Zobacz pełną wersję : Spec od lustrzanek
Jest ktoś kto ZNA się i mógł by mi pomóc przy wyborze obiektywu do aparatu ?
fallenursus
13-05-11, 18:21
aki aparat? i do jakich zdjec bedzie to uzywane?
Aparat Nikon D50 , zastanawiam sie nad obiektywami od nikkor'a 50-200 , 70-300 .
Masz na myśli: 70-300 NIKKOR 1:4-5.6 G, czy inny?
tak to te szkło .
No i cel :
- przybliżenia pejzaży , zwierzęta(ptaki)
- sportowe , troche w ruchu .
A i dobrze jak by to wszystko na automacie dobrze latało bo korzysta z tego wiecej osob .
Weź mi napisz jeszcze jaki miałeś w komplecie ,bo Nikkon zmienia jedną literkę i ciężko się połapać.
W standardzie było :
18-55
DX AF-S NIKKOR 1:3.5-5.6G ED
To jakościowo będziesz miał podobnie. Do 200 będzie całkiem ok. jak na budżetówkę. Możesz sprawdzić też sigme 70-300 APO, choć podobne jakościowo. Dobrze jakbyś sam sprawdził. Na pejzaże może być,ale nie wiem jak sobie poradzi ze sportem. Jeśli masz możliwość dołożenia do 1500zł możesz dozbierać do 70-300 VR 4.5-5.6, ostrość jest już klasę wyżej.
Co byś powiedział na to : http://allegro.pl/nikon-af-nikkor-70-300-mm-1-4-5-6-g-i1604590422.html czy http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-70-300-mm-f-4-5-6g-gwarancja-i1604276962.html ale to już chyba jakaś stare szkło .
jak możesz to daj gg na priva to pogadamy .
Patrząc na te szkła to wydaje mi się,że to to samo jeśli chodzi o jakość. Wielkiej różnicy w budżetowych szkłach nie zobaczysz.
ale D50chyba nie ma stabilizacji w korpusie dobrze mówię? jak nie to trzeba bedzie znaleźć szkło ze stabilizacją,no i jak bym miał myśleć nad nowym szkłem do fotografowania ruchu/sportu to celował bym w mniejszą przysłone bo przy krótkim czasie naświetlania standardowe szkło f4,5 nie sprawdzi się najlepiej.albo bedziesz musiał bawić się w PSie zeby poprawic swiatło.
To co ma na standardzie mu starczy ,a jak będzie chciał lepsze to myślę ,ze to vr będzie dobre i warto dozbierać te 1500zł,bo szkoło już jest naprawdę spoko. I dobra żyletka do kulturystyki też pewnie będzie ok hehe :)
Ale za co ja bede pakować, jak wywale 1500zł na obiektyw ...