PDA

Zobacz pełną wersję : Trening mięśni brzucha - bóle lędźwiowe

k1crash
14-03-11, 22:49
Witam, mam takie pytanie. Od pewnego czasu ćwiczę mieśnie brzucha. Wszystko było w porządku. Zaczynałem od małych serii stopniowo dokładając. Obecnie wykonywałem 6 serii po 50 powtórzeń każdego wieczoru. Być może to dużo, ale na tyle czułem, że mnie stać. Po 20 dniach regularnego treningu zrobiłem sobie 8 dni przerwy (wynikało to z urazu nogi). Ponownie wznowiłem trening i po tygodniu zacząłem odczuwac bóle w okolicy lędźwi. Tutaj FILM (http://vimeo.com/20960483) z takiego mojego treningu. Czy powinienem sobie dać spokój przynajmniej na jakiś czas? A może robię to nie tak jak trzeba? Prosze o poradę, bo chciałem rozwijać mięśnie, a nie niszczyć sobie zdrowie. Dziękuję za każdą wskazówkę.

KowalX
14-03-11, 23:03
Trening na takiej ławce w ten sposób to porażka dla pleców i jak coś pracuj brzuchem nie nogami.
- prawidłowe oddychanie, bo spięty jesteś,
- rozciągaj mięśnie brzucha po treningu
- trenuj na ziemi np. spięcia, na tej ławce spoko możesz unoszenia nóg jeśli jest wystarczająco długa
- pamiętaj o rozgrzewce
- trenuj plecy
- przysiady też są ok na brzuch, szczególnie z obciążeniem ;)

Filmu niestety nie widziałem, tylko początek. Net mi muli.

m@bi
14-03-11, 23:16
Wcale sie nie dziwnie że plecy bolą po takim treningu :) Przy robieniu brzuszków plecy maja być okrągłe. Moim zdanie ławka ma za duży kąt. Robisz tylko ćw na mięśnie proste brzucha:>? I czemu tyle serii :>? Brzuch powinno sie robić do upadku sił 2 serie na proste mięśnie i 2 serie na skośne ( tyle wystarczy na początek)

k1crash
14-03-11, 23:28
Wcale sie nie dziwnie że plecy bolą po takim treningu :) Przy robieniu brzuszków plecy maja być okrągłe. Moim zdanie ławka ma za duży kąt. Robisz tylko ćw na mięśnie proste brzucha:>? I czemu tyle serii :>? Brzuch powinno sie robić do upadku sił 2 serie na proste mięśnie i 2 serie na skośne ( tyle wystarczy na początek)

Rozumiem, że powinienem unosić się poczynając od karku i podnosząc dolne partie tułowia po kolei? Co do ławeczki to znalazłem taki schemat w sieci i robiłem według niego, kąt na 90 stopni. Tylko takie ćwiczenie robię, prawde mówiąc mam małą wiedzę o tym jak powienienem ćwiczyć poszczególne partie, a zależało mi na mieśniach brzucha. Drugą sprawą jest też to, że nie mam zbyt dużo miejsca i sprzętu do ćwiczeń, tyle co w pokoju no i ta ławeczka... Wcześniej to robiłem 100 dziennie, ale to jak jeszcze nie miałem ławeczki, wtedy to się chyba nawet bardziej skupiałem na technice aniżei na ilości, Wychodza moje błędy :( A czy moglibyście mi poradzić jakieś ćwiczenia konkretnie, takie które wyrzeźbiły by mięśnie brzucha jednocześnie nie obciążając tak bardzo pleców?

KowalX
15-03-11, 03:33
Najpierw rozgrzewka. Rób przysiady,bo rozwijają bardzo dobrze mięśnie głębokie brzucha. Dalej zaczynaj od dolnej partii brzucha czyli od wznosów nóg. Później bierz ciężar w ręce i rób spięcia na podłodze bez podnoszenia tułowia.
I pamiętaj o końcowym rozciąganiu tych mięśni oraz prawidłowym oddechu.
Możesz też zakupić drążek.

k1crash
15-03-11, 18:10
Najpierw rozgrzewka. Rób przysiady,bo rozwijają bardzo dobrze mięśnie głębokie brzucha. Dalej zaczynaj od dolnej partii brzucha czyli od wznosów nóg. Później bierz ciężar w ręce i rób spięcia na podłodze bez podnoszenia tułowia.
I pamiętaj o końcowym rozciąganiu tych mięśni oraz prawidłowym oddechu.
Możesz też zakupić drążek.

a jeszcze takie pytanie, czy TAKIE (http://www.youtube.com/watch?v=FGBZtRwpfvk) spięcia moge wykonywać czy to jest zbyt mocne unoszenie? I czy mógłbyś mnie nakierować jak prawidłowo rozciągać mięsnie w końcowym etapie?

k1crash
15-03-11, 21:54
a jeszcze takie pytanie, czy TAKIE (http://www.youtube.com/watch?v=FGBZtRwpfvk) spięcia moge wykonywać czy to jest zbyt mocne unoszenie? I czy mógłbyś mnie nakierować jak prawidłowo rozciągać mięsnie w końcowym etapie?

OK, znalazłem stronę z opisami poszczególnych ćwiczeń tak więc mam naświetloną sprawę :) Dziękuję za porady :)