Zobacz pełną wersję : kreatyna na pierwszy cykl
witam. chce rozpaczac pierwszy cykl na kreatynie. chciałbym żeby to było creapure i tylko w proszku (nie wiem czy ta forma występuje w kapssułkach). zastanawiałem sie nad kreatyna creapure z fitmaxa ale znalazłem jeszcze Olimp CREAPURE MONOHYDRATE POWDER. ktora z tych dwoch jest lepsza? macie porownanie? albo macie cos innego?
fallenursus
20-07-11, 17:56
Bierz te tansze creapure.
tzn ta z fitmaxa czy inna jakas tansza?
fallenursus
20-07-11, 18:56
Ftmax bedzie ok
a dawkowanie 5g naczczo w DNT i w DT 5g naczczo i 15g po bedzie ok?
jesli takie dawkowanie jest wporzadku to wychodzi ze 600g starcza na 7,5 tygodnia cwiczen (3 dniowy split) i czy tyle czasu moze trwac pierwszy cykl? bo pisza na tej kreatynie ze max 6 tyg i przerwa 4 ? czy cykl moze byc dluzszy niz nawet te 7,5 tyg?
ee dobrze rozumiem;
dnt; 5g na czczo
dt; 5g na czczo , 15g po treningu?
tak powinieneś dawkować:
dnt; 5g na czczo, 5g około treningowo
dt 5g na czczo , 5g po treningu (a jeśli chcesz to jeszcze możesz walnąć 5g przed treningiem)
może trwać dłużej niż 7,5tyg, zrób najlepiej na ten pierwszy cykl tak jak tu planujesz aż do skończenia puchy później chcesz to trochę "odpocznij" od tej krety i najwyżej jak ci posmakuje to wtedy sobie zrobisz kolejny na niej cykl dłuższy ;p
dawkowaine tak jak patriot napisał bedzie ok. Cykl 6-8tyg
a takiego dawkowania jak ja napisalem nie stosuje sie?
a jak mowisz ze potreningowo 5g to razem z weglami brac tak? ile tych wegli 50g? i za jakies 15min białko 40g?
a białko i wegle w DNT to dodtkowo brac tylko w razie brakow w diecie tak? ;P
Jak chcesz to możesz brać 2x 5g w dnt tylko po co? skoro straty kreatyny w mięśniach są w te dni znikome? Przez pierwszy tydzień jak najbardziej, mięśnie szybciej nasycą się kreatyną. Potreningowa porcja krety powinna być największa, bo wtedy zapasy są najbardziej uszczuplone, no i tworzy się tzw "okno anaboliczne" = kreatyna zostanie lepiej wykorzystana
Cykl krótszy niż 10-12tyg jest bez sensu.. ile zdążysz dołożyć czystego mięsa przez 6tyg?? 1kg?? Mtm brał prawie cały rok i co, siła mu spadła po tych 6tyg? Kreatyny jest w mięśniu albo więcej albo mniej, obciążenie nerek przy tych dawkach jest znikome.
No ale co człowiek to inna opinia, jak ze wszystkim.http://img831.imageshack.us/img831/4679/morda.gif
Co do łączenia krety to są różne szkoły, jedni biorą razem węgle proste, białko, kretę, inni mono z węglami i po 30 minutach serwatka, bo co prawda serwatka nie zalega na żołądku ale białko obniża ph w żołądku co utrudnia wchłania się kreatyny, a węgle pomogą w "transportowaniu" kreatyny do mięśni
Tak jak Kowal pisze, w dnt kopiasta lyzeczka z rana starczy(nie wiem czy tam 5 czy 7 gr-nie liczę bo mono jest na tyle tanie ze nie ma co wyliczac). W dt z rana to samo i 2x tyle po treningu, ja tak jadlem i bylem zadowolony. Kretę jaką ostatnio bralem to Optimum, zakupiłem znów 900 gr, mogę śmiało polecić.
fallenursus
25-07-11, 00:58
No ten co kuje.
kujon.
