PDA

Zobacz pełną wersję : Tworzymy właśnie kalkulator kalorii na androida , potrzebujemy pomocy.

seph
26-09-11, 19:54
Witam , jestem leaderem tamu pracującego nad rozbudowanym kalkulatorem kalorii , który w założeniach ma obliczac kalorie dla redukujących mase oraz dla masujących , panów i pań. Do tego jezeli założysz profil to program będzie na bierząco sprawdzał twoją wagę, proponował dietę, by zmotywowac do pracy wprowadziliśmy system osiągnięć, za każde utrzymanie diety , redukcje itp użytkownik zostaje promowany.
Program będzie wystawiony za darmo na android market.

Lecz potrzebujemy waszej pomocy.

Mamy teraz duży problem , wręcz kluczowy , gdyż nie wiemy dokładnie według którego wzoru ustawić program , który wzór na zapotrzebowanie kaloryczne jest najlepszym wyborem?

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły co wprowadzić do kalkulatora to prosiłbym by bez skrepowania o tym napisał.

mtm
26-09-11, 20:10
hmm. Zrobił bym tak :

typy ekto/mezo/endo ew. mieszane I dopiero bawienie się w ilość/objętość treningu itd. pod to wyliczenie kcl .
Żeby to zrobić musisz blisko zaznajomić się z typami metabolicznymi , więc przegląd literatury będzie konieczny .

kitamo
26-09-11, 21:22
Podzial na tylko te 3 typy jest baaardzo umowny jesli chodzi o taki kalkulator. Przerobilem juz kilka takich kalkulatorow i w sumie ciezko na nich polegac bo na takie obliczenia sklada sie znacznie wiecej niewiadomych (ilosc snu, tryb zycia, predyspozycje do nabierania/tracenia wagi itp) Tak wiec nie wiem czy da sie zrobic jakikolwiek wzor ktory chocby w 60% oddawal by sens tego wszystkiego. Wszystko to jest bardzo mocno umowne.
Wiekszy sens ma robienie aplikacji uczacej sie - powiedzmy przez tydzien zbierasz dane na temat aktywnosci fizycznej oraz zjadanych posilkow wraz z iloscia snu + pomiar wagi oraz tkanki tluszczowej.
Pozniej na tak podanych informacjach mozna starac sie wyprowadzic wzor dla danej osoby lub grupy osob, i wedle takiego podzialu starac sie robic obliczenia.
Podzial na ekto,mezo,endo bedzie bardzo malo skuteczny bo nie zawiera kluczowych danych.

Baze uczaca sie mozna budowac na stronie internetowej a aplikacja moze z niej korzystac.
Doskonalym przykladem nieprawidlowej pracy licznika kalorycznego jest ten zastosowany w Endomondo - przy 1h treningu na silowni wskazuje 200 kcal, przy 1h biegania nawet powolnym tempem wskazuje 6 razy wiecej. Przy tych obliczeniach nie ma uwzglednienia dla tego co wyzej okreslilem stad tez trafnosc tego licznika jest bardzo umowna i zarazem niska.

Lepiej zrobic cos co jest modyfikowane, i mozna badac zachowanie tysiaca osob by wyciagnac wnioski, niz starac sie okreslic cos co oddaje w 50% sens calych obliczen i na tym bazowac. Takie moje zdanie.

btw - Bardz ochetnie obejrze taki kalkulator jak juz bedzie gotowy, jestem fanem androidowych programikow wiec dla mnie bedzie to bardzo fajny gadzet.