Zobacz pełną wersję : Dieta na mase do oceny
Witam!
To jest moja dieta do oceny:(moj cel - masa)
Ektomorfik, 17 lat, 58 kg, 175 cm
---------------------------------------------------------
1.I Śniadanie
Płatki owsiane, 100 g
Mleko 2%, 250g
Rodzynki
Oliwa z oliwek
Banan
2.II Śniadanie 11.30
Bułki grahamki 100g (2 szt.)
twarozek wiejski / tunczyk
Masło roślinne
3.
Ziemniaki
Makrela / piers z kurczaka 100g
4.
Ziemniaki
piers z kurczaka 100g
zurawina
jablko
banan
5.
chleb gracham(4kromki.)
tunczyk / ser twarogowy
6. Kolacja 22.30
chleb gracham(4kromki.)
Ser twarogowy półtłusty / tunczyk
Oliwa z oliwek
2 banany
Stosujac tę diete przez 4 dni - przybralem prawie 1kg.
Mimo że wychodzi 2g białka na kg m.c. na dobę, to razi w oczy śniadanie np. 100g kurczaka - mało. Chociaż ze 150. Gdzie warzywa?
Chcesz powiększyć mięśnie czy się zalać tłuszczem?
Ok wiec malo miesa. Postaram sie jesc wiecej chodz zobacz na moja mala mase.
Jakie warzywa powinienem jesc w ciagu dnia i ile ?
Chcialbym oczywiscie nabrac masy miesniowej.
Dlaczego razi w oczy sniadanie jak wskazuje sie jesc platki owsiane.
Niekoniecznie stawiaj na mięso.kurczak jest malo wartosciowy. Ryby, jaja.
Śniadanie lipa bo masz jakieś 11g białka z owsu, niepelnowartosciowego i 8g z mleka.... Mleka.... Nie jest to wskazane źródło białka. Lepiej walnij owsiankez wodą i mlekiem pół na pół gotujac 3 minuty, dodaj miód. A do tego 3 jaja na miękko bądź jajecznica wolna.nawet ok 35g białka wyjdzie.a z rana po nocy jak znalazł.
Warzywa? Kwestia wyboru. Najlepiej surowe ew. al dente
http://img41.imageshack.us/img41/1286/imag0596n.jpg
Właśnie skroilem
http://img153.imageshack.us/img153/161/imag0600l.jpg (http://img153.imageshack.us/i/imag0600l.jpg/)
''kurczak jest malo wartosciowy''
to ja juz nierozumiem. przeciez piersi z kurczaka maja duzo bialka to jak sa malo wartosciowe ? wiekszosc poleca jesc piersi z kurczaka.
wiec na rano bede jadl mniej owsianki ale jajecznice z 3 jaj bo samych jajek nie znosze.
do tego owoce jakie najlepiej jesc ?
Pierś z kurczaka wbrew pozorom nie zawiera aż tak dużo niezbędnych aminokwasów, minerałów czy niektórych witamin jak np wołowina czy mięso królicze. A kurczak jest popularny bo zawiera sporo białka, ma mało tłuszczu no i przede wszystkim jest sporo tańszy
kurczak się wylansowałbo tanni. nieważne że pełen chemii. owoce wszystkie. są zdrowsze niż mięso ;)
czerwone grejpfruty są bardzo zdrowe. nie żałuj
wiec musze miec tego kurczaka w diecie bo przeciez ne osiagne oolo 130 g bialka.
Czy sliwki sa dobre do diety ? Bo mam kolo domu drzewo i moge jesc ile chce.
Czyli ogolnie dieta dobra ? narazie przybralem 2 kg w niecaly tydzien.
Na sniadanie bede robil tez omlet z tunczyka w ktorym sa m.in: tunczyk, 2 jajka i 120 g platkow owsianych.
nie przygladalem sie dokladnie diecie. ja waze ponad 1,5 raza tyle co ty wiec mam inne troche zapotrzebowanie
jak w Lodzi w WOKU mi nalozyli 100g kurczaka to musialem zamowic druga porcje :P
jem okolo 150 g kotleta jako drugi obiad.
po treningu i niektorych posilkach jem banany(3-4) i zurawine.
Mam zamiar kupic pestki dyni dla uzupelnienia bialka, jest to dobre do diety ?
Pozatym czy sliwki tez beda dobre dla diety ? Nie mam zamiaru sie nimi zapychac, ale zjesc pare miedzy posilkami jezeli to cos dobrego da.
