestem w tym co robie by nagle sie nawrocic.

Chrześcijaństwo jest nauka wiodącą w naszym kraju więc nie wiem dlaczego miałby być nauczany judaizm? Poza tym nie może, bo uczą się go żydzi.
A co zydowskich dzieci nie ma w Polsce czy jak ?
Co chwile slysze od moherow ze ten jest zyd, tamten zyd i TVN to tez zydy hehe

Jasne, ma zwolnienie z zajęć i może iść. Ma okno. U mnie tak było i co w tym dziwnego?

Tak tak, ma 7 lekcji w ciagu dnia, na 3 lekcji ma religie i idzie do domu, no genialny pomysl.

Jak ja bym chodzil tak do szkoly to bym pewnie do dzisia jej nie skonczyl.

Wiem, są ludzie, którym dosłownie wszystko przeszkadza.

Zostaw Jarka w spokoju, o nim tu nie rozmawiamy :lol:

Jeśli tak bardzo nie odpowiada Ci religia w szkole. Uważasz, że nauka dziecka prywatnie czyni go "innym" , jest przez to gorsze?

Dlaczego mam uczyc dziecko prywatnie, skoro place podatki i przysluguje mu wyksztalcenie dane od państwa ?
Place podatki i kasa ta idzie na oswiate takze, na koscioly za to nie place wiec nie rozumiem czemu mam oplacac prywatnie dziecku szkole, skoro mam prawo do wyznania lub jego braku, tak wiec mam i prawo by moje dziecko uczeszczalo do calkowicie swieckiej szkoly, z etyka wlacznie.
Niestety tak w u nas jest tylko teoretycznie, bo praktycznie nie ma etyki w szkolach.

KowalX
17-10-11, 00:07
No wlasnie sie uwazaja. A pozniej wychodzi na to ze Polska to katolicki kraj, gdzie co 10 polak chodzi do kosciola, co 20 do spowiedzi, a co 50 w ogole modli sie.

Mówisz o kimś konkretnym czy Ci się wydaje? Nie mogę wypowiadać się za innych. Poza tym chodzenie do kościoła nie świadczy o tym czy ktoś wierzy w Boga.

Lustracje to domena PISu nie moja :smile:

Ale pytałem czy robisz te wizytację. ;) I bardzo dobrze, to bardzo dobra domena. Niestety, niektórzy nie mają odwagi rozliczać za zdradę kraju.

beda dzieci, bedziesz musial uaktualnic swoje poglady. Sam jeszcze zobaczysz.

Nic nie muszę, znowu spekulacje.

A co zydowskich dzieci nie ma w Polsce czy jak ?

Są lecz uczą się na swoich warunkach. Nikt poza nimi nie może uczyć się judaizmu.

Co chwile slysze od moherow ze ten jest zyd, tamten zyd i TVN to tez zydy hehe

Ja to słyszę z różnych stron. Szczególnie u ludzi mających nieco skrajne antysemickie poglądy. Nie wiem kto to moher. Zbyt dużo ludzi nosi tego typu nakrycie.

Tak tak, ma 7 lekcji w ciagu dnia, na 3 lekcji ma religie i idzie do domu, no genialny pomysl.

Jasne, idzie do domu,a później wraca bądź idzie do świetlicy, pomysł prosty i genialny.

Jak ja bym chodzil tak do szkoly to bym pewnie do dzisia jej nie skonczyl.

Trudno, nie wszystkim się udaje.

Zostaw Jarka w spokoju, o nim tu nie rozmawiamy :lol:

Nie wypowiadam się na temat żadnego Jarka.

Dlaczego mam uczyc dziecko prywatnie, skoro place podatki i przysluguje mu wyksztalcenie dane od państwa ?
Place podatki i kasa ta idzie na oswiate takze, na koscioly za to nie place wiec nie rozumiem czemu mam oplacac prywatnie dziecku szkole, skoro mam prawo do wyznania lub jego braku, tak wiec mam i prawo by moje dziecko uczeszczalo do calkowicie swieckiej szkoly, z etyka wlacznie.

Jak już pisałem , nic nie musisz. Masz możliwość nauki również indywidualnej. Wybór należy do Ciebie. A inne dzieci mają prawo uczyć się religii, która chyba nie jest opłacana z twoich pieniędzy? Skoro nie jesteś wierzący nie musisz płacić na kościół.

Niestety tak w u nas jest tylko teoretycznie, bo praktycznie nie ma etyki w szkolach.

Więc trzeba nad tym pracować jak już pisałem. Choć dla mnie przedmiot zbędny.

flutebox
19-10-11, 15:49

Wałęsa to jest kawał prostego ch...
polecam książki Waldemara Łysiaka, np. Mitologia świata bez klamek są też inne godne uwagi ale możecie sobie to wygooglować...