PDA

Zobacz pełną wersję : Budowa wyciągu, jak zrobić prowadnicę, tulejki.

Bart
02-03-11, 13:46
Witam mam zamiar zrobić sobie nowy wyciąg , tylko się zastanawiam jak zrobić prowadnice do obciążenia. Czy dać 2 pręty metalowe i do nich 4 bloczki na łożyskach. Czy pręty 2 i rurki w nich z jakimiś tulejkami z tworzywa czy z czegoś innego, żeby to płynnie chodziło i w miarę cicho. Macie jakieś propozycje ?.

Giro
02-03-11, 14:37
Ile hajsu chcesz przeznaczyć na budowę swojego wyciągu??

Bart
02-03-11, 14:58
A sam nie wiem, bloczki już mam , trochę profili płaskownika itd, spawarka :), tylko jedynie nie wiem jak te prowadnice zrobić. myślę że za 100-150zł wszystko powinienem kupić co mi brakuje.

piuras86
02-03-11, 15:28
profil+ rura 20mm +blacha na platforme

spawasz tak jak szubienice wstawiasz 2 bloczki u góry + jesten na dole masz platforme z blachy na która będziesz dokładał ciężarki rorka z tyłu musisz jakąs tuleje sobie dos[pawać do platformy żeby po rurce biegała ...... i masz wyciąg ... później tylko podpinasz sobie dłuższa linke do góry i masz wyciag dolny :D:D:D:D u kuzyna coś w podobie robiłem

Bart
02-03-11, 15:40
Jak możesz to zrób w paincie jakiś szkic jak wygląda. Wyciąg już mam jeden to wiem jak zrobić, tylko chodzi mi aby o prowadnice, z czego zrobić.

Giro
02-03-11, 15:47
Jeśli miałbys stówkę więcej to w marbo jest dobry wyciąg

ms-w003 za 259 zł

http://www.marbo-sport.pl/marbo-semi-pro-wyciag-do-sciany-na-2-prowadnicach-w003.html

pozdro

Bart
02-03-11, 15:51
Coś takiego planowałem zrobić profil 40x40x2 pręt stalowy fi10 4 bloczki na pręt, lub w wersja ber rolek tylko same rurki by hałasowały.

piuras86
02-03-11, 18:02
za duzo pierd..... sie z tym i za wielkie nie ma sensu coś tam nabargrałem raza pokaże

piuras86
02-03-11, 18:09
http://vlep.pl/5muq8c.jpg

ta piramidka na dole to odoje z gumy ..... z tyłu prowadnica .. i dospawana do platformy tuleją zeby pion został zachowany ..... mniej więcej sprawdza się ..... to jest wazne a szkic 1 klasa hahahahahahahahaha

Bart
02-03-11, 21:19
A jak z szuraniem prowadnicy rurka o rurkę , bo mi zależy żeby to chodziło w miarę cicho, bo mam siłkę na piętrze.

ufoludek
03-03-11, 11:08
witam, będzie szurać, chyba że osadzisz to na tulejach plastikowych ale z czasem i tak się wytrą najlepiej zrób to na łożyskach liniowych na allegro tego pełno różne średnice do różnej grubości prętów prowadzących, ja zastosowałem łożyska z kołnierzem do mocowania o średnicy 20mm i śmiga extra słychać tylko obracające się śruty a poza tym chodzi bardzo płynnie nic nie ociera nic nie przeskakuje. pozdrawiam

piuras86
03-03-11, 12:53
witam, będzie szurać, chyba że osadzisz to na tulejach plastikowych ale z czasem i tak się wytrą najlepiej zrób to na łożyskach liniowych na allegro tego pełno różne średnice do różnej grubości prętów prowadzących, ja zastosowałem łożyska z kołnierzem do mocowania o średnicy 20mm i śmiga extra słychać tylko obracające się śruty a poza tym chodzi bardzo płynnie nic nie ociera nic nie przeskakuje. pozdrawiam
dobra opcja ale też mozna użyć tulei teflonowej trak szybko sie nie wytrze i płynnie chodzi ale ta opcja jaką podałeś jest bardzo dobra i sie do niej przychylam .....

