PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta do treningu spartakusa

Gwido
17-07-11, 15:14
Witam. Moglby mi ktos poradzic jaka diete powinienem zastosowac do tego treningu: http://www.menshealth.pl/fitness/Trening-Spartakusa-wiecej-miesni-lepsza-rzezba-4075.html ?
Pozdrawiam

kitamo
17-07-11, 17:55
Diety nie robi sie pod trening, a pod konkretne zapotrzebowanie. Jesli chcesz przeprowadzic redukcje to musisz wyliczyc sobie bilans kaloryczny i nieco go zmniejszyc. Najwazniejsze to jesc dobre jakosciowo posilki (nie tylko jesc mniej), bo czesto obciecie bilansu kalorycznego nie wiaze sie z jedzeniem mniejszej ilsoci a zmiana sposobu zywienia i tego co spozywamy. Na poczatek wystarczy ze ograniczysz cukry (słodycze, słodkie napoje zamieniasz na wode) i bedziesz jadl sniadanie ktore bedzie bogate w weglowodany a w ciagu dnia spozywasz ich znacznie mniej. W wiekszosci przypadkow jesli ktos nie ma olbrzymiej nadwagi taka zmiana w zupelnosci wystarcza by zrzucic nieco kg i nie cierpiec na tym. Do tego cwiczenia aerobowe i waga leci w dol.
Te super treningi z tego typu pisemek to bardzo mocno wyolbrzymione sa, i efekty tego typu ktory tam prezentuja w 60% pochodza wlasnie z odzywiania a nie samych cwiczen.

Gwido
17-07-11, 19:21
kitamo, do tej pory stosowałem następującą dietę ale na masę :
posiłek 1 9.00
100 g płatków owsianych
200ml mleka
jajecznica z 4 jajek na margarynie + pomidor
3 kromki pieczywa razowego
cherbata

posiłek 2 12.00
4 kromki pieczywa razowego
4 plastry filetu z indyka + warzywo
szklanka soku pomarańczowego

posilek 3 15.00 przedtreningowy
torebka ryzu
100 g filetu z indyka

16.00 - 17.00 trening
po treningu 2 banany

posiłek 4 18.00 potreningowy
torebka ryzu
100 g filetu z indyka

posiłek 5 20.00
Serek wiejski 200g

posiłek 6 22.00 / 23.00
twaróg chudy 100 g

czy mógłbym taka diete przekształcić na rzeźbę? Pozdrawiam

Gwido
17-07-11, 19:40
własciwie tak sie teraz zastanawiam co mam robic. tzn wrzuce moze moja sylwetke i doradzicie czy mam robic rzezbe czy mase4962

Pusia
17-07-11, 20:04
mase, nie ma w czym rzezbic :)

Gwido
17-07-11, 20:22
hmm a jak sie mam uchronic przed tym tluszczem co mi sie odklada na brzuchu i z tyłu pleców? jest jakis sposob by go spalic przy diecie na mase? z gory mowie ze nie bd sie wspomagac zadnymi odrzywkami itp..

luo
17-07-11, 20:23
Z czego Ty chcesz robić rzeźbę?;]
Jak będziesz jadł w miarę czysto i nie będziesz podjadał między posiłkami, to nic nie będzie się odkładało. Na razie przejrzyj wszystkie podwieszone artykuły z działu dieta dot. diet masowych

Gwido
17-07-11, 20:49
posiłek 1 9.00
100 g płatków owsianych
200ml mleka
jajecznica z 4 jajek na margarynie + pomidor
cherbata

posiłek 2 12.00
4 kromki pieczywa razowego
4 plastry filetu z indyka + warzywo

posilek 3 15.00 przedtreningowy
torebka ryzu
100 g filetu z indyka

16.00 - 17.00 trening
po treningu 2 banany

posiłek 4 18.00 potreningowy
torebka ryzu
100 g filetu z indyka

posiłek 5 20.00
Serek wiejski 200g

posiłek 6 22.00 / 23.00
twaróg chudy 100 g

oto moja dieta. 75kg. nie wyliczałem tego wszystkiego z kalkulatorem w rece, glownie patrzylem na to by bialka i weglowodanow bylo sporo.

