PDA

Zobacz pełną wersję : Pobudzenie

DTX
05-05-11, 15:29
Witam. Zastanawiałem się, gdzie założyć ten temat, ale w końcu doszedłem do wniosku, że to porusza zagadnienia suplementacji, diety i zdrowia, więc ma to miejsce tutaj. Do rzeczy, mam 16 lat, dużo się uczę (często do późna), ciężko trenuje, pomagam w domu rodzicom i często to się przekłada na małą ilość snu (i też trzeba wstać godzinę wcześniej niż normalnie, żeby śniadanie i jedzenie do szkoły zrobić). Bywa tak, że jestem strasznie zmulony i nie mam energii, aby przeprowadzić trening. Pewnie, ze nie ma opierdalania się, ale jest jakaś granica zdrowego rozsądku, poza tym wolę ten dzień czasami odczekać i wykorzystać maksymalny potencjał treningu, bo np. nie wyobrażam sobie treningu pleców zrobionego lekko.

Co polecilibyście w moim wieku na pobudzenie. Przeglądałem różne boostery treningowe, fajnieby było wziąć, ale tutaj istnieje raczej bariera wieku, chyba, że jakieś mniejsze porcje brać? Kawy nie lubię, więc nie będę na siłę wciskał sobie, czasami wypiję jedynie rozpuszczalną, ale ma mało kofeiny. Będąc już przzy kofie, to może pomóc jej suplementacja w postaci supli (albo guarany)? Z naturalnych rzeczy to próbowałem jakiś wywary imbirowe robić, taka mieszanka soku z pomaranczy, miodu iimbiru - smakuje fajnie, ale nie kopie zbyt mocno. W Internecie jest pełno "znawców", którzy pieprzą głupoty, aż się czytać nie chce, dlatego założyłem ten temat. Dodam, że napoje typu red bull, tiger odpadają, bo to moim zdaniem gówno wielkie i w dodatku gówno.

Pozdrawiam

fallenursus
05-05-11, 16:04
30zl za paczke tabsow kofeiny w kazdym sklepie z suplami.

Micek185
05-05-11, 16:15
widzisz nie koniecznie musisz uciekac do supli,można to inaczej zalatwić,jak już wiesz organizm ludzki posiada tzw "zegar biologiczny" i twój organizm jest przyzwyczajony do pewnej rutyny dnia,wystarczy że jedna częsć zostanie zachwiana a bedziesz się czuł całkowicie inaczej przykładem może być np długa podróż.
Proponuje na początek zacząc od najprostszych spraw a więc dieta-być moze za słabo odżywiasz sie w stosunku do twojego dnia dużo nauki,praca siłownia czyli masz napięty grafik,być moze opychasz się słodyczami a za mąło jesz pełnowartościowych posików i nieraz zaliczysz zjazd insulinowy po dużej dawce prostych cukrów.
nastepna sprawa to pory snu,często widuje Cie tu na forum do późna więc ogranicz czas na forum i kładź się spać o godzine wczesniej tak byś przesypiał bynajmniej te 6godz a luksusem było by 7-7,5h snu.nawet jesli przez kilka dni ciężko bedzie się przyzwyczaić to później bedziesz się czuł o wiele lepiej i bedziesz miał o wiele więcej siły. jesli to bedzie połączone w całośc to nie powinieneś już odczuwac takiego zmęczenia. a jesli nie to dopiero możesz sięgnąc po suple typu kofeina lub własnie guarna(w sumie tez kofeina ale inaczej działa) mam kofeine w tabsach po 200mg i guaranę i szczezre mówiac to guarana działa na mnie bardzo dobrze,a mozesz sobie kupić normalną guarane w proszku i dodać ją do posiłku czy jogurtu,kawy. napisz jeszcze coś o tym o czym wspomniałem wyżej.

DTX
05-05-11, 17:57
Dzięki bardzo, popróbuję wszystkiego i zobaczymy co z tego wyjdzie. Podkręcę wegle w diecie. Słodycze bardzo rzadko jem. W ostateczności spróbuję kofe.

KowalX
06-05-11, 01:40
Co polecilibyście w moim wieku na pobudzenie. Przeglądałem różne boostery treningowe, fajnieby było wziąć, ale tutaj istnieje raczej bariera wieku, chyba, że jakieś mniejsze porcje brać? Kawy nie lubię, więc nie będę na siłę wciskał sobie, czasami wypiję jedynie rozpuszczalną, ale ma mało kofeiny. Będąc już przzy kofie, to może pomóc jej suplementacja w postaci supli (albo guarany)? Z naturalnych rzeczy to próbowałem jakiś wywary imbirowe robić, taka mieszanka soku z pomaranczy, miodu iimbiru - smakuje fajnie, ale nie kopie zbyt mocno. W Internecie jest pełno "znawców", którzy pieprzą głupoty, aż się czytać nie chce, dlatego założyłem ten temat. Dodam, że napoje typu red bull, tiger odpadają, bo to moim zdaniem gówno wielkie i w dodatku gówno.

Pozdrawiam

Zmniejsz ilość treningów kosztem snu. Dobrze się odżywiaj , nie przesadzaj z białkiem ,pilnuj by warzywa zawsze były w posiłku. Na pobudzenie nie stosuj żadnych mocnych środków ,bo trening z maskowanym zmęczeniem na dłuższą metę na dobre nie wyjdzie, szczególnie w tym wieku. Powinieneś zadbać też o dowóz węglowodanów przed treningiem w celu poprawy wydolności. Po zakończonym treningu uzupełniaj glikogen( węglowodanami). Możesz robić napoje izotoniczne mieszając soki owocowe z wodą i popijać podczas treningu.