Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : smazone mieso



Nikos
04-04-11, 20:41
witam,okolo 2 razy dziennie smaze mieso na patelni na oleju rzepakowym i obawiam sie troche tego tluszczu , smarze na rzepakowym , dzis po usmazeniu wsadzilem mieso do wody i je obmylem ile sie dalo z tluszczu jak myslicie to dobry pomysl na pozbycie sie tluszczu ??
miadomo ze nie caly ale chociaz polowa to sukces ?

slim shady
04-04-11, 20:48
A nie masz możliwo¶ci gotowania na parze, grillowania ? Mięso po Twoich zabiegach i tak jest nasi±knięte tłuszczem.

Wiki
04-04-11, 20:51
Dobry, na pewno pozbędziesz się czę¶ci tłuszczu który "wpada w trans" :P. A te "transy" tworz± złogi w żyłach.
Główny problem w smażonym jedzenie jest to że jest ono rakotwórcze, dlatego lepiej dusić na patelni. Spróbuj położyć mięso na patelni, zalej trochę wod±, przykryj pokrywk± i du¶ na ¶rednim ogniu. Potem wodę odlewasz i masz mięsko i bez tłuszczu i nie spalone. Tylko trochę mniej smaczne :).

Jeżeli już jaki¶ olej wybierasz do smażenia, to wybieraj rzepakowy, albo słonecznikowy. Najgorszym wyborem będzie margaryna, masło, albo smalec :P.
No i jeżeli już smażysz na oleju to na małym ogniu.

nowicjusz.
04-04-11, 21:02
Ja smaże mięcho na patelni teflonowej. Dodaje warzyw(m.in. pieczarki, papryka). Do tego na końcu jaki¶ sosik wlewam mieszam. Wchodzi przemagicznie!

fallenursus
04-04-11, 22:19
smaz na wodzie, problem z glowy.

Nikos
04-04-11, 22:55
dzieki poszly sogi