DTX
17-07-11, 21:45
wiecej kury, za duzo pieczywa, dodaj jakis makaron, ziemniory. ogolnie za malo bialka masz, wegli jakby przeliczyc to tez malutko, z 300g si eni uzbiera. dorzuć oliwy z oliwek troche. znajdz sobie jakas diete z podwieszonych, bo ta ssie.

Gwido
17-07-11, 21:56
ta diete ulozylem wg, tego czym dysponuję. wiecej INDYKA moge dołozyc spokojnie :D mowisz za duzo pieczywa a po chwili ze na malo wegli ;p pieczywo to weglowodany nie?

DTX
17-07-11, 22:08
chodzi mnie, ze za bardzo polegasz na tym źródle węglowodanów. jedz więcej ziemniaków/ryzu/makaronu nizeli pieczywa.

Gwido
17-07-11, 22:21
ok. rozumiem. zwieksze jeszcze ilosci piersi z indyka i to tyle co moge zrobic. jadlem na poczatku jeszcze tunczyka.. ale juz po prostu nie moge tego smaku zniesc! :D zastąpiłem go serkiem wiejskim.

mtm
18-07-11, 02:03
Znowu to samo lipne treningi po necie i pytania co dobrze jeść .... nigdy to sie kurwa nie zmieni .

Pioter1994
18-07-11, 15:53
Ja też miałem zajawkę na różne treningi np: trening 300 Spartan, ale szybko zrozumiałem że to ściemy i bujdy i Tobie też radzę. No chyba że lubisz tracić czas :)

kitamo
20-07-11, 17:39
Gwido, podstawa by w ogole tłuszcz ruszył w dół jest nie tyle co przeliczanie kalorii w diecie i bawienie sie w jedzenie wg rozpiski, podstawa to stosowac sie do prostych zasad, takich jak organizacja dobrych posilkow (z rana weglowodany moga byc w duzej ilosci, w ciagu dnia wiecej bialka a mniej wegli).
Do tego tak jak juz pisalem odstawiasz na bok zbedne cukry (wszystkie napoje zastepujesz woda, slodyczy zero).

Dlaczego w ten sposob podchodze do tematu diety ? dlatego ze jak ktos zaczyna zabawy w diety to po takiej rozpisce jak twoja szybko zaczyna robic sie burdel (wiem to z doswiadczenia bo tez niedawno zaczynalem zabawy w diety), a patrzac na twoje zdjecie to by spalic tluszcz i zrobic dobry zarys miesni nie potrzebujesz na poczatek tak aptekarskiej diety. Bardziej musisz sie skupic na pozbyciu zlych nawykow zywieniowych a pozniej mozesz sobie stosowac bardziej konkretna diete.
Najpierw zacznij od czegos prostego bo nie uwazam by wyliczenie sobie diety na papierze tak jak to zrobiles przekladalo sie na Twoja osobe i odpowiednia aktywnosc fizyczna.
moge to powiedziec po sobie, ze taka gwałtowna zmiana trybu zywienia nie jest zbyt sensowna, wiec zmieniem najpierw nawyki zywieniowe a pozniej do tego ulozylem sobie diete ktorej teraz nawet nie trzymam sie jakos mega konkretnie, jedynie pamietam o podstawowych zasadach takic jak bilans kaloryczny w ciagu dnia, odpowiednia ilosc bialka i weglowodanow w odpowiednich porach dnia i aktywnosci. Wrocila mi ochota na zdrowe warzywa i owoce po wielu latach, a takze wyzbylem sie nalogu picia slodkich napojow i to byl strzal w dziesiatke jesli chodzi o moja redukcje.

Nie czytaj tez bzdur na temat kozackich treningow spartan itp bo to bujdy sa. Nic nie zastapi odpowiednieg oodzywiania sie i jakiejkolwiek aktywnosci fizycznej, niekoniecznie musi byc to mega ciezki trening.

