Zobacz pełną wersję : Trening mięśni brzucha - bóle lędźwiowe
Witam, mam takie pytanie. Od pewnego czasu ćwiczę mieśnie brzucha. Wszystko było w porządku. Zaczynałem od małych serii stopniowo dokładając. Obecnie wykonywałem 6 serii po 50 powtórzeń każdego wieczoru. Być może to dużo, ale na tyle czułem, że mnie stać. Po 20 dniach regularnego treningu zrobiłem sobie 8 dni przerwy (wynikało to z urazu nogi). Ponownie wznowiłem trening i po tygodniu zacząłem odczuwac bóle w okolicy lędźwi. Tutaj FILM (http://vimeo.com/20960483) z takiego mojego treningu. Czy powinienem sobie dać spokój przynajmniej na jakiś czas? A może robię to nie tak jak trzeba? Prosze o poradę, bo chciałem rozwijać mięśnie, a nie niszczyć sobie zdrowie. Dziękuję za każdą wskazówkę.
Trening na takiej ławce w ten sposób to porażka dla pleców i jak coś pracuj brzuchem nie nogami.
- prawidłowe oddychanie, bo spięty jesteś,
- rozciągaj mięśnie brzucha po treningu
- trenuj na ziemi np. spięcia, na tej ławce spoko możesz unoszenia nóg jeśli jest wystarczająco długa
- pamiętaj o rozgrzewce
- trenuj plecy
- przysiady też są ok na brzuch, szczególnie z obciążeniem ;)
Filmu niestety nie widziałem, tylko początek. Net mi muli.
Wcale sie nie dziwnie że plecy bolą po takim treningu :) Przy robieniu brzuszków plecy maja być okrągłe. Moim zdanie ławka ma za duży kąt. Robisz tylko ćw na mięśnie proste brzucha:>? I czemu tyle serii :>? Brzuch powinno sie robić do upadku sił 2 serie na proste mięśnie i 2 serie na skośne ( tyle wystarczy na początek)
Wcale sie nie dziwnie że plecy bolą po takim treningu :) Przy robieniu brzuszków plecy maja być okrągłe. Moim zdanie ławka ma za duży kąt. Robisz tylko ćw na mięśnie proste brzucha:>? I czemu tyle serii :>? Brzuch powinno sie robić do upadku sił 2 serie na proste mięśnie i 2 serie na skośne ( tyle wystarczy na początek)
Rozumiem, że powinienem unosić się poczynając od karku i podnosząc dolne partie tułowia po kolei? Co do ławeczki to znalazłem taki schemat w sieci i robiłem według niego, kąt na 90 stopni. Tylko takie ćwiczenie robię, prawde mówiąc mam małą wiedzę o tym jak powienienem ćwiczyć poszczególne partie, a zależało mi na mieśniach brzucha. Drugą sprawą jest też to, że nie mam zbyt dużo miejsca i sprzętu do ćwiczeń, tyle co w pokoju no i ta ławeczka... Wcześniej to robiłem 100 dziennie, ale to jak jeszcze nie miałem ławeczki, wtedy to się chyba nawet bardziej skupiałem na technice aniżei na ilości, Wychodza moje błędy :( A czy moglibyście mi poradzić jakieś ćwiczenia konkretnie, takie które wyrzeźbiły by mięśnie brzucha jednocześnie nie obciążając tak bardzo pleców?
Najpierw rozgrzewka. Rób przysiady,bo rozwijają bardzo dobrze mięśnie głębokie brzucha. Dalej zaczynaj od dolnej partii brzucha czyli od wznosów nóg. Później bierz ciężar w ręce i rób spięcia na podłodze bez podnoszenia tułowia.
I pamiętaj o końcowym rozciąganiu tych mięśni oraz prawidłowym oddechu.
Możesz też zakupić drążek.
Najpierw rozgrzewka. Rób przysiady,bo rozwijają bardzo dobrze mięśnie głębokie brzucha. Dalej zaczynaj od dolnej partii brzucha czyli od wznosów nóg. Później bierz ciężar w ręce i rób spięcia na podłodze bez podnoszenia tułowia.
I pamiętaj o końcowym rozciąganiu tych mięśni oraz prawidłowym oddechu.
Możesz też zakupić drążek.
a jeszcze takie pytanie, czy TAKIE (http://www.youtube.com/watch?v=FGBZtRwpfvk) spięcia moge wykonywać czy to jest zbyt mocne unoszenie? I czy mógłbyś mnie nakierować jak prawidłowo rozciągać mięsnie w końcowym etapie?
a jeszcze takie pytanie, czy TAKIE (http://www.youtube.com/watch?v=FGBZtRwpfvk) spięcia moge wykonywać czy to jest zbyt mocne unoszenie? I czy mógłbyś mnie nakierować jak prawidłowo rozciągać mięsnie w końcowym etapie?
OK, znalazłem stronę z opisami poszczególnych ćwiczeń tak więc mam naświetloną sprawę :) Dziękuję za porady :)