Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy potrzebuje pomocy

nowicjusz.
08-03-11, 20:39
Witam wszystkich userów. Jak widać po moim nicku jestem nowy, zarówno na forum, jak i na siłowni. Chciałbym się was zapytać drodzy userzy, jak to jest z dietą (konkretnie rzeźba). Chciałbym się konkretnie dowiedzieć kiedy jeść białko, a kiedy węgle? Czy starać się wieczorem szamać jak najmniej wegli czy jak? Prosze o wyrozumiałość ;) Przecież nie każdy od razu musi wszystko wiedzieć.

Pozdrawiam.

Micek185
08-03-11, 20:52
witaj!
widzisz trzeba na to spojrzeć w odpowiedni sposób,i jasno określic cele.czy chcesz się wziąc za sylwetkę konkretnie czy po prostu chcesz poprawić lekko wygląd i budowac ostatnio tak popularna sylwetkę fit,czyli po prostu wygladac dobrze.jesli wybierzesz tą druga opcję(a myślę że o to ci właśnie chodzi) to ogarnij podstawy zywienia czyli jeść w równych odstepach czasu rzeczy zdrowe,aktywnie uprawiaj sport i możesz cwiczyc rekreacyjnie na silowni.nie moża zapominac że nie każdy chce tak jak my budowac jak największa masę i plecy jak lotnisko:) mówiąc krótko,przeczytaj podwieszony tematy na temat diety jest tam wszystko póxniej możesz zgłosić się z pytaniami o konkretne problemy,poxniej możesz już brac się za jakieś wprowadzjacy trening typu ACT,obiegówka, ewentualnie FBW,jak się rozkręcisz to wchodziśz na split(masz kilka podwieszonych tych treningów możesz zobaczyc jak to wygląda) pamiętaj o tym że jesli chesz mieć rzeźbę i widoczne choć male mieśnie musisz najpierw je zbudować inaczej będziesz po prostu chudy:)
pozdro!

nowicjusz.
08-03-11, 21:04
Kiedyś ćwiczyłem na siłowni ( może jakieś 1,5 roku temu ), ale wtedy było to tak rekreacyjnie. Jednak teraz chce sie wziaść ze tak powiem na 110% :) Chce pozbyć się tłuszczyku ( nie ma go masakrycznie dużo, ale jest). Aktualnie robię na siłowni (drugi tydzień) split, dodatkowo boksuje 3 razy w tygodniu i tam też mięsnie pracują. Więc mięsień jest w jakimś stopniu przyzwyczajony do wysiłku.
Diete redukcyjną mam też ułożoną. Staram jej trzymać.

Micek185
08-03-11, 22:58
ok w sumie masz fajne połączenie sztuki walki i siłownia do tego aeroby super!
powiedz w jakie dni trenujesz na siłowni,kiedy sztuki walki i co tam robicie opisz krótko trening,aero kiedy robisz? wklej jak możesz swoje zdjęcie zobaczymy na czym stoisz,jak się wstydzisz publicznie to na priv ślij(nie nie jestem gejem hehe) wklej swoją dietę w dziale dieta niech chłopaki Ci ją sprawdza,opisz to dośc treściwe im więcej inf.tym lepiej a w zamian zrobimy z Ciebie byka:)

bibski
09-03-11, 05:46
Musisz się trzymać diety a nie starać jak chcesz się wyciąć, pamiętaj tłuszcz nie tuczy tylko węglowodany zapomnij o białym pieczywie i ziemniakach.

ostatni posiłek około 3 godzin przed snem i głównie z białka (jakiś serek, mięcho),

poważnie?wow

pamiętaj tłuszcz nie tuczy tylko węglowodany

no dobra wiem że sie z nami droczysz,rozwiń może swój dowcip:)

i raz jeszcze przeczyataj cąły temat od początku.

nowicjusz.
09-03-11, 18:33
powiedz w jakie dni trenujesz na siłowni
Wtorek, czwartek, piątek.

kiedy sztuki walki i co tam robicie opisz krótko trening
Poniedziałek, środa, piątek. Rozgrzewka dosyć intensywna, później albo szybkość robimy, technika, czasem biegamy tor przeszkód. Ogólnie mówiąc każdy trening inny (nie ma lekko).

aero kiedy robisz?
Po każdym treningu na siłowni około 20 minut rowerka.

wklej swoją dietę w dziale dieta
Dziś wrzuce, ale musze kilka rzeczy jeszcze zmienić.

