Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie co do odzywek dla poczatkujacego.

nexus123
06-09-11, 14:25
witam wszystkich:razz:
Po 1.
chialbym sie dowiedziec w 1 zdaniu czym są suple ?:neutral:

Po 2.

mam 17 lat / waze 57,5kg / 175 cm wzrostu.

Cwicze okolo 3 tygodni na mase i stosuje diete. Jestem chudy i chcialbym oczywiscie nabrac masy miesniowej.
jakie odzywki polecacie na poczatek? zebym nabral najszybciej masy miesniowej / dostal szybkiego rozrostu miesni (oczywiscie chce odrzywki bezpieczne dla zdrowia), czytalem ze takie dobre odzywki stosuje sie po kilku miesiacach treningu ?
Czy mutant mass bedzie dobre ? czytalem o tym ze jest to jedna z najlepszych gainerow i przy mojej diecie pomoze mi na mase.

nexus123
06-09-11, 14:33
jeszcze pytanie :D

Wiadomo ze chcialbym jak najszybciej nabrac masy i pytanie czy moge amatorsko jezdzic na krosie ? 2-3 razy w tygodniu ? Czy tylko bede spalal kalorie i nic z tego nie bedzie ?

Hellmut89
06-09-11, 15:29
1. Suplementy bierzesz dla uzupełnienia diety w niezbędne składniki.

2. Wklej swoją dietę bo widać po wadze że bardzo chudy jesteś. Dużo jedz i nie myśl też że po takim mutant masie niewiadomo ile przytyjesz. Na początek to sobie zakup Omege 3, Magnez+B6 i dopracuj diete(to według mnie są podstawy), później pomyśl może nad białkiem i aminokwasami, na gainery to szkoda siana, a na kreatyne u ciebie za wcześnie.

3. Ty nawet jak chodzisz to spalasz kalorie, możesz sobie jeździć, tylko jedz jak facet i tyle.

nexus123
06-09-11, 16:15
1. Suplementy bierzesz dla uzupełnienia diety w niezbędne składniki.

2. Wklej swoją dietę bo widać po wadze że bardzo chudy jesteś. Dużo jedz i nie myśl też że po takim mutant masie niewiadomo ile przytyjesz. Na początek to sobie zakup Omege 3, Magnez+B6 i dopracuj diete(to według mnie są podstawy), później pomyśl może nad białkiem i aminokwasami, na gainery to szkoda siana, a na kreatyne u ciebie za wcześnie.

3. Ty nawet jak chodzisz to spalasz kalorie, możesz sobie jeździć, tylko jedz jak facet i tyle.

1. Ok

2.Diete stosuje od 1 tygodnia ( a raczej przyzwyczajam sie )

1.
I Śniadanie 6.30
Płatki owsiane / jajecznica / tunczyk
Rodzynki
Oliwa z oliwek

2.
II Śniadanie 10.30
Bułki grahamki 100g (2 szt.)
twarozek wiejski / tunczyk
Masło roślinne

3.
Obiad
Makaron dwujajeczny
Makrela / kotlet / jajko sadzone
4.
piers z kurczaka
Słonecznik, nasiona
jablko
banan

5.
chleb pelnoziarnisty
makrela wedzona
ser zolty / tunczyk / twarozek wiejski

6. Kolacja 22.30
chleb pelnoziarnisty / bulka grachamka
Ser twarogowy półtłusty
Oliwa z oliwek

Mniej wiecej mam taka diate.

Nie mysle ze po tym przytyje zbyt duzo bo to jedynie uzupelnia moja diete. Omega 3 + Magnez + B6 juz jem.

3.Ok

alder
06-09-11, 21:46
Po 1.

Po 2.

