PDA

Zobacz pełną wersję : sosy - rozwolnienie i gazy

hans87
07-05-11, 22:25
Witam.
Temat trochę delikatny, więc proszę o powazne podejscie do sprawy. Problem polega na tym, że gdy jem jakąs potrawę, np. makaron, ryż na który poleje się jakikolwiek sos (czosnek, pomidorowy, myśliwski) to po pewnym czasie mam po tym sraczkę i nie mile pachnące gazy.
Jesli ktos się zna na medycynie i odżywianiu proszę o napisanie mi co może powodowac takie objawy, czyżby jakies problemy z jelitami??

pozdrawiam
Hans ;-)

mtm
07-05-11, 23:36
Na czym robisz te sosy ?

Jeśli przy odstawieniu tych sosów problemów nie będzie, to znak że trzeba sie ich pozbyć z diety .

hans87
07-05-11, 23:56
Na czym robisz te sosy ?

Jeśli przy odstawieniu tych sosów problemów nie będzie, to znak że trzeba sie ich pozbyć z diety .

np. jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, kapka cytryny + (czosnek lub koperek, czasami nic).

slim shady
08-05-11, 23:54
rozumiem, że bez tych sosów problemów nie ma ?

spróbuj zrobić raz sos bez majonezu, dodaj zioła prowansalskie, kminek

i zobaczysz czy będzie problem

Micek185
08-05-11, 23:59
może jekis składnik nie był świeży? czy problem pojawia się częściej? czosnek w nadmiarze prowadzi do rozwolnien i problemów z żołądkiem więc może spróbuj wyeliminować go z sosów lub nawet inne wymienione składniki jak np majonez.

kitamo
10-05-11, 11:40
Mialem podobny ze tak powiem problem. Niespodziewanie ustąpił po zmianie diety i cwiczen.
Czosnek nie jest wskazany w duzych ilosciach (badz gdy sie czesto go spozywa).
Sprobuj dodawac do sosów majeranek i kminek - powinny zapobiegac gazom, jednak nie u wszystkich dziala to 100%, mozliwe tez ze masz zachwiana gospodarke wodną w jelitach co powoduje takie dolegliwosci. Jesli wystepuje to od niedawna moze byc to spowodowane infekcją, bądz tez tzw. syndromem jelita wrażliwego, ktory ujawinil sie przy nowej diecie która stosujesz. Dolegliwosc ta ma różne postacie , czasem wystepuje wraz z bólami brzucha i nagłą biegunką (na zasadzie ze zjesz posilek i odrazu goni Cie na tron).
Moze to i glupio zabrzmi ale musisz obserwowac tak naprawde swoj stolec - jesli jest to biegunka to jaki ma kolor itp. Stolec nie moze byc ani zolty, ani zbyt ciemny. Nie powinien tez unosic sie na wodzie. Odstaw sosy na dluzszy czas i spozycie czosnku oraz ostrych przypraw i sprawdz czy po kilku dniach bedzie ok.Obejrzyj swoj normalny stolec, jesli jest normalny i nie budzi podejzen, wprowadz powoli rozne skladniki do menu i sprawdz po czym wystepuje taki objaw.

Dobry pomysl to udanie sie tez do lekarza, bo jest to problem dosc powszechny i czasem ludzie zmagaja sie z nim bardzo dlugo i nie wiedza co jest przyczyna a czesto jest to cos tak prozaicznego ze szkoda gadac ;)

alder
10-05-11, 16:11
mimo że wiesz, że to o sosie, to ja bym oddał stolec na posiew. może masz początki drożdżycy przewodu pokarmowego. brałeś jakieś antybiotyki niedawno ? parę zł na badanie i wiesz co jest grane.

hans87
11-05-11, 18:57
to że po w/w sosach mam gazy i sraczke to mam oddawna. przyznam, że gdy nie jem potraw z sosem to nie mam tego problemu i stolec jest ok. Możliwe, że majonez tak na mnie działa, bo nawet gdy zjem sałatkę jarzynową (jajko, ogórek, seler, ziemniak, marchew+majonez) to też po pewnym czasie goni mnie do klopa :/
antybiotyków już dawno nie brałem, unikam ich jak ognia bo wiadomo że one w pewnym stopniu szkodzą zamiast wyłacznie pomagac.

mtm
11-05-11, 20:39
To po co zakładasz temat , jak wiesz co ci dolega ....

hans87
11-05-11, 21:19
To po co zakładasz temat , jak wiesz co ci dolega ....

teraz juz wiem, że na pewno przyczyną jest majonez. jesli ktos ma pomysły na jakies alternatywne sosy, które też są smaczne i bez dodatku mojonezu to może podać ;-)

KowalX
11-05-11, 23:19
To samo co wtedy tylko bez majonezu :) Możesz też spróbować zrobić własny, a może nie będzie tego samego skutku.

slim shady
12-05-11, 00:55
domowy majonez, ewentualnie innego producenta

możesz do sosu dodać ketchup jak lubisz