Fotki:
http://img219.imageshack.us/img219/3733/1800x600m.jpg (http://img219.imageshack.us/i/1800x600m.jpg/)

http://img51.imageshack.us/img51/7598/2447x600.jpg (http://img51.imageshack.us/i/2447x600.jpg/)

http://img571.imageshack.us/img571/7185/3385x600.jpg (http://img571.imageshack.us/i/3385x600.jpg/)

nowicjusz.
09-03-11, 20:12
Zapraszam do działu dieta (jakby ktoś chciał zerknąć): klik (http://www.e-gym.pl/showthread.php?31370-Dieta-redukcja-by-nowicjusz.&p=403615#post403615)

Micek185
11-03-11, 20:35
no w koncu mam czas żdby ci odpowiedzieć.

najlepszym połączeniem w tym wypadku będzie trening obiegowy dodatkowo trening sztuk walki taki jaki masz obecnie,trenowałem sztuki przez jakiś czas więc wiem że i tam jest wysilek ale nie jednostajny co różni go od zwyczajmych aerobów.Dni treningowych nie będziemy ruszali,zostanie tak jak jest teraz ale z racji tego że tydzien jest bardzo napięty bo codziennie wypada ci trening siłowy lub sztuk to weekend będzie przeznaczony całkowicie na odpoczynek,regenerację.Dięty nie widziałem ale pewnie już Ci pomogli.
nie wiem też jakimi porami będziesz trenował więc powiem tyle żeby na silownię iść conajmniej po 3solidnacy posiłkach,jakich będziesz miał w dziale dieta.treningi sztuk pewnie masz z góry ustalony więc luz.

teraz zdjęcie które wstawiłeś,niestety ale jest naprawde nad czym pracować nie masz ani masy(więc nie ma w czym rzeźbić) ale też masz sporo tłuszczu który trzeba spalić,więc dietę podebrał bym z minimalnym ujemnym bilansem kaorycznym żebyś się nie zajechał(myślę tu o ok.200kcl),więcej nie ma co tu móić bo naprawde zaczynasz od początku.

co do treningu silowego proponuje trening obwodowy który jak sama nazwa mówi opiera się na robieniu obwodów składających się z kilku następujących po sobie ćwiczeń.pozwoli ci to na maksymalizację wysiłku co poskutkuje większa podatnością organizmu na spalanie tłuszczu ale co u ciebie się liczy budowanie wytrzymałości mięśniowej i w mniejszym stopniu siły,zaznaczmam tez że będzie to plan tymczasowy z którego później będziesz musiał się przerzucić na FBW(moim zdnaniem)lub split jesli będziesz się tak do niego spieszył.

ale zanim jeszcze pomyślę nad treningiem to powiedz jakim sprzetem dysponujesz czy jest to siłownia profesjonalna czy sama ławka i hantle itp. to ważne przy układaniu obwodówki poniewaz będziesz potrzebował troche sprzętu bo masz u minimalne przerwy między kolejnymi ćwiczeniami,przeczytaj tez wszystko co ci napisałem wyżej i zgłoś ewentualne uwagi lub pytania,
pozdro

nowicjusz.
11-03-11, 20:47
Nie jest to siłownia mega bardzo profesjonalna ale jest dużo przyrządów maszyn. Mówiłeś że moge pytać, więc pytam czy trening obiegowy jest konieczny? Jakoś nie wiem czemu nie jestem do niego przekonany. Nie można od razu splitu wrzucić? Nad dietą pracuje (myślę że od poniedziałku ruszę na pełnej pizd**e). Narazie staram się jeść jak naj mniej tłuszczy, a więcej białka. Ograniczam węgle wieczorem. Przed snem jakiś twarożek z oliwą z oliwek. Aha, i proszę sie nie śmiać ze jestem aż tak nie kumaty, ale wszystkiego trzeba sie nauczyć. Jak to sie mówi ''Nie od razu Rzym zbudowano''.

