Zobacz pełną wersję : Budowa wyciągu, jak zrobić prowadnicę, tulejki.
Witam mam zamiar zrobić sobie nowy wyciąg , tylko się zastanawiam jak zrobić prowadnice do obciążenia. Czy dać 2 pręty metalowe i do nich 4 bloczki na łożyskach. Czy pręty 2 i rurki w nich z jakimiś tulejkami z tworzywa czy z czegoś innego, żeby to płynnie chodziło i w miarę cicho. Macie jakieś propozycje ?.
Ile hajsu chcesz przeznaczyć na budowę swojego wyciągu??
A sam nie wiem, bloczki już mam , trochę profili płaskownika itd, spawarka :), tylko jedynie nie wiem jak te prowadnice zrobić. myślę że za 100-150zł wszystko powinienem kupić co mi brakuje.
profil+ rura 20mm +blacha na platforme
spawasz tak jak szubienice wstawiasz 2 bloczki u góry + jesten na dole masz platforme z blachy na która będziesz dokładał ciężarki rorka z tyłu musisz jakąs tuleje sobie dos[pawać do platformy żeby po rurce biegała ...... i masz wyciąg ... później tylko podpinasz sobie dłuższa linke do góry i masz wyciag dolny :D:D:D:D u kuzyna coś w podobie robiłem
Jak możesz to zrób w paincie jakiś szkic jak wygląda. Wyciąg już mam jeden to wiem jak zrobić, tylko chodzi mi aby o prowadnice, z czego zrobić.
Jeśli miałbys stówkę więcej to w marbo jest dobry wyciąg
ms-w003 za 259 zł
http://www.marbo-sport.pl/marbo-semi-pro-wyciag-do-sciany-na-2-prowadnicach-w003.html
pozdro
Coś takiego planowałem zrobić profil 40x40x2 pręt stalowy fi10 4 bloczki na pręt, lub w wersja ber rolek tylko same rurki by hałasowały.
za duzo pierd..... sie z tym i za wielkie nie ma sensu coś tam nabargrałem raza pokaże
http://vlep.pl/5muq8c.jpg
ta piramidka na dole to odoje z gumy ..... z tyłu prowadnica .. i dospawana do platformy tuleją zeby pion został zachowany ..... mniej więcej sprawdza się ..... to jest wazne a szkic 1 klasa hahahahahahahahaha
A jak z szuraniem prowadnicy rurka o rurkę , bo mi zależy żeby to chodziło w miarę cicho, bo mam siłkę na piętrze.
witam, będzie szurać, chyba że osadzisz to na tulejach plastikowych ale z czasem i tak się wytrą najlepiej zrób to na łożyskach liniowych na allegro tego pełno różne średnice do różnej grubości prętów prowadzących, ja zastosowałem łożyska z kołnierzem do mocowania o średnicy 20mm i śmiga extra słychać tylko obracające się śruty a poza tym chodzi bardzo płynnie nic nie ociera nic nie przeskakuje. pozdrawiam
witam, będzie szurać, chyba że osadzisz to na tulejach plastikowych ale z czasem i tak się wytrą najlepiej zrób to na łożyskach liniowych na allegro tego pełno różne średnice do różnej grubości prętów prowadzących, ja zastosowałem łożyska z kołnierzem do mocowania o średnicy 20mm i śmiga extra słychać tylko obracające się śruty a poza tym chodzi bardzo płynnie nic nie ociera nic nie przeskakuje. pozdrawiam
dobra opcja ale też mozna użyć tulei teflonowej trak szybko sie nie wytrze i płynnie chodzi ale ta opcja jaką podałeś jest bardzo dobra i sie do niej przychylam .....
