PDA

Zobacz pełną wersję : głośniki

KwasiK
19-09-11, 23:30
Witam!!! Wiecie jak dobrać głośniki i wzmacniacz aby nic się nie spaliło? Chodzi mi o to żeby muzyka mogła normalnie grać i miałbym pewność że nic nie padnie. Bo na głośnikach jest podana ich moc i opór(czy tam rezystancja) i jak to wyliczyć czy coś żeby było ok. Jeżeli mam 2 głośniki o mocy 70W i Oporze 6 omów i jaki mogę podłączyć do tego wzmacniacz żeby wykorzystać pełną moc i nie się nie spaliło?

KowalX
19-09-11, 23:59
Głośnik powinien być dostosowany do wzmacniacza w ten sposób by nigdy nie miał mniej ohm niż wzmacniacz. Wzmacniacz taki by miał na wyjściu 6ohm bądź mniej i około 140W (jeśli to prawdziwe waty).

KowalX
20-09-11, 00:10
Zakręciłem. Tak ma być

Wzmacniacz około 140W (jeśli to prawdziwe waty) przy 6ohm (może być mniej, ale nie więcej).

KwasiK
20-09-11, 17:23
dzięki. czyli jak bym miał jeden głośnik 70w i 6ohm i wzmacniacz 140w i 6 ohm to jak dam najgłośniej to głośnik się spali ? i na odwrót głośnik 140w 60hm i wzmacniacz 70w i 6 ohm to spali się wzmacniacz ?

KowalX
20-09-11, 18:16
czyli jak bym miał jeden głośnik 70w i 6ohm i wzmacniacz 140w i 6 ohm to jak dam najgłośniej to głośnik się spali ? i na odwrót głośnik 140w 60hm i wzmacniacz 70w i 6 ohm to spali się wzmacniacz ?

Nie, wzmacniacz stereo będzie miał wtedy 70W na wyjściu na głośnik, jeśli te waty na głośnikach są podane w RMS (moc skuteczna). Jeśli głośnik będzie miał więcej ohm to po prostu wzmacniacz może nie rozwinąć ich w pełni. Nie jest tak ,że nie można przekraczać ,bo trzeba patrzeć na prąd i napięcie, ale jeśli się nie znasz trzymaj się tego co wcześniej czyli głośnik może mieć więcej ohm bądź tyle samo. Jeśli więcej ohm ma wzmacniacz nie koniecznie coś się stanie, ale ryzykujesz wtedy grzanie tranzystorów więc lepiej unikaj. Choć kiedyś podłączałem 4ohm samochodowe pod wzmacniacz 8ohm i nic się nie stało.

Sosna91
24-09-11, 21:15
kwestia też umiejscowienia głośników, kumpel siedzi w car audi i miał mase róznych, głośnik zamontowany np w skrzyni cisnieniowej o ile nie jest jakis badziew wytzyma duzo więcej watt niz ma, np jesli ma 300watt rms a kumpel dawal na niego ze wzmaka i 500watt i gral czysto, ale gdyby był w skrzyni szczelinowej bądz bass reflex to juz by było po głosniku.