Bart
03-03-11, 13:49
Zamówiłem właśnie jakiś czas temu 4 sztuki http://allegro.pl/rolka-kolo-kolko-na-line-linke-fi-52-i1451269404.html

pomeran
04-03-11, 19:51
Ja bym wolał pozostać przy metalowych rolkach są trwalsze, ja tez jestem w trakcie spawania wyciągu wszystko robie po kosztach do tej pory wydałem tylko pare złoty za profile rolki miałem wycięte z kina w którym kiedyś pracowałem rolki były niepotrzebne zakładali całkiem nowe zostało mi juz tylko zamontować linki i pomalować linki i farbe tez mam kombinowana hehe, nie mam problemu z hałasem robie siłownie w garażu, na ciężary zrobie rurkę z otworem na przymocowanie oczywiscie szeklem a rurkę przyspawam do kawałka blachy żeby ciężary miały sie czego trzymać najwyżej podloże kawałek gumy żeby podłogi nie niszczyć czasem najprostrze rozwiązania są najlepsze

Bart
05-03-11, 19:29
Noto mi wyszło 75 zł na profile, 40 zł za 4 bloczki. Przyjdą mi bloczki i zaczynam coś robić, jak zrobię coś to wrzucę foto. :)

pomeran
06-03-11, 18:07
Gdybyś mieszkał bliżej to linki mógłbym ci dać bo tego tez mam trochę, chociaz to nie jest też wcale duzy koszt

lCs
06-03-11, 21:46
prowadnice zrób z rurki do wody 3/4 cala a prowadnice takie ok 25cm z rurki 1 calowej powinno pasować idealnie.

lCs
06-03-11, 21:56
http://www.marbo-sport.pl/marbo-semi-pro-wyciag-stacjonarny-na-2-prowadnicach-w001.html sam bede robił coś podobnego koszt szacunkowy ok 250zł -300z tego co kiedyś liczyłem

Bart
07-03-11, 09:25
Z samych rurek jako prowadnice to na pewno nie zrobię, za głośno by to chodziło, jak już to trzeba by jakieś tulejki wstawiać w rurkę np. z tego tworzywa POLIAMID, i aby sobie go uciąć na wymiar i przewiercić.

lCs
07-03-11, 16:32
przecież smarujesz je.. Jak jest minimalnie luzu i kółka w odpowiednim miejscu to nie powinno byc głośno. A ile poliamid kosztuje?

Bart
07-03-11, 20:46
Chodzi mi o to że z samych rurek nawet i nasmarowanych by szurało. Prowadnice do rolek zrobię z 2 prętów fi10mm nagwintowanych z obu stron i naciągnę je żeby były sztywne, no i przede wszystkim w miarę równo zespawać. Bo może nie rozumiesz bo ja chcę zrobić z 4 rolek sam uchwyt na obciążenie żeby jeździł po prowadnicach. A na linkę mam dwa oddzielnie stalowe rolki coś koło fi10cm. A poliamid zobacz na allegro, zależy od wielkości, i sprzedają zawsze 1m, np fi 35mm kosztuje 33zł na allegro. I sprzedawane jest w wałkach. Jeszcze jest inna opcja TEFLON też sprzedawany w wałkach ale już droższy.

lCs
07-03-11, 21:48
Ciężko mi to sobie wyobrazić... Prowadnice do rolek to robi sie z ceownika ... Najlepiej jak bys to jakoś przeszkicował

Bart
08-03-11, 09:33
Coś takiego:

lCs
08-03-11, 16:35
To proponował bym Ci te prowadnice zrobić z ceownika jak to sie stosuje w suwnicach do nóg... A bloczki nie z z rowkiem tylko pełne

Bart
08-03-11, 19:43
Już dzisiaj pospawałem trochę, może jutro/pojutrze skończę to wstawię fotkę, ten bloczek ładnie śmiga bo pręcie. Się okaże jak to będzie chodzić, a jak nie to będzie można zrobić też jak mówisz to będzie solidniejsze, lub wersja z poliamidem.

Bart
12-03-11, 19:47
Dzisiaj dopiero odpaliłem sprężarkę i pomalowałem podkładem, w poniedziałek 2 warstwa i kupić linkę. We wtorek jak złoże to wstawię fotkę. Testowałem z obciążeniem 2x2,5kg to ładnie śmiga :)

matus34
12-03-11, 20:23
czekamy ;]

Bart
23-03-11, 22:26
Miałem małe opóźnienie :( , kupiłem jednak poliamid. Testowałem z 60kg to chodzi nic się nie dzieje. Trochę smaru i ognia. Szura trochę jak obciążenie jest u pod samą górą bo druty nie były proste idealnie, ale się dotrze mam nadzieję.

Giro
24-03-11, 17:16
Wyciąg jest malinowy :)

Jak z hajsem? Ile Cie to wszystko wyniosło??

Pozdro

Bart
24-03-11, 19:12
Rolki metalowe kupiłem już dawno ze 2 lata to wyszło 40 parę zł, profile itd koło 75, to jeszcze mi zostało trochę, poliamid+ przesyłka coś ponad 25zł, linka 1,8zł /m. Farba czarna jest jeszcze nie pomalowane i podkład też był + Spawanie. To może w sumie 150-180.