Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Redukcja przy wadze 100kg i wzroście 175 Pomocy !!!!!

server18
09-03-11, 23:24
Witam
Na forum jestem od niedawna i jeszcze nie przejrzałem wszystkich postów na temat diety, z tych co przejrzałem nie znalazłem nic ciekawego dla siebie. Dlatego prosił bym o rozpisanie jakieś dietki dla mnie ( samemu mi to nie wychodzi ) nie za ostrej.
Ważę niestety 100kg przy wzroście 175cm na siłownie chodzę już 4 miesiące i ćwicze 5 razy w tyg. do tego ograniczyłem pewne produkty ale nie widzę spadku wagi niestety ;/ . Stosowałem kiedyś diete białkową ale wykończyła mnie i nie dałem rady.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

rafio83
10-03-11, 08:45
Diete niestety każdy musi ułożyć sobie sam.
Jedyne co mogę Ci podpowiedzieć to wylicz zapotrzebowanie kcal, odetnij od tego 400-500kcal rozpisz dietę, zacznij wykonywać aero (bieganie,rower,zacznij od 3 sesji w tygodniu po np. 20min). Zobaczysz czy waga zacznie spadać, w kolejnych tygodniach dokładaj sesje aero.

Jeżeli dobrze zaplanujesz dietę i będziesz wykonywał ćwiczenia waga powinna spadać 0,5-1kg tygodniowo, sam obecnie jestem na redukcji.
Ułóż diete i wklej, sprawdzimy poprawimy i będzie GIT :)

Przydatne linki:
http://www.e-gym.pl/showthread.php?10625-!-!-!-Kalkulatory-!-!- (http://www.e-gym.pl/showthread.php?10625-%21-%21-%21-Kalkulatory-%21-%21-)!
http://www.e-gym.pl/showthread.php?24353-Rze%BCba-Odchudzanie-Jeste%B6-gruby-Mi%EAsnie-zakryte-s%B1-pod-t%B3uszczem-Trzeba-dzia%B3a%E6!!

Swoją drogą 100kg przy 175cm... Jest co zrzucać :)

server18
10-03-11, 15:38
Dzięki :) spróbuje coś wykombinować :) ogolnie moja waga to było 80-77 ;p ale zaniedbałem się mega i teraz musze ponieść tego konsekwencje ;/

KowalX
10-03-11, 23:17
Nie biegaj na start przy tej masie. Polecam rower i pływanie.

Zanim zaczniesz układać dietę. Jak stan zdrowia?

server18
11-03-11, 16:57
Stan zdrowie no dobry :) nic się nie dzieje nie jestem na nic chory :) jedynie musze cukier ograniczyć troche.

server18
14-03-11, 22:57
Wyliczyłem sobie że potrzebuję około 3100kalori lecz dalej nie wiem jakie jedzenie sobie robic, nie moge codziennie tego samego jeść bo mi sie znudzi i sam nie wime już co można dać ;/

KowalX
15-03-11, 04:00
Stan zdrowie no dobry :) nic się nie dzieje nie jestem na nic chory :) jedynie musze cukier ograniczyć troche.

Ależ oczywiście, cukier możesz ograniczyć :)

Wyliczyłem sobie że potrzebuję około 3100kalori lecz dalej nie wiem jakie jedzenie sobie robic, nie moge codziennie tego samego jeść bo mi sie znudzi i sam nie wime już co można dać ;/

To jest twoje zapotrzebowanie z uwzględnieniem poziomu aktywności i odjęciem 15% kcal? Jeśli nie to zrób to.
Jeśli twoim celem jest wyłącznie zrzucanie balastu. To właściwie możesz odżywiać się normalnie z zachowaniem pewnych zasad, a więc:

- słodycze, chipsy itp nie,
- smażone potrawy ogranicz
- posiłki 5-6 mniejszych zamiast 3 dużych (cztery to absolutne minimum)
- w każdym lub większości posiłków warzywa z tych porcji dobrze jeśli połowa jest zielona, żółte i czerwone możesz dawać w pozostałych lub razem,
- 3 razy w tygodniu świeża tłusta ryba,
- zaopatrz się też w aptece w olej z siemienia lnianego lub np rzepakowy (łyżeczka 1-2razy dziennie do warzyw) Olej przechowuj w lodówce, ewentualnie w zaciemnieniu i chłodzie.
- zrezygnuj z dżemów i tego typu przetworów
Prawidłowe przygotowanie posiłków to:
-gotowanie, pieczenie, duszenie itp.
-warzywa tniesz nożami nierdzewnymi i gotuj w stalowych garach
-dobrze też jeśli zadbasz o bakterię układu pokarmowego także nabiał może się przydać / pamiętaj ,że nie każde probiotyki są wartościowe ,a tylko niektóre szczepy z tych bakterii(producenci o tym nie informują) więc jogurty wybieraj bio-,może być też kefir, maślanka itp Generalnie szukaj znaku zastrzeżonego czyli literki "R" w kółeczku - wtedy masz do czynienia z właściwymi szczepami.
-ważne byś spożywał śniadanie, posiłki jadł o podobnych porach i co około 3h
- nie żałuj płynów, część pozyskasz z pożywienia ,ale minimum pij 1litr na 1000kcal zapotrzebowania
- zadbaj by niektórych chociaż posiłkach węglowodany zawierały błonnik pokarmowy (pełne ziarna, mniej przetworzone produkty itp)

Co do zapotrzebowania na energię itp
-białko zwiększ na 1.5 -2,2 gramy na kilogram masy ciała (ma być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego ze zwierzęcym w porcji)
-tłuszcze na 30-25% (zależnie ile białka, patrz wyżej)
-reszta węgle
gdy po czasie nie widzisz różnic tniesz kalorię o kolejne 15% możesz ciąć węgle z tłuszczami lub same węgle. Polecam oba ,bo zachowasz lepszą sprawność psychofizyczną, choć i druga metoda jest ok.

Na początek starczą Ci te podstawy bez mieszania w głowie. Zmiany wprowadzaj stopniowo, daj sobie ze dwa tygodnie.
Pozdr.