Pojebało mi się bo wcześniej czytałem jakis post Kowala w innym temacie,hehe. Miałem Luo na myśli, sorry
Jak chcesz to możesz brać 2x 5g w dnt tylko po co? skoro straty kreatyny w mięśniach są w te dni znikome? Przez pierwszy tydzień jak najbardziej, mięśnie szybciej nasycą się kreatyną. Potreningowa porcja krety powinna być największa, bo wtedy zapasy są najbardziej uszczuplone, no i tworzy się tzw "okno anaboliczne" = kreatyna zostanie lepiej wykorzystana
Cykl krótszy niż 10-12tyg jest bez sensu.. ile zdążysz dołożyć czystego mięsa przez 6tyg?? 1kg?? Mtm brał prawie cały rok i co, siła mu spadła po tych 6tyg? Kreatyny jest w mięśniu albo więcej albo mniej, obciążenie nerek przy tych dawkach jest znikome.
i
6 tygodni to też dobra opcja. Są badania gdzie przy stałej suplementacji 3miesiące mimo ciągłej podaży stężenie spada po wysyceniu mięśni. I branie kolejnych dawek nic nie daje. ATP odnawia się bardzo szybko i wcale nie trzeba krety brać po treningu. Nasycenie mięśni powoduje ,że mają stałe źródło energii. Zresztą i bez krety. Jeśli Ty twierdzisz,że 6tygodni nie ma sensu to spoko tyle,że jest ,bo rośnie i siła i obwody i dowody na to są.
Damianpfighter
25-07-11, 16:41
Luo swoja wypowiedzią zniechęciłeś kolegę ;) Fart że mamy takiego KowalX :)) Jeśli chodzi o kreatynę to się z nim zgodzę w zupełności. Zwiększa siłę oraz obwody i to bez dwóch zdań. 1 kg przez 6 tyg? Nie no Luo z tym to przesadziłeś... 1kg to można zrobić na jogurcie naturalnym w 2 dni ;p
nawiazala sie dyskusja i bardzo dobrze bo o to chodzi :)
na pierwszy cykl mysle ze 600g bedzie wystarczajaco. sprawdze jak na nia reaguje organizm. ale prosze powiedzcie mi jeszcze cos o tym dawkowaniu. ktore powinno sie stosowac?
Damianpfighter
25-07-11, 19:07
Jak Patriot Tobie napisał będzie ok.
Kowal, nie piszę przecież, że przez 6tyg nie będzie żadnych efektów. Były też badania stwierdzające negatywny wpływ kofy na kretą co okazało się bzdurą i nie mówię tu tylko o tym jednym przypadku, bo można znaleźć tego więcej
Obwody na plus tylko trzeba wziąć przecież pod uwagę większą retencję wody w pierwszych tygodniach, czyż nie? Jeśli widzę, że kreta bez fazy ładowania zaczyna na mnie działać dopiero koło 3tygodnia to po co miałbym ją 3tyg później przerywać? dla mine to głupota. Ale jak to stwierdzono? poprzez większe stężenie kreatyniny w moczu? pytam bo niewidziałem badań naocznie
1 kg przez 6 tyg? Nie no Luo z tym to przesadziłeś... 1kg to można zrobić na jogurcie naturalnym w 2 dni ;p
to był sarkazm?
Kowal, nie piszę przecież, że przez 6tyg nie będzie żadnych efektów. Były też badania stwierdzające negatywny wpływ kofy na kretą co okazało się bzdurą i nie mówię tu tylko o tym jednym przypadku, bo można znaleźć tego więcej
Nie widziałem badań tylko forumowe wypowiedzi.
Obwody na plus tylko trzeba wziąć przecież pod uwagę większą retencję wody w pierwszych tygodniach, czyż nie?
Są również badania gdzie mierzono wyłącznie tkankę mięśniową.
Jeśli widzę, że kreta bez fazy ładowania zaczyna na mnie działać dopiero koło 3tygodnia to po co miałbym ją 3tyg później przerywać? dla mine to głupota.
Jeśli szybciej wysycisz mięśnie szybciej przestanie działać. Pierwsze efekty zależne są od tego kiedy osiągnie odpowiednie stężenie w mięśniach co jest indywidualnym czynnikiem. Przy nasyceniu nawet podczas podaży zewnętrznej stężenie po pewnym czasie i tak spada. Dłuższe baranie ma sens tylko przy małych dawkach podtrzymujących.
Ale jak to stwierdzono? poprzez większe stężenie kreatyniny w moczu? pytam bo niewidziałem badań naocznie
to był sarkazm?
http://books.google.pl/books?id=nPJaTdp47mcC&pg=PA182&lpg=PA182&dq=volek+1999+kreatin+25g&source=bl&ots=HGsy8Meiou&sig=g-q2d8RaBWqvW2Q03KftW7odV6A&hl=pl&ei=6OMtTo6uEIaFhQfzwcGqCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBkQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
Dzięki za link, ciekawa książka, przeczytałem cały rozdział o kreatynie i jak znajdę trochę czasu to na pewno przejrzę resztę.
