PDA

Zobacz pełną wersję : Orzech nerkowca



BigS
09-10-11, 21:43
orzechy nerkowca:

Orzechy nerkowca charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem. Uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata i dlatego jada się je przeważnie bez żadnego przetwarzania. Orzechy nerkowca dodaje się również do ciast i deserów oraz do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Świetnie komponują się też z wieloma potrawami dalekowschodnimi.

Dane ogólne paczka 70g

Wartość energetyczna [kJ] 2315 kJ
Wartość energetyczna [kcal] 553 kcal
Woda 5.2g
Witaminy Popiół 2.5g
Białko ogółem 18.22g
Białko zwierzęce 0g
Białko roślinne 18.22g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany ogółem 33.49g
Sacharoza 5.81g
Laktoza 0g
Skrobia 23.49g
Błonnik pokarmowy 3.3 gg

Sposób przechowywania
Orzechy te przechowuje się krótko w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca praży się, a następnie wyjmuje z nich nasiona.


Co o tym myślicie warto kupić jako przekąska w pracy ?

luo
09-10-11, 21:56
Jak najbardziej

mtm
09-10-11, 23:27
Ja wiem ? jedz w posiłkach takie jak masz b/t/w ile musisz . Niech żołądek też troche odpocznie.

Po za tym żadnej obróbki cieplnej w stosunku do orzechów !!!!!!

slim shady
10-10-11, 10:36
I tak większość orzechów nerkowca zostało poddanych obróbce termicznej która miała na celu oddzielenie skorupki i żywicy (mocny alergen, trujące) od orzecha. Niestety ale ta obróbka również oddziałuje na orzech a nie tylko skorupkę.

BigS
10-10-11, 11:44
dzięki Panowie