Gwido
20-07-11, 20:48
kitamo, fajnie ze napisałes tego posta. sosuje sie do 6 posilkow dziennie. rano wegle i w posiłkach okolotreningowych. w innych posilkach jest ich znacznie mniej. kazdy posilek zawiara przecietnie 25g białka. pije wode/herbatke. rzadko zdarza mi sie jakis sok. kalori jest sporo bo robie mase zeby, jak to ktos napisał mieć w czym rzeźbić :) cwicze intensywnie 3 razy w tygodniu treningiem Arnolda. (tzn.tym ktory on rozpisał dla nas). od początku wakacji (74kg) przytyłem 2 kg. nie jem słodyczy i nie jem tłusto. jest ok. wrzuce pod koniec wakacji fotke co udało mi sie osiągnąć ciezką pracą.
Pozdro

Gwido
21-07-11, 11:07
słuchajcie tak mi sie nasuneło pytanie jak sniadanie jadlem. jak zjadam owsianke i jajecznice/jajka gotowane, to mam do nich brac pieczywo? czy tyle wgw co jest w płatkach mi wystarczy.

luo
21-07-11, 11:21
Jak dołożysz dwie kromki chleba razowego do jajek, to przecież nic się nie stanie, aby nie był to biały chleb

Gwido
21-07-11, 16:07
tak wiem, cały czas jem ciemne pieczywo. Kiedys slyszalem ze w aptece mozna kupic jakies spalacze tluszczu.. oplaca mi sie to? nie chce po moim masowaniu byc caly zalany.

kitamo
21-07-11, 18:22
nie oplaca sie , te aptecczne spalacze to najczesciej wyciagi z roznych roslin ktore fakt moga wplynac na spalanie ale cena jest nieadekwatna do rezultatow. Ja kupilem jaks czas temu thermo fat burnera i w sumie tak jak mi tu poradzono na forum zjadlem go pod koniec redukcji jako dodatek. na poczatku sie nie oplaca totalnie, wywalona kasa w bloto.
Pij zielona herbate, daje poobny efekt do tych aptekowych specyfikow (na ogol jest to wyciag takze z zielonej herbaty i innych dodatkow)

Gwido
21-07-11, 20:24
ok poczytam o tej zielonej herbacie co tam ciekawego pisze ;) tymczasem łap SOGA . oplaca mi sie kupic bialko w celu uzupelnienia diety? nie chce wyrzucac kasy w błoto, wiec pytam czy są efekty gdy zwieksze jego ilosc w mojej diecie.
pozdro

luo
21-07-11, 23:11
Na razie nie ma sensu, pilnuj jedzenia i będzie ok. Zielona herbata jest dobra ale dopiero w dużych ilościach

kitamo
22-07-11, 09:38
Tak jak luo napisal, bialka nie oplaca sie bo wystarczajaco bedziesz mial go na poczatek z samej diety. Co do zielonej herbaty to dodam jeszcze ze tak jak ze wszystkim, nadmiar tez nie jest wskazany, ale w podobny sposob dzialaja te spalacze z apteki (w wielu przypadkach ich efekt jest pomijalny). Nie ma spalacza takiego ktorego zerzresz i odrazu kilogramy poleca.
Ludzie tez jarają sie jagodami acai - drogie to w diabły, efekty na bank sa ale jest to glownie produkt marketingowy a nie zloty srodek na przyspieszenie spalania tluszczu.

A, nie potrwierdze bo nie testowalem, ale podobno malutkqa lyzeczka majeranku tez daje efekt ;)
Moze i szału nie bedzie ale tani jest :)

Gwido
22-07-11, 13:05
eee to jak mam wpierdzilać jakies ziółka to sie wole diety trzymac az przytyje a potem zobaczymy :D mam jesc na kolacje pol kostki twarogu 100g czy lepiej cała 200g? wtedy bialka bedzie wiecej

luo
22-07-11, 15:28
przed snem równie dobrze może być mięso, jaja czy ryba. 100g będzie troche mało, dodaj do tego zdrowych tłuszczy

Gwido
22-07-11, 15:34
w takim razie zjem cala kostke. czyli oliwa z oliwek tak? a po co tłuszcz na sen?

kitamo
22-07-11, 22:48
Na noc dobry jest tunczyk. W kawalkach dobry jest do zjedzenia bezposrednio, rozdrobniony nadaje sie w sumie do salatki ale polecam Ci w kawalkach.
Twarog sam zjesc moze byc Ci ciezko wiec dodaj przyprawy, lub cos zielonego np. szczypiorek.