Zamówiłem właśnie jakiś czas temu 4 sztuki http://allegro.pl/rolka-kolo-kolko-na-line-linke-fi-52-i1451269404.html
Ja bym wolał pozostać przy metalowych rolkach są trwalsze, ja tez jestem w trakcie spawania wyciągu wszystko robie po kosztach do tej pory wydałem tylko pare złoty za profile rolki miałem wycięte z kina w którym kiedyś pracowałem rolki były niepotrzebne zakładali całkiem nowe zostało mi juz tylko zamontować linki i pomalować linki i farbe tez mam kombinowana hehe, nie mam problemu z hałasem robie siłownie w garażu, na ciężary zrobie rurkę z otworem na przymocowanie oczywiscie szeklem a rurkę przyspawam do kawałka blachy żeby ciężary miały sie czego trzymać najwyżej podloże kawałek gumy żeby podłogi nie niszczyć czasem najprostrze rozwiązania są najlepsze
Noto mi wyszło 75 zł na profile, 40 zł za 4 bloczki. Przyjdą mi bloczki i zaczynam coś robić, jak zrobię coś to wrzucę foto. :)
Gdybyś mieszkał bliżej to linki mógłbym ci dać bo tego tez mam trochę, chociaz to nie jest też wcale duzy koszt
prowadnice zrób z rurki do wody 3/4 cala a prowadnice takie ok 25cm z rurki 1 calowej powinno pasować idealnie.
http://www.marbo-sport.pl/marbo-semi-pro-wyciag-stacjonarny-na-2-prowadnicach-w001.html sam bede robił coś podobnego koszt szacunkowy ok 250zł -300z tego co kiedyś liczyłem
Z samych rurek jako prowadnice to na pewno nie zrobię, za głośno by to chodziło, jak już to trzeba by jakieś tulejki wstawiać w rurkę np. z tego tworzywa POLIAMID, i aby sobie go uciąć na wymiar i przewiercić.
przecież smarujesz je.. Jak jest minimalnie luzu i kółka w odpowiednim miejscu to nie powinno byc głośno. A ile poliamid kosztuje?
Chodzi mi o to że z samych rurek nawet i nasmarowanych by szurało. Prowadnice do rolek zrobię z 2 prętów fi10mm nagwintowanych z obu stron i naciągnę je żeby były sztywne, no i przede wszystkim w miarę równo zespawać. Bo może nie rozumiesz bo ja chcę zrobić z 4 rolek sam uchwyt na obciążenie żeby jeździł po prowadnicach. A na linkę mam dwa oddzielnie stalowe rolki coś koło fi10cm. A poliamid zobacz na allegro, zależy od wielkości, i sprzedają zawsze 1m, np fi 35mm kosztuje 33zł na allegro. I sprzedawane jest w wałkach. Jeszcze jest inna opcja TEFLON też sprzedawany w wałkach ale już droższy.
Ciężko mi to sobie wyobrazić... Prowadnice do rolek to robi sie z ceownika ... Najlepiej jak bys to jakoś przeszkicował
To proponował bym Ci te prowadnice zrobić z ceownika jak to sie stosuje w suwnicach do nóg... A bloczki nie z z rowkiem tylko pełne
Już dzisiaj pospawałem trochę, może jutro/pojutrze skończę to wstawię fotkę, ten bloczek ładnie śmiga bo pręcie. Się okaże jak to będzie chodzić, a jak nie to będzie można zrobić też jak mówisz to będzie solidniejsze, lub wersja z poliamidem.
Dzisiaj dopiero odpaliłem sprężarkę i pomalowałem podkładem, w poniedziałek 2 warstwa i kupić linkę. We wtorek jak złoże to wstawię fotkę. Testowałem z obciążeniem 2x2,5kg to ładnie śmiga :)
Miałem małe opóźnienie :( , kupiłem jednak poliamid. Testowałem z 60kg to chodzi nic się nie dzieje. Trochę smaru i ognia. Szura trochę jak obciążenie jest u pod samą górą bo druty nie były proste idealnie, ale się dotrze mam nadzieję.
Wyciąg jest malinowy :)
Jak z hajsem? Ile Cie to wszystko wyniosło??
Pozdro
Rolki metalowe kupiłem już dawno ze 2 lata to wyszło 40 parę zł, profile itd koło 75, to jeszcze mi zostało trochę, poliamid+ przesyłka coś ponad 25zł, linka 1,8zł /m. Farba czarna jest jeszcze nie pomalowane i podkład też był + Spawanie. To może w sumie 150-180.