Cwicze okolo 3 tygodni na mase i stosuje diete. Jestem chudy i chcialbym oczywiscie nabrac masy miesniowej.
jakie odzywki polecacie na poczatek? zebym nabral najszybciej masy miesniowej / dostal szybkiego rozrostu miesni (oczywiscie chce odrzywki bezpieczne dla zdrowia), czytalem ze takie dobre odzywki stosuje sie po kilku miesiacach treningu ?
Czy mutant mass bedzie dobre ? czytalem o tym ze jest to jedna z najlepszych gainerow i przy mojej diecie pomoze mi na mase.

czesc
mam 27 lat

suplemety to dodatki do diety. czyli jesli bedziesz dbac o diete, to sa one albo niepotrzebne albo tylko mala ich czesc.

o diecie musisz poczytac.

jak w Twoim wieku tez bylem patyk i trzymalem sie zasady 2g bialka na 1 kg masy ciala na dobe. rosly miesnie gdy pierwszy raz zaczalem pakowac ale ignorancja zasad diety sprawila ze i bebech i ryj. bo nikt kto sie zna nie powiem ze +20 kg na wadze w 6-9 miesiecy to normalne i zdrowe. nie dosc ze cwiczylem wersje disco: klata- buc - tric, to co mialem lapke (z 32cm na 39) i klate ale bebech i facjate zbyt spompowana. a wiesz czemu ? bo zarlem duzo i byle co i mimo ze sie bawilem w kreatyny i amonokwasy i hmb, to co z tego ?
dlatego polecam ci nie sluchac nikgo kto tylo laduje kase w suple a wziac sie za diete. i poznaj istote diety, co jesc i kiedy. ile i po co.

posilek 4 - lipa jak na mase

pisz jaka ilosc produktow.

wylicz zapotrzebowanie bialka na dobe- podziel na <ilosc posilkow+1> i masz, ze np w kazdym posilku dostarcz - 30g bialka. z weglami musisz tez sie obyc bo jak za duzo to sie spasiesz, jak w sam raz - bedzies stal w miejscu - jak \a malo bedziesz spadal

Damianpfighter
06-09-11, 21:58
Po 1.

Po 2.

Weź mi giń z oczu koleś bo krew mnie zalewa. Osoby które tutaj są rejestrowane powinny przechodzić test jakiś nim się tutaj pojawią.

Zły dzień,oj bardzo zły.

luo
06-09-11, 22:32
Przy Twojej wadze gainer będzie zbędny, bez problemu dostarczysz tyle jedzenia ile potrzebujesz. Nie musisz liczyć wszystkiego z kalkulatorem, ale trochę pracy musisz w to włożyć. Jedz dziennie ok 2g/kg masy ciała białka, 5g/kg węglowodanów i 1g tłuszczy. Jak będzie za mało to możesz podbić węglowodany do 6g/kg, a białko do 2,5g/kg. W necie bez problemu znajdziesz dziennik posiłków vitalmax, tam wszystko łatwo sobie policzysz. Pamiętaj, że w każdym posiłku ma być pełnowartościowe białko (jaja/ryby/mięso/twaróg czy serek wiejski), jakieś źródło węglowodanów złożonych(bez ostatniego posiłku) i zdrowe tłuszcze.

zajrzyj tutaj http://www.e-gym.pl/showthread.php?32407-Jak-dobrze-zacz%B1%E6-swoj%B1-przygod%EA-z-kulturystyk%B1 (http://www.e-gym.pl/forumdisplay.php?25-Dla-zielonych) podpiąłem tam sporo ciekawych linków

nexus123
07-09-11, 18:50
znalazlem dziennik vitalmax i sie z nim zapoznaje

dlaczego 4 posilek zly skoro wiekszosc mowi ze trzeba jesc piersi z kurczaka ?

luo
07-09-11, 22:21
Za mało węglowodanów

nexus123
07-09-11, 22:38
co powienem dodac do 4 posilku ? I czy moge zmieniac kolejnosci?Np zamiast o 22:30 jesc ser twarogowy to jesc tunczyka w puszce ?
Ile bananow powinienem zjesc dzienie ?
czy bedzie dla mnie dobra odzywka ''Mass Up'' ?