Micek185
11-03-11, 20:55
nikt tu się nie smieje:)
sugeruję taki trening ponieważ jesli wejdziesz na split to raz że nie zbudujesz aktualnie na tym zbyt wielkiej masy a po drugie trening który ja ci proponuje pomoże ci pozbyć się tłuszczu którego masz naprawde dużo,przy odpowiedniej diecie i odpowienio rozplanowanym treningu śmiało będziesz tracił minimum 1kg tygodniowo ale tez przy okazji będzie ci się zmieniał stosunek masy ciała tłuszcz-mięśnie co znacząco poprawi estetykę sylwetki.Split nie jest złym wyjściem ale tez nie najlepszym jesli chodzi o twój staż i cele,poza tym jesli zrobisz jeden trening obiegowy zrozumiesz że to nie jest taki słaby trening jak ci sie może zdawac,ale decyzja nalezy do Ciebie.

nowicjusz.
11-03-11, 21:05
No dobra juz dobra. Wole posłuchać bardziej doświadczonego i coś osiągnąć. A więc decyduję się na obiegowy trening. Poczytam coś na ten temat, rozplanuje, wrzuce, ocenisz ;)

Micek185
11-03-11, 21:13
czekam:)powodzenia

nowicjusz.
11-03-11, 21:37
1. Czworogłowe
Przysiady ze sztangą
2. Barki
Unoszenie sztangielek bokiem stojąc
3. Plecy
Wiosłowanie sztangą
4. Klatka
Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej
5. Łydki
Wspięcia na palce
6. Biceps
Uginanie ramion ze sztangą w staniu
7. Triceps
Sciąganie wyciągu
8. Przedramię
Uginanie nadgarstków ze sztangą nachwytem

Znalezione na forum. Hmm?

Micek185
11-03-11, 22:50
1
2
3
4
5 z kosmosu do wywalenia
6
7
8 wywal zbyteczne

teraz jeszcze jedna wersja z innymi cwiczeniami tak żeby każdy akton w tyg zaakcentować.

nowicjusz.
12-03-11, 10:06
Plan A:
1. Czworogłowe
Przysiady ze sztangą
2. Barki
Unoszenie sztangielek bokiem stojąc
3. Plecy
Wiosłowanie sztangą
4. Klatka
Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej
5. Biceps
Uginanie ramion ze sztangą w staniu
6. Triceps
Sciąganie wyciągu

Plan B:
1. Czworogłowe
Na co zamienić przysiady?
2. Barki
Wyciskanie sztangi zza głowy
3. Plecy
Sciąganie wyciągu zza kark
4. Klatka
Wyciskanie sztangielek ławka skos
5. Biceps
Uginanie ramion ze sztangielkami w staniu
6. Triceps
Wyciskanie hantla zza głowy

Łydki wyrzucić i przedramie?

Micek185
12-03-11, 10:46
nie nie nie nie iwem z jakiego masz to forum ale nie wchodz tam więcej:)

uzywasz wielostawowych cwiczen bez zabawy w cwiczenia izolowane.
pierwszy masz już dobrze teraz:
1.wykroki z sztanga na karku
2.wyciskanie sztangi z klatki stojąc
3.martwy ciąg
4.Wyciskanie sztangielek ławka skos
5.młotkowe uginanie
6.pompki na poreczach

łydki i brzuch możesz sobie zrobić w dodatkowych seriach ale pomietaj że łaydki tez lubią obciążenie,jesli chcesz tez budowac masę brzucha to pomyśl o cwiczeniach z obciażeniem lub skosach,unoszeniem nóg w zwisie lub na poręczach,allahah itp.

nowicjusz.
13-03-11, 20:05
Możnaby zamienić pompki na jakieś inne ćwiczenie, bo z pompkami bede miał parno.