Domyślam się, że też ją przeczytałeś. Opisali ciekawe badania, tak w dużym skrócie:
Pearson et al. (1999) Zbadano grupę osób (piłkarzy) przyjmującą 5g przez 70dni. W porównaniu z placebo wzrosła siła w wl, siadach i power clean dla jednego powtórzenia
Pearson et. al. (1999) również zauważył wzrost siły w WL (1powt) w grupie przyjmującej 20g/3dni następnie 10g/39dni
Volek et al (1999) 25g kreatyny przez 5dni, potem 5g przez 77. Suplementacja ta zaowocowała większym wzrost siły dla 1powt w porównaniu do grupy placebo.
Więc czy warto przerywać cykl po 6tyg i tracić te 2-3najważniejsze powtórzenia w ostatniej serii? bo jak widać wyżej dłuższa suplementacja również przynosiła rezultaty. Niech każdy odpowie sam, dla mnie to jest oczywiste.
pozdr
Jeśli zrobisz cykl np. miesięczny, przerwa i kolejny miesięczny,a z drugiej 3miesiące ciągłe nie koniecznie w pierwszym przypadku coś stracisz. Tym bardziej ,że widać przy długim braniu spadek stężenia mimo podaży.
reasumując:
faze nasycenia olac i brac przez caly cykl DNT 5g naczczo i 5g w w porze treningowej a DT 5g naczczo i 5g po treningu?
czyli to wychodzi 10g dziennie czyli czyli 600g starczy na 8,5 tyg? czy to nie za dlugo? z wypowiedzi wywnioskowalem, ze potrzeba ok 3 tyg by organizm sie nasycil czyli pozostanie 5,5 tyg.
Witam
Kreatynę stosujesz na rozbudowa włókien mięśni.
Powinno się stosować na czczo w dni nie treningowe, w treningowe 3 razy na czczo, przed treningiem 30 min i po treningu 30 min.
Aby przygotować mięśnie do tego że będą miały wysiłem i żeby miały możliwość budowy i po traningu aby dostarczyć czego braknie. Najlepiej jeszcze białeczko podrzucić to już wogóle ładnie bedzie puchło wszystko.
Jak by co to mam na zbyciu kreatynę SCITECA
Polecam. Sprzedaje świeżutkie opakowanie bo akurat kupiłem mocniejszą fuzje kreatyn w promocyjnej cenie.
Pozdrawiam
fallenursus
28-07-11, 15:26
http://www.wordpress-plugin-solution.com/wp-content/uploads/2011/05/ban_hammer.jpg
haha co to w ogole mial byc za post?
a pytanie ponawiam :)
Fallen zniszzczysz :D
co do tematu ..
Czesc sportowcow jedzie na kreatynie i caly rok na okraglo 5-6g dziennie i czy faktycznie efekty sie utrzymuja przez caly ten okres? Czy jest w takich przypadkach zalecane by moze robic przerwe co kilka tygodni na 5-6 dni by znow wejsc w faze nasycania sie miesni przez podawanie stalej dawki kreatyny czy raczej jest to zbedne i stopien nasycenia kreatyna utrzymuje sie przez caly okres stosowania (W tym wypadku caly rok na okraglo) bez wyraznego spadku?
Z tego co pamiętam Słodkiewicz też zalecał brać koło 12tyg, a potem zrobić krótką przerwę. Ciekawi mnie też jedno, dlaczego dzieci z chorobami nerwowo-mięśniowymi leczy się po kilka miesięcy kreatyną skoro teoretycznie jej stężenie spada po nasyceniu się komórek?
moze leczne sa tez z kilkodniowymi przerwami ? najwiekszy bonus teoretcznie jest w chwili pelnego nasycenia komrek, wiec moze patent w tym by jednak przy dlugich cyklach co jakis czas robic kilka dni przerwy by moc znow nasycic miesnie.
ale jaja znowu ten cały mtm zamknąl teamt o kretatynie i dal link do atykulu z 2009 roku,żebym sobie poczytal , wiec wg zasad i mody panującej ten art jest przestarzały 3 LATA KOCHANY MTM-IE:)
ZAMYKAJ ,POZAMYKAJ wszystkie dzialy ,gdzie jest słowo kreatyna
fallenursus
27-09-11, 21:45
Get off the juice.