Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ryż??

gustav21
03-10-11, 22:29
Witam mam pytanie ja juz szczerze mówiać ryżem wymiotuje powiedzcie jakie macie sposoby na inny smak ryzu aby nie byl on tak suchy i smakowal jak zwykly brazowy ryz?

bartek_t
03-10-11, 22:51
Zmień na kaszę gryczaną, ma praktycznie tyle samo węgli co ryż.

gustav21
03-10-11, 22:56
chodzilo mi moze o jakas przyprawe niskokaloryczny sos

kitamo
03-10-11, 23:28
Ale co Ty goły ryz jesz czy jak ?
Ja łącze ryz np. z tunczykiem lub warzywami. Z przypraw zawsze polecam majeranek + papryke. Mozesz do ryzu mase przypraw dodac a jesli jest Ci za suchy to dodaj lyzeczke oliwy i juz jest lepiej.
Wiele zalezy tez od sposobu przygotowania ryzu i od danego gatunku bo odmian jest sporo i trzeba odpowiednio umiec go ugotowac.
Ugotuj ryz na cwiartce kostki rosolowej i sprawdz smak.

Wiki
04-10-11, 12:53
chodzilo mi moze o jakas przyprawe niskokaloryczny sos

kup jogurt naturalny odtłuszczony ~200ml
koncentrat pomidoroy ~4łyżeczki
2 łyżeczki oregano
1 ząbek czasnku
pieprz, soł
2 tabletki słodziku

Micek185
04-10-11, 19:02
najszybszy sposób to kupno przyprawy Curry do wody w ktorej gotujesz ryz wsypujesz przyprawe i juz.bez robienia sosów
druga fajna sprawa,kupujesz warzywa mrozone, podsmazasz je dodajesz jakies przyprawy sól pieprz ja daje jeszcze koperek ,ryz gotujesz jak zawsze później wszystko mieszasz do kupy i jest smacznie i szybko w czasie gdy ryz ci sie ugotuje to ty zrobisz warzywa.
sosy masz tez gotowe winairy,pomysł na itp itd jak jestes na masie to jedz na zdrowie smacznego. najwiekszy problem jaki tu widze to czas u mnie doba powinna miec 26godz zeby wszystko robic bez pospiechu.

kitamo
04-10-11, 21:52
Ja podczas gotowania ryzu daje wazywa do durszlaka i klade go na garnku w ktorym zapierdala ryz na wolnym ogniu. Przez te 15-20 minut ja kryz spokojnie sie gotuje to warzywa zrobia sie miekkie na parze ktora wydobywa sie z garnka. Oczywiscie wszystko pod przykryciem.
W jednym garze w tym samy mczasie leci i ryz i warzywka i jest smacznie i zdrowo.

kurde pisze miedzy seriami na forum i stygne :D

mtm
05-10-11, 22:54
Taka prawda że cieżko jest ten ryż wcisnać powyżej tych 100/120gram .
Możesz spróbować na słodko :
np. świeże truskawki,troche jogurtu naturalnego z ryzem i mixujesz na papke .
dobrze dać też warzywa żeby między kęsami ryżu przegryzać np.brokuły,marchew taka mieszanka . Często też np. troche koperku,pietrukszki poprawia smak

ogl. zepnij dupe i wpierdalaj, nie ma co sie użalać .

ps. nie proponuje zapijać wodą , bo utrudnia to znacznie wchłanianie .

ciulal
31-10-11, 08:05
podsmaż ryż na łyżce oliwy z oliwek, dodaj pokrojona w kostke cebule i czosnek. podsmażwszystko na brązowykolor, zalej dwiema szklankamiwody(na patelni) i gotuj az woda zniknie. możesz dodać jeszcze jakiejś wegetki lub kostki rosołowej

opalinho
31-10-11, 15:17
Kurkuma również daje róznicę w smaku, a także kolor :).

Arbi
03-11-11, 13:12
Podczas gotowania ryżu dodaj jednego pokrojonego pomidora, najlepiej z puszki, wtedy ryż nie jest taki suchy i smakuje pomidorowo :D