luo
07-09-11, 23:16
Równie dobrze możesz zjeść na kolację jaja czy jakieś mięso. Banany to nie jest najlepsze źródło węglowodanów, masz tam tylko koło 20%, a im bardziej dojrzałe tym mają mniej skrobi kosztem fruktozy, glukozy czy sacharozy. Po treningu czy między posiłkami możesz zjeść ale raczej nie opieraj na nich posiłku.
Skład mass up mówi sam za siebie, ja bym nawet na to nie patrzył

nexus123
08-09-11, 11:51
Równie dobrze możesz zjeść na kolację jaja czy jakieś mięso. Banany to nie jest najlepsze źródło węglowodanów, masz tam tylko koło 20%, a im bardziej dojrzałe tym mają mniej skrobi kosztem fruktozy, glukozy czy sacharozy. Po treningu czy między posiłkami możesz zjeść ale raczej nie opieraj na nich posiłku.
Skład mass up mówi sam za siebie, ja bym nawet na to nie patrzył

posilku na bananach nie mam zamiaru opierac, chcialbym jesc je tylko po kazdym posilku (czyli 6 razy dziennie) - bedzie to dobre ?

czyli massup to shit i nie kupowac tego ? Wiem ze gainer to jedynie uzupelnienie diety ale juz mam diete wiec teraz myle nad jakims gainerem. Za jakis miesiac chcialbym kupic jakis gainer - ale niewiem jaki.

fallenursus
08-09-11, 12:03
Jak masz diete dobra to po kiego ci ten gainer he? Ogarnij to jakos lepiej i nie wmawiaj sobie ze musisz cos kupic:)
kup se jakies ciuchy.

nexus123
08-09-11, 12:40
hmm, raczej chcialbym przyspieszyc rozrost masy bo nie chce juz tak chudo wygladac i chodzby to malo dalo ale zawsze cos :)) a pieniedzy mam dosc na takie odzywki. Wiec jesli to jest biezpieczne dla zdrowia i na cos sie to przyda to chcialbym takie cos kupic, ale jak naprawde nie ma sensu - no to nie.

nexus123
08-09-11, 13:46
hmm dalo by sie zastapic jedzenie jajek czyms innym ? Bo szczeze to nienawidze jajek - zygac mi nie po tym chce. Jedynie co zniose to jajko sadzone i jajecznice.

Czy jedzenie w szkole ( kolo 11-12 ) bulki z tunczykiem + bulki z serem zoltym + banany - Bedzie dobre/wystarczajace ?

fallenursus
08-09-11, 14:08
Miarka bialka+kubek platkow owsianych+duza lycha masla naturalnego orzechowego lub migdalowego+poltorej szklanki mleka wszystko do szejkera i masz gainer i nie marudz juz

nexus123
08-09-11, 21:37
Nikt tu nie marudzi..Pozatym dzieki! sproboje zastosowac

luo
08-09-11, 22:52
Gainer jest zbędny.. ważąc niecałe 60kg bez problemu zjesz tyle kcal ile potrzebujesz i jeszcze będziesz chodził głodny. Jak masz za dużo kasy to go kup, tylko że bez dobrego jedzenia to będzie tak jakbyś tam sypał mąkę za 1,5zł/kg
Ja tam bym z owocami nie przesadzał, 2 góra 3 banany dziennie w zupełności wystarczy. A jak masz taki apetyt to kładź na talerz 2x więcej mięsa

nexus123
09-09-11, 09:21
Gainer jest zbędny.. ważąc niecałe 60kg bez problemu zjesz tyle kcal ile potrzebujesz i jeszcze będziesz chodził głodny. Jak masz za dużo kasy to go kup, tylko że bez dobrego jedzenia to będzie tak jakbyś tam sypał mąkę za 1,5zł/kg
Ja tam bym z owocami nie przesadzał, 2 góra 3 banany dziennie w zupełności wystarczy. A jak masz taki apetyt to kładź na talerz 2x więcej mięsa

Dzieki :)