nowicjusz.
14-03-11, 12:10
A co do planu A i planu B to jak je zamieniać, bo kiedyś czytałem własnie na ten temat i coś mi tam świta ale nie umie znaleźć tego postu nigdzie...

nowicjusz.
15-03-11, 13:52
Dobra juz mam. ;) Można zamienic wiosłowanie na sciąganie wyciągu zza kark?

nowicjusz.
16-03-11, 11:03
Micek tak moge trenować?
Plan A:
2. Przysiady ze sztangą (czworogłowe ud),
3. Uginanie nóg w leżeniu (dwugłowe uda),
4. Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej (klatka),
5. Wiosłowanie sztangą (plecy),
6. Martwy ciąg (prostownik grzbietu),
7. Wyciskanie sztangi zza karku (naramienne przednie),
8. Unoszenie sztangielek bokiem (naramienne boczne),
9. Uginanie ramion ze sztangą w staniu (biceps),
10. Sciąganie wyciągu (triceps),

Plan B:
2. Wykroki ze sztangielkami (czworogłowe ud),
3. Uginanie nóg w leżeniu (dwugłowe uda),
4. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej (klatka),
5. Sciąganie wyciągu zza kark (plecy),
6. Martwy ciąg (prostownik grzbietu),
7. Wyciskanie sztangielek w siadzie (naramienne przednie),
8. Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie (naramienne tylnie),
9. Uginanie ramion w chwycie młotkowym (biceps),
10. Wyciskanie francuskie leżąc (triceps),

Micek185
16-03-11, 14:18
nie,to jest obiegówka.chodzi o to żeby w jednym obiegu przetrenowac całe ciało jesli zrobisz dwa podstawowe cwiczenia na takie grupy jak plecy czy nogi to nie bedziesz w stanie robić dalej treningu,poleć swoją rozpiskąjeszcze jakis czas później pomyślimy o nowym treningu,pisz w tym temacie co i jak będe zaglądał i pomogę Ci się wkręcić.
pozdro

nowicjusz.
16-03-11, 15:50
No okej. Ale nie rozumie niektórych ćwiczeń z planu B co mi napisałeś pare postów wyżej.

1.wykroki z sztanga na karku - można zamienić na sztangielki ?
2.wyciskanie sztangi z klatki stojąc - jak to wykonywać?
3.martwy ciąg
4.Wyciskanie sztangielek ławka skos
5.młotkowe uginanie
6.pompki na poreczach - mozna zamienić na pompki odwrotne

Co do diety, to stosuje juz ponad tydzien i jakoś zauważyłem że lepiej sie czuje ;)

Micek185
16-03-11, 18:31
1.tak bez problemu
2.http://www.youtube.com/watch?v=ReP4ha2o22Y
3.tak jesli nie masz poręczy to oczywiście,z czasem zacznij dodawać małe obciążenie ale do póki robisz obiegówkę to będzie raczej zbyteczne.

Co do diety, to stosuje juz ponad tydzien i jakoś zauważyłem że lepiej sie czuje ;)

i o to chodzi:)

nowicjusz.
17-03-11, 11:15
W planie A zamiast wiosłowania można dać sciąganie wyciągu za kark? (jest to odpowiednik podciągania na drązku, prawda?)

Micek185
17-03-11, 22:03
ściąganie a podciąganie to różne cwiczenia choć mogło by się wydawać inaczej,mżesz je stosowac zamiennie ale nie wyrzucaj jednego lub drugiego.ale lepiej zostań przy wiosłowaniu sztangą jest to o wiele lepsze cwiczenie na plecy niż podciąganie lub ściąganie drażka,te cwiczenia tez są bardzo dobre ale juz przy planach typu split gdzie potrzebujesz więcej cwiczen mniej i bardziej złożonych.

nowicjusz.
19-03-11, 15:39
Pierwszy tydzien treningu ACT za mną. Robiłem 3 obwody na każdym treningu. Od nowego tygodnia robić 4, czy jeszcze jeden tydzien 3?