Wrzucic mozesz jeszcze maslo orzechowe do diety, zawiera sporo bialka i tluszczy ktorych potrzebujesz. Tylk ozanim kupisz maslo obejzyj sklad bo dobre maslo zawiera spora ilosc bialka nawet do 40% a te tansze ok 14-18% i bardzo duzo tluszczu , wiec staraj sie wybierac te najlepsze. Z rana lyzka masla do sniadania bardzo sie nadaje i dobrze smakuje. Owsiana z lyzka miodu tez moze byc ale sniadanie faktycznie masz troche ubogie tak wiec jajka jak adler wyzej pisze trzeba takze szamac bo to dobra porcja bialka jest.
Z mies faktycznie kurczak jest popularny bo jest chudy i w miare ma duzo bialka, jednak miesa trzeba mieszac, bo i wieprzowe i wolowe jest bardzo dobre. Najlepsze ponoc krolicze jednak w naszym kraju za drogie nadal by sie nim tylko zywic.
Z owocow to ogolnie wszystkie sa zdrowe jednak wszystkie owoce zawieraja sporo cukrow wiec przesadzac nie ma co, lepiej zrec warzywa jak juz cos miedzy posilkami chcesz sobie zjesc. Ja w pracy jak mialem na cos ochote a nie chcialem podjadac to marchewke mialem i sobie szamalem.
@Alder btw w WOKU to najlepsze sa kuleczki sezamowe :) te ta robione z fasoli itp.
Wrzucic mozesz jeszcze maslo orzechowe do diety, zawiera sporo bialka i tluszczy ktorych potrzebujesz. Tylk ozanim kupisz maslo obejzyj sklad bo dobre maslo zawiera spora ilosc bialka nawet do 40% a te tansze ok 14-18% i bardzo duzo tluszczu , wiec staraj sie wybierac te najlepsze. Z rana lyzka masla do sniadania bardzo sie nadaje i dobrze smakuje. Owsiana z lyzka miodu tez moze byc ale sniadanie faktycznie masz troche ubogie tak wiec jajka jak adler wyzej pisze trzeba takze szamac bo to dobra porcja bialka jest.
Z mies faktycznie kurczak jest popularny bo jest chudy i w miare ma duzo bialka, jednak miesa trzeba mieszac, bo i wieprzowe i wolowe jest bardzo dobre. Najlepsze ponoc krolicze jednak w naszym kraju za drogie nadal by sie nim tylko zywic.
Z owocow to ogolnie wszystkie sa zdrowe jednak wszystkie owoce zawieraja sporo cukrow wiec przesadzac nie ma co, lepiej zrec warzywa jak juz cos miedzy posilkami chcesz sobie zjesc. Ja w pracy jak mialem na cos ochote a nie chcialem podjadac to marchewke mialem i sobie szamalem.
@Alder btw w WOKU to najlepsze sa kuleczki sezamowe :) te ta robione z fasoli itp.
Ok, Maslo orechowe zakupie.
Na ''pierwszy obiad'' jem glownie piersi z kurczaka, rybe, mieso wieprzowe i do tego 3/4 talerza ziemniakow :D
Ziemniaki zamieniaj tez z kaszami i makaronami co by bylo jakies urozmaicenie.
Kasza gryczana - niski indeks glikemiczny i ogólnie zdrowa
Makaron żółty durum, brązowy.
Ryż najlepszy ponoć dziki
Owsiane do mięsa też dają radę ;)
@ Kitamo, ja wolę gołe mięso u chińczyka. Kaczka w sosie pekińskim.... Najlepiej jednak irlandzką wersję kurczaka lub wołowiny po syczuańsku
wiec musze miec tego kurczaka w diecie bo przeciez ne osiagne oolo 130 g bialka.
Jeśli spożyjesz 100g białka na dobę to też będzie dobrze. Chcesz rosnąć pamiętaj o węglowodanach.
Z owocow to ogolnie wszystkie sa zdrowe jednak wszystkie owoce zawieraja sporo cukrow
A to ciekawe. W masłach orzechowych jest sporo więcej cukru.
czy weglowodany moge uzupelniac np rodzynkami, zurawina i innymi bakaliami ?
Jeśli rodzynki to winogrono, to wegle z nich to glukoza. Dowiedz się jaka różnica między glukoza a węglami.z ryżu np