Majeranek tak czy siak dobrze bys takze spozywal bo to dobre ziolko ktore pomaga trawic ciezkostrawne pozywienie (dlatego daje sie go duzo do mies, fasoli po bretonsku, grochowki fasolowki itp), wiec samo zdrowie a sporo moich kolezanek stosowalo napar z majeranku zamiast zielonej herbaty i chwalily ze przemiana materi sie super zmienia i swietnie pobudza.

Zdrowe tłuszcze sa niezbedne. Pewnie slyszales o tluszczach nienasyconych lub omega3 omega 6 i omega9. Omega3 zapobiega chorobom serca i leczy stany zapalne, znajdziesz je wlasnie w rybach(morskich) oleju lnianym i orzechach(ostatniego nie jestem pewien). Omega6 wspomagaja uklad nerwowy, obnizaja poziom zlego cholesterolu itp. te znajdziesz w margarynach, oleju slonecznikowym, sojowym itp. Te spotykane sa chyba najczesciej w zywnosci ktora spozywamy.

Omega9 odpowiedzialne sa za zwiekszenie dobrego cholesterolu w organizmie, zmniejszenie tego zlego cholesterolu i wplywaja na uklad krwionosny. Te znajdziesz w oliwie z oliwek i w avocado ktore polecam jak odeser do kolacji (jest tluste wiec kilka plasterkow jest w sam raz)

Glownie chodzi o to by byla rownowaga miedzy spozywanymi tluszczami, na noc lubie zjesc tunczyka + plasterek avocado i do tunczyka majeranek takze daje bo lepiej smakuje :)

Jesli nei do konca dobrze napisalem o tluszczach t oprosze by ktos mnie poprawil lub cos dodal bo jeszcze zielony w temacie odzywiania jestem.

Ascalioth
30-07-11, 16:36
Ale mieszaj jedzenie, a nie dajesz w większości chleb.
Węgle są tanie. Kup makaron, kasze gryczaną, ryż i chleb i już masz kombinacje węgli na cały dzień.
Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na BTW, ale na pierwszy rzut oka widać że białka masz dużo za mało. Ja ważę 85 kg i wcinam 200~ spokojnie.
Torebka ryżu to mam nadzieje, że te 100g, jeśli tak to ok.
Do około treningowych dołóż jakieś warzywa najlepiej wielokolorowe
Za mało masz tłuszczy, chyba oprócz śniadania wgl ich nie masz. Dorzuć oliwe do każdego posiłku oprócz około treningowych.

Po tych zmianach dieta dla początkującego będzie ok.

Co do zalewania się tłuszczem to wrzuć 40 min aero dziennie lub co drugi dzień. Może być też rowerek albo interwały - to bardziej polecam.

kitamo
30-07-11, 18:08
ok teraz zabojcze pytanie :D i to do wszystkich :

Jak piszecie 100g ryżu to macie na mysli oczywiscie 100g ugotowanego, czy 100g przed ugotowaniem :D

Dla wiekszosci bedzie to pewnie glupie pytanie ale przez chwile przelecialo mi przez baniak, bo jak widze niektorych diety to taka iloscia ryzu w posilku jak podaja to ja bym mogl sie zaglodzic ;)

Ascalioth
30-07-11, 19:33
Serio głupie :)
Wszystko się waży przed obróbką. Nieważne czy to ryż, filet czy słonina wszystko przed.

kitamo
30-07-11, 20:02
A wiesz ile jest w torebce suchego ryzu przed obrobka ?
A wiesz ile ten ryz wazy po ugotowaniu w tej samej torebce ?

stad tez sie zastanawiale mwlasnie nad tym :D

Ascalioth
30-07-11, 20:10
Kiedyś też się nad tym zastanawiałem. Waga zawsze jest podawana przed obróbką, po obróbce już się nie liczy. Tak zostało przyjęte :)

luo
30-07-11, 21:11
Waży się przed obróbką bo przecież wartości odżywcze podawane są dla "surowego" produktu